Metode de intervenție a părintilor când invățam copilul ce este disciplina

Metode de interventie a parintilor cand invatam copilul ce este disciplina

Metode de intervenție a părintilor când invățam copilul ce este disciplina

Știm că este important să oferim copilului o educație ce conține reguli bine conturate de disciplină. Copiii au într-adevăr nevoie de disciplină. Regulile de bună conduită și creștere sunt necesare în societate și într-o lume care are reguli și norme. Acolo unde și copilul tău trebuie să se integreze armonios și să fie respectat.
Deci da, vrem să avem copii bine educați însă nu vrem să cădem în exces și să ne trezim că momentele petrecute împreună cu copilul se limitează la interdicții și reguli...

→ Iată ce trebuie să avem în minte atunci când învățăm copilul ce este disciplina - și cum găsim balanța ideală dintre strictețe și permisivitate.

- veti citi:
Bataia este rupta din iad si nu are nimic de a face cu educatia
Dar ... copiii au nevoi de disciplina
Reguli prea stricte?
Educatie prea permisiva?
Disciplina copilului si regula celor 5 C
Unde este echilibrul in parenting?
Ce fel de disciplina prefera copiii si de ce
Metoda time-out in disciplinarea copilului: argumente pro si contra
6 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte

Bataia este rupta din iad si nu are nimic de a face cu educatia

Cu zeci de ani in urma, aplicarea metodelor de impunere a disciplinei la copil erau foarte rigide. Si se ajunge foarte des la pedepse corporale - de aceea si acea zicala infama care inca mai statuie in mintile parintilor depasiti: Bataia e rupta in Rai. Ei bine, acum suntem foarte categorici sa afirmam ca Bataia este rupta din iad.

Acum educatia parintilor - sau parentingul - se face intr-un mod mult mai liberal. Copilul are dreptul sa isi expuna punctul de vedere, iar parintii moderni stiu ca bataia nu are nici un rol pozitiv de educatie (din contra). De citit De ce unii parinti isi lovesc copiii: despre rabdare, autocontrol, amintiri si modele depasite

Dar ... copiii au nevoi de disciplina

Stim insa ca este important sa oferim copilului o educatie ce contine regulili bine conturate de disciplina. Copiii au nevoie de disciplina.  Regulile de buna conduita si crestere sunt necesare in societate si intr-o lume care are reguli si norme. Acolu unde si copilul tau trebuie sa se integreze armonios si sa fie respectat.
Deci da, vrem sa avem copii bine educati insa nu vrem sa cadem in exces si sa ne trezim ca momentele petrecute impreuna cu copilul se limiteaza la interdictii si reguli .... 

 Parenting-ul tip haos. O fotografie a Daniellei Guenther, o fotografa din SUA

 

Deci avem de gasit balanta intre cele doua situatii: strictete si permisivitate:

Reguli prea stricte?

Ei bine, trebuie sa evitam sa impunem copilului reguli prea stricte pentru ca putem sa ajungem fara sa ne dam seama in rol de parinte politist - iar atunci rolul de disciplinare este mult mai dificil pentru ca vom gasi mult mai multa rezistenta din partea copilului. Nu vrem sa pierdem totusi din bucuriile meseriei de parinte si nici nu vrem sa luam copilului din frumusetetea si spontaneitatea copilariei. De citit Parentingul autoritar: intre asteptari, prea multe reguli si anxietate

Ad-Extra3:

Educatie prea permisiva?

Aceasta este cealalta varianta ... o educatie prea permisiva - ce inseamna disciplina fara reguli clare - sau un haos al parentingului.  Acest tip de parenting afecteaza buna dezvolare a copilului. Copilul risca sa nu deprinda respectul pentru ceilati  si pentru autoritati (profesori, educatori, profesori, si mai departe ...) Este metoda cea mai eficienta de a creste un copil rasfatat - sau un Rege al Casei ...De citit Parentingul permisiv: perceptii si greseli de educatie care afecteaza universul emotional al copilului

Disciplina copilului si regula celor 5 C

Fie care e vorba despre viata de acasa, de cea de la gradinita sau de la scoala - e de datoria noastra, a parintilor -  sa ne invatam copilul sa accepte si sa respecte o serie de reguli ce fac parte din gama de disciplina. Aceste reguli il vor ajuta sa se adapteze mult mai bine in orice comunitate si sa inteleaga sa fie responsabil vezi care este regula celor 5 C aici.

Unde este echilibrul in parenting?

Gasirea echilibrului in parenting este desigur, idealul situatiei. Provocarea cu care se confrunta orice parinte este de a gasi un echilibru corect intre regimul autoritar si cel permisiv. E foarte limpede ca trebuie sa mentinem limite si reguli pentru copiii nostri dar la fel de evident este ca orice copil are tendinta de a le sfida sau a le forta.  Atunci trebuie sa intervenim pentru ca altfel riscam sa ne pierdem credibilitatea in fata copilului care, detectand slabiciunea - o va lua de la capat cu sfidarea regulilor data viitoare.

Ce fel de disciplina prefera copiii si de ce

Vorbim atat des despre educatia copiilor, de cei 7 ani de acasa, despre metode parenting...dar copiii ce parere au despre educatie si metodele de parenting? Ce fel de educatie prefera ei? Este normal sa le ascultam si lor opinia. Niste psihologi americani au facut un studiu si au intrebat copiii ce considera ca este cea mai buna metoda de educatie ... si rezultatele sunt foarte interesante.

> Metode interventie recomandate: Metoda 123 Magic, Metoda stimularii pozitive. Metoda Time-out

Metoda time-out in disciplinarea copilului: argumente pro si contra 

Un time-out este o modalitate de a oferi copilului sansa de a se auto-linisti. In acest fel, il scoatem ditnr-o anume situatie incordata si ii oferim ... un loc linistit, primind un timp pentru a se linisti sau a gandi. Dar functioneaza aceasta strategie sau nu? Opiniile despre metoda time-out sunt impartite...iata argumentele taberei pro-time-out si artgumentele taberei anti-time-out.

6 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte:

Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Educatia non-materialista a copilului intr-o lume materialista: intre principii si realitate
Cum sa critici un copil fara sa il distrugi in interior
7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, deci practici un parenting corect
Parenting in era digitala: alfabetizarea digitala a parintilor
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com  -
Milena este psiholog de origine romana - educata in Olanda si SUA.
referinte: theconversation.com, psychologytoday.com

Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Parenting

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII