Cand copilul musca: motive si cum procedam - sfatul psihologului
Va bucurati de o dupa-amiaza insorita la locul de joaca, cand deodata vedeti ca micutul dumneavoastra are dintii infipti in mana tovarasului lui de joaca. Oripilata si rusinata de purtarea lui, dati fuga sa disciplinati micul vampir - insa care este cel mai bun mod de a gestiona astfel de situatii?
Muscatul este ceva normal intre 1 si 3 ani. Inainte de a intra in panica, trebuie sa stiti ca muscatul este o parte normala a dezvoltarii copilului. Dar, este important sa impunem limite clare și consecințe.
Putem sa ii spunem copilului că nu este acceptabil să muște și să-i explicam că există consecințe negative dacă continuă să facă asta. De exemplu, putem să-l lăsam să vadă că este trist sau furios că a mușcat și să-i explicam că atunci când muscă pe cineva, îi provoacă aceeași durere.
Învățați copilul să comunice nevoile sale într-un mod pozitiv. Este posibil ca un copil să muște atunci când se simte copleșit sau nu poate să comunice nevoile sale prin cuvinte. Învățați-l să spună "vreau" sau "nu vreau" și ajutați-l să-și exprime nevoile într-un mod pozitiv.
♦ Iata de ce recurge copilul la aceste strategii si cum trebuie procedat ... plus sfatul de la Desprecopii.
- veti citi:
Ce facem cand copilul musca?
De ce musca un copil?
Cum puteti sa-l opriti sa mai muste
Nu sanctionati muscatul prin muscat sau bataie
Cum trebuie procedat cu ranile cauzate de muscaturi
5 strategii simple prin care sa previi crizele de copil obraznic
Ce facem cand copilul musca?
Muscatul este ceva normal intre 1 si 3 ani. Inainte de a intra in panica, trebuie sa stiti ca muscatul este o parte normala a dezvoltarii copilului. Copiii mici musca din felurite motive, incepand de la faptul ca ii dor gingiile din cauza eruptiei dentare la curiozitatea de a vedea ce reactie provoaca gestul lor. Multi copii intre 1 si 3 ani trec printr-o perioada in care musca, pe care o depasesc in cele din urma.
Totusi, muscatul este un comportament pe care doriti sa-l descurajati. Iata cateva sfaturi care va vor ajuta sa opriti micul muscator de a-si infige dintii in prieteni sau in membrii familie, precum si cateva moduri de a reactiona la muscaturi atunci cand se produc.
De ce musca un copil?
Copiii musca din mai multe motive, cele mai multe dintre ele excluzand rautatea intentionata. Iata explicatiile posibile ale muscaturilor copiilor:
Sufera. Atunci cand bebelusii musca, de obicei este din cauza eruptiei dentare. Micile lor gingii si dintii care stau sa iasa nu aleg, mana dumneavoastra este la fel de buna pentru calmarea durerilor ca si inelul gingival. Bebelusii care musca in timp ce le dau dintii o fac pur si simplu pentru a alina durerile gingiilor umflate si inflamate.
Exploreaza lumea. Copiii foarte mici isi folosesc gura pentru a explora, la fel cum si-ar folosi si mainile. Absolut toate lucrurile pe care bebelusii sau copiii mici ajung sa puna mana ajung in cele din urma in gura. Copiii de aceasta varsta nu sunt capabili sa se abtina de a musca obiectul interesului lor.
Cauta sa provoace o reactie. Curiozitatea face parte din explorare. Bebelusii si copiii mici experimenteaza pentru a vedea ce fel de reactie provoaca actiunile lor. Musca un prieten sau un frate pentru a auzi exclamatia de surpriza, fara sa-si dea seama cat de dureroasa este aceasta experienta pentru cealalta persoana.
Tanjeste dupa atentie. La copiii mai mari, muscatul este unul dintre comportamentele negative pe care le folosesc pentru a capta atentia. Atunci cand un copil se simte ignorat, abaterile de la disciplina reprezinta unul dintre modurile in care devine observat chiar daca astfel au parte de o atentie negativa, nu de una pozitiva.
Este frustrat. Muscatul, la fel ca lovitul, este pentru unii copii un mod de a se afirma atunci cand sunt prea mici pentru a-si exprima eficient sentimentele prin cuvinte. Pentru copilul dumneavoastra, muscatul este un mod de a primi inapoi jucaria preferata, de a spune ca este nefericit, sau de a da altui copil de stire ca vrea sa fie lasat in pace.
Muscatul este ceva normal intre 1 si 3 ani. Inainte de a intra in panica, trebuie sa stiti ca muscatul este o parte normala a dezvoltarii copilului. Dar, este important sa impunem limite clare și consecințe.
Putem sa ii spunem copilului că nu este acceptabil să muște și să-i explicam că există consecințe negative dacă continuă să facă asta. De exemplu, putem să-l lăsam să vadă că este trist sau furios că a mușcat și să-i explicam că atunci când muscă pe cineva, îi provoacă aceeași durere.
Învățați copilul să comunice nevoile sale într-un mod pozitiv. Este posibil ca un copil să muște atunci când se simte copleșit sau nu poate să comunice nevoile sale prin cuvinte. Învățați-l să spună "vreau" sau "nu vreau" și ajutați-l să-și exprime nevoile într-un mod pozitiv.
Cum puteti sa-l opriti sa mai muste ...
In loc de a reactiona dupa ce deja a muscat, este mai bine sa preveniti aparitia acestui gest, astfel incat copilul sa aiba mai putine sanse de a musca.
- Daca ii dau dintii, aveti grija sa folositi un inel gingival rece sau un prosopel inmuiat in apa rece astfel incat micutul sa fie mai putin tentat sa-si infiga dintii in mana cuiva.
- Evitati situatiile in care copilul poate deveni destul de iritat incat sa ajunga sa muste. Aveti grija ca toate nevoile copilului - inclusiv masa si somnul - sa fie indeplinite inainte de a iesi din casa spre locul de joaca. Luati cu dumneavoastra o gustare pentru a potoli mica fiara salbatica, in cazul in care devine artagos fiindca ii este foame.
- Imediat ce copilul devine destul de mare pentru asta, incurajati-l sa foloseasca cuvintele pentru a se exprima (m-am suparat pe tine sau hei, asta-i jucaria mea) in loc sa muste. Alte moduri de a exprima frustrarea sau furia sunt imbratisarea unui animal de plus sau lovirea unei perne. Uneori, scurtarea activitatilor sau faptul ca ii oferiti copilului o pauza ajuta la prevenirea cresterii frustrarii ce duce la muscaturi sau alte comportamente negative.
- Oferiti-i copilului destul din timpul dumneavoastra de-a lungul zilei (de exemplu, citindu-i sau jucandu-va impreuna), astfel incat sa nu ajunga sa muste numai pentru a va capta atentia. Un surplus de atentie este indeosebi important atunci cand copilul trece printr-o schimbare majora in viata, ca mutarea intr-o locuinta noua sau aparitia unui frate in familie.
Daca micutul pare predispus la a musca, urmariti-i tovarasii de joaca si interveniti rapid atunci cand altercatiile sunt pe cale de a izbucni.
♦ Cititi: Crizele de isterie ale copilului si Cum abordam manifestarile de tip negativist
In ciuda celor mai bune eforturi de a preveni muscaturile, astfel de incidente se mai produc totusi. Iar cand copilul musca, aratati-i copilului cu fermitate ca acest comportament nu este acceptabil spunand Nu. Noi nu muscam . Explicati-i ca muscatura il doare pe celalalt. Apoit luati copilul de acolo si oferiti-i un timp sa se calmeze.
Ad-Extra3:
Nu sanctionati muscatul prin muscat sau bataie
Poate ati auzit la alti parinti sfaturi de genul daca copilul musca, parintele ar trebui sa-l muste si el ca pedeapsa. Insa acesta nu este un sfat sfat bun. Copiii invata prin imitatie. Daca va muscati copilul, el va avea impresia ca acest comportament este acceptabil si probabil il va repeta. Acelasi lucru este valabil daca loviti copilul ca pedeapsa pentru ca a muscat.
Cereti sfatul medicului
Daca nu reusiti sa opriti copilul de le a musca, comportamentul lui ar putea avea efecte negative la gradinita, la scoala si asupra relatiilor lui cu alti copii. Dumneavoastra sau un alt adult va trebui sa-i supravegheati indeaproape interactiunile cu alti copii. Atunci cand muscatul devine un obicei, sau daca persista dupa 4-5 ani, poate fi cauzat de o problema emotionala mai grava. Discutati cu pediatrul, sau cereti ajutorul unui psiholog sau psihoterapeut de copii.
Cum trebuie procedat cu ranile cauzate de muscaturi
Primul lucru care trebuie facut este intotdeauna spalarea ranii cu apa si sapun. Chiar niste dinti foarte mici pot penetra pielea. Daca rana sangereaza si pare sa fie profunda, sunati medicul. Rana poate necesita tratament medical, inclusiv antibiotice si/sau o injectie anti-tetanos.
5 strategii simple prin care sa previi crizele de copil obraznic
Ti-ai propus sa fii calm si sa fii un parinte intelegator, care nu isi pedepseste copilul, ci incearca sa comunice cu el astfel incat sa nu fie pus in situatia de a face fata unor situatii critice prin care majoritatea parintilor trec la un moment dat?
Ei bine, felicitari! In teorie pare simplu, practica e mai complicata insa... Cu toate acestea nu trebuie sa renunti!
Pentru ca majoritatea crizelor de obraznicie ale copilului tau au o explicatie si, spre surprinderea multora, tot majoritatea pot fi evitate daca exista suficient tact pentru a o face citeste mai departe cele 5 strategii >
Cititi in continuare sfaturi la obiect despre cum trebuie educati copiii neastamparati:
Cum ii cumintim pe copiii neastamparati?
Cand copilul atinge si sterpeleste obiectele periculoase
Cand copilul arunca mancarea si tacamurile in mod intentionat
Cand copilul musca si / sau loveste
Cand copilul se agita si se enerveaza in timp ce este imbracat
In continuare, va recomandam sa cititi si:
Mita si recompensa in educatia copilului
10 metode de a creste un copil rasfatat - si cum va puteti schimba abordarea asupra disciplinei copilului
Copiii au nevoie de disciplina
Este personalitatea copilului stabilita la nastere?
Despre PARENTING - CITITI PE LARG AICI.
Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte
autor: Milena Sadova, Psiholog si Redactor Principal Desprecopii.com
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2023
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII