Inlocuirea untului cu margarina poate dauna sanatatii

Inlocuirea untului cu margarina poate dauna sanatatii

Inlocuirea untului cu margarina poate dauna sanatatii

  • In ultimii 50 de ani, am fost sfatuiti sa reducem aportul de grasimi animale saturate si sa consumam mai multe grasimi vegetale polinesaturate pe care le gasim in margarina. Dar acum, oamenii de stiinta din SUA rastoarna aceasta teorie, alaturi e o noua analiza a unui studiu. Indiferent de tipul de grasimi pe care il folositi, este important sa aveti un consum moderat. Se presupune ca uleiurile vegetale si margarina ajuta la scaderea colesterolului si a tensiunii arteriale, faciliteaza pierderea in greutate si imbunatatesc starea generala de sanatate. Dar acestea sunt unele dintre alimentele cele mai modificate chimic din dietele noastre , iar criticii spun ca nu ar trebui sa fie promovate ca fiind sanatoase.

Barbatii care mananca margarina ar putea fi mai predispus la boli de inima
Consumul de acizi grasi polinesaturati omega 6
Unii cercetatori au criticat studiul, spunand ca este nefondat

Moderatia este cheia sanatatii

Oamenii de stiinta americani pretind ca grasimile polinesaturate dubleaza riscul bolilor de inima.

Barbatii care mananca margarina ar putea fi mai predispus la boli de inima

In ultimii 50 de ani, am fost sfatuiti sa reducem aportul de grasimi animale saturate si sa consumam mai multe grasimi vegetale polinesaturate pe care le gasim in margarina. Dar acum, oamenii de stiinta din SUA rastoarna aceasta teorie, alaturi e o noua analiza a unui studiu realizat intre anii 1966 si 1973. Unele dintre aceste informatii lipsesc de zeci de ani. Studiul, realizat in Sydney, a urmarit 458 de barbati cu varste cuprinse intre 30-59 de ani, care au avut recent un atac de cord sau au suferit de angina pectorala.

Jumatate dintre ei au fost sfatuiti sa reduca consumul de grasimi animale si sa-l inlocuiasca cu ulei din floarea-soarelui si margarina din floarea-soarelui. Rezultatele, publicate in British Medical Journal, au aratat ca cei care au mancat mai multe dintre aceste produse au fost aproape de doua ori mai predispusi decesului, inclusiv din cauza bolilor de inima.

Consumul de acizi grasi polinesaturati omega 6

Ei au ales studiul Sydney, deoarece a fost singurul studiu randomizat, controlat, pentru a vedea impactul de crestere a consumului de acizi grasi polinesaturati omega 6. Cele mai multe studii de interventii dietetice s-au implicat mai multe schimbari, dar studiul Sydney a analizat numai Omega 6. Grasimile polinesaturate Omega 6, raspandite in cele mai multe diete din Vest, sunt de asemenea cunoscute sub numele de acid linoleic.

Omega 6 se gaseste in cantitati mari in uleiurile vegetale, cum ar fi cel din porumb, floarea soarelui, de sofranel si soia, si in margarinele din aceste uleiuri. Odata ajuns in organism, acesta este convertit intr-o substanta chimica numita acid arahidonic care poate declansa eliberarea de alte substante chimice care duc la inflamatie, o cauza principala a unei serii de boli cronice - inclusiv boli de inima.

Unii cercetatori au criticat studiul, spunand ca este nefondat

Cercetatorii de la Institutul Natonal al Sanatatii SUA cred ca concluziile ar putea avea implicatii importante pentru recomandarile dietetice din intreaga lume. Dar alti oameni de stiinta au criticat rezultatele, spunand ca studiul nu a furnizat suficiente dovezi pentru a sugera ca oamenii ar trebui sa-si schimbe dieta. Unii au spus ca studiul a fost neconvingator, de o relevanta mica pentru dietele de astazi, iar concluziile sale au fost infirmate de studiile mai bune, recente. Altii au declarat ca aceasta lucrare nu ofera dovezile pentru schimbari la recomandarile actuale pentru o dieta sanatoasa.

Unii dieteticieni au declarat ca efectul diferitelor grasimi asupra inimii noastre este inteles in permanenta in mod diferit, deoarece noi cercetari in aceasta problema complexa sunt publicate mai tot timpul. Inlocuirea grasimilor saturate cu alternative nesaturate este o recomandare beneficainimii noastre, care se bazeaza pe mai multe studii mari si de profunzime. Cu toate acestea, aceasta cercetare subliniaza necesitatea de a intelege mai departe modul in care diferite grasimi nesaturate maresc riscul aparitiei bolilor de inima.

Moderatia este cheia sanatatii

Indiferent de tipul de grasimi pe care il folositi, este important sa aveti un consum moderat. Se presupune ca uleiurile vegetale si margarina ajuta la scaderea colesterolului si a tensiunii arteriale, faciliteaza pierderea in greutate si imbunatatesc starea generala de sanatate. Dar acestea sunt unele dintre alimentele cele mai modificate chimic din dietele noastre , iar criticii spun ca nu ar trebui sa fie promovate ca fiind sanatoase .

7 Alimente pe care inima ta le uraste Cititi neaparat: 7 Alimente pe care inima ta le uraste

Mai cititi si urmatoarele:

Cola si cancerul

Cola si cancerul

Cola (in oricare dintre cele doua celebre variante: Coca Cola sau Pepsi) este, in mod cert, cea mai populara bautura racoritoare de pe glob.  Cel mai recent zvon legat de nocivitatea…

Cum recunosti o alimentatie sanatoasa?

Cum recunosti o alimentatie sanatoasa?

Cine ar fi crezut ca, sa cumperi produse alimentare ar putea fi atat de greu? Plimbati-va in orice supermarket si veti fi bombardat cu ambalaje etichetate cu tabele nutritionale, logo-uri care sa va…

Anumite cereale pot irita intestinul

Anumite cereale pot irita intestinul

In ciuda imaginii de alimente sanatoase care le-a fost creata, beneficiile cerealelor - cum ar fi orezul, cuscusul si faina de mamaliga - nu se potrivesc reclamei care le-a fost facuta.

  Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.


autor: Mihaela Vilcu - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2013
 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII