Iată de ce este atat de important somnul pentru bebeluși 💤
Cat de mult doarme un bebelus? Greu de spus exact. Plange...nu poate dormi...se trezeste noaptea...este iritat si nelinistit in timpul zilei...Iar tu nu poti sa iti dai seama care este problema micutului tau. Incerci sa gasesti o solutie, insa el este agitat si nu reuseste sa adoarma. Indiferent ca are colici, insomnii sau pur si simplu se trezeste frecvent in timpul noptii fara un motiv anume...
Iata de ce somnul este atat de important pentru un bebelus si care sunt principalele motive care il pot face pe bebe sa nu doarma cat ar trebui: 😴💤
despre somnul bebelusului veti citi:
Cat de mult doarme un bebelus?
Este important ca mersul la culcare sa fie un ritual
Somnul si hrana bebelusului
Bebelusul are nevoie sa se simta protejat
Teama de singurate si somnul bebelusului
Cum sa-l pacalim sa adoarma
Sfaturi pentru a ajuta bebelusul sa doarma
Somnul este activitatea principală a creierului copilului în timpul dezvoltării timpurii
espre somnul bebelusului mai cititi
Haideti alaturi de mamicile inteligente
Cat de mult doarme un bebelus?
Imediat dupa nastere, bebelusul e pentru scurta vreme treaz, apoi cade intr-un somn de cateva ore bune, caci experienta nasterii a fost si pentru el foarte obositoare.
In primele zile el e treaz cam o ora pe zi, aceasta perioada crescand la trei ore pana la sfarsitul primei luni de viata. De asemenea, incepand de la o luna, bebelusul va reusi sa doarma mai mult timp fara pauza.
Incepand de la noua luni, copilul va dormi ceva mai putin, ii sint de obicei suficiente doua reprize de somn pe zi, una in jurul orei 10, una pe la 2 dupa-amiaza.
Este important ca mersul la culcare sa fie un ritual
Faceti mereu aceleasi lucruri in aceeasi ordine, si povestiti-i ce faceti si ce urmeaza, asa incat sa nu fie luat prin surprindere cand vine ora somnului. Majoritatea copiilor pana la doi ani dorm cate un pic in timpul zilei, dar sint si unii care deja de la un an nu mai vor deloc sa doarma la pranz.
Daca uneori micutul dvs. refuza categoric sa adoarma, nu insistati! Probabil si-a facut deja portia de somn.
Somnul si hrana bebelusului
La inceput, bebelusul se trezeste de fiecare data plangand pentru ca ii este foame. El vrea doar sa suga si apoi sa se cufunde repede la loc intr-un somn adanc.
Suptul este pentru un nou-nascut o treaba foarte dificila, asa ca se poate intampla ca bebelusul dumneavoastra sa adoarma la loc inainte de a termina. Stimulati-l delicat sa se trezeasca, de exemplu jucandu-va putin cu sfarcul in gurita lui.
Daca aveti noroc de un bebelus care doarme toata noaptea fara sa se trezeasca, tratati cu atentie problema hranitului. Pana la sase luni, o distanta intre mese mai mare de 10 ore este nesanatoasa, pentru ca nivelul zaharului scade prea mult. Daca alaptati, faceti-o des, caci laptele natural este mai usor digerabil decat cel artificial, deci copilului i se va face foame mai repede. Hranitul natural are si avantajul ca bebelusul adoarme satisfacut si linistit dupa ce primeste la sanul mamei, odata cu laptele, o doza considerabila de siguranta si dragoste.
Daca bebelusul nu doarme bine dupa ce a supt, cauza poate fi ceva ce ati mancat, de exemplu cafea sau ciocolata. Aceste substante excitante trec direct in lapte.
Nu-i dati copilului sa bea in pat lapte sau suc de fructe. Daca vrea neaparat sa bea ceva, dati-i cel mai bine o sticluta cu un pic de apa (si luati-o dupa ce a adormit). Cititi: Probleme legate de somn
Ad-Extra3:
Bebelusul are nevoie sa se simta protejat
Reactionati imediat la plansul copilului. Daca il lasati sa se linisteasca singur, va plange pana oboseste si va adormi agitat; se va calma insa mult mai repede daca il luati in brate, il leganati si ii cantati sau vorbiti.
Nu va fie frica sa-l luati chiar cu dvs. in pat. Dormitul impreuna ii da un sentiment de siguranta, iar caldura corpului parintelui il linisteste. Aceasta este foarte convenabil si pentru hranit - nu trebuie sa va ridicati din pat pentru a merge la el, iar daca incepe sa planga, sinteti acolo aproape si il puteti linisti repede, inainte de a se trezi de tot.
Teama de singurate si somnul bebelusului
Bebelusul se trezeste plangand, pentru ca e deranjat de ce se intampla in gurita lui. Durerea dureaza cam doua zile pentru fiecare dinte si se poate ameliora cu paracetamol pentru copii.
In jurul varstei de sase luni, apare teama de a fi lasat singur.
Pentru a-l ajuta sa capete incredere, incercati sa-i aratati copilului ca sinteti mereu prin preajma si ca va intoarceti repede de fiecare data cand plecati. Cand il lasati in supravegherea altcuiva, nu dispareti brusc, ci luati-va linistit ramas-bun, vorbiti-i si asigurati-l ca va intoarceti imediat.
Pentru supraveghere folositi daca se poate intotdeauna aceeasi persoana si mariti treptat perioada in care copilul e singur cu ea, dindu-i astfel timp sa faca cunostinta si sa se obisnuiasca. Dupa cateva dati, el se va simti in siguranta, caci va invata ca mama si tata nu au de gand sa-l paraseasca. Citeste sfaturi bune aici; Teama (anxietatea) despartirii de mamica: 3 solutii care trebuie incercate
Cum sa-l pacalim sa adoarma
Si asa intr-un sfarsit, dupa ore de leganat, cantat, jucat, hranit.. micutul a adormit. Va ridicati cu multa grija din fotoliu si, ce bine!, doarme in continuare. Il duceti la patut si va pregatiti sa-l asezati, cand deodata capsorul se misca dintr-o parte in alta si copilul incepe brusc sa planga tare si clar, de parca n-ar fi fost nici o clipa adormit! ..ce sa mai faceti?! va vine si dvs. sa plangeti. Trebuie s-o luati de la capat, dar nu mai aveti nici o idee!
Cateva sfaturi pentru a ajuta bebelusul sa doarma
Pastrati cat mai scurta distanta pana la patut, asa incat sa nu va fie prea greu sa o parcurgeti cu copilul adormit in brate. Cautatul drumului in intuneric, incercand sa evitati cu miscari acrobatice jucarii si mobile care scartaie, va conduce repede si sigur la o noua repriza de plans.
plasati din vreme in patut o perna care sa incalzeasca locul copilului. Caci cine ar vrea sa schimbe bratele calde ale mamei cu un pat rece?
Lasati copilul din brate foarte incet, in asa fel incat contactul cu corpul dvs. sa nu se intrerupa brusc. Puneti in patut si un ursulet de plus pe care l-ati tinut in brate o vreme pentru a-i da mirosul dvs.; aceasta ii va inspira copilului un sentiment de siguranta.
inganati-i incetisor un cantec de leagan inainte de a-l lasa singur.
Asigurati-va ca bebelusul se simte bine in locul in care doarme. Unora dintre copii li se pare foarte infricosator sa stea intr-un pat mare. Ei se simt in siguranta numai intr-un leagan micut, si eventual infasati. Pentru ca micutul dvs. sa doarma confortabil si in siguranta:
Nu il inveliti cu plapuma. Aceasta nu permite o aerisire suficienta si poate incalzi copilul prea tare.In plus, exista pericolul de a fi trasa din greseala peste cap. Folositi in schimb un saculet de dormit potrivit ca marime, care va proteja copilul fara sa il stanjeneasca. Daca vi se pare insuficient, ii puteti pune deasupra si o paturica subtire, pe care nu o ridicati in nici un caz mai sus de umeri.
nu-i puneti perna sub cap.
Este recomandat sa culcati sugarul foarte mic pe o parte si sa schimbati partea pe care sta dupa fiecare masa. Astfel preveniti deformarea capsorului. Dupa o saptamana-doua, cel mai bine e sa doarma cu fata in sus. Statisticile arata ca dormitul pe burta prezinta un risc ridicat de sufocare.
Temperatura optima pentru camera copilului este 17 grade. (atentie parinti romani! - e prea cald la voi in casa!)
Salteluta patutului trebuie sa fie groasa de cel putin 8 centimetri, nu prea moale si sa se potriveasca perfect in patut, adica fara spatii goale la margine. Distanta dintre zabrelele de la patut este bine sa fie intre 6 si 7,5 centimetri - mai mult de atat e periculos, deoarece copilul isi poate prinde capsorul intre gratii. Este recomandat sa folositi un cearsaf de bumbac
Pastrati camera bine aerisita si fara nici o urma de fum.
Folositi suzeta - daca e cazul. Aceasta il va face pe bebelus sa respire pe nas si nu pe gurita, ceea ce reduce considerabil riscul de accidente. Daca, din cauza unei raceli, copilul doarme cu gurita deschisa, incercati sa o inchideti usor impingand in sus barbita.
In fine, nu obositi copilul cu drumuri prea lungi sau multe vizite.
Somnul este activitatea principală a creierului copilului în timpul dezvoltării timpurii
Ritmurile circadiene sau ciclul somn-veghe sunt reglate de lumină și întuneric și aceste ritmuri necesită timp pentru a se dezvolta, rezultând în programele neregulate ale somnului nou-născuților. Ritmurile încep să se dezvolte la aproximativ șase săptămâni, iar până la trei până la șase luni, majoritatea sugarilor au un ciclu de somn-veghe obișnuit.
La vârsta de doi ani, majoritatea copiilor au petrecut mai mult timp adormit decât treaz și, în general, un copil va petrece 40% din copilărie adormită. Somnul este deosebit de important pentru copii, deoarece are un impact direct asupra dezvoltării fizice și mentale. Despre dezvoltarea timpurie a bebelusului, citeste aici.
Despre somnul bebelusului merita citit si:
Dormitul cu bebelusul in pat prezinta riscuri
Balansarea capului (datul din cap) in timpul somnului
Unde doarme bebelusul, dezbaterea aprinsa a parintilor
Cand bebelusul doarme in patul parintilor
Secretul unui somn mai lung al bebelusului
Ce saltea alegem pentru patutul bebelusului?
Ce tulbura noptile copilului mic?
4 produse ce stimuleaza somnul - pe care fiecare bebelus le apreciaza
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau
Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Pe lângă aceste informaţii atent alese, aplicaţia înglobează o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.
Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată. Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII