14 rețete de cozonaci și plăcinte pufoase - o selecție unică

14 retete de cozonaci si placinte pufoase - o selectie unica

14 rețete de cozonaci și plăcinte pufoase - o selecție unică

De sarbatori, noua romanilor, ne place sa miroase in casa a cozonac. Oare este un miros care aduce a sarbatori mai mult decat acesta?

→ Iată 14 retete de cozonaci și plăcinte pufoase pe care le-am incercat și noi și le recomandam cu drag. Să aveti sarbatori cu pace!

14 retete de cozonaci si placinte pufoase

Cozonacul este un produs tradițional de patiserie care este foarte popular în România și în alte țări din Europa de Est. Istoria cozonacului în România are rădăcini adânci și este strâns legată de tradițiile culinare, religioase și culturale ale poporului român.

În România, cozonacul este tradițional pregătit și consumat cu precădere în perioada sărbătorilor de Paște, când reprezintă un desert festiv și simbolizează renașterea și bucuria învierii lui Isus Hristos. Cozonacul este considerat un aliment special, care aduce familii și prieteni împreună în jurul mesei, iar pregătirea sa este adesea însoțită de ritualuri și tradiții specifice.

Istoria cozonacului în România se întinde pe o perioadă lungă de timp și are influențe din diferite culturi și civilizații. Cozonacul a fost menționat pentru prima dată în scris în secolul al XVIII-lea, dar se crede că exista deja în bucătăria românească cu mult înainte de aceasta. Originea sa este disputată, unele surse afirmând că a fost inspirat de plăcinta turcească, numită "kozonak", în timp ce altele susțin că are rădăcini în bucătăria austriacă sau grecească.

Tradițional, cozonacul românesc este un aluat de pâine dospit, îmbogățit cu ouă, zahăr, unt, lapte, stafide și nuci, rulat într-o formă de sul și copt în cuptor. Este deseori glazurat cu sirop de zahăr sau ornat cu nuci măcinate sau zahăr pudră. Există numeroase variante regionale și familiale ale rețetei de cozonac în România, iar fiecare gospodină are adesea propriul său secret pentru a obține un cozonac delicios și pufos.

Cozonacul are o semnificație culturală și emoțională puternică în tradițiile românești, fiind considerat un simbol al generozității, ospitalității și bunăvoinței. Pregătirea și împărțirea cozonacului în familie sau comunitatea locală este considerată o expresie de respect, dragoste și unitate, iar cozonacul rămâne un element important al gastronomiei românești și al identității culturale a poporului român.

Iata 6 retete de cozonaci si placinte pufoase pe care le-am incercat si noi si le recomandam cu drag, apoi inca 8 retete de cozonaci care se pregatesc adesea in diferite parti ale tarii. Sa aveti sarbatori linistite!

 Cozonac fara framantare - simplu si gustos

 Cozonac cu fulgi de ciocolata, stafide si cacao

 Cozonac cu branza dulce si stafide

Cozonac simplu cu nuca si mac

Aluat de cozonac simplu cu stafide - sau briose crestine

 Cozonac olandez cu migdale

8 retete de cozonaci din toata Romania

Se apropie Sfintele Sarbatori de Craciun iar gospodinele parca au intrat deja in priza, facand curatenie si cumparaturi pentru o masa imbelsugata. Si, cu totii stim ca nu exista sarbatoare fara mirosul specific si irezistibil de cozonac.

Acel miros care mie imi aduce aminte mereu de bunicul ce pregatea focul si testand temperatura aruncand o mana de faina de porumb in cuptor, si de bunica asezand cu grija tavile de cozonaci in cuptorul incins, cu mare atentie si precizie. Cat de frumosi si gustosi ieseau acei cozonaci! Si cum fiecare bunica are propria reteta secreta de cozonac, am adunat cateva din aceste "secrete" din colturile tarii, special pentru voi.

Retete selecte pe care ar trebui sa le incerci si tu :)

19 retete de supa crema
6 retete de briose pufoase si rapide
16 retete formidabile de prajituri
8 retete magnifice de clatite care vor face deliciul oricarui copil
Retete super delicioase de biscuiti
14 retete super gustoase de tarte
Cele mai bune retete de paine de casa
10 super retete de pizza de casa

Alte colectii speciale de retete vei gasi aici.

Ad-Extra3:

Retete sanatoase pentru copii - pe care le puteti face in casa, cu usurinta:

Terci de ovaz
Briose din ovaz si mere
Pate vegetal cu alune
Desert crocant din ciocolata si ovaz
Placinta ciobanasului
Tortilla cu somon afumat
Pate de pastrav afumat
Biscuiti din ovaz si ciocolata
Burgeri din carne de pui
Compot de rubarba si cirese
Pulpe de pui glasate cu miere
Supa de dovleac
Salata de couscous
Budinca cu fructe
Amestec crocant de ovaz si mere / cititi mai multe retete sanatoase pentru copii aici.

Forumul de bucatarie al mamicilor

/Images/bucatarie.jpg La bucatarie
Ce gatim astazi? Vreau o reteta noua ! Am uitat cum se fac clatitele ! Trebuie sa va impartasesc noua reteta de prajitura. Bucatarii si bucataresele au cuvantul!


autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2023

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII