Mic ghid al stimularii ovariene

Mic ghid al stimularii ovariene

Mic ghid al stimularii ovariene

  • HMG, HCG, FSH si LH recombinate sau urinare, citrat de clomifen, pompa cu GnRH ... In spatele acestor initiale, prescurtari ale unor nume de cele mai multe ori stranii pentru cine nu lucreaza in domeniu, se afla, de fapt, numeroase medicamente utilizate de foarte multe femei in mod curent pentru stimularea ovariana.

Mic ghid al stimularii ovariene

HMG, HCG, FSH si LH recombinate sau urinare, citrat de clomifen, pompa cu GnRH... In spatele acestor initiale, prescurtari ale unor nume de cele mai multe ori stranii pentru cine nu lucreaza in domeniu, se afla, de fapt, numeroase medicamente utilizate de foarte multe femei in mod curent pentru stimularea ovariana. Fiecare dintre ele are avantaje, dar si dezavantaje. Efecte benefice, dar si complicatii posibile, reactii adverse mai mult sau mai putin periculoase - toate acestea ar trebui luate in considerare atunci cand va decideti sa apelati la acesti aliati ai maternitatii care sunt medicamentele ce stimuleaza ovulatia.

Mai cititi si: Stimularea ovariana - cum decurge si ce riscuri are stimularea ovariana

Stimularea ovariana este una dintre procedurile cel mai des folosite in tratamentele impotriva infertilitatii. Fie ca este utilizata ca tratament unic, fie ca este combinata cu o inseminare artificiala sau cu o fecundare in vitro, stimularea ovariana este o procedura utilizata in mod curent in ginecologie. Pentru ca sansele ei de reusita sa fie maxime, stimularea ovariana trebuie efectuata cu foarte mare precautie, astfel incat sa fie evitate doua riscuri: hiperstimularea ovariana (care adesea poate fi si benefica) si sarcinile multiple.

Cele 3 niveluri ale ovulatiei

Hormonii numiti gonadrofine, LH si FSH, sunt cei care permit ovulatia. LH este hormonul care declanseaza procesul, insa pentru a obtine maturarea unui folicul ovarian, care se va rupe in momentul ovulatiei pentru a elibera ovulul, este necesar un echilibru intre LH si FSH. Secretia de FSH si de LH este influentata de catre alti hormoni. Mai exact, hormonii feminini sunt secretati pe trei niveluri:

- Ovarele produc estrogeni si progesteron.
- Hipofiza, de la baza creierului, secreta gonadrofinele: LH si FSH.
- Hipotalamusul, situat deasupra hipofizei, secreta GnRH.

Mai cititi si: Fertilitatea – cum poate fi stimulata si Infertilitatea, adevaruri si neadevaruri care pot rani

Aceste trei niveluri comunica intre ele, GnRH regland secretia de gonadrofine care, la randul lor, regleaza secretia de hormoni sexuali eliberati de catre ovare. In schimb, estrogenii incetinesc secretia de GnRH, de LH si de FSH.

Stimularea ovariana se poate realiza, prin urmare, la cele 3 niveluri. In ultimii ani s-au produs tot medicamente variate pentru stimularea ovariana, mai ales asa numitele medicamente recombinate, obtinute gratie evolutiei geneticii si experientei acumulate in timp in acest domeniu. Acestea permit adaptarea schemei de tratament la profilul biologic al fiecarei femei.

Medicamente pentru stimularea ovariana, administrate pe cale orala

Tratamenul cel mai simplu pentru a stimula ovarele consta in utilizarea unui antiestrogen, mai exact a citratului de clomifen (Clomid sau Pergotime), care se fixeaza pe receptorii estrogenului, la nivelul hipotalamusul si al hipofizei, impiedicandu-i astfel sa incetineasca secretia de FSH si de LH. Spre deosebire de alte tratamente, pe care le pot recomanda doar specialistii, citratul de clomifen poate fi prescris de orice medic. Are avantajul de a putea fi administrat pe cale orala si de a nu necesita o supraveghere medicala stricta precum celelalte tratamente, riscul de hiperstimulare ovariana si de sarcini multiple fiind mult mai scazut in cazul acestei substante. In schimb, eficienta medicamentului este si ea scazuta. Fiind foarte usor de administrat, medicamentul este recomandat mai ales in primele stadii ale tratamentului infertilitatii, atunci cand aceasta este legata de o eventuala absenta a ovulatiei sau de o ovulatie neregulata, cand ovarele secreta estrogeni, iar hipofiza este functionala.

autor: redactor Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2013

Despre infertilitate, ca o criza in viata unei familii

Infertilitatea se defineste prin imposibilitatea unui cuplu de a concepe in interval de 1 an, avand contact sexual neprotejat. Este o problema de cuplu care implica in mod aproape egal ambii parteneri. In aproximativ 40-50% din cazuri, cauza infertilitatii este feminina, in 30% este masculina iar in 10-15% din cazuri infertilitatea este inexplicabila, in ciuda realizarii tuturor investi-gatiilor de specialitate. Din pacate, despre infertilitate se spun multe neadevaruri si rautati din multa nestiinta si ne-cunostinta de cauza, multe lucruri false si dureroase pentru o femeie care pot rani sufletul ei ... cititi pe larg: Infertilitatea, adevaruri si neadevaruri care pot rani

Poate fi surprinzator, dar infertilitatea se datoreaza femeilor in 35% dintre cazuri, barbatilor in 35% dintre cazuri, ambilor parteneri in 20% dintre cazuri si nu poate fi explicata pentur restul de 10% dintre cazuri. Esential este faptul ca atat barbatul cat si femeia trebuie examinati pentru determinarea cauzelor care duc la infertilitatea cuplului. Cititi neaparat si: Infertilitatea masculina

Top clinici de fertilitate in Romania

Pe cel mai cunoscut forum al aspirantelor (femei care aspira la statutul de mamica) - puteti citi topul obiectiv al clinicilor de fertilitate din Romania. Toate review-urile sunt adunate intr-un un munte de informatii foarte valoroase pentru aspiratele la titlul de mamica. Multe din vise s-au implinit pe acest forum.
Cititi deci si evaluati si dvs: Top clinici fertilitate Romania

Fertilizarea in vitro, povesti de succes

SUPORT: Suntem o comunitate puternica si unita, haideti alaturi de noi!

Dorinta de a avea un copil si amanarea momentului in care vestea buna vine ... este adesea obositoare si va poate consuma extraordinar de tare. Cunoasterea inseamna putere. Cu cat stiti mai multe, cu atat veti avea mai putine emotii si veti putea sa infruntați mai bine emotiile puternice pe care le puteti simti pe parcursul perioadei in care veti astepta cu infrigurare sa deveniti mamica. Este important sa stiti ca pe acest drum nu sunteti singura. Aveti alaturi suportul online al celei mai mari comunitati de limba romana: Desprecopii.com. Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Asteptand o comoara in viata noastra !

Forum si comunitate de suport pentru femeile care apeleaza la FIV : Forumul FIV (Fertilizarea in Vitro (FIV) - clinici, medici, experiente, succese, dileme. )

Informatii importante despre fertilitate si infertilitate

Forumuri recomandate - FORUMURILE ASPIRATELOR

Forumul FIV
Fertilizarea in Vitro (FIV) - clinici, medici, experiente, succese, dileme.

Asteptand un ingeras in viata noastra !
Teritoriul 'aspirantelor'! Preconceptie, in/fertilitate, FIV, sperante si experiente. Chiar daca se lasa asteptat - noi nu ne pierdem speranta!

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII