9 lucruri ridicole pe care părinți le spun copiilor lor

9 lucruri ridicole pe care parintii le spun copiilor

9 lucruri ridicole pe care părinți le spun copiilor lor

Cine nu isi aminteste de dojenile moralizatoare ale parintilor, din vremea copilariei si adolescentei? Ei bine, chiar si atunci stiam ca jumatate din lucrurile pe care parintii ni le spuneau nu erau intocmai reale.

→ Iată o listă cu 9 din lucrurile cele mai stupide pe care părintii le spun copiilor - impreună cu o serie de explicații care le demonstreaza inutilitatea :)

despre lucrurile stupide pe care le spun parintii copiilor, vei citi:
Orice copil are parte de o serie de dojeni moralizatoare care nu au nici un sens
Banii nu cresc in copaci
Bataia e rupta din rai
Daca nu ai nimic frumos de spus, mai bine nu spune nimic
Betele si pietrele ne pot rupe oasele, insa cuvintele nu ranesc niciodata...
Cine se scoala de dimineata departe ajunge
Esti prea tanar pentru a intelege
Termina-ti cina, sunt copii care mor de foame in Africa!
Nu poti judeca o carte dupa coperta
Esti tanar doar odata
Minciunile pe care le spunem copilului pentru a-l proteja de lumea reala
Despre meseria de parinte merita de citit

Orice copil are parte de o serie de dojeni moralizatoare care nu au nici un sens...

Cine nu isi aminteste de dojenile moralizatoare ale parintilor, din vremea copilariei si adolescentei? Ei bine, chiar si atunci stiam ca jumatate din lucrurile pe care parintii ni le spuneau nu erau intocmai reale.

Iata o lista cu lucrurile cele mai stupide pe care parintii le spun copiilor - impreuna cu o serie de explicatii care le demonstreaza inutilitatea :)

Banii nu cresc in copaci

Nu, nu cresc in copaci. Dar, provin din plante. Facturile de astazi sunt realizate dintr-o pasta de hartie macara, care este aproximativ 75% bumbac si 25% in. Deci, nu, banii nu provin dintr-un copac.

Bataia e rupta din rai ...

 Ups ... da si acest lucru ni se spunea ... pentru a mai domoli obrazniciile. Ei bine, bataia nu e chiar din rai rupta ci acum... din randul lucrurilor pe care parintii nu au voie sa le aplice copiilor.  Dar realitatea romaneasca e inca gri in aceasta zone pentru ca jumatate dintre copiii din Romania sunt batuti de parinti. Educatie facuta cu batul, cureaua sau lingura de lemn (conform site-ului Protv.ro)
Si totusi din 2004, exista o lege in Romania care interzice orice forma de violenta asupra minorilor. Si totusi, cifrele arata ca suntem departe de schimbarea mentalitatii.

Sub protectia anonimatului, 38 la suta dintre parintii intervievati admit ca isi bat copiii. Si nu vorbim aici doar de o palma:

18 la suta parinti s-au obisnuit sa rezolve problemele nu cu duhul blandetii, ci cu batul sau cu nuiaua. In 13 la suta din cazuri, cureaua este instrumentul de corectie pe care il folosesc tatii. Iar 8 la suta dintre mame- in special din mediul rural- isi lovesc copiii cu lingura de lemn.

Ad-Extra3:

Daca nu ai nimic frumos de spus, mai bine nu spune nimic

Sigur, are sens daca nu ai nimic de spus. Dar, uneori, sunt lucruri care trebuie spuse, chiar daca nu sunt definite ca "frumoase". Este "frumos" sa anunti pe cineva ca o persoana draga a avut un accident? Nu - dar acest lucru trebuie spus. Sau, poate e mai bine sa afle ei insisi vestea? Cu toate acestea, in cazul in care vorbim despre o remarca furioasa, putem remarca faptul ca suprimarea maniei creste sansele de probleme de stomac, dureri de cap si atacuri de cord (acest lucru a fost dovedit). Deci, data viitoare ar putea fi mai bine sa spunem ce trebuie spus - la urma urmei, nu este "onestitatea cea mai buna politica"?

Betele si pietrele ne pot rupe oasele, insa cuvintele nu ranesc niciodata...

Nu pot fi singura persoana care a luat acest sfat ca "Oh, cuvintele mele nu ranesc pe nimeni? Va trebui sa iau atunci niste bete si pietre". Lasand copilarie sociopata la o parte, acest sfat incurajeaza copiii sa nu ia in serios cuvintele, ceea ce ar putea face un copil inadaptat social, sau de a a-i oferi o incalcare flagranta de reguli. Deci, ori ai un copil ce asculta de propriile reguli, sau unul caruia nu ii este frica sa ii bata pe altii.

Cine se scoala de dimineata departe ajunge

Avand in vedere ca majoritatea oamenilor care folosesc aceasta expresie sunt oameni seriosi care se trezesc inainte de 05:00, as dori sa le adresez o intrebare. In afara casei, ce afaceri legitime se opereaza atat de devreme? Nu poti sa te duci la locul de munca la 5:00, nu poti face comisioane, sau cumparaturi... asa ca treburile sunt limitate in jurul casei...nu?

Esti prea mic pentru a intelege

Dimpotriva! Iata o intrebare pentru adulti: Ati simtit vreodata ca in zilele noastre copiii sunt mult mai inteligenti decat ati fost voi la varsta lor? Acum, raspunsul terifiant: Ei bine...sunt. Omul de stiinta James R. Flynn, care a inventat "Efectul Flynn", a gasit in studiul sau ca nivelul IQ-ului este in crestere constanta, cu fiecare noua generatie.

Termina-ti cina, sunt copii care mor de foame in Africa!

Absolut! Exista, de asemenea, copii care mor de foame in orice alta regiune a lumii - dar este cazul sa fortam copiii sa manance, daca ei nu mai pot? De ce nu reducem bugetul pentru produsele alimentare, iar o parte din economiile stranse sa le trimitem acestor copii care mor de foame in Africa? Sa ne mai punem oare intrebarea: cata mancare cumparam si cat aruncam din ea?

Nu poti judeca o carte dupa coperta

Una dintre cele mai vechi surse citate, folosind aceasta fraza este un roman scris de Mary Ann Evans in 1860 (mai bine cunoscuta sub pseudonimulei, George Eliot), sub numele de Moara de pe Floss, care, coincidenta, a avut o coperta destul de plictisitoare. Pentru a intelege acest lucru in termeni de a judeca oamenii dupa aparente, de ce este atunci atat de important sa nu purtam pantaloni de trening si sosete rupte la un interviu pentru un loc de munca? Ne place sau nu, primele impresii - chiar daca sunt superficiale - sunt esentiale pentru supravietuirea in lumea profesionala de astazi...

Esti tanar doar odata

Da, dar in zilele noastre esti tanar mai mult timp... The New York Times a realizat recent un sondaj de opinie asupra perceptiilor de varsta. Rezultatele au aratat ca, in medie, oamenii cred ca esti batran incepand in jurul varstei de 68 de ani. Cu toate acestea, cei peste 65 de ani se simt ca la 75. Sunt dispus sa pariez de asemenea, ca persoanele de peste 75 cred ca sunt inca tinere si ca persoanele de peste 85 sunt batrane. Si inca ceva: daca esti un batran incapatanat, esti tanar pentru totdeauna :)

Minciunile pe care le spunem copilului pentru a-l proteja de lumea reala

Exista situatii cand realitarea este prea dura pentru un copil. Cand anumite detalii il pot coplesi. Din avest motiv, parintii recurg in unele situatii la tot felul de minciunele.  Insa care este granita dintre realitate si o lume ireala?

Sa discutam despre minciunile pe care le spunem copilului pentru a-l proteja de lumea reala...

 

 Nu vreau sa fiu un parinte perfect!

Probabil ca fiecare parinte cocheteaza la un moment dat cu dorinta de a fi un parinte model. Mi s-a intamplat si mie de cateva ori, insa am renuntat repede la idee, pentru simplul motiv ca mi-am amintit ca viata e frumoasa in imperfectiunea ei. Am constatat totusi ca exista in jurul meu parinti care fie se cred parinti model fie isi fac din aceasta eticheta un scop in viata. Si ori de cate ori sunt nevoita sa interactionez cu ei ma simt oarecum stinghera.

Pentru ca eu nu sunt si nu cred ca voi reusi sa devin vreodata un parinte model, cel putin daca ar fi sa ma raportez la anumite principii care, din umila mea perspectiva sunt mituri ale asa-zisului parenting modern, aproape stiintific gandit la nivel de teorie de specialisti si ultraspecialisti si nimic mai mult citeste mai departe aici >

Despre meseria de parinte merita de citit si:

Meseria de parinte – o meserie fara training
Stiluri de parenting: pro si contra unor tipologii de educatie a copilului
Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Educatia non-materialista a copilului intr-o lume materialista: intre principii si realitate
Cum sa critici un copil fara sa il distrugi in interior
7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, deci practici un parenting corect
Parenting in era digitala: alfabetizarea digitala a parintilor
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 
referinte: theconversation.com, psychologytoday.com

Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2021

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII