Perioada fertilă: cum este influențată menstruația de fazele lunii 🌕

Perioada fertila -  cum este influentata menstruatia de fazele lunii

Perioada fertilă: cum este influențată menstruația de fazele lunii 🌕

Legătura dintre ciclul menstrual al femeii și fazele Lunii a fost făcută cu mii de ani în urmă. Înainte ca știința modernă să demonstreze că acest fenomen fizic, care adesea dă bătăi de cap femeilor, este un rezultat al schimbărilor hormonale care se petrec în corpul unei femei, era acceptată ipoteza că ciclul menstrual este legat de fazele Lunii.

În fond, atâta timp cât Luna controlează oceanul, de ce nu ar controla și organismul uman? Teoria fazei de fertilitate lunară îi aparține dr. Eugene Jonas, care în anii '50 a încercat să găsească o explicație a faptului că din ce în ce mai multe femei rămâneau însărcinate în afara perioadelor fertile calculate în funcție de ciclul menstrual.

Teoria fazei de fertilitate lunara
Legatura dintre Luna si corpul omenesc
Tranzitia lunara de la Luna noua la Luna plina si invers
Ciclul lunar si ciclul menstrual

Legatura dintre ciclul menstrual al femeii si fazele Lunii a fost facuta cu mii de ani in urma. Inainte ca stiinta moderna sa demonstreze ca acest fenomen fizic care adesea da batai de cap femeilor este un rezultat al schimbarilor hormonale care se petrec in corpul unei femei, era acceptata ipoteza ca ciclul menstrual este legat de fazele Lunii. In fond, atata timp cat Luna controleaza oceanul, de ce nu ar controla si organismul uman?

Aceasta intrebare retorica si-o pun inca multe persoane interesate de aceasta legatura inedita sustinuta, se pare de fapte concrete, cum ar fi acela ca femeile au, de fapt, doua perioade fertile pe durata unui ciclu menstrual... una atunci cand se afla la ovulatie si alta care coincide, se pare, cu miscarile Lunii.

Teoria fazei de fertilitate lunara

Teoria fazei de fertilitate lunara ii apartine dr. Eugene Jonas care, in anii '50 a incercat sa gaseasca o explicatie a faptului ca din ce in ce mai multe femei ramaneau insarcinate in afara perioadelor fertile calculate in functie de ciclul menstrual. Acest lucru a condus la ipoteza ca femeile ar putea avea mai multe perioade fertile intr-un ciclu menstrual si nu doar una, asa cum se credea. Fiind pasionat de astrologie si cunoscand faptul ca inainte ca stiinta sa faca descoperiri concrete referitoare la menstruatie se credea ca exista o legatura intre acest fenomen si fenomenele astrologice, dr Jonas a avansat ideea ca fertilitatea feminina ar putea avea legatura cu fazele Lunii. Scepticismul cu care a fost primita ipoteza sa in lumea medicala si stiintifica nu a mirat pe nimeni. Departe de a putea fi demonstrata prin mijloace si rationamente stiintifice, legatura facuta de dr Jonas a fost considerata de multi cercetatori drept un nonsens. Cu toate acestea, un studiu britanic asupra fertilitatii corelate cu fazele Lunii, a demonstrat ca barbatii produc o cantitate de sperma mult mai mare in aceasta asa-numita faza a fertilitatii lunare. Un alt studiu a demonstrat ca femeile care adopta abstinenta atat in faza fertilitatii biologice, cat si in faza fertilitatii lunare au avut o eficienta de 98% in ceea ce priveste prevenirea unei sarcini nedorite, fata de 75% cat era rata eficientei in cazul abstinentei doar in perioada de fertilitate biologica.

Legatura dintre Luna si corpul omenesc

Chiar daca legatura dintre Luna si corpul omenesc ramane inca un mister ce se vrea a fi dezlegat, ideea ca suntem afectati de fazele Lunii in diversele noastre activitati este din ce in ce mai mult acceptata in mediul stiintific. Se stie deja ca starile noastre emotionale tind sa se intensifice atunci cand este Luna plina. In plus, se pare ca urgentele medicale sunt mai numeroase in noptile cu Luna plina si ca femeile, mai mult decat barbatii, au aceasta legatura misterioasa cu Luna, pe care stramosii nostri au descoperit-o inca din vechime.

/Images/menstruatie-fazele-lunii-femeie.jpg

Tranzitia lunara de la Luna noua la Luna plina si invers

Pentru a intelege ciclul fertilitatii lunare, trebuie mai intai sa intelegem ciclul Lunii, adica tranzitia lunara de la Luna noua la Luna plina si invers. Acest ciclul dureaza exact 28 de zile, adica la fel ca si un ciclu menstrual regulat. Faza fertilitatii lunare se bazeaza pe ideea ca o femeie este fertila atunci cand Luna este in aceeasi faza ca in momentul in care s-a nascut femeia respectiva. Spre exemplu, daca o femeie s-a nascut intr-o perioada cu Luna plina, atunci, din momentul in care incepe sa aiba ciclu menstrual, va fi fertila in toate perioadele cu Luna plina. Se crede ca motivul pentru care se intampla acest lucru tine de faptul ca in momentul nasterii Luna influenteaza anumite coordonate biochimice si hormonale care actioneaza asupra organismului pe parcursul intregii vieti. Pentru a afla in ce faza se afla Luna in momentul nasterii, este suficient sa consulti un calendar vechi. Dr. Jonas a mers si mai departe cu teoria sa, sustinand ca inclusiv sexul copilului ar putea fi determinat in functie de semnul astrologic in care se afla luna in momentul conceptiei. Pentru a avea o privire detaliata asupra ciclului lunar al fertilitatii este necesara consultarea unui specialist in astrologie, capabil sa explice detaliat toate aceste informatii corelate cu fazele Lunii.

/Images/menstruatie-fazele-lunii-poza1.jpg

Ad-Extra3:

Ciclul lunar si ciclul menstrual

Faptul ca ciclul lunar dureaza intotdeauna exact 28 de zile, in timp ce ciclul menstrual poate dura cu cateva zile in plus sau in minus, face ca perioadele de fertilitate sa nu coincida de cele mai multe ori, asa incat se poate considera ca exista doua perioade fertile pe parcursul unui ciclu menstrual - una biologica si cealalta lunara. Acest lucru ar explica de ce unele femei raman insarcinate in afara perioadei fertile calculate conform calendarului mesntrual. Cercetatorii care accepta teoria formulata de dr. Jonas considera ca in faza lunara de fertilitate se produce o ovulatie spontana care ar putea explica sarcinile aparute in afara perioadei de ovulatie calculate conform ciclului menstrual. De asemenea, se considera ca simptomele ciclului menstrual cum ar fi celebrul PMS sau consistenta mucusului cervical sunt si ele influentate de Luna, asa incat, dragi doamne si domnisoare, daca vreti sa va cunoasteti mai bine corpul, si sa va intelegeti reactiile din anumite zile… nu ezitati sa priviti din cand in cand Luna.

► Citeste in continuare Sunt fertila? Ovulez? Pot ramane insarcinata? - cele trei intrebari care te pot face mamica

Despre menstruatie, mai cititi:

Despre menstruatie. Cum discutam cu fetita noastra despre acest eveniment din viata ei  - experienta mamicilor

Despre menstruatie. Cum discutam cu fetita noastra despre acest eveniment din viata ei - experienta mamicilor

Despre menstruație: Un ghid pentru mămici cu fete. Prima discuție mamă-fiică despre menstruație reprezintă un moment semnificativ în adolescența unei…

Înțelegerea ciclului menstrual: Cheia pentru o fertilitate optimă și o sarcină sănătoasă - 4 detalii care contează

Înțelegerea ciclului menstrual: Cheia pentru o fertilitate optimă și o sarcină sănătoasă - 4 detalii care contează

Pentru a intelege ciclul menstrual normal este de ajutor impartirea lui in faze menstruale: faza foliculara, faza ovulatorie si faza luteala.Durata medie a unui ciclu menstrual este de 28 zile, cu…

Reglarea menstruației - 3 intrebări și răspunsuri de la medicul ginecolog

Reglarea menstruației - 3 intrebări și răspunsuri de la medicul ginecolog

O menstruație regulată este un semn important al sănătății femeii. Aceste sfaturi pentru reglarea ciclului menstrual se bazează pe cele mai frecvente…

Despre sanatatea femeii, merita sa mai cititi

Ce este si cum prevenim cistita ?

Stilul de viata si cancerul de san

Ce este candidoza si cum stiu ca o am ?

Cervicita

Anticonceptionalele hormonale - Mit si Realitate

Anti-perspirantele si cancerul de san

Despre fibromatoza uterina

Teste Papanicolau gratuite pentru toate femeile

Testul Babes-Papanicolau in mediu lichid

Antibioticele si cancerul de san

Carnea rosie scapa femeile de depresie

Ce sa faci cand esti deprimata

Ce poate si ce nu poate descoperi testul Babes-Papanicolau

Ce facem daca Testul Papanicolau are un rezultat anormal?

5 greseli pe care le fac femeile la medic

Comunitate, Forumuri recomandate

Femina Intim ...
Intre noi femeile. Cosmetice, diete, tampoane, dileme intime.

autor:Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Claudiu
    Claudiutrimis la 19/5/2016

    In trecut femeile aflate in perioada menstruatiei erau considerate in mediul rural "spurcate " si nu aveau voie sa faca painea, sa prepare borsul precum si alte activitati. In anii 50' su fost efectuate masuratori ale biocampului uman inclusiv al femeii in perioada menstruatiei. S-a dedcoperit ca biocampul femeii aflate la menstruatie are proprietatea de a "steriliza " zona din imediata apropiere. De aceea daca framanta painea distruge microorganismele din drojdii iar painea nu mai creste. La del si la amesrecatul manual al borsului. Iata cum o cutuma populara are o explicatie stiintifica. Oare cate asemenea cutume ar avea o explicatie?

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII