Alimentatia bebelusului prematur

Alimentatia bebelusului prematur

Alimentatia bebelusului prematur

  • Cu totii stim ca alaptatul intareste sistemul imunitar al copilului si sustine conexiunea emotionala dintre mama si bebelus. Totusi, atunci cand un copil se naste prematur, mamei nu intotdeauna i se permite sa-si alapteze copilul. Cei mai multi nou-nascuti prematuri, nascuti la 25-29 saptamani des arcina, sunt hraniti intravenos sau printr-un tub. Daca planificati sa alaptati, ar trebui sa-i spuneti medicului si moaselor imediat dupa nastere.

Ce mananca bebelusul nascut prematur
Infrunta emotiile nasterii premature cu sfaturile noastre
Pompeaza lapte pentru bebelusul tau
Despre alaptarea bebelusului: dosar complet
Ingrijirea mamei cangur pentru bebelusul prematur
Cum puteti ajuta bebelusul aflat in unitatea de terapie intensiva
Tot despre bebelusul prematur
Forumul special al parintilor cu bebelusi prematuri
 

Ce mananca bebelusul nascut prematur

Cu totii stim ca alaptatul intareste sistemul imunitar al copilului si sustine conexiunea emotionala dintre mama si bebelus. Totusi, atunci cand un copil se naste prematur, mamei nu intotdeauna i se permite sa-si alapteze copilul. Cei mai multi nou-nascuti prematuri, nascuti la 25-29 saptamani de gestatie, sunt hraniti intravenos sau printr-un tub.

Daca planificati sa alaptati, ar trebui sa-i spuneti medicului si moaselor imediat dupa nastere. Astfel, veti putea incepe sa mulgeti si sa stocati laptele pentru momentul in care bebelusul va fi pregatit sa-l primeasca.

Infrunta emotiile nasterii premature cu sfaturile noastre

Luati-va un ragaz in care sa va obisnuiti cu emotiile si sentimentele pe care le aveti
Cereti ajutorul celor din jur. Gasiti pe cineva cu care sa vorbiti, care a trecut prin aceeasi experienta si intelege perfect ce simtiti. Si unde in alta parte decat pe forumul Desprecopii.com la sectiunea speciala a mamicilor de bebelusi prematuri: Prematurii: Esentele tari / Esentele tari se tin in sticlute mici. Aici isi fac stagiul prematurii DC.
Permiteti-le si celor dragi sa petreaca timp impreuna cu bebelusul, astfel incat sa aveti si dumneavoastra un mic timp de respiro
Informati-va la zi despre ingrijirea bebelusului astfel incat sa va simtiti in largul dumneavoastra si sa fiti sigura de ceea ce faceti
Cautati alinare la membrii familiei
Faceti un album, faceti poze si reprezentati grafic progresele copilului  

Pompeaza lapte pentru bebelusul tau

Mergeti la unitatea de terapie intensiva a maternitatii oricand simtiti nevoia, chiar daca este 3 dimineata si v-ati trezit - sa pompati lapte pentru bebelus.

Sistemul digestiv al bebelusului si controlul asupra electrolitilor vor determina momentul in care este capabil sa primeasca laptele printr-un tub. Acesta este momentul in care incepeti sa folositi laptele pus la pastrare.

Atunci cand sistemul respirator al bebelusului este stabilizat, poate incepe sa fie alaptat. Cei mai multi bebelusi nascuti la 35-37 de saptamani de obicei pot incepe direct alaptatul. 

Despre Alaptarea bebelusului: dosar complet

A alapta sau a nu alapta?
Alaptarea
Mastita si blocarea ductelor sanului
Ce maninca mama cand alapteaza?
9 Mituri despre alaptare
Alaptarea si fertilitatea
Marirea productiei de lapte matern
Lapte de la san sau lapte praf?
Cand mama nu doreste sa alapteze
Alaptarea bebelusului si momentul optim pentru diversificare
Rolul tatalui cand mama alapteaza 

Ingrijirea mamei cangur pentru bebelusul prematur

Ingrijirea mamei cangur inseamna asezarea unui bebelus prematur in pozitie verticala pe pieptul gol al mamei, permitandu-le contactul burtica pe burtica sau asezarea bebelusului prematur intre sanii mamei. Capul bebelusului este asezat astfel incat urechea lui sa se afle in dreptul inimii mamei. Multe studii au aratat beneficii semnificative ale acestei abordari.

Specialistii spun ca ingrijirea mamei cangur a ajutat bebelusii prematuri din urmatoarele puncte de vedere:

Temperatura corpului:  Studiile au aratat ca mamele isi sincronizeaza temperatura corpului cu cea a bebelusului. Studiile au conchis si ca atunci cand temperatura bebelusului scade, temperatura mamei creste pentru a incalzi bebelusul si invers.
Alaptarea: Ingrijirea mamei cangur permite acces rapid la sani, iar contactul piele pe piele stimuleaza lactatia.
Cresterea in greutate: Ingrijirea mamei cangur permite bebelusului sa doarma adanc, ceea ce-l ajuta sa-si conserve energia pentru activitati mai importante. Iar cresterea mai rapida in greutate inseamna o sedere mai scurta in spital.
Intimitate mai mare si atasament sporit

Cum puteti ajuta bebelusul aflat in unitatea de terapie intensiva

Exista si alte lucruri in afara de alaptat si ingrijirea mamei cangur pe care o mama si un tata le pot face pentru a ajuta la ingrijirea copilului in unitatea de terapie intensiva. Si mama si tatal ar trebui incurajati de catre personalul medical sa interactioneze cu bebelusul lor. Ca mama sau ca tata, este posibil sa nu va dati seama cum puteti interactiona cu bebelusul care are „montate si conectate” pe corpul lui mic atatea fire, aparate si mai este si inchis in incubator. In mod surprinzator, exista cateva lucruri pe care le puteti face:

Atingeti bebelusul cat mai mult posibil. Puteti face acest lucru prin atingeri delicate sau chiar prin mici miscari gen „tamponare”.
Vorbiti cu bebelusul. Bebelusul dumneavoastra este obisnuit cu vocile mamei si tatalui inca din burtica si se va simti bine sa va auda. In afara de vorbit, ii puteti citi sau canta.
Schimbati scutecul copilului.
Participati la prima baie a copilului. In functie de progresele bebelusului, puteti folosi prosoape textile delicate sau bureti in acest scop.
Luati-i dumneavoastra temperatura atunci cand este necesar.

Tot despre bebelusul prematur, mai citeste:

Prematuritatea si complicatiile sale - una dintre principalele cauze de mortalitate neonatala din Romania

Prematuritatea si complicatiile sale - una dintre principalele cauze de mortalitate neonatala din Romania

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, în România, în fiecare an, se nasc peste 20.000 de copii prematur și de nou-născuți cu greutate…

Bebelușul născut prematur: ce trebuie să știe părinții lui incă de la început

Bebelușul născut prematur: ce trebuie să știe părinții lui incă de la început

Un bebelus prematur este un bebelus nascut in intervalul dintre 24 si 37 de saptamani de sarcina. Sansele de supravietuire a unui bebelus nascut inainte de 24 de saptamani sunt extrem de mici.…

Cauzele cele mai importante ale unei nașteri premature. Prevenirea nașterii premature - sfatul medicului

Cauzele cele mai importante ale unei nașteri premature. Prevenirea nașterii premature - sfatul medicului

Nașterea prematură este nașterea care are loc înainte de împlinirea a 37 de săptămâni complete de sarcină.Cea mai frecventă cauză de…

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 14 comentarii

  1. carmen
    carmentrimis la 3/2/2012

    si eu am inceput sa-i dau fetitei mele danonino de la 5luni jumate si ii place foarte mult mananca cate 2,spunetimi e bine?m-am cam speriat dupa ce am citit pe forum!scaunele sunt subtiri ast raspuns poop toti bbeii:*:*:*

    Raspunde la acest comentariu
  2. trimis la 15/12/2011

    Fetita mea are un an si are 78 cm si 9,5 kg. Deci s-a dezvoltat bine pana in prezent si nu a avut probleme de tranzit intestinal vreodata. Mentionez ca nu i-am dat niciodata danonino si nici nu-i voi da pentru ca nu am incredere in acest produs! cu respect, o mamica fericita care isi hraneste copilul cat mai sanatos

    Raspunde la acest comentariu
  3. trimis la 24/5/2010

    E adevarul spus pe jumatate! Din schema lipsesc niste E-uri, agenti de ingrosare si alte 'bunatati'! Nu as da Danonino la copil NICIODATA!Vad ca nu apar comentariile negative! Nu-i nimic, mi-am avertizat cercul de cunostinte demult :))

    Raspunde la acest comentariu
  4. alina
    alinatrimis la 23/4/2010

    I-am dat recent fetiti mele de un an si doua luni primul Danonino din viata ei. Rezultatul: gastro enterocolita infectioasa, 7 zile de spitalizare din care 3 la terapie intensiva. In spital erau foarte multe cazuri asemanatoare si majoritatea aveau un numitor comun, Danonino. Poate procesul de fabricatie e sigur, dar in conditii improprii de depozitare se dezvolta in aliment bacterii periculoase pentru bebelus. Aveti grija!!

    Raspunde la acest comentariu
  5. florentina
    florentinatrimis la 24/3/2009

    nu cred tot ce este scris in aceasta prezentare dar totusi eu ii dau baiatelului meu danonino si nu are nici o problema cu stomacul , din contra inainte nu lua bine in greutate dar acum este ok

    Raspunde la acest comentariu
  6. ral
    raltrimis la 7/7/2008

    fetita mea a primit de 3 ori dananoino: la 8 luni, 10 luni si 1 an si de fiecare data a avut scaune diareice 2 zile la rand; in general de la branzica de vaci cu fructe facute in casa ori iaurt face scaun normal

    Raspunde la acest comentariu
  7. erzsebet szekely
    erzsebet szekelytrimis la 7/7/2008

    Danonino e creat pt copii si e plina cu calciu si eu am dat de la 6 luni -1,5 , atuncia a descoperit medici ca are boala celiachie (nu din cauza iaurtului} nu are voie sa manance iaurturi cu fructe .nu stie cineva sigur!!!! ca are gluten, ca la iaurturi se folosesc .Multumesc important

    Raspunde la acest comentariu
  8. ana bobe
    ana bobetrimis la 6/3/2008

    Inteleg ca noul Danonino este un produs bun si sanatos , dar se poate da si copiilor de 5-6 luni?

    Raspunde la acest comentariu
  9. madalina
    madalinatrimis la 14/12/2007

    baietelul meu are 1 an si 5 luni. mananca danonino de la 9 luni. este un copil f sanatos si cu mare pofta de joaca si f dornic sa invete lucruri noi.ii voi da in continuare danonino.

    Raspunde la acest comentariu
  10. sultana
    sultanatrimis la 2/12/2007

    eu iam dat la copil aproape in fiecare zi cite 2 danonino am incredere in DANONINO

    Raspunde la acest comentariu
  11. Andreea M.
    Andreea M.trimis la 22/11/2007

    Mi se pare un articol foarte informativ. Este foarte bine ca ne informati si pe noi mamicile despre acest hrana pe care o dam copilasilor nostri. Ma asteptam sa gasesc aceste explicatii pe site-ul cel mai de incredere. Voi cumpara in continuare cu incredere Danonino.

    Raspunde la acest comentariu
  12. Mami lui Ralu
    Mami lui Ralutrimis la 22/11/2007

    Asa ar trebui sa stea lucrurile in ce priveste aceste produse. Dar ori nu stau asa, ori e adevarul spus pe jumatate. Sunt fff sceptica si nu as da fetitei mele NICIODATA Danonino. Asta e, imi cer scuze daca am suparat pe cineva!

    Raspunde la acest comentariu
  13. Maria
    Mariatrimis la 22/11/2007

    De cand mananca DANONINO baiatul meu creste vazand cu ochii. Avea chiar probleme de tranzit instestinal insa DANONINO a reglat ca prin minune tot.Va multumesc din suflet.O alta mamica fericita.Maria din Caracal

    Raspunde la acest comentariu
  14. anisoara
    anisoaratrimis la 19/11/2007

    va multumesc mult pentru articol.asteptam de mult stiri despre danonino iar acum sunt sigura de el suta la suta.am un baietel in varsta de trei ani si sapte luni.adora danonino.in fiecare dimineata asta este papica lui, si ii place.il atrag foarte mult si literele danonino, a invatat animalutele de pe ele si se joaca permanent cu ele.va doresc sa aveti succes in continuare si sa ne serviti numai produse de calitate. cu stima si respect o mamica fericita

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII