Havana – comoara vie a Cubei
- Loc ideal pentru turistii care isi doresc o vacanta de neuitat departe de lumea agitata occidentala, capitala cubaneza este genul de oras impregnat de propria istorie, in care cei ce vin pentru prima data sunt hipnotizati deopotriva de atmosfera traditionala a ritmurilor de salsa, de aroma cocktailurilor si a bucatariei cu specific cubanez si de aerul de legenda al povestilor cu pirati.
O vacanta in Havana poate fi programata in orice moment al anului, insa perioada cea mai vanata de turisti este cea a lunilor de iarna. Din decembrie pana in aprilie, mii de impatimiti ai bailor de soare aleg Havana ca destinatie de vacanta.
Fiind unul dintre cele mai vechi orase ale Cubei, Havana este astazi unul dintre porturile cele mai importante din lume, renumit pentru aspectul sau commercial de care sunt legate si majoritatea istoriilor cu pirati si corsari care au invadat candva tinuturile cubaneze.
Dezvoltandu-se mai ales incepand din secolul al XVII-lea, orasul are o istorie bogata ale carei amprente se simt inca in numeroasele cladiri si monumente cu valoare de patrimoniu. Havana actuala poate fi descrisa ca un oras inedit ce adaposteste, de fapt, trei orase in unul singur: Havana centrala , Havana veche si Vedado. Fiecare dintre aceste regiuni ale orasului are o nota distinctiva, contribuind la imaginea de ansamblu a capitalei cubaneze. La randul lor, imprejurimile Havanei sunt de o frumusete rara, oferind turistilor posibilitatea de a petrece un sejur de vis intr-un adevarat regal al tinuturilor exotice.
Nume celebre precum Casablanca, Miramar sau Playas del Este constituie un argument important pentru alegerea Havanei ca destinatie de vacanta. Havana centrala si Prado Reprezinta o zona foarte atractiva pentru turisti, aici aflandu-se sase cladiri istorice emblematice pentru cultura cubaneza, dintre care cea mai impunatoare este cu siguranta Capitoliul. Cele patru strazi istorice, precum si pietele din Havana centrala sunt impanzite cu autoturisme din anii ’50, foarte bine intretinute, care dau orasului un aer exotic.
Tot in aceasta zona se afla specaculosul Museo de la Revolucion, unul dintre cele mai atractive repere turistice, pentru amatorii de istorie si civilizatie cubaneza. Capitolio Turistul care a vazut deja capitoliul din Washington DC, poate sa aiba senzatia unui deja-vu atunci cand se afla in fata Capitoliului din Havana.
Fiind construita in acelasi stil neoclasicist, cu elemente de Art Deco, cladirea a foast inaugurata in 1929, aici aflandu-se cea mai mare statuie din bronz a lui Pallas Athena din intreaga lume. Cladirea a adapostit sediul Guvernului pana in 1959. Astazi, aici este sediul Ministerului Tehnologiilor, al Mediului si Stiintei.
Gran Teatro de la Habana
Parte a complexului Palacio del Centro Gallego, impozanta cladire a Teatrului havanez este plasata in centrul orasului. Construita in 1915, cladirea a fost decorata de designerul belgian Paul Belau si impresioneaza mai ales prin sculptura deosebita a fatadei.
Edificiul a gazduit de-a lungul timpului spectacole celebre, fiind astazi sediul Operei si al Baletului National Cubanez.
Museo Nacional de Bellas Artes
Impartit in doua cladiri, Palacio del Centro Asturiano si Palacio de Bellas Artes, concepute in 1920, respectiv in 1959, muzeul impresioneaza chiar de la intrare printr-o impozanta sculptura din marmura.
Cladirile adapostesc trei colectii mari de arta: o sectiune dedicata artei cubaneze din secolul al XVII-lea pana in zilele noastre; o sectiune dedicata picturii si sculpturii europene si una dedicata artei antice, de la cea egipteana la cea romana.
Museo de la Revolucion
Pentru amatorii de muzee inedite, Museo de la Revolucion este cu siguranta una dintre atractiile Havanei. Proiectata ca palat prezidential la inceputul secolului al XX-lea, de catre arhitectul belgian Paul Belau, cladirea impresioneaza in primul rand prin grandoarea exterioara.
Interiorul este un adevarat izvor de istorie, oferind numeroase detalii despre lupta cubaneza pentru independenta.
Paseo del Prado
Este considerata cea mai frumoasa strada din Havana, oferind o priveliste tipica pentru ceea ce inseamna viata cubaneza. Numeroase cladiri din secolul al XIX-lea si de la inceputul secolului al XX-lea dau un aer romantic strazii, celebra si pentru faptul ca aici se afla Hotelul Sevilla sau Palacio de los Matrimonios, cea mai faimoasa capela pentru nunti din Havana.
Callejon de Hammel
Este o alta strada care merita vazuta, pentru amestecul inedit de muzica, arta si figuri prietenoase. Este locul ideal in Havana pentru a gasi tot ce este legat de cultura africana, dar si locul ideal pentru a te trezi in plina strada in mijlocul unei adevarate fiesta de rumba. Strada este cunoscuta si datorita unei picturi murale de peste 200m apartinand lui Salvador Gonzalez.
Alte atractii in Havana centrala: Iglesia del Angel Custodio, Iglesia del
Sagrado Corazon, Museo Nacional de le Musica, Parque Central, Parque de la
Fraternidad.
Havana Veche
Este partea
orasului in care s-a conservat cel mai bine istoria cubaneza, fiind declarata
zona protejata UNESCO, din 1982. Desi este o zona turistica foarte cautata,
Havana veche nu creeaza acel sentiment de aglomeratie permanenta, ci dimpotriva,
lasa turistului senzatia ca respira in voie aerul cubanez de acum 200 de
ani.
Calle Oficios
Ar putea fi supradenumita strada muzeelor havaneze. Trei dintre muzeele care populeaza Calle Oficios, ofera turistului posibilitatea de a afla o gama variata de informatii despre obiecte diverse, de la masini antice (Museo del Auto Antiguo), la monede (Museo Numismatico) sau la vechi obiecte din civilizatia araba (Casa de los Arabes).
Castillo de San Salvador de la Punta
Este unul dintre monumentele istorice de mare importanta pentru cubanezi deoarece a avut un rol decisiv in apararea maritima a Havanei. Constructia sa a inceput in 1589 si a durat peste 20 de ani. Castelul era legat strategic de un altul, Castillo de lo Tres Reyes del Morro pentru a impiedica atacurile ambarcatiunilor inamice.
Catedrala San Cristobal
Una dintre atractiile cele mai cautate ale Havanei, catedrala sta
sub semnul legendei. Principalul motiv pentru care turistii doresc sa o vada
este datorat faptului ca aici ar fi fost adapostite ramasitele pamantesti ale
lui Cristofor Columb, din 1796 pana in 1898. Nu exista insa nicio dovada certa
pentru a proba aceasta supozitie.
Dincolo de mitul legat de Cristofor
Columb, cladirea impresioneaza prin arhitectura neoclasica in care se pot
identifica si elemente baroce, specific cubaneze. Inceputa in 1748 de catre
iezuiti, constructia catedralei a fost terminata abia in 1777 de catre
franciscani.
Plaza de Armas
Este locul care ofera turistilor o imagine tipica pentru viata
cubaneza. Impanzita de cafenele si restaurante, ascunse printre arborii imensi,
piata este o adevarata oaza de relaxare. Restaurata recent, Plaza de Armas este
inconjurata de cladiri in stil baroc care dateaza din secolele al XVIII-lea si
al XIX-lea, iar centrul ei este dominat de statuia patriotului cubanez Cespendes
si de o fantana superba.
In zona pietei se afla cateva obiective turistice
care nu trebuie cu niciun pret ratate: Museo de la Ciudad, El Templete si
Palacio de los Capitanes Generales.
De asemenea, din Plaza
de Armas se ajunge foarte usor pe Calle Oficios si pe Calle Obispo, doua dintre
strazile celebre din Havana, pentru frumusetea arhitecturala.
Alte atractii in Havana veche: Basilica Menor de San Francisco de Asis, Muzeul Jose Marti, Casa de Africa, casa de Mexico, Casa de la Obra Pia, Iglesia de Nuestra Senora de la Merced, Iglesia del Espiritu Santo, Plaza Vieja, Plaza de San Francisco, Seminario de San Carlos y San Ambrosio.
Vedado
Cea
de-a treia parte a Havanei este si cea mai moderna dintre toate, fiind legata
mai ales de zona comerciala a orasului si cuprinzand patru mari bulevarde in
care sunt amplasate cele mai importante cladiri economice si administrative ale
capitalei cubaneze. Desi nu ofera o priveliste la fel de seducatoare ca Havana
centrala sau Havana veche, Vedado se remarca prin cateva atractii tursitice care
o individualizeaza.
Cemeterio Colon
Desi este cam sumbru ca obiectiv turistic, Cimitirul Colon este al doilea ca marime in intreaga lume, acoperind 56 de hectare pe care sunt construite peste 2 milioane de morminte. Creat in 1870, cimitirul adaposteste cateva mormite ce pot fi privite ca adevarate opere de arta. Intre ele, cel mai impozant este monumentul inchinat eroilor revolutionari. Impresionant este si memorialul ridicat ca omagiu adus studentilor omorati in 1957, in urma atacului Palatului Batista.
Plaza de la Revolucion
Este unul dintre cele mai cunoscute locuri ale Havanei, utilizat
pentru organizarea evenimentelor istorice, politice sau culturale de importanta
majora. Este locul in care Castro isi tine numeroase discursuri pe care le
asculta peste un milion de cubanezi. De asemenea, aici Papa Ioan Paul al II-lea
a tinut o slujba in aer liber in 1998, cu ocazia vizitei sale in Cuba. In
centrul pietei se afla memorialul Jose Marti, un turn masurand 109 metri, din
varful caruia se poate admira privelistea superba a intregii Havane.
Mai multe informatii despre
Havana:
https://en.wikipedia.org/wiki/Havana
https://www.iexplore.com/city_guide/Cuba/Havana/Information
https://www.webhavana.com/main.php?lang=en&page=havanainfo.php
https://www.supercubatravel.com/destinations/havana.asp
Forum unde comentam cu placere
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII