Carnea procesata creste riscul de a muri tanar
- Carnatii, sunca, slanina si alte tipuri de carne procesata par sa creasca riscul de deces timpuriu - sugereaza un studiu pe o jumatate de milion de oameni din intreaga Europa. Studiul a concluzionat ca dietele bogate in carne procesata au fost legate de boli cardiovasculare, cancer si de decese timpurii.
Factorii stilului de viata
Beneficii pentru sanatate
Tot mai multe dovezi
Pentru a fii un comparator informat
Carnatii, sunca, slanina si alte tipuri de carne procesata par sa creasca riscul de deces timpuriu - sugereaza un studiu pe o jumatate de milion de oameni din intreaga Europa. Acesta a concluzionat ca dietele bogate in carne procesata au fost legate de boli cardiovasculare, cancer si de decese timpurii.
Cercetatorii sunt de parere ca sarea si substantele chimice folosite pentru a pastra carnea pot dauna sanatatii. Fundatia "The British Heart Foundation" a sugerat ca o optiune ar fi taierea carnii fara grasime. Studiul a urmarit subiecti din 10 tari europene, pe o perioada de aproape 13 de ani, in medie.
Factorii stilului de viata
S-a demonstrat ca persoanele care au consumat cantitati mari de carne procesata, au avut si alte comportamente cunoscute ca fiind daunatoare sanatatii (fumatul), si tendinta de obezitatea. Cu toate acestea, chiar si dupa contabilizarea altor factori de risc, carnea procesata ramane un pericol pentru sanatate.
Unul din 17 subiecti ai acestui studiu, a decedat. Cu toate acestea, o persoana care consuma mai mult de 160g carne procesata pe zi - aproximativ doi carnati si o felie de bacon, are cu 44% mai multe sanse de a deceda timpuriu, in urmatorii 12.7 ani, decat cea care mananca aproximativ 20 de grame. In total, aproape 10.000 de oameni au murit de cancer si 5.500 din cauza problemelor cardiace.
Profesorul Sabine Rohrmann de la Universitatea din Zurich, a declarat pentru BBC: "Consumul de carne, mai ales carne procesata, este asociat cu un stil de viata mai putin sanatos. Dar, dupa fumat, obezitate si alte obiceiuri nesanatoase, credem ca si consumul de carne procesata reprezinta un risc pentru sanatate. Renuntarea la fumat este mai importanta decat reducerea consumului de carne, dar as recomanda-o si pe aceasta din urma."
Beneficii pentru sanatate
Daca toti subiectii studiului nu ar fi depasit cantitatea de 20g carne procesata pe zi, 3% din decesele premature ar fi putut fi prevenite. Guvernul britanic recomanda limitarea consumului de carne rosie sau bacon la 70g, respectiv 2 felii pe zi.
Un purtator de cuvant a spus: "Oamenii care consuma in exces carne rosie sau procesata ar trebui sa se gandeasca la reducerea cantitatii zilnice pana la cea recomandata. Cu toate acestea, studiul a demonstrat ca o cantitate mica de carne, fie ea si procesata, are beneficii asupra sanatatii."
Ursula Arens de la Asociatia Britanica a Dietelor este de parere ca a pune carne macra in tocator nu inseamna a procesa carnea. Ceva i-a fost facut pentru a-i extinde durata de viata pe raft, sau pentru a-i schimba gustul, sau pentru a o face mai gustoasa intr-un fel ... si acest lucru ar putea fi un proces traditional cum este cel de sarare.
Ea a spus ca sunca, chiar cea de buna calitate sau carnatii au fost clasificate ca fiind carne procesata, in timp ce burgerii facuti in casa, folosind carne proaspata nu se clasifica pentru aceeasi lista. Majoritatea oamenilor nu au nevoie sa micsoreze consumul de carne rosie, proaspata, cei care mananca cantitati mari, zilnic, ar trebui sa-si modereze aportul. Doamna Arens, de asemenea, a confirmat ca aceasta constatare a studiului conform careia carnea procesata a fost legata de aparitia bolilor de inima.
Dl Roger Leicester, chirurg consultant si membru al Grupului Consultativ privind Carnea, a spus: "As fi de acord ca oamenii ar trebui sa manance cantitati mici de carne procesata. Cu toate acestea, trebuie sa se puna accentul pe modul in care a fost procesata carnea: avem nevoie sa stim ce conservanti sunt folositi, care este continutul de sare, ce continut de carne are carnea, care este de fapt, o parte esentiala a dietei noastre".
Tot mai multe dovezi
Dr Rachel Thompson, de la Fundatia pentru Cercetari a Cancerului, a declarat: "Aceasta cercetare adauga dovezi stiintifice, subliniind riscurile pentru sanatate a consumulului de carne procesata. Cercetarile noastre, publicate in 2007 si in 2011, au confirmat ca un consum mare de carne procesata, cum ar fi bacon, sunca, hot-dog, salam si unele mezeluri, creste riscul de a dezvolta cancer la colon."
Organizatia a declarat ca numarul cazurilor de cancer la colon s-ar imputina cu 4000 daca oamenii ar consuma pana la 10g de carne procesata pe zi. Acesta este motivul pentru care organizatia recomanda evitarea carnii prelucrate.
Tracy Parker, dietetician in sanatatea inimii la Fundatia Britanica a Inimii a declarat ca, cercetarile sugereaza carnea procesata ca fiind legata de un risc crescut de deces precoce, dar persoanele care au consumat cantitati mari de carne procesata aveau, de altfel, si alte obiceiuri nesanatoase. Ei consumau mai putine fructe si legume, fumau si asta a avut un impact asupra rezultatelor. Carne rosie poate fi savurata in continuare ca parte a unei diete echilibrate.
Optarea pentru carne fara grasime si folosirea metodelor de gatit sanatoase, cum ar fi grill-ul, va va ajuta sa va mentineti inima sanatoasa. Daca consumati cantitati mari de carne procesata, incercati sa variati dieta cu alte optiuni de proteine, cum ar fi carnea de pui, peste, fasole sau linte.
Pentru ca trebuie sa devii un cumparator informat, mai citeste si:
Tot ce ati vrut sa stiti despre uleiul de masline si nu ati indraznit sa intrebati
5 calitati ale iaurtului de care trebuie sa stii
7 Alimente pe care inima ta le uraste
6 moduri de a conserva rosiile pentru iarna
Cele mai bune retete de paine de casa
Rolul alimentatiei in controlul hipertensiunii arteriale
15 alimente bogate in acid folic
Lupta impotriva gripei cu supa Dracula
Va recomandam sa mai cititi si urmatoarele:
Comunitate, grup de support
La bucatarie
Ce gatim astazi? Vreau o reteta noua ! Am uitat cum se fac clatitele ! Trebuie sa va impartasesc noua reteta de prajitura. Bucatarii si bucataresele au cuvantul!
autor: redactor Mihaela Vilcu - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2013
referinte: bbc.co.uk
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII