Adolescentii si jocurile video
- Potrivit unui studiu recent, adolescentii care petrec ore intregi jucand jocuri video violente isi opresc dezvoltarea emotionala. Se crede ca expunerea regulata la violenta si lipsa contactului cu lumea exterioara ingreuneaza delimitarea raului de bine. Deasemenea, tinerii intampina greutati in a avea incredere in alti oameni, precum si in a vedea lumea din perspectiva lor.
Jocurile video violente impiedica maturizarea morala a adolescentilor
88% dintre adolescenti joaca jocuri video
Tinerii nu mai empatizeaza cu cei din jur
Expunerea constanta la violenta impiedica dezvoltarea
Jocurile video violente impiedica maturizarea morala a adolescentilor
Potrivit unui studiu recent, adolescentii care petrec ore intregi jucand jocuri video violente isi opresc dezvoltarea emotionala. Se crede ca expunerea regulata la violenta si lipsa contactului cu lumea exterioara ingreuneaza delimitarea raului de bine. Deasemenea, tinerii intampina greutati in a avea incredere in alti oameni, precum si in a vedea lumea din perspectiva lor.
88% dintre adolescenti joaca jocuri video
Cercetatorii de la Universitatea Brock din Ontario, Canada - au descoperit ca adolescentii care petrec mai mult de trei ore pe zi in fata ecranului au putine sanse de a-si dezvolta abilitatea de a empatiza. Cercetatorii canadieni au chestionat 109 baieti si fete, cu varste cuprinse intre 13 si 14 ani, daca au jucat jocuri video, pe care dintre ele le prefera, si cat timp isi petrec cu aceasta activitate. Concluziile lor au fost ca 88% dintre adolescenti joaca jocuri video, iar mai mult de jumatate o fac in fiecare zi. Jocurile violente, inclusiv cele in care jucatorii trebuie sa omoare, mutileze, decapiteze sau tortureze un alt personaj uman, au fost printre cele mai populare.
In cadrul aceluiasi studiu, adolescentii au avut, deasemenea, de completat un chestionar conceput pentru a evalua dezvoltarea lor morala. De exemplu, ei au fost intrebati cat de important este sa salvam viata unui prieten.
Tinerii nu mai empatizeaza cu cei din jur
Studiile anterioare au sugerat ca judecata morala a unei persoane trece prin patru faze din momentul copilariei pana la maturitate. Oamenii de stiinta sustin ca pana la varsta de 13 sau 14 ani, tinerii ar fi trebuit sa intre in etapa a treia, sa fie capabili sa empatizeze cu cei din jur si sa ia in considerare punctul lor de vedere. Dar studiul a constatat ca la tinerii care au jucat in mod regulat jocuri video violente, aceasta etapa pare sa fie amanata.
De asemenea, se crede ca adolescentii care joaca jocuri in mod regulat nu au petrecut destul timp in lumea reala pentru a invata sa ia si gandurile altora in considerare.
Expunerea constanta la violenta impiedica dezvoltarea
Cercetatorul Mirjana Bajovic a declarat: "Rezultatele obtinute in prezent indica faptul ca unii adolescenti care fac parte din grupul celor care joaca jocuri violente, petrec 3 sau 4 ore pe zi in acest mod, si isi asuma detasarea de lumea din afara sunt lipsiti de astfel de oportunitati. Petrecerea a prea mult timp in lumea virtuala a violentei, poate impiedica jucatorii sa se implice in diferite experiente sociale pozitive din viata reala, lucru care i-ar ajuta in dezvoltarea unui sentiment pozitiv fata de ceea ce este bine si ce este rau."
Cu toate acestea, alte jocuri nu au avut vreun efect, ceea ce sugereaza ca expunerea constanta la violenta este cea care impiedica dezvoltarea lor. Cercetatorii au adaugat: "Expunerea la violenta din jocurile video poate influenta dezvoltarea rationamentului moral, pentru ca violenta nu este numai prezentata ca fiind acceptabila, dar este, de asemenea, justificata si recompensata."
Ei au ajuns la concluzia ca, mai degraba decat o incercare "nerealista" de a impune o interzicere a jocurilor, parintii si profesorii trebuie sa incurajeze tinerii sa faca munca de caritate si sa se implice in tot mai multe activitati extracurriculare.
Despre siguranta copiilor pe internet, merita citit si:
Pentru a intilni alti parinti de adolescenti, participati la sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com: Adolescentii
Adolescentii (12-18 ani)
Frumosi, plini de personalitate, incapatinati. Pregati de zbor din cuibul cald al casei parintesti.
Despre problemele ale adolescentilor
Semne ca fiul sau fiica ta se drogheaza
Cum depistati depresia la adolescenti
Cum le vorbim copiilor despre droguri?
De ce se drogheaza adolescentii?
Canabisul afecteaza creierul tinerilor
6 griji ale adolescentilor si cum pot fi rezolvate
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII