Doua metode bizare de crestere a imunitatii copiilor

Doua metode bizare de crestere a imunitatii copiilor

Doua metode bizare de crestere a imunitatii copiilor

  • Inca de la nastere, preocuparea pentru sistemul imunitar al bebelusului este una dintre prioritatile parintilor. Anticorpii din laptele matern, masurile de igiena cat mai stricte, alimentatia sanatoasa si multe alte preocupari ale parintilor au ca scop, printre altele, si cresterea imunitatii copilului fata de pericolele microbilor care pandesc la tot pasul. Uneori insa lucrurile o iau pur si simplu razna, frica de microbi transformandu-se intr-o adevarata fobie care aduce cu sine un stres cotidian ale carui victime devin adesea parintii.

Doua metode bizare de crestere a imunitatii copiilor


Scobitul in nas - un obicei sanatos?
Tetina curatata cu saliva - o solutie pentru imunizare?
Saliva parintilor stimuleaza sistemul imunitar al copilului

Inca de la nastere, preocuparea pentru sistemul imunitar al bebelusului este una dintre prioritatile parintilor. Anticorpii din laptele matern, masurile de igiena cat mai stricte, alimentatia sanatoasa si multe alte preocupari ale parintilor au ca scop, printre altele, si cresterea imunitatii copilului fata de pericolele microbilor care pandesc la tot pasul. Uneori insa lucrurile o iau pur si simplu razna, frica de microbi transformandu-se intr-o adevarata fobie care aduce cu sine un stres cotidian ale carui victime devin adesea parintii.

Doua studii recente, unul intreprins de un cercetator canadian, celalalt de cativa cercetatori suedezi, vin sa spulbere o parte din aceasta fobie microbiana, aducand in prim plan doua dintre lucrurile care intensifica stresul zilnic al parintilor preocupati de protejarea micutilor lor in fata pericolului microbian - scobitul in nas si scaptatul tetinei pe jos. Fara sa aiba vreo legatura directa unul cu celalalt, cele doua gesturi banale sunt provocatoare de griji inutile, dupa parerea specialistilor. Parintii stresati de faptul ca tetina se umple de microbi atunci cand cade pe jos si de faptul ca ai lor copii se scobesc frecvent in nas si apoi isi baga degetelele in gura ar trebui sa se relaxeze si sa isi revizuiasca emotiile negative produse de astfel de evenimente care, culmea, se pare ca de fapt contribuie la cresterea imunitatii copiilor.

Scobitul in nas - un obicei sanatos?

Pare de-a dreptul absurd ca scobitul in nas, urmat de inghitirea crustelor scoase din nari sa fie ceva sanatos. Totusi, Scott Napper, un profesor canadian de la Universitatea din Saskatchewan, sustine ca este cat se poate de adevarat. In opinia sa, mucusul nazal este un mijloc eficient de a ne mari imunitatea. Profesorul sustine ca mancarea crustelor de mucus nazal, obicei frecvent in randul copiilor, spre disperarea parintilor, are acelasi efect ca si vaccinurile. Explicatia ar fi aceea ca mucusul nazal este ca o bariera pentru microbii care patrund in organismul nostru, continand practic miliarde de microbi de toate felurile, adesea nocivi pentru sanatate.

/Images/scobit-in-nas.jpg

Mancarea crustelor nazale presupune, prin urmare, inghitirea unei cantitati mici din scesti microbi, ceea ce ar conduce, inevitabil, la producerea de anticorpi de catre organism. Ca si vaccinarea, mancarea crustelor nazale ar avea drept efect, dupa teoria profesorului canadian, cresterea imunitatii. Daca ideea in sine pare oarecum exagerata si mai ingenios este modul in care cercetatorul si-a propus sa dovedeasca veridicitatea teoriei sale. El le-a propus cursantilor sai sa fie primii voluntari care sa contribuie la realizarea studiului. Astfel,  jumatate dintre ei au fost pusi sa isi manance mucusul nazal, in timp ce ceilalti nu au facut acest lucru. Dincolo de rezultatele studiului in sine, care sa lasa inca asteptate, profesorul a declarat cu seninatate ca s-a folosit de aceasta teorie si pentru a le demonstra studentilor cat de mult sunt ancorate uneori cercetarile in realitatea cotidiana. In orice caz, daca teoria se confirma, atunci parintii se vor vedea deposedati de orice argument atunci cand le vor interzice copiilor sa se scobeasca in nas si sa bage degetele in gura.

Tetina curatata cu saliva - o solutie pentru imunizare?

Despre folosirea tetinei s-au scris si se scriu randuri intregi. In timp ce unii parinti militeaza cu ardoare pentru lipsa tetinei din recuzita bebelusilor, altii o considera un instrument indispensabil pentru confortul psihic al lor si al copiilor. Si daca pentru prima categorie lipsa suzetei este o grija in minus, atunci cand vine vorba de igiena, pentru parintii care opteaza pentru suzeta stresul igienizarii ei vine la pachet cu confortul despre care vorbeam. Desigur, el apare mai ales de la un moment dat incolo, mai exact din momentul in care bebelusul este suficient de mare pentru a sti sa scoata tetina din gura si sa o arunce pe jos, pentru ca apoi sa tipe dupa ea. Spalarea tetinei devine adesea, in aceste conditii, cel mai stresant lucru, mai ales in parc sau in alte locuri in care nu exista o sursa de apa. In disperare de cauza, unii parintii cumpara mai multe suzete, pe care le poarta peste tot, de rezerva. Dar ce te faci daca odrasla arunca suzeta pe jos de 100 de ori? Sau, si mai rau, daca are o suzeta preferata si nu o vrea decat pe aceea?

/Images/suzete-clame.jpg

Saliva parintilor stimuleaza sistemul imunitar al copilului

Cativa cercetatori suedezi vin in ajutorul parintilor disperati, sustinand cu inflacarare ca cea mai buna metoda de igienizare a suzetei este muierea in gura parintilor. Publicat in revista americana Pediatrics si in prestigiosul New York Times, studiul demonstreaza ca muierea suzetei in gura parintilor ii protejeaza pe copii de alergii, intrucat saliva mamei si a tatalui stimuleaza sistemul imunitar al copilului, gratie transferului de microbi. In studiu au fost analizate starea de sanatate a 184 de copii cu varsta de 18 luni, precum si obiceiurile de igienizare folosite de parinti. Concluzia este surprinzatoare: alergiile, astmul si eczema sunt mai rare la copiii ai caror parinti nu dezinfecteaza suzeta sau utilizeaza pentru curatare propria saliva. Constatarea a fost confirmata si de rezultatele testelor de sange efectuate, care au relevat o imunitate crescuta a copiilor respectivi, gratie cantitatii mari de globule albe din sange.

Dincolo de uimirea pe care aceste studii au provocat-o unora si de revolta care cu siguranta ii va inversuna si mai tare pe altii, in lupta lor impotriva microbilor, un lucru pare sa fie totusi evident, oricat de greu ar parea de acceptat - interactiunea cu microbii este un lucru benefic pentru copii. Prin urmare, putina relaxare din partea parintilor n-ar strica, in mod sigur, nimanui.

Va recomandam sa cititi si urmatoarele:

Bolile copilăriei: GHID complet cu video - sfatul medicului pediatru

Bolile copilăriei: GHID complet cu video - sfatul medicului pediatru

Bolile copilăriei sunt un grup de boli infecțioase care afectează copiii în special în primii ani de viață.Din fericire, multe boli contagioase ale copilariei,…

10 situații în care trebuie sunat de urgență medicul pediatru

10 situații în care trebuie sunat de urgență medicul pediatru

Cand sunam medicul pediatru? Sunarea medicului pediatru este primul lucru pe care trebuie sa il faceti atunci cand ceva nu este in regula cu copilul. Indiferent de momentul zilei in care apar…

Covorasele de tip puzzle sunt periculoase pentru sanatatea copiilor

Covorasele de tip puzzle sunt periculoase pentru sanatatea copiilor

Covorasele de tip puzzle sunt, in conceptia multor parinti, jucarii ideale pentru copiii mici. Sunt colorate, moi, usor de manevrat si, in plus, pot fi jucarii educative pentru micutii curiosi sa…

   Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online

 

autor: redactor A.G. - toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2013
 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. ginarares
    ginararestrimis la 8/7/2013

    E dezgustator sa-ti lasi copilul sa manance crusele din nas nu mi se pare ok.iar cu suzeta imuiata in gura iar nu sunt de acord si copilul meu a avut suzeta dar nu am procedat niciodata asa le-am sterilizat,sunt parinti care au gura plina de carii asa ceva ajuta la imunitatea copiilor?

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII