Travaliul si lectiile de yoga: O nastere mai usoara este la doar o respiratie distanta

Travaliul si lectiile de yoga -  O nastere mai usoara este la doar o respiratie distanta

Travaliul si lectiile de yoga: O nastere mai usoara este la doar o respiratie distanta

O specialista in Yoga ne explica pe larg importanta respiratiei si a tehnicilor speciale yoga pentru usurarea nasterii.

Daca esti insarcinata si nu esti inca o yoghina (femeie care studiaza sau practica yoga) acum este momentul perfect sa incepi. Cu aprobarea medicului sau a moasei tale, poti incepe sa practici yoga cu ajutorul acestor informatii.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Arma secreta este simpla: Respiratia ta
Practica si cunoaste respiratia yoghina pentru travaliu si nastere
Indrumatorul nasterii tale ar trebui sa cunoasca de asemenea regulile respiratiei
Sfaturi pentru o nastere mai buna prin intermediul respiratiei
Afla cum arata o respiratie corecta
Mai multe sfaturi pentru cea mai buna respiratie
Incepe practicarea de yoga

Am avut bucuria sa nasc de trei ori

Sunt mama de trei ori deci am avut ocazia de a naste de trei ori. Conform experientei mele personale, yoga este cea mai importanta arma pentru a face fata durerii, a preveni panica si anxietatea si a mentine o oxigenare adecvata, indiferent ce tip de nastere planuiesti sa ai.

Arma secreta este simpla: Respiratia ta

De-a lungul celor aproape 20 de ani de practica in terapie fizica si sanatate a femeilor am constatat ca respiratia este prima linie de aparare in promovarea starii de bine a femeilor. Starea de bine a femeii este poate cea mai importanta in timpul nasterii. Cel mai bun mijloc pe care l-am descoperit pentru a le ajuta pe mame sa valorifice energia de a da nastere (pentru ca, fetelor, voi aveti deja energia, trebuie doar sa o descoperiti in totalitate) este respiratia yoghina.

Mai intai: Practica si cunoaste respiratia yoghina pentru travaliu si nastere

In propria mea practica la clinica din Haga (Olanda), invat mame incepatoare (si veterane) o sumara „practica de respiratie in timpul nasterii”. Aceasta se bazeaza pe ventilatie alveolara, care este cruciala in timpul travaliului, pentru a preveni lipsa de oxigen a ta si a copilului tau. Aceasta minimalizeaza de asemenea reactia „lupta sau pieri” care ii poate provoca mamei panica sau o anxietate care intervine in evolutia nasterii sanatoase. In plus, respiratia corecta iti va oferi o focalizare de tip laser si te va ajuta in cele mai intense momente (si asta este bine pentru mai tarziu, cand micutul tau dragalas intampina probleme).

In timpul travaliului, eu incurajez mamele sa se concentreze pe numarul si ritmul respiratiilor. Incetineste-ti respiratiile pe minut (de regula ar trebui sa fie in jur de 12 pe minut).

Ad-Extra3:

In al doilea rand: Indrumatorul nasterii tale ar trebui sa cunoasca de asemenea regulile respiratiei.

Chiar daca invat despre travaliu si indrumari de nastere, am avut nevoie si de sprijin din partea sotului meu (si a fantasticului indrumator de sarcina) in timpul nasterii fiilor mei. Exerseaza-ti regulile de respiratie pentru momentele in care poti uita sau inceta sa te concentrezi asupra lor in timpul travaliului greu sau al stadiului de tranzitie (pe care il avem cu totii). Asta inseamna sotul tau, moasa si toti ceilalti care te sprijina in timpul nasterii. Nu iti doresti ca ei sa iti dea diferite indicatii de respiratie in momente critice.

Chiar daca nu te pot invata intregul program de respiratie, ai aici cateva sfaturi de tinut minte in exersarea respiratiei din timpul travaliului si al nasterii. Aminteste-ti, respiratia nu afecteaza doar sanatatea ta, ci si sanatatea copilasului tau nenascut. Obiceiurile de a respira bine in timpul travaliului pot fi una dintre solutiile determinante in a avea nasterea pe care ti-o imaginezi.

Sfaturi pentru o nastere mai buna prin intermediul respiratiei

Pentru a invata cum sa respiri, trebuie sa stii cum este respiratia nepotrivita.

Burta iti creste mare in ultimul trimestru si devine mai greu sa respiri. In timpul primei mele sarcini am crezut ca respiratia cu burta ar fi imposibila in timp ce intram in al treilea trimestru. Si asta eram, un expert in respiratie! Totusi, am descoperit in curand ca asta era doar un mit.

POTI sa respiri si cu burta pe tot parcursul sarcinii. E nevoie doar de exercitiu.

Respiratia cu burta mai este numita diafragmatica sau abdominala. Respiratia abdominala nu este doar posibila, este si absolut necesara. Respiratia abdominala te ajuta sa iti mentii concentrarea si previne hipoventilatia (prea putin oxigen pentru tine si copilul tau), in special in timpul celor mai dificile parti, precum tranzitia (chiar inainte sa inceapa impingerea).

Respiratia saraca, numita si superficiala, toracica, din piept sau claviculara „arata” asa:

La inspiratie, pieptul se va ridica si se va umfla cu putina intindere sau chiar invers (tragere) in zona abdominala. Un slab respirator va respira pe gura si nu pe nas. Muschii gatului se pot intinde sau pot iesi in evidenta cand inspira. Respratia va fi scurta si nu foarte lunga.

La expiratie, burta se va intinde in loc sa se relaxeze intr-o schitare pasiva a actiunii.

Acest tip de respiratie nu permite o oxigenare adecvata deoarece foloseste doar partea de sus a plamanilor si nu permite intrebuintarea respiratiei diafragmatice.

Afla cum arata o respiratie corecta

Respiratia standard de aur de care este nevoie in timpul travaliului si al nasterii este respiratia cu burta, numita si respiratie abdominala sau diafragmatica.

La inspiratie, burta se intinde natural si fara fortare. Asta pentru ca diafragma trebuie sa coboare si deci sa impinga continutul abdominal in sus. Niciun muschi din gat, fata sau umeri nu este necesar pentru a respira.

La expiratie, burta se retrage natural si pasiv in timp ce diafragma se intoarce la pozitia ei initiala.

O examinare din 2011 a studiilor aleatorii din Jurnalul International de Obstretica si Ginecologie din Olanda descurajeaza folosirea de valsalva (tinerea respiratiei) in timpul fazei de impingere, mentionand satisfactia maternala redusa si probleme urodinamice (ale vezicii urinare) crescute. Asta inseamna ca vrei sa eviti tinerea respratiei in orice moment din timpul travaliului si al nasterii, mai ales in faza de impingere.

In timpul respiratiei abdominale, respira in primul rand pe nas. Evita sa adaugi respiratia pe gura pana cand respiratia abdominala se perfectioneaza. Respiratia doar pe gura poate mari anxietatea si respiratia din piept cauzand un raspuns al sistemului nervos simpatic. Acesta pune sistemul nervos intr-o conditie „lupta sau pieri” si poate cauza hiperventilatie, un dezechilibru de oxigen (O2) si dioxid de carbon (CO2) in cazul mamei si al copilului.

Dupa perfectionarea respiratiei abdominale, mama poate invata cum sa respire atat pe nas, cat si pe gura in acelasi timp.

Mai multe sfaturi pentru cea mai buna respiratie:

Priveste cum respira un copil. Imita-i intinderea usoara a abdomenului in timpul inspiratiei si relaxarea pasiva din timpul expiratiei. Repeta.

Incetineste-ti respiratia sau rasuflarile pe minut. Incearca sa le reduci la sub 12 respiratii pe minut.

Echivaleaza timpul inspiratiei cu cel al expiratiei. Incepe cu o inspiratie de 3-6 secunde si o expiratie de 3-6 secunde. In timpul propriilor mele nasteri m-am concentrat pe un lung ritm de respiratie(pana la 12 secunde pentru fiecare inspiratie si 12 secunde pentru fiecare expiratie, adesea sincronizandu-mi respiratia in functie de muzica pe care am pus-o in sala de nastere).

Incepe practicarea de yoga

Daca esti insarcinata si nu esti inca o yoghina (femeie care studiaza sau practica yoga) acum este momentul perfect sa incepi. Cu aprobarea medicului sau a moasei tale, poti incepe sa practici yoga cu ajutorul acestor informatii.

Chiar daca practici doar respiratia, fara poze, respiratia yoghina iti produce puterea de a te pregati pentru travaliu si nastere.

Lucrez cu mamele la practicarea respiratiei yoghine, incepand cu respiratia abdominala, in timpul celui de-al treilea trimestru. La fiecare 3-4 saptamani adaug o noua tehnica. In cea de-a 37-a saptamana, mamele pot fi experte in respiratie.

Practicarea unei respiratii yoghine poate ajuta la exercitarea controlului asupra corpului tau in timpul nasterii prin urmatoarele:

 Reduce oboseala (deosebit de important in timpul travaliului)

 Mareste concentrarea mentala (importanta pentru intrarea in „zona” concentrarii)

 Stapaneste durerea (poate cel mai important lucru, mai ales de vreme ce exista o adevarata teama in ceea ce priveste nasterea naturala)

 Controleaza sistemul nervos si reglarea hormonala/ endocrina (legata de prevenirea depresiei si a efectelor nasterii)

 Ajuta la o impingere mai usoara in timpul nasterii

Despre nastere si toate modalitatile de calmare a durerii in timpul nasterii cititi sectiunea: NASTEREA. 

5 pozitii de yoga recomandate in timpul sarcinii

Cand esti insarcinata, te vor durea parti ale corpului care nu credeai ca exista.

Dureri ciudate, dureri ce apar de nicaieri si burtica in crestere pot face gasirea pozitiilor confortabile aproape imposibila. Iata 5 pozitii de yoga recomandate in timpul sarcinii.

 

 

Nasterea Lotus - intre mit, trend si realitate

Cu cativa ani in urma, cand auzeam pentru prima data despre pastilele fabricate din placenta, credeam o grozavie mai mare decat asta nu exista.

Se pare insa ca nasterea, dincolo de faptul ca este un adevarat miracol al naturii, continua sa le dea amatorilor de naturalete 100% idei care socheaza tocmai prin... naturalete citeste mai departe aici.

Citeste neaparat: 8 intrebari pe care trebuie sa le pui medicului cu care vei naste

Despre pregatirea pentru nastere, mai citeste:

8 intrebari pe care trebuie sa le pui medicului cu care vei naste
N
asterea, Bagajul de spital
Nasterea ideala? 8 sfaturi care te pot ajuta sa ai o experienta fantastica
Pe ultima suta de metri inaintea nasterii, cum ne pregatim pentru acea zi
Cand se rupe apa: legende si senzatii
Simulatorul virtual al nasterii
Frica de nastere: cum o invingi si alte intrebari si raspunsuri pe care trebuie sa le stii
Exercitiile Lamaze: Mituri si realitati
O zi de neuitat: ziua in care nasti
Nasterea: fiti “barbate”fetelor!
Sfaturi pentru viitorul tatic prezent la nastere

Pentru discutii si intrebari despre nastere, medici, spagi, clinici medicale private, nasterea la stat si alte experiente despre nastere - va asteptam pe forumul NASTEREA UNEI STELE.

Autor: Albertina Valverde  - specialista in Yoga - in Olanda  - pentru Desprecopii.com  - toate drepturile rezervate (c) 2022

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII