Decizii importante de luat pentru copil inainte de naștere: administrarea Vitaminei K nou-născutului

Decizii importante de luat pentru copil inainte de nastere -  administrarea vitaminei K nou-nascutului

Decizii importante de luat pentru copil inainte de naștere: administrarea Vitaminei K nou-născutului

Vitamina K (​fitomenadiona) este folosită de organism pentru a ajuta la coagularea sângelui  (pentru profilaxia bolii hemoragice a nou-născutului). Este o vitamină esențială pentru a opri sângerarea. Nou-născuții se nasc cu un nivel scăzut de vitamina K, comparativ cu adulții.

Boala hemoragică a nou-născutului apare la nou-născut ca urmare a nivelului scazut al vitamina K: depozite scăzute, cantitate mică introdusă prin alimentație, sinteză intestinală redusă. O altă cauză este reprezentată de imaturitatea hepatică enzimatică, determinând sinteza insuficientă de factori vitamina K dependenți.

vei citi:
Ce este vitamina K?
Injecția cu vitamina K pentru nou-născut
Vitamina K orală
Nu vrei ca nou-născutului să-i fie administrată vitamina K
Decizii de luat pentru copil înainte de naștere

Ce este vitamina K?

Vitamina K (​fitomenadiona) este folosită de organism pentru a ajuta la coagularea sângelui (pentru profilaxia bolii hemoragice a nou-născutului). Este o vitamină esențială pentru a opri sângerarea. Nou-născuții se nasc cu un nivel scăzut de vitamina K, comparativ cu adulții.

Adulții primesc cea mai mare parte a vitaminei K din alimente, pe care bebelușul nu o va primi până când nu începe să consume solide.

Se consideră că această „deficiență” pune nou-născuții la un risc mai mare de sângerare internă severă cunoscută sub numele de sângerare prin deficit de vitamina K sau boala hemoragica a nou-nascutului.

Boala hemoragica a nou-nascutului

Boala hemoragică a nou-născutului apare la nou-născut ca urmare a nivelului scazut al vitamina K: depozite scăzute, cantitate mică introdusă prin alimentație, sinteză intestinală redusă. O altă cauză este reprezentată de imaturitatea hepatică enzimatică, determinând sinteza insuficientă de factori vitamina K dependenți.
Incidența acestei afecțiuni este de un caz la 200 - 400 nou-născuți, dacă nu se administrează profilactic vitamina K la naștere; incidența devine mai scăzută prin prevenție.

Vitamina K este necesară pentru sinteza factorilor de coagulare: V, VII, IX, X.  Nivelul acestor factori de coagulare dependenți de vitamina K variază în funcție de vârsta de gestație, astfel că la nou-născuții sănătoși ajunge de la 30 - 60%, la valoarea adultului abia la 6 săptămâni de la naștere.

Soluția medicală este de a oferi bebelușului o doză sintetică de vitamina K după naștere.

Există trei opțiuni:

Injecția cu vitamina K pentru nou-născut

Aceasta este cea mai populară opțiune oferită părinților. Este o injecție intra-musculară de vitamina K administrată în picior. Este rapid de administrat, iar bebelușul trebuie administrat o singură dată.

Această metodă este foarte recomandată dacă bebelușul a avut o naștere traumatică, travaliu lung sau rapid, sau s-a născut cu tăieturi sau vânătăi. Medicația specifică poate interfera, de asemenea, cu producția de vitamina K. În aceste cazuri, copilul prezintă un risc mai mare de sângerare internă. Copiii prematuri sau cu greutate redusă la naștere pot avea, de asemenea, depozite mai mici și pot beneficia de un aport suplimentar de vitamina K.

Laptele matern conține cantități mai mici de vitamina K decât formula fortificată. Iar dacă bebelușul are probleme cu hrănirea, acesta poate beneficia de un vaccin cu vitamina K.

Ad-Extra3:

Vitamina K orală  pentru nou-născut

Dacă vrei ca bebelușului să-i fie administrată vitamina K, dar nu printr-o injecție, poti alege o doză orală. Aceasta trebuie administrată de trei ori: un tratament la naștere, o dată în zilele 3-7 și o doză la 6 săptămâni.

O doză orală înseamnă că vitamina k este administrată prin intestin, la fel cum ar face în mod natural corpul - deși este dificil de spus cât de mult vor absorbi prin intestin.

Te intrebi daca e nevoie de administrarea vitamine K la bebelusul tau nou nascut?

Pe retele sociale exista si grupuri care promoveaza aceasta optiune: de a refuza administrarea vitaminei K la nou nascut. Noi te sfatuim sa nu asculti asemenea aberatii.

Bebelușii care sunt alimentați exclusiv la sân și nu au primit profilaxie cu vitamina K la naștere au un risc mai mare de a dezvolta forme tardive de boală la 3 - 6 săptămâni de viață, laptele matern având o cantitate mică de vitamina K (< 5 mcg/l). Absorbția vitaminei K se face la nivelul intestinului subțire și necesită prezența acizilor biliari și colonizarea intestinului cu bacterii (Bacteroides fragilis și E.Coli).

Aceste conspiratii nu au nici o baza stiintifica si sunt sustinute de persoane iresponsabile. Cere intotdeauna sfatul medicului tau inainte de a lua vreo decizie despre sanatatea bebelusului.

Mai multe decizii de luat pentru copil înainte de naștere:

Decizii importante de luat pentru copil înainte de naștere: clamparea cordonului ombilical

Decizii importante de luat pentru copil înainte de naștere: contactul cu bebe

Decizii importante de luat pentru copil înainte de naștere: vaccinul antihepatic B

Decizii importante de luat pentru copil înainte de naștere: unguent pentru ochii nou-născutului

Decizii importante de luat pentru copil înainte de naștere: îi oferim sau nu suzeta?

Decizii importante de luat pentru copil înainte de naștere: vitamina K pentru nou-născut

Decizii importante de luat pentru copil înainte de naștere: suplimentarea cu formulă sau alăptare

Decizii importante de luat pentru copil înainte de naștere: stocarea sângelui din cordonul ombilical

Primele momente ale nou-nascutului: ingrijirea, evaluarea, controalele si vaccinarea unui bebelus nou nascut

Primele momente ale nou-nascutului: ingrijirea, evaluarea si procedeele medicale care se fac unui bebelus nou nascut.

Iata ce se intampla cu bebelusul nou nascut imediat dupa nastere - ce ingrijire speciala primeste in maternitate, cum este evaluata starea sa de sanatate si ce teste i se fac. Apoi, afla ce vaccinuri i se fac in maternitate in primele zile de viata ale nou-nascutului.

 

Tot despre nastere e important sa citesti:

Gravidele cu risc crescut de travaliu prematur
Simulatorul virtual al nasterii
Mic ghid pentru nastere: 20 de trucuri pentru un travaliu mai usor
 Impartasiti din experienta voastra sau cereti sfaturi mamicilor despre nastere pe forumul mamicilor de bebelusi de la Desprecopii.

Informatia te va face mai puternica

Intrati din timp pe forumul specializat Odiseea sarcinii in 40 de saptamani ... si luati legatura cu alte "colege de generatie". Va puteti creea un grup de burtici secret unde puteti comunica in maxima confidentialitate. Tot acolo veti gasi multe informatii utile despre medicul care va monitorizeaza sarcina si va fi la nastere.
Cititi pe forumul Nasterea unei stele povestirile altor mamici care isi povestesc experienta nasteriii si momentele post-partum. 

Forum despre nasteri

Pentru discutii si intrebari despre nastere, medici, spagi, clinici medicale private, nasterea la stat si alte experiente despre nastere - va asteptam pe forumul NASTEREA UNEI STELE.

 autor: redactor Desprecopii  - toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2021

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII