Fertilizarea in vitro si cancerul in copilarie
- Conform unui studiu recent, copiii nascuti ca urmare a procedurii FIV au cu 33% mai multe sanse de a dezvolta cancer, 65% leucemie si 88% cancer la creier sau la sistemul nervos central.
Este imprimarea genomica de vina?
Exista o asociere intre tratamentul de fertilitate si cancerul la copii
Cancerului in randul copiilor nascuti in urma tratamentului de fertilitate ramane scazut
Cancerul este a doua cauza de deces al copiilor din tarile dezvoltate
Despre sanatatea femeii si FIV
Conform unui studiu recent, copiii nascuti ca urmare a procedurii FIV au cu 33% mai multe sanse de a dezvolta cancer, 65% leucemie si 88% cancer la creier sau la sistemul nervos central.
Este imprimarea genomica de vina?
Studiul sugereaza ca un tratament de fertilitate ar putea schimba modul in care anumite gene functioneaza atunci cand acestea sunt transmise de la mama la copil, intr-un proces cunoscut sub numele de "imprimare genomica". Aceste defecte din gene sunt in stransa legatura cu cancerul din copilarie, sustin cercetatorii danezi. Ei au avertizat ca aceste modificari ar putea fi declansate de aspecte legate de tratamentele de fertilitate, cum ar fi expunerea la hormoni, pregatirea de material seminal, congelarea embrionilor, conditiile de crestere a embrionilor, sau de inseminare. Posibilitatea ca riscul crescut sa se datoreze infertilitatii parintilor si nu tratamentului in sine nu poate fi exclusa.
Studii care se contrazic
La inceputul acestui an, un studiu britanic pe mai mult de 100.000 de copii nascuti in urma unui tratament de fertilitate, a constatat ca acestia nu sunt supusi riscului aparitiei cancerului. Fertilizarea in vitro (FIV) este una dintre tehnicile de fertilizare cele mai utilizate pe scara larga, cu aproximativ 18.000 de copii FIV nascuti in Marea Britanie in fiecare an.
Un ou este extras din ovare si fertilizat cu sperma, apoi introdus in uter pentru a creste si a se dezvolta.
Exista o asociere intre tratamentul de fertilitate si cancerul la copii
Cercetarea (publicata in Jurnalul Fertilitatii si a Sterilitatii) a analizat 25 de studii din 12 tari dezvoltate, incluzand SUA, Marea Britanie, Danemarca, Franta si Israel, din 1990-2010.
Rezultatele celei mai cuprinzatoate meta-analize pe aceasta tema pana in prezent, indica o asociere intre tratamentul de fertilitate si cancerul la copii - scrie autoarea Dr. Marie Hargreave, de la Centrul de Cercetare Danez al Cancerului, Copenhaga, Danemarca. "Originea aparitiei cancerului in copilarie este inca in mare parte necunoscuta, dar a fost emisa ipoteza ca tratamentul de fertilitate ar putea juca un rol in acest sens."
Cancerului in randul copiilor nascuti in urma tratamentului de fertilitate ramane scazut
Una dintre teorii este ca medicamentele anti-estrogen, care stimuleaza ovulatia sunt similare cu dietilstilbestrol, un medicament administrat femeilor gravide pentru a opri complicatiile, dar mai tarziu, legat de cancerul din copilarie. Cercetatorii au subliniat faptul ca riscul aparitiei cancerului in randul copiilor nascuti in urma tratamentului de fertilitate ramane scazut. Ei au scris: "cuplurile infertile pot avea deja un numar crescut de defecte epigenetice ... care vin la lumina prin procesul de tratament."
Majoritatea copiilor din studii s-au nascut dupa FIV, dar unele cupluri folosesc alte tehnici, cum ar fi injectarea spermei intra-citoplasmatice sau inseminarea intrauterina. Dr. Allan Pacey, presedintele British Fertility Society, a declarat: "Desi aceasta lucrare raporteaza o crestere aparenta a incidentei cancerului de copilarie, asocierea este mica si nu este inca posibil sa spunem daca este o consecinta a FIV-ului sau daca la baza ei sta infertilitatea parintilor."
Cancerul este a doua cauza de deces al copiilor din tarile dezvoltate
In jur de 1.600 de copii sunt diagnosticati in fiecare an in Marea Britanie. Un purtator de cuvant al "Autoritatii pentru Fertilizare si Embriologie" a declarat: "Un studiu recent din Marea Britanie a descoperit ca nu exista niciun risc crescut de aparitie a cancerului la copiii proveniti in urma tratamentului de reproducere asistata". Geeta Nargund este director medical la "Create Health Clinics" care promoveaza "FIV-ul bland", cu mai putine vaccinuri de fertilitate si doze mai mici. Ea a spus: "Acesta este un studiu interesant, care ridica probleme cu privire la potentialele efecte pe termen lung ale tratamentului de fertilitate la copii."..
Despre sanatatea femeii si FIV cititi si urmatoarele:
Grupuri de suport si intelegere pe tema fertilitatii
Suportul si intelegerea sunt foarte importante atunci cand iti doresti sa devii mamica. Poti afla multe sfaturi de la alte mamici fericite care au trecut deja prin experienta ta. Este important sa stiti ca pe acest drum, nu sunteti singura. Aveti alaturi suportul online al celei mai mari comunitati de limba romana: Desprecopii.com. Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Asteptand o comoara in viata noastra ! Va asteptam cu drag.
Fertilizarea in vitro, povesti de succes
Vedete care au castigat lupta cu infertilitatea
Cand visul de a fi mama se implineste
Acum imi pot privi puiul si sunt o mamica fericita
O alta poveste FIV cu happy end ...
Am fost aspiranta pe Desprecopii si acum avem gemeni
Povestea noastra de succes in lupta cu infertilitatea
Lupta mea cu infertilitatea
Asteptam cu emotii marea intalnire
Acum sunt o mamica fericita si implinita
Ultima noastra sansa la fericire
Comunitati de sustinere si support
Forumuri recomandate - FORUMURILE ASPIRANTELOR
Forumul FIV
Fertilizarea in Vitro (FIV) - clinici, medici, experiente, succese, dileme.
Asteptand un ingeras in viata noastra !
Teritoriul 'aspirantelor'! Preconceptie, in/fertilitate, FIV, sperante si experiente. Chiar daca se lasa asteptat - noi nu ne pierdem speranta!
autor: Mihaela Vilcu - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2014
referinte: BBC.co.uk, WebMD.
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII