Herpesul genital in timpul sarcinii - intrebări si răspunsurile medicului

Herpesul genital in timpul sarcinii -  intrebari si raspunsuri de la medic

Herpesul genital in timpul sarcinii - intrebări si răspunsurile medicului

La Desprecopii.com medicii primesc des intrebari legate de herpes genital si sarcina. Desi herpesul la nou-nascuti este relativ rar, boala poate fi devastatoare pentru bebelus, deci este important sa invatati cum puteti reduce riscul de transmitere a virusului la bebelus. In cazuri rare, o viitoare mama va transfera bebelusului infectia prin placenta daca se imbolnaveste prima data de herpes genital in timpul sarcinii fara sa fi avut inainte herpes oral sau genital (asa-numita infectie primara).

Iată care sunt cele mai frecvente intrebări legate de această problemă și răspunsurile lor.

in acest articol veti afla mai multe despre:
Daca eu am herpes genital, care sunt riscurile la care este supus bebelusul in timpul sarcinii?
Trebuie sa nasc prin cezariana daca am herpes?
Poate lua bebelusul herpes de la mine (sau de la altcineva ) dupa nastere?
Ce se intampla daca bebelusul face herpes in timpul nasterii sau ca nou-nascut?
As putea avea herpes genital fara sa stiu?
Cum am luat herpes?
Care sunt simptomele infectiei cu herpes genital?
Cum imi pot da seama daca eu sau partenerul meu avem herpes?
Dar ce se intampla daca eu nu am herpes, dar partenerul meu are?
Sfatul de la Desprecopii.com de urmat in timpul sarcinii

Desi herpesul la nou-nascuti este relativ rar, boala poate fi devastatoare pentru bebelus, deci este important sa invatati cum puteti reduce riscul de transmitere a virusului la bebelus. Desprecopii.com va prezinta cele mai frecvente intrebari legate de aceasta problema si raspunsurile lor.

Daca eu am herpes genital, care sunt riscurile la care este supus bebelusul in timpul sarcinii?

Nu uitati sa informati medicul la prima consultatie prenatala in cazul in care credeti ca dumneavoastra sau partenerul dumneavoastra ati avut vreodata o eruptie de herpes.

Cea mai mare preocupare privind herpesul genital in timpul sarcinii este ca l-ati putea transmite bebelusului in timpul travaliului si al nasterii.

Desi herpesul la nou-nascuti este relativ rar (ca termen de comparatie: circa 1500 de nou-nascuti sunt afectati in fiecare an in S.U.A.), boala poate fi devastatoare pentru bebelus, deci este important sa invatati cum puteti reduce riscul de transmitere la bebelus. In cazuri rare, o viitoare mama va transfera bebelusului infectia prin placenta daca se imbolnaveste prima data de herpes genital in timpul sarcinii fara sa fi avut inainte herpes oral sau genital (asa-numita infectie primara). Daca acest lucru se intampla, poate provoca anomalii congenitale grave.

Cateva studii au descoperit ca o infectie primara in timpul primului trimestru poate mari riscul de avort spontan, dar alte studii nu au gasit vreo legatura. Daca aveti o infectie primara in timpul trimestrelor doi sau trei, aveti un risc marit de nastere premature.

Trebuie sa nasc prin cezariana daca am herpes?

Depinde de momentul cand v-ati infectat cu herpes si daca aveti o eruptie sau simptomele unei eruptii iminente cand vi se rupe apa sau cand incepe travaliul (care se produce mai intai). Daca aveti eroziuni vizibile pe cervix, vagin, sau pe organele genitale externe – sau daca aveti alte simptome ca mancarimi, arsuri sau dureri, care uneori semnaleaza o eruptie iminenta – veti naste prin cezariana. Medicul nu va avea timp sa astepte 24-48 de ore sa vada rezultatele unei culturi pentru herpes pentru a stabili cu siguranta daca aveti o eruptie. Singura exceptie poate fi cazul in care intrati in travaliu foarte prematur. In acest caz, medicul poate incerca sa amane nasterea pentru a da copilului mai mult timp sa se maturizeze.

Daca v-ati infectat prima data cu herpes genital in timpul primei jumatati a sarcinii sau inainte de a ramane insarcinata si nu aveti simptomele eruptiei cand vi se rupe apa sau cand incepe travaliul, veti putea sa parcurgeti travaliul si sa incercati o nastere vaginala. In aceasta situatie, riscul ca bebelusul sa ia boala este mai mic de 1 procent, conform studiilor CDC (Centers for Disease Control) din S.U.A.

Motivul este ca organismul dumneavoastra dezvolta anticorpi la herpes intre 6 si 12 saptamani dupa prima contractare a bolii, deci daca ati avut deja herpes sau l-ati contractat destul de timpuriu in sarcina, veti putea transmite anticorpi copilului prin placenta inainte de travaliu. Pentru a imbunatati sansele de a naste vaginal, unii experti recomanda ca femeile insarcinate care au herpes – mai ales cele cu eruptii recurente simptomatice in timpul sarcinii – sa ia medicamente antivirale orale de la 36 de saptamani pana la nastere pentru a reduce riscul unei eruptii in timpul travaliului. Totusi, daca faceti herpes genital pentru prima data in trimestrul trei, iar testele de sange confirma ca nu ati mai avut niciodata boala, multi experti recomanda sa nasteti prin cezariana chiar daca nu aveti simptome ale bolii cand intrati in travaliu, deoarece riscul de transmitere la bebelus este foarte ridicat (pana la 50 de procente).

Poate lua bebelusul herpes de la mine (sau de la altcineva ) dupa nastere?

Da. Circa 5 procente din cazurile de herpes la nou-nascuti sunt contractate dupa nastere, ceea ce poate fi la fel de periculos ca si herpesul contractat in timpul travaliului. Dar, de obicei, puteti evita asta daca aveti grija. Ca regula generala, oricine trebuie sa se spele pe maini inainte de a va atinge bebelusul.

Nu lasati pe nimeni care are blistere la gura sa pupe, sa dragaleasca sau sa va tina copilul in brate. (Toate tipurile de herpes pot fi periculoase pentru un nou-nascut, inclusiv cele care produc blistere la gura.) Daca aveti o eruptie oriunde pe corp, acoperiti-o bine pentru a evita contactul cu pielea bebelusului. Spalati-va mainile frecvent si cu atentie, deoarece herpesul se poate transmite de la mana la gura. De obicei este sigur sa alaptati cand aveti o eruptie de herpes, cata vreme nu aveti leziuni pe san, va acoperiti bine leziunile din alte locuri si va spalati mainile cu grija.

Daca aveti o leziune, nu ar trebui sa pupati bebelusul. Unii experti mai recomanda si sa purtati o masca chirurgicala pentru a acoperi leziunea oricand trebuie sa manevrati bebelusul. Daca blisterele apar frecvent, rugati medicul sa va prescrie medicamente antivirale pentru a suprima eruptiile. Iar daca ati avut vreodata herpes oral, nu va folositi dintii pentru a taia unghiile copilului, chiar daca nu aveti o leziune vizibila.

Mai este posibil, desi rar, si sa va apara o buba pe deget, numita panaritiu herpetic. Oricine are un panaritiu herpetic ar trebui sa evite sa atinga bebelusul.

Ad-Extra3:

Ce se intampla daca bebelusul face herpes in timpul nasterii sau ca nou-nascut?

In 45 la suta din cazuri, herpesul afecteaza pielea, ochii sau gura bebelusului, dar nu alte organe. In acest caz, poate avea leziuni la nastere, sau acestea pot sa nu apara decat dupa trei sau patru saptamani. De obicei, totusi, ele apar intre 1 si 2 saptamani de viata.

Leziunile herpetice arata de obicei ca niste bube mai mici sau mai mari si pot aparea oriunde pe corpul bebelusului. Apoi apar adesea unde a existat o mica crapatura in piele sau o rana – ca locul in care fusese bratara de la spital sau locul in care a fost plasat un electrod pe corp pentru a va monitoriza pulsul in timpul travaliului.

Daca bebelusul primeste tratament prompt cu aciclovir administrat intravenos, cel mai probabil, va fi bine pana la urma. Un studiu a aratat ca peste 90 de procente dintre bebelusii care au aceasta forma de herpes se dezvoltau normal cand au fost controlati ulterior la un an, desi un bebelus infectat poate avea eruptii recurente grave sau probleme pe termen lung. Daca totusi nu este tratat prompt, un bebelus care face herpes limitat la piele, ochi si gura poate dezvolta forme chiar mai grave de herpes.

La circa 30 de procente din nou-nascutii care fac herpes, este afectat sistemul nervos central. Cel mai adesea, acest lucru se vede la circa 2-3 saptamani, prin simptome ca iritabilitate, febra, letargie, slaba alimentatie sau crize. Cele 25 de procente ramase din nou-nascuti fac ceea ce se numeste herpes diseminat, care afecteaza multe organe, adesea plamanii si ficatul, iar de obicei se manifesta in prima saptamana de dupa nastere. Bebelusii care fac herpes diseminat pot sa aiba sau nu si leziuni ale pielii. (Daca nu au si leziuni ale pielii, diagnosticarea herpesului ca sursa bolii bebelusului este dificila.)

Ambele forme de herpes sunt foarte grave. Din nefericire, chiar si cu tratament prompt, multi dintre acesti bebelusi mor, iar multi dintre cei care supravietuiesc vor avea pana la urma probleme grave pe termen lung si probleme de dezvoltare.
Sunati medicul copilului imediat daca are febra, pare letargic sau neobisnuit de iritabil, mananca prea putin, are leziuni, bube, sau ochii rosii, injectati; sunati medicul chiar si numai daca vi se pare ca este ceva in neregula cu el. Si nu uitati sa informati medicul in cazul in care dumneavoastra sau partenerul dumneavoastra aveti herpes.

As putea avea herpes genital fara sa stiu?

Da. De fapt, cei mai multi oameni care au herpes genital nu stiu ca au virusul, fie din cauza ca nu au avut vreodata simptomele, fie fiindca au avut numai simptome usoare, sau pentru ca nu stiu ce este o eruptie de herpes. CDC (Centers for Disease Control) din S.U.A. estimeaza ca cel putin 50 de milioane de oameni din Statele Unite au herpes genital, inclusiv circa 20-25 de procente dintre femeile americane insarcinate.

gravida la medic

Cum am luat herpes?

Herpesul oral (care se manifesta sub forma de leziuni sau bube (blistere) fierbinti la gura sau in zona invecinata gurii) este cauzat aproape intotdeauna de virusul herpetic simplex de tip 1 (HSV-1) si este raspandit prin contact direct cu leziunile, adesea prin sarut. Herpesul genital (care se manifesta sub forma de bube sau leziuni pe organele genitale) este cel mai frecvent cauzat de virusul herpetic simplex de tip 2 (HSV-2) – desi pana la o treime din cazuri sunt cauzate de virusul de tip 1 (iar acest numar pare sa fie in crestere), care se raspandeste prin contact sexual, inclusiv prin sex oral.

Daca nu ati avut niciodata herpes genital, se considera ca sunteti susceptibila de a contracta virusul daca faceti sex cu un partener contagios. Puteti face herpes genital daca partenerul dumneavoastra are herpes oral si va face sex oral. Herpesul nu este vindecabil. Odata ce ati luat virusul, se stabileste pentru totdeauna in niste nervi din maduva spinarii si oricand poate iesi din nou la suprafata.

Unii purtatori de herpes au eruptii frecvente, altii fac rareori eruptii. Puteti sa observati sau nu anumite simptome in timpul eruptiilor, deci este posibil sa nu stiti cand aveti o eruptie. Aceasta este o problema, deoarece dumneavoastra raspanditi virusul in perioada eruptiei, ceea ce inseamna ca sunteti contagioasa si va puteti infecta partenerul daca faceti sex, sau puteti infecta bebelusul in timpul travaliului si al nasterii.

Care sunt simptomele infectiei cu herpes genital?

Simptomele pot varia mult de la persoana la persoana. Este posibil sa fie mai severe la infectia primara – adica prima data cand contractati herpes genital si nu aveti anticorpi de herpes oral sau de herpes genital care sa va ajute sa luptati cu virusul.

Intre 2 si 14 zile dupa expunerea la virus, va pot aparea mici ridicaturi rosii pe vagin sau pe vulva, care se transforma in bube si pana la urma se sparg si devin leziuni dureroase. Pot fi numai cateva sau puteti avea foarte multe si pot dura pana la trei saptamani in cazul unei infectii primare. Puteti simti si mancarimi sau arsuri, durere sau furnicaturi in zona genitala, puteti avea scurgeri vaginale, puteti avea nodulii limfatici din bazin inflamati si puteti simti durere la urinare.

La infectia primara, puteti avea si simptome asemanatoare gripei, ca febra, cefalee si dureri musculare. Un numar mic de femei insarcinate se simt foarte rau in timpul infectiei primare si trebuie sa primeasca tratament antiviral intravenos, cu un medicament numit aciclovir. Totusi, studiile arata ca multi oameni nu au simptome vizibile nici macar la episodul primar de herpes genital, desi unii pot avea o eruptie ulterioara cu simptome clare. Eruptiile tind sa se produca mai frecvent in primul an dupa infectare.

Daca ati avut deja herpes oral cand v-ati infectat cu herpes genital, se spune ca faceti un prim episod non-primar, iar simptomele vor fi probabil mai putin severe, deoarece anticorpii produsi de organism impotriva virusului HSV-1 vor oferi protectie impotriva virusului HSV-2. Este mai putin probabil sa aveti simptome grave asemanatoare gripei si in general veti avea mai putine leziuni si mai putine dureri, un timp mai scurt decat in cazul unei infectii primare.

Eruptiile care se produc dupa o infectie primara sau un prim episod non-primar se numesc infectii recurente (sau reactivate). In cazul unei infectii recurente, in general, aveti mai putine dureri si mult mai putine leziuni decat in cazul infectiei primare sau al primului episod non-primar, iar leziunile tind sa dispara mult mai repede – desi simptomele variaza mult de la femeie la femeie. Puteti avea si eruptii in care sunteti contagioasa deoarece virusul este prezent in zona genitala chiar daca nu simtiti vreun disconfort sau nu aveti leziuni vizibile.

Daca aveti un episod primar sau un prim episod de herpes cu simptome in timpul sarcinii, medicul va va prescrie medicatie orala antivirala, pe care o veti lua timp de o saptamana sau doua pentru a ajuta vindecarea mai rapida a leziunilor si a reduce raspandirea virusului. Daca aveti eruptii recurente cu simptome deranjante, discutati cu medicul despre administrarea unor medicamente care sa va usureze simptomele.

Cum imi pot da seama daca eu sau partenerul meu avem herpes?

Daca observati leziuni sau listere in zona genitala, sau chiar pe fese, coapse ori in zona inferioara a abdomenului sau a spinarii, mergeti la medic cat mai curand posibil pentru a face o cultura si a determina daca este herpes. O cultura nu va detecta intotdeauna virusul, dar il detecteaza cel mai usor la inceputul unei eruptii, deci este important sa mergeti la medic cand observati prima data o mica buba. Noile metode care folosesc ADN-ul sunt mai sensibile, dar tot este important sa mergeti imediat la medic.

Puteti face si analize de sange pentru a vedea daca aveti deja anticorpii de la o infectie anterioara. Testele de calitate pot face diferenta intre anticorpii virusului HSV-1 si cei ai virusului HSV-2. Un test pozitiv la anticorpii HSV-2 inseamna intotdeauna ca ati avut herpes genital candva in trecut. Daca aveti testul pozitiv numai la virusul HSV-1, inseamna ca ati avut fie herpes oral fie herpes genital.

Deoarece herpesul este adesea o boala „tacuta“, unii experti recomanda ca toate femeile insarcinate sa faca analize pentru detectarea anticorpilor ambilor virusi, HSV-1 si HSV-2. Si ideal ar fi, daca testele ies negative, ca si partenerii sa faca testul. Astfel, puteti afla daca riscati sa faceti herpes genital in timpul sarcinii si veti putea gasi cai de a evita infectarea. Iar daca nu stiati ca aveti herpes genital, puteti invata sa detectati simptomele uneori subtile ale unei eruptii.

Medicul dumneavoastra trebuie alertat atunci cand intrati in travaliu. Asta inseamna ca trebuie sa va examineze atent pentru a detecta semnele unei eruptii si daca exista astfel de semne, sa va faca o cezariana. De asemenea, puteti gazdui virusul fara a avea semnele evidente ale unei eruptii. Stiind acest lucru, medicul dumneavoastra va evita oricand este posibil interventiile care ar putea mari riscul de transmitere (ca ruperea apei, nasterea cu forcepsul sau folosirea aspiratorului cu vacuum).

Dar ce se intampla daca eu nu am herpes, dar partenerul meu are?

Chiar daca partenerul dumneavoastra a avut herpes cu multi ani in urma fara a va transmite infectia, este important sa fiti foarte atenta pentru a nu lua acum herpesul.

Sfatul de la Desprecopii.com de urmat in timpul sarcinii:

Evitati contactul piele pe piele cu organele genitale sau cu gura partenerului cand are o eruptie activa sau simte ca se apropie o eruptie (unii oameni observa ca simt furnicaturi sau durere inainte de aparitia propriu-zisa a leziunilor in zonele respective).

Chiar daca partenerul dumneavoastra nu are o eruptie, nu uitati sa folositi prezervativul cand faceti dragoste. Prezervativul nu evita intotdeauna transmiterea bolii, dar reduce riscul.

Unii experti recomanda ca partenerul dumneavoastra sa ia medicatie antivirala in timpul sarcinii dumneavoastra (sau incepand din momentul in care afla ca are herpes), deoarece cercetari preliminare au aratat ca acest lucru reduce riscul de a va transmite si dumneavoastra infectia. Intrebati medicul despre aceasta varianta.

Sfatul Desprecopii.com pentru trimestrul trei de sarcina:

Este critic sa evitati sa contractati herpes aproape de termen – deci evitati contactele sexuale si in general contactele genitale in trimestrul trei, chiar daca partenerul nu are nici leziuni, nici simptomele unei eruptii. Evitati sexul oral in trimestrul trei daca partenerul a avut vreodata herpes oral.

Pierderea sarcinii se poate preveni? Da, urmeaza aceste sfaturi

Pierderea sarcinii este o durere fara margini care nu se poate descrie in cuvinte. Este cosmarul fiecarei gravidute care vrea sa isi tina in brate copilul, sanatos, in prima zi a nasterii sale. Totusi, una din cinci sarcini se termina astfel: 60 de procente dintre avorturile spontane sunt datorate anomaliilor genetice (adesea, triplarea unui cromozom) ce nu pot fi evitate.

Iata ce puteti face pentru a micsora riscul pierderii sarcinii. 

Sarcina in 40 de saptamani

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10
 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

Alti factori de risc in timpul sarcinii aici: Factori de risc in sarcina

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul smart este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII.

Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2022)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

citeste cum poti primi si tu Geanta BebelusuluiGeanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii 

 autor: pentru Desprecopii, Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda,  - Toate drepturile rezervate (c) 2021

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. Adriano
    Adrianotrimis la 12/10/2011

    Salutare, sa ne cunoastem mai bine, cei care avem aceasta problema, adresa de mail unitybts@yahoo.com id de messenger: unitybts, aveti grija de voi, va astept!

    Raspunde la acest comentariu
  2. mihaela
    mihaelatrimis la 3/4/2011

    buna ziua am si eu o rugaminete la dvs daca puteti sa ma ajutati sa inteleg ce am.Sunt insarcinata in 8 saptamani mai am un copil de 1 an la prima sarcina nu am intampinat decat o scurgere vaginala pe acre am tratat-o cu antibiotic ,acum am ceva mai dubios o scurcege vaginala cat si bube nu stiu ce am.Sunt casatorita am o relatie stabila nu cred ca este o boala cu transmitere sexuala de oarece sunt sigura 100% c nu am de undeM-m gandit ca ar putea fi herpes vaginal ,ajutati-ma si pe mine sunt disperata a devenit din ce in ce mai insuportabil .Poate imi recomandati un medivament ceva sau un sfat bun Sunt convinsa ca exista un tratament pt asta sau dac o sa ma mai vindec vre-o data multumesc si vroiam sa mai stiu daca trebuie sa consult un medic ginecolog sau dermato

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII