CANICULA este periculoasă pentru bebeluși - 15 sfaturi importante pentru a-i proteja

Canicula este periculoasa pentru bebelusi - 15 sfaturi importante pentru a-i proteja

CANICULA este periculoasă pentru bebeluși - 15 sfaturi importante pentru a-i proteja

Canicula, căldurile foarte mari îi deranjează pe bebeluși și au nevoie de îngrijiri speciale. Dacă unui adult îi este foarte cald, atunci trebuie să avem și mai multă grijă de bebeluși în acea situație. Iar meteorologii ne avertizează că aceste perioade vor fi tot mai frecvente. Ce e făcut pentru bebeluși la Cod Roșu si Portocaliu de temperatură? 🌞👶🍼

• Deci, cum ne protejam bebelusul de caniculă? Iată 15 sfaturi importante pentru a proteja bebelușii de caniculă.

Caldurile mari necesita protectie speciala a bebelusilor si copiilor

Caldurile foarte mari ii deranjeaza pe bebelusi si au nevoie de ingrijiri speciale daca temperaturile de afara sunt foarte ridicate. Daca dumneavoastra va este foarte cald, trebuie sa aveti si mai multa grija de bebelus.

ATENTIE, 15 sfaturi pe timp de canicula :

 ✅ Bebelusii alaptati trebuie sa aiba mai multe mese in zilele caniculare. Ori de cate ori plange, oferiti-i sanul. Bebelusii hraniti cu lapte praf trebuie sa primeasca macar un biberon in plus, pregatiti si apa fiarta si racita pe care sa le-o dati daca le este sete

✅ O baie călaie poate sa il ajute pe bebe sa se simta mai bine. Apa trebuie sa fie calduta. Nu folositi apă rece!

✅ Tineti copilul in cea mai racoroasa cameră din casă.

✅  Daca folositi un ventilator nu il orientati direct spre bebelus, folositi-l pentru a recircula aerul din cameră. Despre folosirea aerului conditionat - cititi Este sigur sa folosim aerul conditionat daca avem un bebe nou nascut? Iata care sunt recomandarile

✅  Imbracati copilul in aceleasi tipuri de haine in care si dumneavoastra v-ati simti bine. Ati putea sa il lasati doar in scutec sau in chilotei.

✅ Cand doarme acoperiti-l doar cu un cearsaf foarte subtire.

✅ Scoateti aparatorile de la pat, lasati aerul sa circule

✅ Evitati pernele prea moi in care fata bebelusului se poate afunda.

✅ Puteti incerca sa puneti un prosop umed in fata ventilatorului. Aveti grija sa nu raceasca totusi copilul.

✅  Daca aveti aer conditionat asigurati-ca ca nu se face prea frig in camera. Temperatura normala nu trebuie sa fie mai mica de 23 de grade celsius.

 
✅ Nu coborati temperatura mai jos de 23°!

 
✅ Evitati iesirile pe cat posibil sau incercat sa iesiti doar foarte devreme dimineata. Bebelusii sufera de caldura in masina.

 
✅  Nu va lasati bebelusul singur in masina. Asigurati-va ca bebelusul sta in partea cu umbra a masinii, pentru ca pielea lui poate sa fie arsa de lumina soarelui chiar daca e filtrata de geamul masinii. 

Daca observati niste bubite mici cu varf rosu pe pielea bebelusului, in special in zonele care sunt umede in permanenta (sub scutec sau sub barbita) nu intrati in panica. Folositi creme cu zinc sau cu ulei de castor. Nu faceti exces insa, cremele pe baza de zinc impiedica transpiratia.

Schimbati bebelusul mai des decat de obicei

Pielea bebelusilor este foarte subtire si se arde foarte usor, mai repede decat cea a adultilor. 

Bebelusii sub 12 luni nu trebuie sa fie expusi la soare in zilele extrem de calduroase. Tineti-va bebelusii la umbra atat cat se poate.

Daca sunteti obligati sa iesiti cu bebelusul din casa, asigurati-va ca e umbra in carucior. Folositi o umbreluta sau acoperiti landourile cu un voal foarte subtire.

Acoperiti corpul manutele si piciorutele bebelusului cu hainute subtirde bumbac si protejati-i ochii si fata cu o sepcuta. Folositi neaparat o crema protectoare cu factor de protectie de minim 50. Nu folositi creme cu zinc in loc de crème de protectie impotriva soarelui.

Important:

7 medicamente interzise bebelusului

10 motive ca sã chemi pediatrul 

Ad-Extra3:

Atentie la deshidratare 

Daca bebelusii nu beau destula apa sau pierd prea multe lichide prin voma, diaree sau transpiratie excesiva, se deshidrateaza.

Cum va dati seama daca bebelusul dumneavoastra e deshidratat?

Iata cateva semne:

❗ Nu arata bine,

❗ e mai agitat decat de obicei sau dimpotriva, prea moale,

❗ slabeste vizibil,

❗are pielea uscata si fontanela se afunda,

❗uda mult mai putine scutece decat de obicei.

❗urina e mai inchisa la culoare decat de obicei

Bebelusii deshidratati au nevoie de foarte multe lichide, daca nu beau destule lichide pot ajunge la perfuzii. Daca aveti senzatia ca bebelusul dumneavoastra este deshidratat, chemati medicul de urgenta.

Atunci cand organismul pierde prea multa apa, temperatura bebelusului incepe sa creasca. Aceasta crestere brusca a temperaturii poate cauza probleme organelor interne si poate chiar duce la moartea bebelusului.

In cazul in care observati ca bebelusul are febra mare, este molesit, nu urineaza si nu are putere sa bea, are gura uscata si ochii tulburi, are crampe, e somnolent, se sufoca sau vomita, nu raspunde la stimuli (cand il atingeti sau cand il strigati) chemati de urgenta ambulanta. Acoperiti-l cu scutece umede reci si continuati sa incercati sa ii dati sa bea, daca poate inghiti. Incercati sa ii dati ceaiurile recomandate si in cazul gastroenteritei. 

Tineti minte:

-    bebelusii nu va pot spune cand le e sete! E important sa va amintiti sa le dati multe lichide.
-    evitati spatiile inchise, aglomerate (mai bine mergeti pe jos decat in tramvaiul aglomerat)
-    evitati expunerea directa la soare!

Sfatul medicului pediatru

La orice semn de supraincalzire (roseata obrajilor, cresterea frecventei respiratiilor, cresterea temperaturii corporale, agitatie sau, dimpotriva, letargie), inmuiati un prosop sau un scutec in apa calduta  (atentie NU RECE! ci mai degraba calaie) si stergeti copilul pe zonele descoperite de piele.

Chiar daca se uda hainutele nu va fie teama, nu raceste asa usor, in schimb supraincalzirea este extrem de periculoasa.

Daca sunteti acasa, il puteti baga pe copil in dus (dar nu cu apa rece sau prea calda).

Daca sunteti pe strada, inmuiati batista sau orice aveti la indemana (batistele umede nu sunt suficient de mari) si mergeti cat mai rapid sa il vada un cadru medical (vor fi echipe mobile in corturile din zonele aglomerate ale capitalei).

Evitati mesele copioase si mancarurile grele, dati-le copiilor legume si fructe si iaurturi, cereale si paine integrala, carne slaba. Nu insistati daca nu vor sa manance.

Despre folosirea aerului conditionat - cititi Este sigur sa folosim aerul conditionat daca avem un bebe nou nascut? Iata care sunt recomandarile

Sfatul lui Desprecopii.com: Cum ne protejam copiii la soare?

Regula de baza: Copilul (si de fapt nici adultul) nu trebuie sa strea la soare intre orele 11 - 166, perioada in care concentratia de ultraviolete este maxima. Intre aceste ore, este de preferat ca cei mici sa nu iasa deloc afara.

De asemeni, ori de cite ori este la plaja - in afara acestor ore, copilul trebuie protejat cu un preparat fotoprotector - care sa aiba inscris pe flacon ca asigura protectie atit impotriva UVA dar si impotriva UVB.Cind iesim cu bebelusul la soare

Orele destinate plimbarilor sunt in intervalul 08.00 - 10.00 si dupa 18.00, atunci cand razele soarelui sunt mai blande cu pielea delicata a copilului nostru. Inainte cu 30 minute de a expune copiii la soare este necesar sa aplicam o crema cu factor de protecttie cat mai mare, contra radiatiilor UVA /UVB.

Sa nu neglijam hidratarea: Hidratarea este deosebit de importanta si previne aparitia insolatiei - dati copiilor sa bea in timpul expunerii la soare apa plata sau sucuri de fructe diluate. Este recomandat ca in timpul verii copiii sa consume fructe bogate in beta-caroten si vitamina C naturala, cu efect antioxidant - morcov, caise, piersici.

Palariutele intotdeauna: Indiferent de ora diminetii, este recomandata purtarea palariutelor, sepcilor sau baticutelor, care sa previna aparitia insolatiei.

Ochii delicati ai micutilor sunt afectati de razele puternice ale soarelui de vara si de aceea este indicat ca si acestia sa poarte ochelari prevazuti cu lentile anti UVA/UVB.

Lenjeria si hainutele: Lenjeria si hainutele copiilor trebuie sa fie confectionate din bumbac, pentru a preveni aparitia iritatiior si pentru a absorbi transpiratia.

Pe plaja, reinnoiti stratul protector de crema care este diminuat in apa sau la joaca in nisip.

Cum protejam copiii la soare?

Din pacate exista multi parinti care, convinsi ca soarele este foarte sanatos, le permit copiilor sa stea mult prea mult in soare. Este o atitudine complet gresita.

De la ce varsta putem expune copilul la soare?
Medicii sunt unanimi in a spune ca in primul an de viata - copilul nu trebuie expus la soare nici o secunda. Chiar si atunci cind este scos la plimbare, se impune o protectie: capotina de la carucior, palarioara, tricouas cu manecuta, pantalonasi lungi.

Dupa varsta de 1 an si pina la 10-11 ani, copilul trebuie protejat de soare cu ajutorul produseler cosmetice fotoprotectoare citeste in continuare informatii importante despre cum trebuie protejat copilul la soare.

Nisipul plajei ne poate imbolnavi: bolile pe care le poti lua de la nisip

Nisipul plajei ne poate imbolnavi. Iata bolile pe care le poti lua de la nisip.

Copiii si adultii care construiesc castele si sapa in nisipul de pe plaja, sunt supusi unui risc mai mare de a dezvolta boli gastro-intestinale si diaree decat cei care se multumesc doar sa mearga pe malul marii sau sa inoate.

Citeste Nisipul plajei ne poate imbolnavi: bolile pe care le poti lua de la nisip

Despre canicula si cum ne descurcam cu temperaturile verii, mai citeste

Sarcina si caldurile insuportabile ale verii: 3 sfaturi la obiect
Femeile insarcinate trebuie sa evite soarele puternic
Palaria cu boruri XXL - un must have estival
Canicula: sfaturi de urmat pe timp de canicula 

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

 autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 4 comentarii

  1. Puzzle 3d
    Puzzle 3dtrimis la 10/5/2013

    Foarte interesant articolul despre protectie solara. Putem avea incredere in produsele cosmetice pentru protectie solara?

    Raspunde la acest comentariu
  2. Dadaina
    Dadainatrimis la 25/6/2012

    Andreea uleiul de castor si cel de ricin sunt doua uleiuri diferite.Cel de castor este extras din untura de castor(animal) iar cel de ricin este extras din seminte de ricin (planta).Castor oil este traducerea in engleza pentru ulei de ricin!Cel de castor este beaver oil!

    Raspunde la acest comentariu
  3. andreea udrea
    andreea udreatrimis la 11/6/2009

    un articol foarte bun, mie si bebelusului ne va folosi cu siguranta in aceasta vara torida! insa am o mica corectie pentru dvs, nu cred ca va refereati la ulei de castor, mi-e greu sa cred ca asta ati vrut sa spuneti! eu stiu ca de fapt acest castor oil care tot induce erori este de fapt uleiul de ricin__am citit odata pe un prospect care avea si varianta in limba englez adevarata denumire: castor oil, adica ricinus comunis (scuze pentru inadvertentele cu denumirea latina!)...asa ca mi-ar folosi sa stiu daca intr-adevar este vorba despre ulei de ricin...ma gandesc ca totusi uleiul este o solutie de provenienta vegetala, ce vina sa aiba bietul castor?!

    Raspunde la acest comentariu
  4. sttarviva
    sttarvivatrimis la 19/7/2007

    foarte interesant articolul, eu ma straduiesc sa tin copilul in casa in cursul zilei, doar seara mai iesim.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII