Ce este estrogenul?
- Estrogenii sunt hormoni importanti pentru dezvoltarea sexuala si reproductiva, in special la femei. De asemenea, ei sunt cunoscuti ca hormoni sexuali feminini.
ce este estrogenul
Functia estrogenilor
Modificari ale nivelului de estrogen
Medicamente cu estrogen
Rolul estrogenului in cancer
Terapia de substitutie hormonala
despre sanatatea femeii, mai cititi
Ce este estrogenul
Estrogenii sunt hormoni importanti pentru dezvoltarea sexuala si reproductiva, in special la femei. Deasemenea, ei sunt cunoscuti ca hormoni sexuali feminini.
Functia estrogenilor
La femei, estrogenul este produs in principal in ovare, dar este, de asemenea, produs de celulele adipoase si de glanda suprarenala. Estrogenul este implicat in debutul pubertatii, jucand un rol in dezvoltarea asa-numitelor caracteristici sexuale secundare, cum ar fi sanii, parul pubian si sub brat. De asemenea, ajuta si la reglarea ciclului menstrual. In timpul sarcinii, placenta produce estrogen.
Estrogenul joaca de asemenea un rol in: formarea oaselor, coagularea sangelui si alte functii ale corpului. Hormonul afecteaza, de asemenea, creierul, iar studiile arata ca un nivel cronic scazut de estrogen este legat de o stare de spirit diminuata.
Si barbatii produc estrogen, dar la niveluri mai mici decat femeile. La barbati, estrogenul este in directa legatura cu numarul de spermatozoizi.
Modificari ale nivelului de estrogen
Nivelul de estrogen creste in mod natural in timpul pubertatii si, de asemenea, in timpul sarcinii.
Nivelul de estrogen scade dupa menopauza, sau atunci cand o femeie nu mai are menstruatie. Aceasta reducere a productiei de estrogen poate provoca simptome cum ar fi bufeurile de caldura, uscaciune vaginala si pierderea apetitului sexual.
Alte afectiuni care pot duce la scaderea nivelului de estrogen sunt sindromul ovarelor polichistice si diminuarea functiei ovarelor. Exercitii fizice extreme si anorexia pot provoca o scadere a nivelului de estrogen, deoarece femeile cu putina grasime corporala nu pot produce cantitatile adecvate de estrogen. Nivelul de estrogen scade, de asemenea, dupa nastere.
Medicamente cu estrogen
Estrogenul se gaseste in cele mai multe pilule contraceptive orale (impreuna cu Progesteronul).
Terapia de substitutie hormonala
Terapia de substitutie hormonala - un tratament pentru a reduce simptomele de menopauza - include, de asemenea, estrogen (care poate fi administrat in asociere cu progesteron). Pentru ca terapia de substitutie hormonala este riscanta, incluzand un risc crescut de cancer de san, aceasta trebuie administrata in functie de fiecare caz in parte. FDA incurajeaza femeile care incep terapia de substitutie hormonala sa incerce cea mai mica doza posibila pentru o perioada foarte scurta de timp.
Rolul estrogenului in cancer
Cea mai mare parte dintre cazurile de cancer de san sunt sensibile la estrogen, ceea ce inseamna ca estrogenul promoveaza cresterea tumorii. Aceste tipuri de cancer sunt numite receptori hormonali pozitivi ai cancerului de san. Pentru persoanele cu aceste tipuri de cancer, exista tratamente pentru a reduce nivelul de estrogen sau chiar blocarea productiei acestui hormon, pentru a preveni reaparitia afectiunii dupa o interventie chirurgicala, sau pentru a incetini evolutia bolii.
Va recomandam sa mai cititi si urmatoarele:
Forum recomandat
Femina Intim
Intre noi femeile. Cosmetice, diete, tampoane, dileme intime.
Despre sanatatea femeii, mai cititi
Contraceptivele Diane 35, semnale de alarma
Ce este si cum prevenim cistita ?
Ce este candidoza si cum stiu ca o am ?
Teste Papanicolau gratuite pentru toate femeile
Ce poate si ce nu poate descoperi testul Babes-Papanicolau
Ce facem daca Testul Papanicolau are un rezultat anormal?
Anticonceptionalele hormonale - Mit si Realitate
Cervicita
Reglarea menstruatiei cu metode naturiste
autor: redactor Mihaela Vilcu - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2014
referinte: livescience.com si WebMd.com
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII