Calatorie in timp prin lumea jucariilor

Calatorie in timp prin lumea jucariilor

Calatorie in timp prin lumea jucariilor

  • A venit din nou, ca in fiecare sfarsit de an, vremea cadourilor... si ce cadou poate fi mai frumos pentru copii decat o jucarie. Simpla, sofisticata, colorata, interesanta, educativa, amuzanta...

Calatorie in timp prin lumea jucariilor

A venit din nou, ca in fiecare sfarsit de an, vremea cadourilor... si ce cadou poate fi mai frumos pentru copii decat o jucarie. Simpla, sofisticata, colorata, interesanta, educativa, amuzanta... indiferent ce calitate are, o jucarie aduce zambetul pe chipul unui copil si raspandeste in jur fericire, atunci cand devine jucaria preferata, chiar si pentru o vreme scurta, pana devine banala. Lumea jucariilor este un univers mereu deschis, plin de fantezie, in care intra si ies in fiecare clipa obiecte la care noi, adultii, aproape ca nu mai indraznim sa visam.
 
De-a lungul timpului s-au inventat milioane de modele de jucarii, iar unele dintre ele, poleite parca cu un fel de praf magic, ii atrag ca un magnet pe copii, indiferent de epoca. Sunt asa-numitele jucarii eterne, a caror nastere se pierde in negura vremii si care nu vor muri probabil niciodata. Va invitam la o calatorie inedita prin istoria jucariilor pe care le cunoastem cu totii...

Yo-yo

Banala jucarie care ii fascineaza si astazi pe copii are, se pare, un trecut foarte indepartat. Totusi, succesul imens l-a cunoscut in anii 1920, cand un tanar emigrant din SUA, pe nume Pedro Flores, a starnit o adevarata isterie. Nascut in Filipine, Flores a vazut in jucaria care era deja foarte cunoscuta acolo un potential imens de a-i cuceri pe americani. Numele de yoyo dateaza de sute de ani. Flores a infiintat Yo-yo Manufacturing Company in 1928, dupa ce initial a vandut numeroase exemplare fabricate manual copiilor din jurul Los Angelesului. Compania a ajuns sa produca 300000 de yo-yo pe zi, ceea ce i-a adus numele de  Wonder Toy .

Cartile cu imagini 3D

Cartile cu imagini 3D sunt mai vechi decat v-ati putea imagina. Primele astfel de carti dateaza din secolul al 14-lea si au fost invetate de un autor catalan care incerca sa-si demonstreze teoriile filosofice cu ajutorul lor. Cartile de tip pop-up pentru copii au aparut insa abia la sfaritul secolului al 19-lea., iar modelele cu care suntem astazi familiari dateaza din 1929. The Daily Express Children s Annual no. 1, publicat de Louis Giraud si Theodore Brown a fost prima carte cu imagini care sareau pur si simplu dintre pagini, incantandu-i pe micii cititori.

Play-Doh

Play-Doh este unul dintre produsele care au revolutionat lumea jucariilor. In 1950, Joe McVicker a trimis unei scoli o substanta solida, foarte maleabila, pentru curatat tapetul. Surpriza a fost insa de proportii cand furnizorul si-a dat seama de adevaratul motiv pentru care copiii preferau respectivul produs de curatat  era foarte maleabil si puteau sa se joace cu el. Asa s-a nascut ideea jucariilor Play-Doh, raspandite azi in intreaga lume.

Papusa Mickey Mouse

In 1928, Mickey Mouse si-a facut debutul in filmul Steamboat Willie, primul desen animat cu sunete sincronizat creat vreodata. Mickey a devenit rapid un simbol al copilariei, iar in 1930, Charlotte Clark a creat prima papusa Mickey, care a si devenit imediat unul dintre cele mai cautate cadouri pentru copii, spre bucuria celor de la Disney care au fructificat succesul, inaugurand o intreaga linie de jucarii si produse pentru copii, marca Disney.

Mingea de plaja

Daca va intrebati cand a aparut aceasta jucarie, preferata deopotriva de copii si de adulti, atunci trebuie sa stiti ca ea a fost inventata de Jonathon DeLonge in 1938. Se pare ca mingea originala era ceva mai mica decat cele care umplu astazi plajele. Cat despre culori, mingile erau fabricate din fasii de vinil in 6 culori diferite.

Trusa cu microscop

Adorata astazi de copiii din lumea intreaga, trusa cu microscop de jucarie a aparut pe piata in 1934, fiind produsa de A.C. Gilbert Co. Pentru o jucarie, microscopul era destul de avansat, permitand marirea imaginilor in 3 trepte. Setul includea, de asemenea cateva insecte, precum si instructiuni pentru copii pentru a colecta altele. Manualul de utilizare era insa prea stufos pentru o jucarie si semana mai degraba cu un manual scolar decat cu niste instructiuni de folosire. Cu toate acestea, jucaria a supravietuit, iar astazi este vanduta in mii de modele.

Baloanele de sapun

E greu de spus cine si cand a inventat o astfel de jucarie. Cel mai probabil, copiii au facut baloane de sapun inca de cand s-a inventat sapunul. Cu toate acestea, dispozitive speciale pentru facut baloane de sapun au inceput sa se vanda abia din 1940, cand o companie numita Chemtoy a inceput sa comercializeze sticlute cu propria solutie pentru baloane. In 1960, baloanele de sapun au devenit un simbol universal al pacii, datorita miscarii hippie. Adeptii acesteia obisnuiau sa imprastie baloane de sapun la toate manifestarile la care participau. Mai recent, baloanele de sapun sunt nelipsite de la nunti, aniversari si alte evenimente speciale.

Slinky

Cu toate ca nu toata lumea ii cunoaste denumirea, majoritatea celor care sunt interesati sub o forma sau alta de jucarii stiu despre ce este vorba. Bratara din plastic sau din metal, in forma de arc, care cere indemanare pentru a face diferite figuri cu ea, a aparut dintr-un accident. A fost creata de inginerul Richard James, in 1943. Initial, obiectul trebuia sa fie o piesa care urma sa fie folosita la depozitarea echipamentului fragil in barci. James a vazut cum unul dintre exemplare a mers pur si simplu in loc sa cada in nisip. Spirala magica i-a captat atentia si astfel a aparut celebra jucarie. Ea a devenit insa foarte cunoscuta abia in 1945. Estimarile arata ca pana in prezent, in lume au fost  vandute peste 250 de milioane de Slinky si asta daca vorbim doar de jucariile fabricate si vandute legal.

Jocurile Lego

In 1949, tamplarul danez Ole Christiansen a creat cateva cuburi colorate in alb si rosu, primele incercari a ceea ce mai tarziu se va transforma in imperiul Lego. In 1958, compania Lego (care si-a luat numele de la un cuvant danez ce s-ar putea traduce prin a se juca bine) a patentat cuburile respective. Secretul jucariei consta in simplitatea ei, care permitea copiilor sa construiasca tot ce le trecea prin minte, prin combinarea cuburilor. Posibilitatile erau, practic, nelimitate, 6 cuburi putand fi combinate in 102.981.500 de moduri diferite. Popularitatea pieselor Lego a crescut simtitor de-a lungul timpului. Actualmente exista peste 320 de bilioane de piese Lego pe intreaga planeta, ceea ce ar insemna, in medie, cate 52 de bucati pentru fiecare locuitor al globului.

Baloanele cu apa

In 1950, invetatorul englez Edgar Ellington a intentionat sa creeze niste sosete impermeabile, utilizand latex si bumbac. Insa dupa ce a umplut cu apa o astfel de soseta pentru a-i testa calitatea, a observat ca apa se prelingea printr-un mic orificiu, asa ca a aruncat, furios, exemplarul respectiv. Soseta s-a spart, iar apa a sarit peste tot. Acela a fost momentul in care lui Ellington i-a venit ideea crearii grenadelor cu apa, de care se bucura si copiii din ziua de azi.

Frisbee

Cunoscutul disc care face deliciul copiilor in dupa-amiezele petrecute la picnic, pe plaja sau oriunde in aer liber, si-a inceput istoria printre studentii Universitatii Yale, care adorau sa se joace cu farfurii de unica folosinta de la o patisserie locala, numita Frisbie Baking Co. Atunci cand aruncau cu o farfurie, ei strigau Frisbie!!!, pentru a-i avertiza pe ceilalti sa se dea la o parte. Warren Franscioni si Walter Morrison sunt cei care au creat o versiune din plastic a poznasei fafurii, pe care au numit-o Farfurioara Zburatoare. Jucaria a circulat cu aceasta denumire pana in 1955, cand a fost redenumita Frisbee, in memoria patiseriei care a stat la baza inventiei. De atunci incoace sute de milioane de farfurii zburatoare au fost vandute pentru a-i delecta pe copii si nu numai.

Soldateii din plastic

In 1938, Bergen Toy and Novelty Co. a lansat o linie de soldati din plastic minusculi. Jucariile erau foarte ieftine si de aceea au devenit foarte populare in scurt timp. Figurinele erau de culoare verzui si erau vandute in seturi care cuprindeau mai multi soldati in diferite pozitii si ipostaze. In 1950, soldatii din plastic au invadat piata jucariilor, mai ales ca intre timp versiunile din metal au fost din ce in ce mai putin fabricate, din cauza unor substante chimice daunatoare descoperite in ele. Ulterior au aparut pe piata si figurine reprezentand inamicii  soldatii germani erau de culoare gri, iar cei japonezi de culoare galbena. Desi au suferit numeroase modificari de-a lungul timpului, soldateii din plastic sunt la fel de cautati azi ca si in perioada in care au fost creati.

Hula Hoop

La fel ca si alte jucarii foarte cunoscute, cercul Hula Hoop este vechi de cand lumea. In prima jumatate a secolului al 20-lea era folosit mai ales de catre acrobatii chinezi in spectacolele de circ. Abia in 1958, compania Wham-O a vazut in banalul cerc potentialul ludic care avea sa il faca celebru. Gratie unei campanii ingenioase de promovare, noul Hula Hoop, realizat dintr-un material foarte usor, colorat, s-a vandut in peste 25 de milioane de exemplare numai in cateva luni de la lansarea pe piata jucariilor. Miscarile Hula Hoop au devenit o imagine emblematica pentru adolescentii anilor 1950, drept pentru care compania care a lansat jucaria a venit pe piata cu noi versiuni, adaptate diverselor varste.

Papusa Barbie
 
Contestata de adulti, adorata de majoritatea copiilor, papusa Barbie este cea mai cunoscuta papusa creata vreodata. Ruth Handler, co-fondatoare a brandului Mattel, este cea care i-a dat viata, inspirandu-se din jocul fiicei ei cu papusi de hartie. In 1959, Handler si-a propus sa creeze o papusa tridimensionala, cu toate calitatile fizice ale unui fotomodel. A numit-o Barbie, dupa fiica sa si a transformat-o in cea mai vanduta papusa din toate timpurile. Incepand din 1960 Barbie a fost criticata pentru formele sale lipsite de realism si pentru lumina negativa in care le pune pe femei prin hainele sale si prin ceea ce sugereaza. De aceea, producatorii se straduiesc mereu sa  reinventeze sa o faca mai modesta, mai intelectuala etc. Controversle legate de papusa Barbie sunt, se pare, un subiect inepuizabil de-a lungul timpului.
 

Papusa Ken

Poate ca nu este la fel de celebra ca Barbie, insa Ken a adus un suflu nou in industria papusilor. Jucaria a fost conceputa de Mattel in 1962 si a fost lansata pe piata ca iubitul lui Barbie. La fel ca si aceasta din urma, Ken a fost si este o inepuizabila sursa de controverse, pornind de la forma pe care o are corpul sau, cu trasaturi considerate nerealiste.

Troll Doll

Inventate de un tamplar danez, in 1959, papusile Troll Doll au devenit celebre in SUA in anii 1960. Intitial au fost numite Dam Dolls, dupa creatorul lor, Thomas Dam si erau facute din lemn, iar parul era facut din lana si ochii din

sticla. Imitatiile din plastic au aparut in SUA. Acestea din urma sunt cele care au devenit celebre. In anii 1990, papusile au revenit din nou in atentia cumparatorilor, familia Dam ducand o adevarata lupta pentru recapatarea drepturilor de autor, care le-au fost reacordate in 2003.

Voma falsa

Oricat de dezgustatoare ar fi, voma falsa este o jucarie pe care multi copii o prefera, pentru efectul pe care il genereaza farsele in care este folosita. Ea a aparut in 1950 si era confectionata dintr-un plastic flexibil. In vremea respectiva se numea Whoops si a fost produsa de Marvin Glass.

Rock A Stack

Creat de cei de la Fisher-Price, jucaria atat de indragita de copiii mici a fst initial conceputa pentru a-i ajuta sa isi exerseze coordonarea mana  ochi, precum si invatarea culorilor. Lansata pe piata in 1960, jucaria a fost vanduta de atunci in milioane de exemplare.

Telefonul de jucarie

A fost una dintre cele mai bine vandute jucarii ale celor de la Fisher-Price in perioada 1960  1970. Initial era confectionat din lemn. Atractia jucariei o constituie zgomotele facute de butoane sau de discul cu ajutorul caruia se formeaza numerele. Copiii au gasit si gasesc inca in telefonul de jucarie un mod inedit de a-i imita pe adulti.

Magna Doodle

Creat la mijlocul anilor 1970, Magna Doodle este stramosul ecranului magic pe care se poate desena orice. Principiul este simplu  intre cei doi pereti din plastic din care este format ecranul este pusa pilitura de fier. Asa-zisul creion cu care se deseneaza are un varf magnetic care atrage pilitura, facand-o sa imprumute forma dorita.

Aragazul cu ustensile

Stramos al sofisticatelor bucatarii in miniatura de astazi, aragazul de jucarie, cu ustensilele aferente, a fost introdus pe piata in 1963 de catre Kenner Inc. si se numea Easy Bake Oven. De atunci si pana astazi jucaria nu a incetat sa ii atraga pe copii, dezvoltandu-le imaginatia in domeniul culinar si nu numai.

Masinuta cu telecomanda

Jucaria in sine a reprezentat o adevarata revolutie in domeniu. Pana a fi inventata, masinutele, mai mici sau mai mari, erau trase cu sfoara sau plimbate cu mana. Evolutia tehnologiei a facut insa posibila aceasta inventie, menita sa indeplineasca fanteziile in materie de condus masini ale baietilor si pe cele ale taticilor lor. De-a lungul timpului, masinutele teleghidate au evoluat intr-un mod uluitor, bucuria pe care o produc a ramas insa la fel de intensa.

Bebelusul Baby Alive

In 1973, producatorul Hasbro introduce pe piata jucariilor o noua papusa care seamana foarte mult cu un bebelus. Ceea ce ii aduce notorietate este insa faptul ca papusa mananca, bea si face pipi, semanand inspaimantator de mult cu o fiinta reala. De atunci incoace, numeroase versiuni ale ideii au fost imprumutate si de catre alti producatori.

Cubul Rubik

A fost creat de inventatorul maghiar Erno Rubik, la mijlocul anilor 1970. Celebritate sa dateaza insa de dupa 1980, cand milioane de adulti si copii au devenit pur si simplu obsedati de gasirea solutiei pentru modelarea cubului. Astazi, cubul Rubik este obiectul a numeroase competitii mondiale, cei pasionati intrecandu-se in recorduri de viteza in modelarea lui.

Masinutele cu picioruse

Desigur, actualmente exista o sumedenie de masinute cu baterii, adevarate autovehicule in miniatura. Copiii sunt insa incantati in continuare de masina din plastic pe care o pot conduce dupa bunul plac doar miscandu-si piciorusele. Jucaria a fost inventata in anii 1990 si de atunci inregistreaza vanzari foarte mari in fiecare an.

My Little Pony

In pofida celebritatii dragalasei jucarii, care o face sa para unica, pasionatii de ponei din plastic trebuie sa stie ca My Little Pony nu este jucaria originala. Primul ponei din plastic, care semana foarte mult cu cel de azi, a aparut in 1981 si se numea My Pretty Pony. Dupa un an, jucaria a fost imbunatatita si i s-a schimbat si numele.

Papusa Bratz

Inventata in 2001, papusa Bratz pare sa deschida o noua era in domeniul papusilor fashion. La momentul aparitiei a fost considerata un fel de anti-Barbie, mult mai moderna si mai actuala decat aceasta. Controversele nu au ocolit-o insa nici pe Bratz. Producatorii inca isi disputa cu cei de la Mattel dreptul de autor asupra ochilor mai ai papusilor Bratz. Producatorii acesteia sustin ca cei de la Mattel au furat designul si l-au folosit in gama lor My Scene Dolls.

Zhu Zhu

Hamsterii robotei au fost creati in 2009 si au devenit rapid jucariile preferate ale copiilor din intreaga lume. E drept ca reclamele care au invadat posturile tv au fost decisive in aceasta privinta, insa la comercializarea lor masiva a contribuit si pretul rezonabil pentru o perioada de criza economica. Creati de Russ Hornsby, hamsterii buclucasi sunt dispobibili in 9 variante diferite plus o sumedenie de accesorii.

Acestea sunt, desigur, doar cateva dintre miile de jucarii care i-au cucerit pe copii de-a lungul timpului. Sub o forma sau alta ele nu se demodeaza niciodata, atata timp cat satisfac nevoia copiilor de a-si exersa imaginatia. E drept ca parintii incearca sa fie in pas cu vremurile si sa le cumpere copiilor jucariile care sunt la moda, insa v-ati gandit vredata cate bucurii poate aduce unui copil o jucarie simpla, dar care ii permite sa-si implineasca prin ea fanteziile de copil? Calatoria noastra se opreste aici. Ea poate insa continua oricand, oriunde, atata timp cat lumea jucariilor este vegheata de eternitate.

autor: Redactor Desprecopii.com Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate (c) 2012

Va recomandam sa mai cititi si:

Mai cititi:

Sfaturi de vacanta:

 Forumuri specializate

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.

In floarea copilariei (4-12 ani)
Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate

Scoli, gradinite, crese, bone...
La ce cresa merge copilul tau? As vrea si eu o recomandare!
Am nevoie de un baby-sitter...

Bolile copilului

Toate bolile aici>

Articole despre Psihologia Copilului

Mai multe despre psihologia copilului aici >

Sanatatea familiei (lucruri care ne privesc pe toti)

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII