Anestezia epidurala

Anestezia epidurala

Anestezia epidurala

Remiterea durerii prin anestezie epidurala este o alegere in continua crestere pentru femeile aflate in travaliu. Aproape o treime din femeile care nasc au o epidurala iar aceasta metoda este foarte intalnita pentru mamele care nasc pentru prima oara. Pentru femeile care nasc prin cezariana, anestezia epidurala este in mod cert o alternativa preferabila anesteziei generale, permitand mamelor sa isi vada copii, sa ii tina in brate si sa ii alapteze foarte repede dupa nastere. Totusi utilizarea lor pentru nasterea pe cale vaginala este inca discutabila. Iata mai multe detalii de la Desprecopii.com.

Ce este anestezia epidurala?

Intr-o anestezie epidurala conventionala, se injecteaza o doza de anestezic local in partea de jos a spatelui pacientei, in spatiul epidural, in jurul maduvei spinarii. Acest lucru produce o anesteziere a nervilor care aduc senzatii de la uter si canalul nasterii.

Din pacate, anestezicul local amorteste de asemenea nervii care controleaza muschii pelvieni si picioarele, in asa fel incat cu acest tip de anestezie epidurala, femeia nu isi poate misca picioarele pana cand efectul anesteziei nu a trecut, nu poate sa impinga copilul afara, in al doilea stadiu al nasterii. 

 Cititi:  Motive pentru nasterea prin cezariana

Tipuri de anestezie epidurala

Mai multe tipuri de anestezie epidurala sunt folosite in spitale.

Mai recent, diversele tipuri de anestezie epidurala folosesc o doza mai mica de anestezic local, combinata cu o substanta opiacee precum petidina, morfina sau fentanylul. Cu aceasta epidurala de doza redusa sau epidurala combinata, cele mai multe femei se pot misca ajutate. Totusi sansa gravidei de a naste fara utilizarea forcepsului este redusa. O alta forma de anestezie epidurala foarte populara in Statele Unite, este CSE sau anestezia combinata spinala - epidurala, in care o doza de opiaceu cu sau fara anestezic local, este injectata in spatiul spinal, foarte aproape de capatul maduvei spinarii.

Acest lucru produce eliminarea durerii pentru aproximativ 2 ore, iar daca este nevoie de prelungirea efectului, este administrata ca o epidurala.

Aceste forme de epidurale umblatoare par sa fie avantajoase doar atunci insa cand sunt atasate la un aparat CTG care sa monitorizeze copilul, iar cateterul epidural este conectat la un mic rezervor absolut necesar cand se monteaza o epidurala, si care ar face mersul imposibil.

Efectele pozitive ale anestiei epidurale

Multe femei au rezultate bune cu anestezia epidurala. Cateodata eliminarea durerii permite femeii sa se odihneasca si sa se relaxeze suficient pentru a resimti nasterea ca o experienta pozitiva. 

Si totusi ...sfatul de la Desprecopii.com

Fiecare femeie care recurge la acest gen de anestezie trebuie sa fie constienta si de riscurile care pot aparea.  A folosi o epidurala pentru indepartarea durerii poate duce la o serie de interventii in care o nastere de altfel normala devine marcata de interventii medicamentoase intense iar femeia simte ca isi pierde controlul si autonomia.

Cititi pe larg: Studiu national: Nastere naturala sau prin cezariana?

Despre nastere cititi:

 Forumuri specializate de suport

Nasterea unei stele
Mamicile povestesc experientele lor la nastere. Clipe unice, traite la intensitate maxima.

Clubul scutecelor (0-4 ani)
Generatia in blugi de maine - deocamdata in scutece. De la 0 la 4 ani.

Deseori decizia de a avea o anestezie epidurala este luata fara a avea cunostiinta de aceste probleme si de asemenea de posibilele riscuri neneglijabile pentru mama si copil.

Cu toate ca medicamentele utilizate in anestezia epidurala sunt injectate in jurul maduvei spinarii, cantitati substantiale patrund in circulatia sangvina a mamei si trec prin placenta in circulatia copilului. Cele mai multe dintre efectele adverse ale anesteziilor epidurale sunt datorate acestor efecte sistemice sau pentru intregul organism.

Unul dintre cele mai comune efecte adverse este scaderea tensiunii arteriale. O femeie din opt va avea acest efect advers intr-o anume masura, si pentru acest motiv este necesara perfuzarea bolnavei pentru a preveni problemele. O prabusire a tensiunii arteriale a mamei va afecta fluxul sangvin spre placenta si va produce o scadere a disponibilului de oxigen pentru copil.

O epidurala va incetini de asemenea travaliul gravidei, si aceasta devine de trei ori mai susceptibila de a i se administra perfuzie cu ocitocina pentru a accelera lucrurile.

Al doilea stadiu al travaliului este incetinit in mod special, crescand de trei ori posibilitatea de a fi necesara utilizarea forcepsului. Femeile aflate la prima nastere sunt in mod deosebit afectate de aceste posibile complicatii. Alegerea anesteziei epidurale poate reduce cu 50% sansa unei nasteri normale.

Incetinirea travaliului este in parte corelata cu efectul epiduralei asupra musculaturii planseului pelvian. Acesti muschi ghideaza capul copilului in asa fel incat sa intre in canalul nasterii in pozitia cea mai buna. Cand acesti muschi nu functioneaza, poate apare distocia sau progresiunea necorespunzatoare, implicand necesitatea folosirii forcepsului pentru a intoarce copilul, sau chiar o operatie cezariana. Folosirea anesteziei epidurale dubleaza sansa gravidei de a avea o operatie cezariana pentru distocie.

Cand se foloseste forcepsul sau cand exista suspiciunea unui stadiu doi prea lung, femeii i se poate efectua o episiotomie, procedeu in care perineul sau tesuturile dintre intrarea in vagin si anus, sunt sectionate pentru a largi iesirea si a grabi nasterea. Sutura acestei sectiuni este necesara si se poate ca sezutul sa fie dureros 2 - 4 saptamani pana cand episiotomia se vindeca.

Alaturi de anestezierea uterului, epidurala anesteziaza si vezica urinara si este posibil ca femeia sa nu urineze, caz in care vezica urinara va fi cateterizata. Acest lucru implica trecerea unui tub prin uretra pentru a drena vezica urinara, ceea ce poate fi stanjenitor sau sa creeze o senzatie de disconfort. Alte efecte adverse ale anesteziilor epidurale variaza depinzand de substanta anestezica folosita. Pruritul sau mancarimile generalizate pe toata pielea sunt des intalnite atunci cand anestezicul folosit este un opiaceu. Poate sa fie mai mult sau mai putin intens si afecteaza un sfert dintre femei. Morfina sau dimorfina cauzeaza cel mai adesea acest efect. Morfina cauzeaza de asemenea herpes oral la 15 % dintre femei.

Toate substantele opiacee pot produce stare generala alterata sau vomismente, desi aceste efecte sunt mai rar intalnite in cazul anesteziei epidurale decat in administrarea acestora intramuscular sau intravenos, cand sunt necesare doze mai mari. Pana la o treime dintre femeile cu epidurala pot avea frisoane, produse fiind de efectele asupra sistemului de termoreglare.
Cand o epidurala a fost montata de mai mult de 5 ore, temperatura corpului poate creste. Acest lucru va produce o crestere a frecventei cardiace atat la mama cat si la copil, detectabila pe monitorul CTG. Tahicardia fetala (sau frecventa cardiaca crescuta) poate fi un semn de tulburare, iar temperatura crescuta poate fi de asemenea un semn de infectie precum chorioamniotita, care afecteaza uterul si copilul.

Acest lucru poate impune o operatie cezariana pentru diverse tulburari sau pentru infectie, sau cel putin investigarea copilului dupa nastere prin analize de sange si lichid cerebrospinal, mai multe zile de izolare, observare si posibil administrarea de antibiotice, pana cand rezultatele sunt disponibile.

Efecte adverse mai putin intalnite pentru o femeie cu anestezie epidurala sunt : punctionarea accidentala a durei mater sau a invelisurilor maduvei spinarii, care poate produce o durere de cap prelungita si uneori severa (1 din 100 cazuri), zone de amorteala care dispar de obicei dupa 3 luni (1 din 550 cazuri) si slabiciune si pierderea sensibilitatii in zonele afectate de epidurala (4 - 18 din 10 000 cazuri) care se rezolva de asemenea in 3 luni.

Efecte adverse mai serioase dar mai rare sunt lezarea permanenta a nervilor, convulsii si dificultati de respiratie si ale inimii (1 din 20 000 cazuri) si deces ce poate fi atribuit anesteziei epidurale (1 din 200 000 cazuri). Cand sunt folosite opiacee, femeia poate avea dificultati de respiratie care apar 6 - 12 ore mai tarziu. Exista o lipsa notabila de cercetare si informatii despre efectele adverse ale anesteziei epidurale asupra copiilor. Substantele folosite in anestezia epidurala pot atinge concentratii la fel de ridicate ca acelea din sangele matern, si datorita ficatului imatur al copilului, au nevoie de o perioada lunga de timp, uneori zile, pentru a fi eliminate din sangele copilului. Cu toate ca datele actuale nu sunt relevante, sunt posibile probleme ca respiratiile rapide in primele ore si sensibilitatea crescuta la valori scazute ale zaharului in sange, ceea ce sugereaza ca aceste substante au efecte considerabile asupra nou nascutului.

Concomitent cu aceste efecte adverse, copiii pot suferi de pe urma interventiilor asociate cu utilizarea anesteziei epidurale. De exemplu copiii nascuti prin operatie cezariana au risc crescut de dificultati respiratorii. Cand monitorizarea ritmului cardiac cu CTG este dificila, copiilor li se insurubeaza un mic electrod in piela scalpului, ceea ce este nu numai neplacut dar poate duce consecutiv si la infectie.

Exista de asemenea date care sugereaza ca nou nascutii cu anestezie epidurala pot avea dificultati cu alaptarea, ceea ce pare a fi un efect advers sau poate fi legat de o serie de modificari mai subtile. Studiile efectuate au sugerat ca anestezia epidurala interfera cu eliberarea de ocitocina, care desi scade lactatia, incurajeaza legatura dintre mama si copil.

Pro si contra anesteziei epidurale

Cercetarile despre anestezia epidurala, cele mai multe conduse de anestezisti care sunt cei care efectueaza acest tip de interventii, au fost concentrate din pacate mai ales asupra argumentelor pro si contra diferitelor combinatii de substante folosite, decat asupra posibilelor reactii adverse grave. Nu au fost de exemplu studii riguroase care sa arate daca anestezia epidurala afecteaza instituirea cu succes a alaptarii.

Mai multe studii au aratat schimbari subtile dar certe in comportamentul nou nascutilor dupa anestezia epidurala, unul dintre acestea aratand ca anormalitatile de comportament au persistat pentru cel putin 6 saptamani. Alte studii au demonstrat ca dupa o epidurala, mamele au petrecut mai putin timp cu copilul lor si ca s-au atasat mai greu de acesta.

In timp ce o anestezie epidurala este in mod cert cea mai eficace forma existenta de remitere a durerii, este totusi de retinut faptul ca satisfactia suprema din timpul experientei nasterii s-ar putea sa fie corelata de prezenta durerii. De fapt, un studiu efectuat in Marea Britanie care investiga satisfactia la un an dupa nastere, a aratat ca in pofida faptului ca au avut cele mai putine dureri in timpul travaliului (29 din 100 cazuri), femeile care nascusera cu anestezie epidurala erau nesatisfacute de aceasta experienta la un an dupa nastere.

O parte din aceasta insatisfactie a fost legata de travaliile lungi si nasterile cu forceps, ambele fiind probabil consecinta unei anestezii epidurale. Femeile care nu au avut remiterea durerii au reclamat cea mai intensa durere (70 din 100 cazuri) dar au avut nivele ridicate de satisfacere.

In loc de concluzie

Durerea in nastere este reala dar remiterea prin anestezie epidurala s-ar putea sa nu fie cea mai bune solutie. Sfatuiti-va cu prietenii sau medicul dumneavoastra despre alte posibilitati. Cu un sprijin bun si cu folosirea miscarii, a respiratiei si a sunetului, cele mai multe femei pot sa isi ofere atat lor cat si copiilor lor, darul nasterii fara medicatie.

aaa Cititi neaparat si: Starea depresiva postpartum

Sfaturi importante de la Desprecopii

 1. Intrati din timp pe forumul specializat Odiseea sarcinii in 40 de saptamani ... si luati legatura cu alte "colege de generatie". Tot acolo veti gasi multe informatii utile despre medicul care va monitorizeaza sarcina si va fi la nastere.
 2. Cititi pe forumul Nasterea unei stele povestirile altor mamici care isi povestesc experienta nasteriii si momentele post-partum.
 3. Nu uitati sa cititi toate articolele despre nastere.

Stelele generatiei Desprecopii.com

Dupa ce veti naste, nu uitati sa povestiti pe forumul Nasterea unei Stele, povestea unica a nasterii copilului dvs. unic. In acest fel, devine o Stea a Generatiei Desprecopii.com.

Sa speram ca 20 de ani de acum in colo experienta nasterii iti va aduce lacrimi de bucurie si sentimentul de satisfactie si mindrie. Daca o vei publica pe forumul NASTEREA UNEI STELE, o vei avea pe internet pentru totdeauna. Si, cine stie, poate va tine si prima pagina pe site-ul tau preferat, la STELELE GENERATIEI DESPRECOPII.COM

 a Va recomandam sa cititi: Sanatatea tinerei mame dupa nastere

autor: echipa Desprecopii.com, Articol aprobat de Colegiul Medicilor Desprecopii.com Toate drepturile rezervate (c) 2010

Legat de acelasi subiect, mai cititi pe site-ul nostru:

Pentru suport, prietenie si atitudine, va recomandam urmatoarele forumuri:

Nasterea unei stele Mamicile povestesc experientele lor la nastere. Clipe unice, traite la intensitate maxima.

Clubul scutecelor (0-4 ani) Generatia in blugi de maine - deocamdata in scutece. De la 0 la 4 ani.

Mai cititi pe site-ul nostru:

Igiena si ingrijirea nou-nascutului

Stimularea nou-nascutului

Diversificarea si hranirea bebelusului

Dezvoltarea nou-nascutului

Primul anisor pe luni

Evalueaza acest articol
 Voteaza acest articol (misca mouse-ul peste stelute)
forumuri specializate Forumuri specializate
 • forumul nasterea unei stele
  Nasterea unei stele

  Mamicile povestesc experientele lor la nastere. Clipe unice, traite la maxima intensitate.

 • Alaptarea

  Cel mai bun cadou pentru bebelus. Probleme, experiente si povesti de succes din timpul acestui timp special.

 • Primele 365 de zile din viata de mama

  365 zile si nopti din viata de mama. Casa nou nascutilor DC.

 • Cabinetul PSI (psihologie)

  Forum specializat de psihologie. Intrebari si raspunsuri la intrebarile ce ne framanta.

 • Femina intim
  Femina intim

  Intre noi femeile. Cosmetice, diete, tampoane, dileme intime..


5 comentarii din 82
Trimis de Ani

Îmi pare rău ca am ajuns sa citesc un asemenea articol pe un site care mi se părea chiar ok...... in mod cert exista si complicații ce pot sa apăra, ca si la oricare act medical dar de aici pana la a spune ca nu ai aceeași satisfacție legată de sarcina, dacă nu simți durerea in toate formele ei, mi se pare MULT. Ce, nu ești satisfacută ca ți-a mai rămas un dram de energie sa te bucuri cu iubitul tău de puiuț?!?! Curios..... A, si cine are o minima cultura medicală, știe ca analgezicului se administrează in functie de senzație: doare -se creste doza, pacienta experimentează o amorțirea a picioarelor- se reduce automat doza. Nu cred ca e cazul sa mai discutam de calitatea anestezistului si de faptul ca acest tip de analggezie tine si de cât de priceput e acesta.......

Trimis de aura

braun espocan, anestezie combinata spinala si epidurala este pt cezariana. celelalte sunt pt nastere normala. mai important de stiu este ca LA BRAUN PE SITE, daca le comandati direct, le gasiti LA JUMATATE DE PRET fara de farmacii!mie mi s-a parut incredibil adaosul din farmacii. ex dif de pret: site - 180 lei, farmacie 340 lei!!!!!!!

Trimis de Diana Luiza

Pe mine ma sperie foarte tare gandul ca nu o sa mai simt picioarele. Sun o fire putin cam panicoasa. Va rog, cateva detalii legate de ce simti imediat dupa intepatura. Nu sunt insarcinata inca, dar imi fac temele in domeniu. Pupici, viitoare si actuale, mamici.

Trimis de Roxana

cred ca articolul nu este impartial. este bine sa incurajam nasterea naturala, dar nu sa ducem lucrurile la extrem, sau sa aruncam o imagine negativa asupra alegerii. experienta mea: am nascut la 39 5/7 cu epidurala si nu reget o clipa. in 3 saptamani, la o diferenta de 22 de luni ,o sa repet experienta si sper sa fie la fel de bine. nu eram f sigura ca vreau sa nasc fara anestezie, chestie de frica de durere si dorinta sa fac din acest eveniment o experienta frumoasa. asa ca optiunea de a avea epidurala, la nevoie, m-a asigurat mult. am ajuns la spital cu 5 dilatatie, lucrurile au evoluat bine, insa la 8 dilatatie mi-a spus , ei pana aici a fost oki, acum am nevoie de ajutor, slava Domnului ca avem mai multe optiuni decat mamele noastre. asa ca am avut epidurala si am reusit sa ma relaxez, astel incat, cand a venit timpul sa imping, in 20 min bebe Sofia a fost in bratele mele.e drept am cerut ca spre sfarsit sa se reduca doza de anastezic sa pot simti contractile mai bine si poate si faptul ca am fost determinata sa termin repede :) daca privim aceasta optiune ca un ajutor, nu ca o scuza sa nu mai trebuiasca sa mai facem mare lucru sau sa nu avem dureri deloc, parerea mea este ca nu trebuie sa ne fie rusine sa apelam la ea. f important este insa si experienta personalului medical cu aceasta metoda. oricare ar fi decizia voastra, sa fiti impacata cu ea, asta e cel mai important!

Trimis de daniela

buna, eu am 2 copii un baietel de 2 ani si o fetita de 20 de zile ambii copii iam nascut normal dar cu programare la 38 de saptamani la primul copil am facut anestezie epidurala si tin sa va spun ca pe tot timpul travaliului am dormit m-a internat la 10 dimineata si la 12 si un sfert seara am nascut fara sa simt nici cea mai mica durere cand a venit ora sa nasc imi spunea doctorul cand trebuie sa imping avea un anapart ce masura contractiile si inima copilului. la al 2-lea copil am pornit la fel cu programare pentru declansarea nasterii la ora 11 ma internat si la 1 fara zece la pranz am nascut dar de data asta fara anestezie epidurala pentru ca imediat dupa ce mia pus perfuzie si supozitor pentru declansarea contractiilor au inceput durerile la cate un minut si in 2 ore am nascut nu a avut timp doctorul pentru anestezie dar durerile au fost groaznice. deci daca voi face si al treilea copil voi folosi sigur anestezie ca e mult mai usor. exista riscul de paralizie dar depinde de doctorul care o face tin sa va spun ca am nascut in grecia

Trimite comentariul tau | Citeste toate comentariile
Inchide

Trimite unui prieten

Completeaza datele si mesajul tau. Linkul articolului se adauga automat la mesaj

(!) Datele furnizate NU se salveaza in baza noastra de date.