Mic ghid pentru nastere: 20 de trucuri pentru un travaliu mai usor

Mic ghid pentru nastere -  20 de trucuri pentru un travaliu mai usor

Mic ghid pentru nastere: 20 de trucuri pentru un travaliu mai usor

Un travaliu mai ușor (naștere mai ușoară) înseamnă mai puțină durere, mai multe momente fără stres și desigur, o naștere mai scurtă.

Se apropie ziua cea mare și ești nerăbdătoare să-ți ții bebelușul în brațe. Însă, pe măsură ce se apropie momentul X, te simți tot mai nesigură pe tine și te cuprinde deseori panică la gândul că nu vei face față cu brio experienței unei nașteri naturale, chiar dacă tu ai optat pentru această variantă. În mod sigur, nu va fi ușor 😆

→ Iată 20 de trucuri pentru un travaliu mai ușor. 🤰🏻💪🏻👶🏻

- despre cum se poate avea o nastere usoara, cititi:  

Se apropie ziua cea mare si esti nerabdatoare sa iti tii bebelusul in brate.

Insa pe masura ce se apropie momentul X te simti tot mai nesigura pe tine si te cuprinde deseori panica la gandul ca nu vei face fata cu brio experientei unei nasteri naturale, chiar daca tu ai optat pentru aceasta varianta. In mod sigur, nu va fi usor...
 
Exista insa detalii care iti pot usura durerile, dandu-ti o stare de spirit mai optimista. Iti oferim un mic ghid cu sfaturi care te pot ajuta sa diminuezi considerabil durerea din timpul unei nasteri naturale.

Nu rata cursurile de pregatire a nasterii!

Chiar daca ti se par inutile la prima vedere, nu rata niciun curs despre nasterea propriu-zisa. Pe langa faptul ca vei afla care sunt etapele travaliului si vei sti care sunt pozitiile recomandate pentru a diminua durerea, aceste cursuri te vor ajuta sa iti faci un mic proiect al nasterii, pentru ca totul sa decurga firesc. Vei afla ultimele noutati despre practicile medicale, astfel incat vei sti ce anume sa ceri in cazul in care ai anumite simptome.

Implica-ti partenerul!

Antrenamentul pentru travaliu se face cel mai bine impreuna cu tatal copilului. El ar putea fi antrenorul tau secund in acest marathon care este travaliul. Vorbeste-i din timp despre travaliu, despre ceea ce iti doresti si despre asteptarile tale in ziua X. Invita-l sa participle la anumite cursuri si sa citeasca lucrari despre travaliu. Daca nasti fara anestezie peridurala, partenerul tau trebuie sa se obisnuiasca cu ideea ca hormonii isi vor face de cap si ca este posibil ca tu sa ai tot felul de manifestari pe care nu le ai in mod obisnuit, ca poti sa devii chiar agresiva.

Implica-ti partenerul!

Ad-Extra3:

Nu uita de exercitii!

Toti specialistii recomanda exercitiile in al doilea si al treilea trimestru pentru a diminua riscul de cezariana si pentru a mentine sarcina in parametri normali. Gimnastica, inot, mers pe jos, toate acestea pot fi practicate fara grija, la recomandarea medicului.

Masajul perineului

Acest muschi atat de intim, aproape necunoscut pana in momentul sarcinii, joaca un rol foarte important in timpul travaliului – pentru a lasa capul bebelusului sa treaca, el va trebui sa se relaxeze la maxim. Masarea regulata a acestui muschi spre finalul sarcinii minimizeaza riscul de epiziotomie. Masajul e usor de realizat. Dupa ce te-ai spalat pe maini introdu degetul mare in vagin, iar cu celelalte degete maseaza zona dintre anus si intrarea in vagin, desenand forma literei U. Foloseste in acest scop un ulei specific.

Nu fugi de durere!

Nasterea fara niciun fel de anestezie este, cu siguranta, dureroasa. Insa este vorba despre o durere speciala, care nu este provocata de ceva negativ (o rana sau o boala), ci de stradania corpului tau de a da nastere unui copil. Altfel spus, durerea din timpul travaliului este un fel de rau necesar. Ceva ce trebui privit in mod pozitiv. De aceea multe moase sfatuiesc viitoarele mamici sa nu incerce sa lupte contra durerii, cu riscul de a-si extenua corpul, ci sa “primeasca” aceasta durere ca pe un dat firesc.

Vizualizeaza-ti reactiile!

Vizualizarea reactiilor este o metoda de a vedea in mod pozitiv durerea. Spre exemplu, imagineaza-ti fiecare contractie ca pe un val care te poarta departe de mal, dar care te si aduce inapoi odata ce se termina. Imaginea mentala pozitiva se poate concentra, de asemenea, asupra bebelusului - imagineaza-ti colul care se deschide si bebelusul care coboara putin cate putin. Este un excelent mijloc de a ramane conectata cu bebelusul tau pe toata durata travaliului.

Profita de energia apei

Elementul acvatic are un efect relaxant in timpul travaliului. Corpul pare mai usor in apa, burta este mai relaxata si contractile mai putin dureroase. Dilatarea se produce, de asemenea, mai usor. Poti sa faci o baie calda (37 de grade) acasa, la inceputul travaliului (daca esti la prima nastere). In unele maternitati acest lucru este posibil si la spital. Atentie insa!!! Nu face baie daca ti s-a rupt apa, pentru ca te expui unui risc crescut de infectie.

Profita de energia apei

Misca-te cat mai mult!

Pe durata travaliului, mobilitatea este unul dintre elementele cheie pentru controlarea durerii. Mergand, plimbandu-te, urcand scari, facand miscari de rotatie a bazinului, durerile cauzate de contractii vor fi atenuate. De asemenea, bebelusul va ajunge mai usor in colsi va trece mai usor prin bazin, deoarece miscandu-te iti modifici gradul de inclinare si dimensiunile bazinului. Daca nu te vei misca, bebelusul va trebui sa faca el singur toata treaba si va fi mult mai greu.

Respira corect!

O respiratie relaxata este esentiala pentru destinderea corpului, pentru a-ti pastra energia, dar mai ales pentru a oxigena bebelusul. O respiratie corecta este cea abdominala, care pleaca din partea inferioara a corpului.

Adopta pozitia buna!

Pozitia de pe masa ginecologica (intinsa pe spate, cu genunchii indoiti si picioarele departate) nu este in niciun caz pozitia ideala pentru a naste. In schimb, alte pozitii sunt in masura sa atenueze durerea sis a faciliteze coborarea bebelusului in bazin. In functie de pozitia bebelusului, de structura corpului tau si de suplete, aceste pozitii sunt diferite. Trebuie sa ai incredere in propriile simturi in ceea ce priveste pozitia. Corpul tau, impreuna cu bebelusul, aleg pozitia ideala in fiecare etapa a travaliului.

Foloseste-te de minge!

Astazi mingea medicinala pentru viitoarele mamici a devenit un obiect banal, pe care aproape orice maternitate il pune la dispozitie. In timpul travaliului, ea poate fi folosita cu succes in mai multe pozitii. Simpla asezare pe minge, pentru a face o contrapresiune blanda asupra perineului ajuta foarte mult. Ai grija sa te sustina cineva din spate ca sa nu risti sa te rostogolesti.

Foloseste-te de minge!

Foloseste perna pentru alaptat!

Da, perna pentru alaptat nu foloseste doar la… alaptat. Este un partener pretios in sala de travaliu, pentru ca poate fi utilizata pentru a-ti diminua durerile. Daca stai pe spate, plaseaz-o sub coapse si stai cu picioarele intinse. Daca stai pe o parte, tine-o intre picioare.

Nu uita de masaj!

Un masaj de relaxare facut de partenerul tau in zona spatelui poate sa te relaxeze in timpul contractiilor. Uneori este suficienta o simpla atingere, nu este nevoie de masaj efectiv pentru a te destinde.

Da frau liber vocii!

Simte-te libera sa canti, sa tipi, sa vibrezi… Eliberarea vocii in timpul travaliului este o modalitate de gestionare a durerii. Acesta este, de altfel, principiul asa-numitului “cantec prenatal”. Chiar daca nu te-ai pregatit dinainte pentru asta, simte-te libera sa scoti ce sunete vrei, chiar daca acestea vor fi pe tonalitati grave.

Da frau liber vocii!

Recapata-ti energia intre contractii!

Din fericire, durerea in timpul travaliului nu este continua. Contractiile se manifesta ca niste valuri care apar si dispar. Profita de calmul dintre doua contractii pentru a-ti regla respiratia, pentru a-ti regasi calmul si a acumula noi forte pentru urmatoarea contractie. Relaxeaza-te privindu-ti in ochi partenerul, nu te gandi la urmatoarea contractie si nici la toate celelalte care vor urma. Relaxarea este un lucru esential pentru deschiderea colului.

Lasa-te in voia instinctului!

Specialistii sustin ca in timpul travaliului este ideal sa eviti stimularea neocortexului (zona “intelectuala” din creier) pentru ca acesta antreneaza producerea hormonilor de stres si declanseaza durerea. In schimb, trebuie sa te lasi in voia instinctelor generate de acea parte a creierului care face legatura cu latura noastra animalica.  Ce trebuie sa faci tu, concret? Evita lumina puternica, evita sa privesti ceasul, nu incerca sa ai o conversatie coerenta si incearca sa nu fii stresata ca esti monitorizata.

Leagana-te ca un bebelus!

Miscarea de leganare iti poate da o stare de confort. Leagana-te de pe un picior pe celalalt sau leagana-te asezata pe minge, iar daca te ajuta, nu ezita sa te legeni si in ritmul muzicii.

Apeleaza la remedii homeopatice!

Desigur, niciun remediu nu va face ca durerea din timpul contractiilor sa dispara ca prin magie, in schimb exista anumite remedii care actioneaza asupra colului, grabind dilatarea si micsorand astfel timpul de travaliu. Pentru anxietate, Gelsemium 9CH este recomandat a fi administrat in doua doze - una la debutul travaliului si alta in timpul lui. Pentru accelerarea dilatarii colului se recomanda administrarea de Caulophyllum 5 CH (2 granule la fiecare 10 minute), impreuna cu Actaea racemosa 5CH (cate 2 granule la doua ore)

Bea ceaiuri!

Virtutile plantelor sunt si ele cunoscute pentru calmarea durerilor din timpul travaliului. Ceaiul din flori de fragi, baut in mod regulat de la inceputul lunii a noua de sarcina, in scopul de a relaxa tesuturile si de a face contractile mai eficiente are efecte uimitoare. Trebuie totusi consumat numai cu acordul medicului!

Foloseste uleiurile esentiale!

Anumite uleiuri esentiale reprezinta un ajutor pretios in timpul travaliului. Uleiul esential de palmarosa, spre exemplu, este recunoscut pentru virtutile sale tonice, iar cel de cuisoare pentru calitatile analgezice si anesteziante. O reteta ideala pentru travaliu - intr-un flacon de 15 ml amesteca 40 de picaturi de ulei esential de cuisoare si 60 de picaturi de ulei esential de palmarosa. Completeaza cu un ulei neutru, de exemplu ulei de samburi de caise. In timpul travaliului pune cate 6 – 8 picaturi pe spate, la fiecare 20 de minute.

Dincolo de toate aceste trucuri, nu uita ca nasterea este o experienta unica in viata oricarei femei si ca travaliul nu dureaza o vesnicie. De indata ce iti vei tine bebelusul in brate vei uita toata durerea fizica suportata in timpul lui. Tot ce ramane este o imensa fericire pe care numai mamicile sunt capabile sa o simta..
 

Pregatirea corpului pentru nastere

Aceasta etapa are loc atunci cand capul sau alte parti ale corpului copilului incep sa se deplaseze in jos spre cavitatea pelviana. Inainte ca aceasta sa se intample, vei putea sa simti capul copilului plutind pe langa marginile pelvisului. Dupa aceasta nu il vei mai putea simti. Unii oameni spun ca fatul coboara in pelvis atunci cand este pregatit.

Adeseori, veti observa ca atat timp cat se afla in abdomen, copilul nu mai are dimensiunea pe care o avea inainte de a coborî in pelvis. Procesul de pregatire al copilului in pelvis este cunoscut sub numele de iluminare si este posibil sa simtiti crampe si dureri timp de cateva ore, pana cand ligamentele pelviene se adapteaza noii situatii. Citeste pe larg despre pregatirea corpului copilului pentru nastere.

 Informatia corectă contează

Intrati din timp pe forumul specializat Odiseea sarcinii in 40 de saptamani ... si luati legatura cu alte "colege de generatie". Va puteti creea un grup de burtici secret unde puteti comunica in maxima confidentialitate. Tot acolo veti gasi multe informatii utile despre medicul care va monitorizeaza sarcina si va fi la nastere.
Cititi pe forumul Nasterea unei stele povestirile altor mamici care isi povestesc experienta nasteriii si momentele post-partum.  

Nasterea, totul despre modalitati si calmarea durerii

Poluarea poate cauza nasterea prematura
Semne si traditii legate de nastere in lume
Motive pentru nasterea prin cezariana
Nasterea pas cu pas
Nasterea prematura
Nasterea cu forcepsul
Studiu national: Nastere naturala sau prin cezariana?
Nasterea prin metoda Lamaze
Cand se rupe apa ...
Travaliul de la A la Z
Nasterea vaginala (naturala) dupa o operatie cezariana
Nasterea prin cezariana
Ameliorarea durerilor la nastere
11 informatii despre epiziotomie
Anestezia epidurala
Nasterea de urgenta acasa
Semne prevestitoare nasterii
Travaliul prematur
Nasterea sub apa (Experiente in Romania)
Nasterea in apa: pro si contra
Nasterea la Medlife
Traditiile nasterii la romani - Ursitoarele

Forum despre nasteri

Pentru discutii si intrebari despre nastere, medici, spagi, clinici medicale private, nasterea la stat si alte experiente despre nastere - va asteptam pe forumul NASTEREA UNEI STELE

  autor: redactor Anamaria G. 
Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII