Cum ii cumințim pe copiii neastampărați: 6 situații și soluții

Cum ii cumintim pe copiii neastamparati -  6 situatii si solutii

Cum ii cumințim pe copiii neastampărați: 6 situații și soluții

A-i disciplina pe copii, mai ales pe cei neastâmpărați, poate fi o adevărată provocare pentru părinți, dându-le ocazia să-și testeze abilitățile pentru această meserie. E greu să nu-ți manifesti frustrările atunci când copilul aruncă mâncarea sau când își lovește fratele sau sora, chiar după ce a fost de mai multe ori rugat să nu mai facă acest lucru. 😓

Iată 6 sfaturi pentru 6 situații - care pot ajuta la disciplinarea copiilor neastâmpărați. 😉

Orice parinte e frustrat cand nu isi poate controla copilul
Copilul respecta regulile parintilor atunci cand ii respecta
Dar orice parinte, trece prin momente dificile
Cum actionam in situatii specifice?
Iata 6 astfel de situatii cu care se confrunta la un moment dat majoritatea parintilor si solutii de lupta
Crizele de isterie ale copilului
Cum sa raspunzi atunci cand copilul tau face o greseală
Replici pe care nu ar trebui sa le spui niciodata copilului tau
Despre disciplina si educatia copilului
Mai multe despre psihologia copilului aici
Forum dedicat psihologiei copilului

Orice părinte e frustrat când nu isi poate controla copilul

E greu sa nu-ti manifesti frustrarile atunci cand copilul arunca mancarea sau cand isi loveste fratele sau surioara, chiar dupa ce a fost de mai multe ori rugat sa nu mai faca acest lucru. Dincolo de aceste frustrari, a caror acumulare creeaza adesea stari negative, problemele de disciplina pe care le pun copiii ne ajuta sa devenim parinti mai buni. Si asta pentru ca disciplina incepe cu increderea.

Copilul respectă regulile părintilor atunci cand ii respectă

Un copil care capata incredere in parinti va respecta mult mai usor regulile impuse de acestia, fie ca este vorba despre ce si cat trebuie sa manance sau despre ce are sau nu are voie sa faca. De aceea, mai ales la copiii sub 2 ani, disciplina este un efect al modului de a le construi increderea, decat o chestiune legata de pedepse si incercari de impunere fortata a unor reguli. Asta presupune sa stim sa raspundem la tipetele lor, sa fim cat mai mult timp langa ei si mai ales sa le aratam afectiunea in mod constant.

copil obraznic

Dar orice părinte, trece prin momente dificile ....

Dar, desigur, daca totul ar fi atat de simplu, nu ati citi probabil, acest articol. Chiar si parintii care cred ca au o relatie perfecta cu copiii lor, trec uneori prin momente dificile. De aceea, a intelege comportamentul copilului privind lucrurile din perspectiva sa este un lucru esential. Mai cititi: 2 ani: inceputul crizelor de independenta

Sa luam un exemplu banal: Copilul ia de pe masa o cutie cu lapte (curiozitatea este un lucru absolut firesc la varsta lor) si, din cauza ca este prea grea, o scapa pe jos. Cutia se sparge, laptele se imprastie peste tot si, in plus, copilul incepe sa tipe. Ce facem? Reactiile pot fi, desigur, diferite si primul impuls este, in majoritatea cazurilor, sa ne enervam si sa-l certam pe cel mic. Totusi, acest gen de reactie nu va face decat sa inrautateasca lucrurile. De aceea este mai bine sa explicam calm copilului ce s-a intamplat si de ce este bine ca alta data sa nu mai faca la fel.

Cum sa va reprimati impulsul de a-l certa? Simplu, gandindu-va ce reactie ati fi vrut sa aiba propria mama daca ati fi fost in locul copilului. Asadar, chiar daca uneori este greu, incercati sa va detasati de propriile porniri si sa va puneti in locul copilului. Asta va va ajuta sa luati aproape intotdeauna o decizie corecta.

Ad-Extra3:

Cum actionăm in situații specifice?

Desigur, nu este intotdeauna suficient sa privesti lucrurile din perspectiva copilului. Situatiile concrete, presupun masuri particulare pe care parintii trebuie sa le ia, in functie de natura problemelor de disciplina. Experienta arata ca exista reguli pe care daca un parinte le respecta are sanse mai mari sa isi disciplineze copilul neastamparat decat daca lasa totul la voia intamplarii.

Iata 6 astfel de situatii cu care se confrunta la un moment dat majoritatea parintilor si solutii de lupta :)

 Ce facem cand copilul musca?
 
Ce facem cand copilul atinge si sterpeleste obiectele periculoase
 
Ce facem cand copilul arunca mancarea si tacamurile in mod intentionat
 
Ce facem cand copilul are tendinte agresive
 
Ce facem cand copilul tipa si urla
  
Ce facem cand copilul se agita si se enerveaza in timp ce este imbracat

Cum să răspunzi atunci când copilul tău face o greseală

Copiii fac greseli tot timpul. Insa trebuie stiut ca modul in care raspunzi greselilor facute de copii este la fel de important precum corectarea lor, in primul rand.

Cand copiii tai fac greseli, nu ii face sa se simta rusinati pentru ele. Greselile obisnuite sunt sanatoase si benefice – deoarece ii invata pe copii ce sa faca si ce sa nu faca in viitor. Greselile reprezinta o parte inevitabila a vietii, incat am putea-o numi o parte chiar importanta. Citeste in continuare cum sa raspunzi atunci cand copilul tau face o greseala sau o boacana...

Crizele de isterie ale copilului

Poate ca intr-un anumit moment va bucurati impreuna cu copilul de masa la restaurant, iar in clipa urmatoare protesteaza, scanceste si tipa cat il tin plamanii din cauza ca i s-a indoit paiul din paharul cu suc. Apar scene de groaza, zbieraturi, lacrimi mari de crocodil si multa energie depusa. Pare de ne-oprit. Ce trebuie sa faceti in timpul unei crize de isterie?

In primul rand, nu va pierdeti calmul. O criza de isterie nu este un lucru prea placut de vazut. In afara de faptul ca da din picioare, tipa sau se arunca pe jos, copilul poate avea in repertoriu urmatoarele manifestari: sa arunce obiecte, sa loveasca si chiar sa-si tina respiratia pana devine albastru citeste mai departe despre crizele de isterie ale copilului si cum trebuie procedat.


Replici pe care nu ar trebui sa le spui niciodata copilului tau

Atunci cand le vorbim copiilor incercam sa o facem pe intelesul lor, insa sunt destule situatii in care replici spuse sub impulsul momentului pot darama tot ce am cladit pana in momentul acela prin comunicare. Cu totii rostim uneori cuvinte pe care apoi le regretam, iar pentru un copil, astfel de cuvinte inseamna durere, furie sau, de foarte multe ori, confuzie. De aceea, atunci cand ne adresam lor, celor mai dragi dintre fiintele care ne inconjoara, ar trebui sa gandim de doua ori inainte de a rosti anumite propozitii si sa incercam sa gasim calea cea mai putin bulversanta pentru ei de a le comunica ceea ce simtim noi, parintii adulti.

Iata cateva fraze pe care parintii nu ar trebui sa le spuna niciodata copiilor lor, dar pe care le rostesc adesea, fara a se gandi prea mult la consecintele dezastruoase pe care le pot avea citeste in continuare ce replici nu trebuie sa spui niciodata copilului tau.

Despre disciplina si educatia copilului - trebuie citit:

Baieti versus fete - care sunt mai greu de crescut?
Accesele colerice ale copilului: ce trebuie sa stii si cum trebuie procedat
Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Disciplinarea pozitiva - solutii pentru educarea copiilor capriciosi

Mai multe despre psihologia copilului aici > 

 Forum dedicat psihologiei copilului

 Cabinetul PSI: Arta cunoasterii umane. Intrebari si raspunsuri date de profesionisti si cunoscatori.

autor: Amalia Averescu - psiholog - Kinder- en jeugdpsychologie - specializat in Psihologia Copilului, Zwolle, Olanda. 
In exclusivitate pentru Desprecopii.com © 2023

referinte:
theconversation.com,
Francois Dumesnil: Questins des parents responsables
psychologytoday.com
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2023

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII