Copilul răsfățat: 10 greșeli de educație ale părinților - punctul de vedere al specialistului in parenting
Când vă imaginați un copil răsfățat, probabil vă gândiți la un copil care are o mulțime de jucării extravagante. Dar experții spun că disciplina copilului – nu obiectele care îi aparțin – arată dacă este răsfățat sau nu. Răsfățul are consecințe care trec dincolo de greutatea de moment de a gestiona un copil necontrolat și răsfățat. El creează modele care pot dura toată viața. Urmând sfaturile de mai jos veți crește un copil iubitor și care se iubește pe sine, empatizează cu ceilalți, onest și nu manipulativ. Copilul va ști să-și aleagă astfel, corect prietenii și partenerii de viață, deoarece dacă învață cum să comunice în mod respectuos, va căuta asta în relațiile cu ceilalți.
→ Iata 10 greșeli de educație ale părinților care duc la un copil răsfățat.
Ce este un copil rasfatat?
Rasfatul nu face decat sa-l conduca pe copil spre probleme ulterior in viata
De unde stiti ca va rasfatati copilul: 10 greseli
Greseala nr. 1. Faceti din copil centrul Universului
Greseala nr. 2. Ignorarea comportamentului pozitiv
Greseala nr. 3. Recompensati din greseala comportamentul negativ
Greseala nr. 4. Nu reusiti sa impuneti limite clare de comportament
Greseala nr. 5. Nu sunteti consecvent in aplicarea regulilor
Greseala nr. 6. Alegeti lupte pe care nu le puteti castiga
Greseala nr. 7. Nu trageti copilul la raspundere pentru greselile lui
Greseala nr. 8. Ii oferiti copilului daruri din motive gresite
Greseala nr. 9. Cedati crizelor de furie ale copilului
Greseala nr. 10. Chiar dumneavoastra va purtati ca un copil rasfatat
Consecintele rasfatului
Despre rasfat mai cititi
Forumuri specializate ale parintilor
Ce este un copil rasfatat?
Opinia expertilor despre rasfat:
Un copil rasfatat este pretentios, egocentric si nerezonabil - considera medicul american Harvey Karp, autorul cartii de succes: The Happiest Toddler on the Block (Cel mai fericit copil din cartier).
El este de parere ca poate parea mai usor sa va intelegeti cu un copil rasfatat daca ii satisfaceti cerintele, dar pana la urma, cedand in fata pretentiilor lui il faceti sa se simta izolat si derutat. „Daca ii permiteti copilului sa fie rasfatat, plantati o samanta de nemultumire“, spune el. „Pentru ca sunt atat de obisnuiti sa foloseasca manipularea pentru a obtine ceea ce doresc, incat nu-si mai dau seama cand cineva cedeaza in fata lor“.
Rasfatul nu face decat sa-l conduca pe copil spre probleme ulterior in viata
Psihologul american Ruth A. Peters, doctor in medicina, autor al manualului de disciplina copilului Laying Down the Law (Stabilirea regulilor), este de acord cu acest punct de vedere: Rasfatul nu face decat sa-i conduca spre probleme ulterior in viata, crede ea, adaugand ca un copil rasfatat de obicei se transforma intr-un adult rasfatat, iar adultilor rasfatati le este greu sa-si pastreze locul de munca, partenerul de viata si prietenii.
De unde stiti ca va rasfatati copilul: 10 greseli
Iata care sunt cele mai frecvente 10 greseli pe care pe fac parintii, permitand copilului sa devina rasfatat. Daca va recunoasteti comportamentul in unele dintre ele, trebuie sa stiti ca niciodata nu este prea tarziu sa schimbati lucrurile ;)
Ad-Extra3:
Greseala nr. 1. Faceti din copil centrul Universului
Facand din dorintele copilului prioritatea principala in orice situatie il invatati ca lumea se invarte in jurul lui. Puteti evita asta invatand copilul sa ia in considerare nevoile si dorintele celorlalti, Copiii trebuie sa inteleaga sa primeasca si sa ofere. In acest fel, cand stiu numai sa primeasca, tind sa devina frustrati.
Greseala nr. 2. Ignorarea comportamentului pozitiv
Ca parinti ocupati si foarte ocupati ce suntem, este posibil sa nu observam cand copiii se joaca in liniste in coltul lor sau cand se feresc singuri de pericole ori probleme. Daca nu le aratati niciodata ca sunteti multumiti de ceea ce fac, declara Karp, ratati ocazia de a consolida importanta comportarii lor pozitive.
Greseala nr. 3. Recompensati din greseala comportamentul negativ
Psihologii considera ca multi parinti fac greseala ca simultan sa ignore comportamentul pozitiv si sa-l rasplateasca din greseala pe cel negativ. Daca dati atentie copiilor numai cand miorlaie si plang, le transmiteti mesajul ca doar prin crize si plans pot sa va atraga atentia.
Greseala nr. 4. Nu reusiti sa impuneti limite clare de comportament
Daca nu stabiliti si consolidati reguli de buna purtare, considera Buttross, este foarte posibil sa cresteti un copil nepoliticos, necooperant si lipsit de respect fata de cei din jur. Karp adauga ca prin natura lor, copiii mici sunt necivilizati – iar o parte din sarcinile dumneavoastra de parinte este sa-i invatati sa se poarte in societate, cum ar fi sa aiba rabdare si sa-i respecte pe ceilalti.
Greseala nr. 5. Nu sunteti consecvent in aplicarea regulilor
In timp ce unii parinti nu reusesc sa stabileasca limite de comportament, altii stabilesc reguli slabe sau inconsistente, spune Karp. Asta se intampla cand ii spuneti copilului „Nu face cutare lucru“, dar tot ii permiteti sa faca acel lucru.
Exemple de limite inconsistente sunt faptul ca permiteti copilului mic sa se joace cu mancarea din farfurie in unele zile dar nu in altele sau ca permiteti copilului mai mare sa-si incalce ora de culcare atunci cand nu mai aveti energia sa luptati cu el pentru a o respecta. Daca nu sunteti consecventi asupra regulilor pe care le impuneti, ii transmiteti copilului mesajul ca, de fapt, acele reguli nu sunt atat de importante. Si, desigur, ceea ce doriti sa invatati copilul este exact opusul!
Greseala nr. 6. Alegeti lupte pe care nu le puteti castiga
„Puteti duce batalia de a nu-i da copilului bomboane inainte de masa“, declara Karp, deci regula „fara bomboane“ merita intarita. Dar sunt multe alte standarde mai greu de impus – cum ar fi sa determinati copilul sa manance mazare. „Copiii pot pur si simplu inchide gura sau pot scuipa mancarea“, arata Karp. In astfel de cazuri, sunteti condamnat sa pierdeti lupta inainte de a incepe.
Si, din nefericire, censecintele unor astfel de batalii pierdute se intind mult mai departe de mazarea aruncata – ducand batalii pe care nu le puteti castiga le aratati copiilor ca va pot sfida si pot scapa nepedepsiti.
Greseala nr. 7. Nu trageti copilul la raspundere pentru greselile lui
Refuzand sa trageti copilul la raspundere cand face o greseala ii transmiteti mesajul ca nu a gresit deloc, considera Buttross. Astfel, copilul invata sa dea vina pe altii oricand apar probleme. Dimpotriva, trebuie sa va invatati copilul ca este important sa-si asume responsibilitatea pentru ceea ce face si apoi sa folositi reguli ferme pentru a va asigura ca o face.
Greseala nr. 8. Ii oferiti copilului daruri din motive gresite
Ceea ce ii cumparati copilului nu este atat de important ca motivul pentru care o faceti, considera Peters. Ea avertizeaza parintii asupra pericolului cumparaturilor „nerezonabile“, cum ar fi sa-i cumparati copilului alta bicicleta deoarece s-a plictisit de cea pe care i-ati cumparat-o acum cateva luni.
Alta greseala comuna este sa faceti cumparaturi din cauza sentimentului de vinovatie, spune Karp. Cand copilul se intristeaza sau spune „Esti cea mai rea mama din lume“, nu este momentul sa-i luati un cadou. Permitandu-i copilului sa va manipuleze nu-i faceti un bine. Poate ca va primi ce-si doreste, dar bucuria lui va fi mai mica stiind ca ati cumparat cadoul fiindca a insistat el.
Greseala nr. 9. Cedati crizelor de furie ale copilului
Faptul ca va inmuiati cand copilul face o criza de furie este o forma extrema de a-i rasplati comportamentul negativ. Ii dovedeste ca poate obtine orice facand crize de isterie – si nu asa merg lucrurile in lumea reala. „Daca dumneavoastra ca adult faceti o criza, vi se intampla lucruri rele“, subliniaza Peters.
Greseala nr. 10. Chiar dumneavoastra va purtati ca un copil rasfatat
„Modul in care interactionati cu familia serveste ca model pentru modul in care copilul se va purta cu altii“, spune Karp. Daca va vaicariti si va plangeti in fata copiilor, ei vor copia modelul“. Proverbul „aschia nu sare departe de trunchi“ este adevarat, deoarece copiii fac ceea ce faceti dumneavoastra, nu ceea ce spuneti.
Consecintele rasfatului
Rasfatati de mici, rasfatati pe viata
Rasfatul are consecinte care trec dincolo de greutatea de moment de a gestiona un copil necontrolat si rasfatat. El creeaza modele care pot dura toata viata.
Rasfatul il impiedica pe copil sa invete sa munceasca pentru ceea ce isi doreste
„Probabil unul dintre cele mai mari dezavantaje ale copiilor rasfatati este acela ca nu au invatat sa munceasca pentru ceva ce-si doresc“, spune Buttross.
„Nu au o etica a muncii si nu au invatat lectia de lupta cu adevarat pentru nazuintele lor“.
„Deoarece oamenii rasfatati obtin prin manipulare ceea ce-si doresc, ei isi construiesc un mod disfunctional de a se raporta la ceilalti. Obiceiurile de rasfat create in copilarie pot necesita 10 ani de terapie pentru a fi abandonate.“, spune Karp.
Cum sa-ti ruinezi copilul pe viata: 10 sfaturi
Am intalnit parinti de acest fel si in Romania. Parinti care isi inunda copilul cu daruri materiale foarte scumpe fara a da doi bani pe educatia afectiva, inteligenta emotionala si pregatirea pentru viata a copilului lor. I-am urmarit din umbra. La ei banul e fara limita Rasfatul e la maxim.
Nu exista limite de educatie iar ambitiile sunt intotdeauna legate de bani si lucruri materiale. Dorintele copilul sunt lege. Afla acum 10 modalitati prin care te asiguri ca scumpul tau copil nu va reusi in viata...
Despre rasfat mai cititi:
Cum apare rasfatul
Motivam copilul prin recompensari?
Copiii au nevoie de disciplina
Mai multe despre psihologia copilului aici >
Forumuri dedicate psihologiei copilului
Cabinetul PSI: Arta cunoasterii umane. Intrebari si raspunsuri date de profesionisti si cunoscatori.
autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
15 comentarii din totalul de 25:
Buna ziua,cer ajutorrul d-stra va rog mult!Am o fetita de 3 anisori si 2 luni si au ineput problemele ce tin de educatie,mai bine spus mofturi. Nu prea o rasfatam, e foarte linistitita si ascultatoate dar are citeodata cd se supara nu ii mai pot face nimic.Imi spune ca nu mai are nevoie de mama si ca nu ma iubeste daca o cert,nustiu deja cum sa procedez,cum sa ii mai explic ce e bine si ce nu,daca nu ii place ceva s supara si atit.Va rog un sfat,cum sa procedez???
Felicitari pentru articol!
eu ma joc cu copilul meu de 2 ani ma plimb in fiecare zi, mergem la mare de 3 ori pe saptamana vb cu el cant etc si degeaba nu functioneaza nimic se comporta urat si de rasfatat nu l-am rasfatat mai deloc, asa ca nu se pune problema ca nui dau atentie si nu stau cu el., tot urat se poarta, e foarte complicat...
Valentina, Dorina, Irina,Toate 3 va ignorați copiii! Comportamentul lor este ca un strigat de ajutor. .. Trebuie sa petreceți mai mult timp cu ei.... sa va jucați sa povestiți împreună, sa va plimbați. Intrun cuvant sa le câștigați prietenia. Ascultarea nu este ceva ce se impune sau se învăța ci se face de bunăvoie. Imprieteniti-va cu copiii voștri si veți deveni un role-model pentru ei si pe urma veți fi uimite sa vedeți cum va vor asculta la cel mai indemn. Succes va doresc!
mergeti la un psiholog specializat in probleme de comporatament ale copiilor
cresc si eu un copil care are 18 ani si 4 luni ,nu este interesat de scoala ,munca sau altceva ,incerc din rasputeri sa pot face ceva cu el dar degeaba,mentionez ca m-am casatorit cu mama lui din 2008 ,intrebare ce sfaturi i-mi dati/
am si eu un copil de 2 ani jumate stiu ca e inca mic dar am probleme in sensul ca uneori intelege de vorba buna dar alteorise comporta f ciudat tipa,urla e agresiv se tavaleste pe jos si nu mai stiu ce sa-i fac,toti imi zic ca l-am rasfatat prea mult dar sa fiu sincera sunt si f severa cu el,dar nu prea reusesc sa abordez un comportament adecvat asfel incat sa-l determin sa renunte la scenele astea,as vrea niste sfaturi ca uneori imi vine sa plang de nervi pt ca nu-l pot controla
nu stiu ce sa ma mai fac cu copilul meu are 6 ani si au inceput probleme si la scoala si acasa nu ne mai asculta de nici un fel am incercat cu vorba buna cu tipete cu pedepse cu nimic nu ma mai descurc cu el simt cami pierd rabdarea cu el nu stiu cum sal fac sa fiecum era inainte nu inteleg ce se intampla cu el a devenit agresiv si la scoala cu colegi si nici nu mai e atent la ore spunetimi cum sa procedez ca sincer nu mai stiu ce sa fac
Am o fetita de 3,5 ani cu o personalitate foarte puternica dar si rasfatata.Am duso la gradi dar nu vrea sa o asculte pe domna, face doar ce vrea ea.Ce ma ingrijoreaza foarte tare este ca se poarta ca un calut( adica merge in genunchi si face gesturi asemanatoare cu un calut). Intradevar ea iubeste foarte mult animalele si mai ales caii dar imi este teama sa nu o afecteze modul acesta de purtare si ce pot face sa nu mai fie asa de dezinteresata de ce se intimpla injurul ei la gradi. Va rog daca ma puteti ajuta. Va multumesc anticipat.
Aţi gasit soluţii la gradiniţa ?am şi eu o fetiţa de 3a5l şi întâmpin cam aceleaşi probleme ca şi ale dvs .
sunt in aceiasi situatie, doar ca are deja 4 ani si 4 luni. ce sa fac?
e tare poezia
buna, as dori sa aflu mai multe de la voi daca se poate ,am si eu un baietel de 5 ani dar este foarte rau si rasfatat nu vrea sa inteleaga, are si momente cand vrea sa inteleaga ,dar eu as vrea sa stiu, eu il cert foarte rar din cauza ca nu intelege cand ii spun sa nu mai faca cate ceva care nu este bine el este mai mult cu bataia daca se joaca cu un copil de seama lui se joaca bine si apoi il ia la bataie, si cand il cert are o reactie forte ciudata se ascunde de parca iar fi frica sa nu il bat, nu pot sa spun ca nu lam atins niciodata dar o data pe luna cred ca lam atins putn la fund dar nu stiu de unde sa aiba aceasta frica sau poate se preface nu stiu ce sa cred, eu mai mult ttip vorbesc cu un ton ridicat nu sunt o mama cu experienta si as vrea sa ma ajutati sa imi dati mai multe sfaturi cum sa pun in aplicare regulile si care ar fi aceste reguli mai concret va multumesc si as vrea sa imi dati raspuns pe adresa de e-mail
Buna.ai ajuns la o concluzie cu copilul?
am si eu o fetita destul de rasfatata si cu o personalitate foarte puternica.am sa incerc sa pun in practica sfaturile
Buna ziua!As dori sa aflu de la voi doua solutii in cazul ficei mele de cinci ani.O problema ar fi salutul si vorbitul cu persoanele din exteriorul familiei,nu vorbeste decat dupa ce persoana respectiva intra de mai multe ori in casa si incepe sa-l cunoasca,dar nu saluta deloc,sau daca suntem pe strada sau in vizita la cineva nu vrea sa vorbeasca,doar sa mearga acasa.Adoua problema pt mine ar fi urinatul noaptea..nu este noapte sa nu urineze in pat de aceea mi-am facut o ora cand sa o trezesc sa mearga la baie,dar pt mine nu e o solutie deja a trecut o luna si chiar daca imi scapa o noapte ii scapa si ei:(Daca sunteti binevoitori si ma puteti ajuta ,apreciezdin tot sufletul gestul vostru.
AM O FETITA DE 2 ANI JUMATE SI NU STIU CUM SA MA MAI COMPORT CU EA, CE S FAC.ESTE FOARTE ENERGICA, NU ARE RABDARE SA SE JOACE SINGURA TREBUIE SA STAU TOT TIMPUL SA MA JOC CU EA CA ALTFEL SE ENERVEAZA PE JUCARII, PLANGE....NU MA LASA SA STAU SI EU LINISTITA, SA MA RELAXEZ, TREBUIE ORI SA STAU CU EA SECUNDA DE SECUNDA ORI SA FAC TREABA, SA FIU FOARTE OCUPATA. TOT TIMPUL NU II CONVINE CE SPUN EU, MA CONTRAZICE. IMI PIERD SI RABDAREA, CRED CA SUNT O MAMA JALNICA, CA NU STIU SA MA COMPORT DESI MA DOCUMENTEZ, INCERC SA-I ADUC LUCRURI NOI,SA FAC LUCRURI NOI, SA-I EXPLIC CE ESTE BINE SI CE NU, INSA EI NU II PASA. S-A NASCUT LA 28 DE SAPTAMANI SI CRED CA AM CAM RASFATAT-O , (DIN FRICA ACEEA CA O POT PIERD) EAM INCERCAT SA-I OFER TOT CE POT EU.NU MAI STIU CE SA FAC.
am o fetita de aproape 4 ani si un baiat de 1 an si nu mai stiu ce sa maac cu fetita.nimic din ce ii spun nu face si parca vorbesc cu peretii eu locuesc in londra si ea merge la gradi aici vreau sa o invziu si eram obositaat poezii cantecele sa scrie si sa numere dar ea nu imi acorda atentie de loc ce pot sa fac va rog dati-mi un sfat ps scuzati ortografia era tar
Este foarte bun articolul!Dar daca locuim cu bunicii si ei nu vor sa inteleaga in special bunica cat rau poate sa ii faca propriei sale nepoate...Fetita mea are 4 anisorii si este peste masura celor rasfatati!!Nu ma mai asculta deloc si mai rau este faptul ca mereu la fiecare discutie a mea cu fiica mea intervine
exceptional!!multumesc!!
AM O FETYTA DE 7 ANI AP SI DE CEVA TIMP AM OBS CA SA SCH FOARTE TARE ,NUI ATENTA LA CE VB CU EA CIND II ZIC SA NU CEARA NIK CA NUMI PERMIT CE VREA EA NUI IAU EA FACE SPECTACOL IN FATA VINZATORULUI,,LA GRADI DCA E PEDEPSITA PT CEVA CEA FACUT GRESIT NU RESP PEDEAPSA ,ACASA VB CU EA INCERC SAI EXPLIC CE E BN NICI ACAR NU ASCULTA ETC MA INGRIJOAREA FOARTE TARE PT CA EREA MAI ATENTA SI NU ASA IRONICA CA ACUM CIND EREA MIKA MA GINDESC CA SA SCH ASA SI DPA CEA PLECAT SOTU AFARA CU MUNCA NU STIU ORI CA STIE CA POATE OBTINE ORICE INDF CUM SE PORTA,IAM SCH NISTE REGULI NUI MAI PERMIT DESENE SI CE ISI DORESTE EA DE OBI SA INTELEAGA CA NUI BN PRIN CEA CE FACE SA INCERC SO SCH CHIAR NU STIU SINT DISPERATA SI MAI RAU E CA SI CEL MIC DE 2 ANI FACE EX CE VEDE LA EA
numai laude pentru aceste lecti pentru noi parinti
Un articol exceptional!!!!Felicitari!Am invatat inca ceva din experienta spuselor specialistilor!Felicitari si multumesc!
Un articol demn de toata lauda: clar, la obiect, cu exemple concrete. Am aflat in el ceea esenta educarii unui copil. Super tare! Caut de mult acest gen de abordare si explicatii pe masura. Multumesc! Acum stiu cum trebuie sa-mi abordez cei doi puiuti :)
foarte bun articol....felicitari
In sfarsit am gasit un articol cu sfaturi utile pentru copii si parinti.Tot ce scrie in acest articol este obiectiv si cu putin efort, parintii vor invata la randul lor sa-si educe cat mai bine copiii rasfatati.Va multumesc.Raluca
Nota 10 din partea mea pentru acest articol. Cred ca ar trebui postate mai multe articole pe aceasta tema, cu diferite solutii pentru corectarea comportamentelor neadecvate.tanina
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII