Epiziotomia la naștere. Cand este necesară și cand nu - sfatul medicului
Epiziotomia a fost, la un moment dat, o procedură de rutină în timpul nașterii. În prezent, însă, aceasta este recomandată doar în situații specifice, când beneficiile depășesc riscurile.
Iată ce ar trebui să știți despre riscurile, beneficiile și procesul de recuperare după o epiziotomie.
Ce este epiziotomia?
Epiziotomia traditionala
Noua abordare
Rolul compreselor calde si al masajului tesutului
Vindecarea dupa o epiziotomie
Accepta o oarecare incertitudine
Mai multe informatii despre epiziotomie
Epiziotomia era candva o parte de rutina din cadrul unei nasteri. Astazi, procedura este recomandata doar in anumite cazuri. Iata ce trebui sa stiti despre riscurile, beneficiile si recuperarea de dupa efectuarea ei.
Ce este epiziotomia?
Epiziotomia este o incizie realizată în zona perineului – țesutul dintre deschiderea vaginală și anus – în timpul nașterii. Deși a fost considerată cândva o procedură de rutină, în prezent epiziotomia este recomandată doar în anumite situații. Dacă planificați o naștere vaginală, iată ce trebuie să știți despre epiziotomie, riscurile și beneficiile acesteia și cum poate influența procesul nașterii.
Epiziotomia traditionala
Pentru multi ani, o astfel de procedura a fost gandita pentru a preveni fisurarea vaginului - mai extins in timpul nasterii. Cercetari recente insa, sugereaza ca o epiziotomie nu previne aparitia acestei probleme. Recuperarea este incomoda, iar, uneori, incizia chirurgicala este mai extinsa decat ar fi fost fisurarea naturala. Aparitia infectiei este posibila, iar pentru unele femei, este generatoare de dureri in timpul actului sexual in lunile de dupa nastere. O epiziotomie extinsa ar putea contribui, de asemenea, la incontinenta fecala dupa nastere.
Noua abordare
Epiziotomiile de rutina nu mai sunt recomandate. Totusi, procedura este justificata in unele cazuri.
Medicul dvs. ar putea recomanda o epiziotomie daca:
• Exista probabilitatea fisurarii extinse a vaginului
• Copilul este intr-o pozitie anormala
• Copilul dvs. trebuie sa se nasca rapid
Daca aveti nevoie de o epiziotomie, si nu ati fost anesteziata, sau anestezia nu a prins, veti primi, probabil o injectie, un anestezic local pentru amortirea tesutului. Incizia trebuie facuta inainte de a naste.
Ad-Extra3:
Rolul compreselor calde si al masajului tesutului
In cea de-a doua etapa a travaliului - atunci cand impingeti - moasa sau medicul poate sa aplice comprese calde pe tesutul dintre deschiderea vaginala si anus. Acest lucru, ar putea inmuia tesuturile si ar putea preveni fisurarea pielii. Desi se pare ca metoda compreselor calde s-a dovedit eficienta, multi prefera masarea zonei dintre deschiderea vaginala si anus in timpul travaliului - lucru cunoscut drept masaj perineal. Medicul dvs. v-ar putea recomanda acest masaj la domiciliu, inainte de nastere, desi acesta trebuie oprit in cazul in care va simtiti neconfortabil.
Incepeti prin a va spala mainile bine cu apa calda si sapun. Asigurati-va ca unghiile sunt bine taiate, apoi, aplicati un lubrefiant usor pe degete. Puneti degetele mari in interiorul vaginului si apasati in jos, inspre rect pentru 1 sau 2 minute. Apoi, masati incet jumatatea de jos a vaginului. Se poate face un masaj de 10 minute pe zi, pana la nastere.
Vindecarea dupa o epiziotomie
Dacă ați avut o epiziotomie sau o ruptură în timpul nașterii, rana poate fi sensibilă câteva săptămâni, mai ales la mers sau când stați jos. În cazurile mai severe, disconfortul poate dura mai mult. Suturile folosite pentru repararea zonei sunt de obicei absorbabile, iar până la vindecarea completă puteți lua câteva măsuri pentru a facilita recuperarea:
- Calmați zona afectată: Aplicați un pachet de gheață sau un tampon rece între un șervețel sanitar și rană.
- Reducerea durerii la urinare: Folosiți un pahar de plastic pentru a turna apă caldă pe vulvă în timpul urinării și apoi clătiți cu un jet de apă dintr-o sticlă.
- Preveniți disconfortul în timpul scaunului: Aplicați o presiune fermă cu un tampon curat pe rană în timpul mișcărilor intestinale pentru a reduce durerea.
- Stați jos cu atenție: Strângeți fesele când vă așezați și optați pentru o pernă sau un inel moale, în locul unei suprafețe tari.
- Utilizați medicamente la nevoie: Medicul vă poate prescrie analgezice sau un laxativ pentru a preveni disconfortul. Unguentele analgezice nu s-au dovedit eficiente pentru epiziotomie.
- Luați în considerare terapii complementare: Unele cercetări sugerează că uleiul de lavandă poate ajuta la calmarea durerii. Dacă medicul aprobă, adăugați câteva picături de ulei esențial de lavandă în apa de baie sau aplicați-l diluat pe zona afectată.
Pe măsură ce rana se vindecă, disconfortul va scădea treptat. Contactați medicul dacă durerea devine mai intensă, dacă faceți febră sau observați secreții de puroi, acestea putând fi semne ale unei infecții.
Accepta o oarecare incertitudine
Impartasiti-va gandurile despre epiziotomie cu medicul dvs. in perioada prenatala si, din nou, atunci cand incepeti travaliul. Amintiti-va ca trebuie sa incepeti travaliul cu mintea deschisa. Copilului ii va fi necesar timp pentru a reusi sa intinda tesuturile vaginale pentru a se putea naste, iar uneori, nasterea lui este necesara inainte ca acestea sa fie intinse. Asigurati-va ca medicul dvs. va va respecta dorinta in ceea ce priveste epiziotomia si ca ati fost informata despre cea mai sigura optiune pentru dvs cat si pentru copilul dvs..
Despre epiziotomie mai cititi:
Durerea epiziotomiei si activitatea sexuala dupa nastere
Epiziotomia la nastere: motive si efecte
Epiziotomia este cu adevarat necesara?
Impartasiti din experienta voastra sau cereti sfaturi mamicilor despre nastere pe forumul mamicilor de bebelusi de la Desprecopii.
Nasterea, totul despre modalitati si calmarea durerii
Poluarea poate cauza nasterea prematura
Semne si traditii legate de nastere in lume
Motive pentru nasterea prin cezariana
Nasterea prematura
Nasterea cu forcepsul
Studiu national: Nastere naturala sau prin cezariana?
Nasterea prin metoda Lamaze
Cand se rupe apa ...
Nasterea vaginala (naturala) dupa o operatie cezariana
Nasterea prin cezariana
Ameliorarea durerilor la nastere
11 informatii despre epiziotomie
Anestezia epidurala
Nasterea de urgenta acasa
Semne prevestitoare nasterii
Travaliul prematur
Nasterea sub apa (Experiente in Romania)
Nasterea in apa: pro si contra
Nasterea la Medlife
Traditiile nasterii la romani - Ursitoarele
Gravidele cu risc crescut de travaliu prematur
Simulatorul virtual al nasterii
Mic ghid pentru nastere: 20 de trucuri pentru un travaliu mai usor
Pentru discutii si intrebari despre nastere, medici, spagi, clinici medicale private, nasterea la stat si alte experiente despre nastere - va asteptam pe forumul NASTEREA UNEI STELE.
autor Desprecopii.com
articol realizat cu sfaturule dnei Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda,
Toate drepturile rezervate (c) 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 1 comentarii
Buna ziua ,ma numesc Roxana si locuesc in orasul Bedford .Sint insarcinata in 23 sapt si doresc mult acest copil.Din nefericire nu sunt multumita de medicii d la ginecologie aici in orasul nostru dearece in zilele astea a nascut o dna tot Romanca si ea si credetima k aproape a intrat in coma ,dezastru ce a fost acolo ,park nau experienta nu stiu dar cert este k mie nu mai inspira incredere si doresc sa ma ajutati dak stiti medici romani in uk sau ginecologie romaneasca ceva de genul.Nu doresc sa nasc in Bedford ,deci dak puteti va rog mult sa ma ajutati ,multumesc mult
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII