RISCURILE dormitului cu bebelușul in acelasi pat - recomandari importante pentru părinții de bebe

Riscurile dormitului cu bebelusul in acelasi pat- recomandari importante pentru parintii de bebe

RISCURILE dormitului cu bebelușul in acelasi pat - recomandari importante pentru părinții de bebe

Haideti să recunoaștem: în primul an de viață al bebelușului, am petrecut multe nopți în același pat cu el. Bineînțeles, e mai comod și ni se pare că este chiar mai frumos. Alăptarea e mai comodă și ni se pare că suntem mai aproape de mică minune. 🌙👶❤️

Dar, oricât de frumos ni se pare, iată, cercetări recente efectuate în SUA aduc în lumină faptul că dormitul în același pat cu bebelușul prezintă o serie de riscuri majore. Iată, Desprecopii.com trece în revistă acest studiu și vă sfătuiește în legătură cu această temă.

veti citi
Moartea subita a bebelusului

Cel mai in siguranta loc pentru somnul bebelusului este un patut alaturi de parinti - in aceeasi camera
In vederea scaderii riscului de moarte subita,cercetatorii ne sfatuiesc:
La nivelul parintilor din Romania - Comunitatea Desprecopii
Dormitul in acelasi pat cu bebelusul este periculos pentru viata lui - mai bine sa stii decat sa ai regrete

Moartea subita a bebelusului

Într-un sondaj efectuat în SUA de Fundația pentru Studiul Morții Subite (FSID) privind dormitul bebelușilor cu părinții, se arată că:

🔸34% dintre părinți au dormit în pat cu bebelușul lor la un moment dat,

🔸38% dintre cei care au dormit cu bebelușul lor sunt fumători,

🔸28% dintre aceștia din urmă cred că nu este dăunător să doarmă în același pat cu bebelușul,
atâta timp cât nu fumează acolo,

🔸17% dintre părinți au părerea greșită că a dormi cu copilul pe canapea sau fotoliu nu dăunează copilului.

Din sondajul efectuat de FSID, rezultă că o treime din cei 428 de părinți chestionați dorm în același pat cu bebelușul lor. În urma acestui sondaj, se va începe o campanie în care se va accentua faptul că împărțirea patului cu bebelușul crește riscul morții subite, mai ales atunci când părinții sunt fumători.

În urma mai multor cercetări, părinții sunt sfătuiți să nu doarmă cu bebelușul lor în același pat, , aceasta crescand riscul mortii subite in randul sugarilor.

Cel mai in siguranta loc pentru somnul bebelusului este un patut alaturi de parinti - in aceeasi camera

FSID arata ca cel mai in siguranta loc pentru somnul bebelusului este un patut alaturi de parinti. Chiar in aceeasi camera! E nevoie de aceasta masura de siguranta mai ales la copiii in varsta de mai putin de 6 luni.

Tot din acest sondaj rezulta ca 95 % din parintii chestionati cunosteau faptul ca nu este indicat ca parintii sa fumeze in pat atunci cand dorm cu copilul, dar 22 % dintre acestia cred ca bebelusul lor este in siguranta atata timp cat parintii nu fumeaza in pat.

De fapt nu are importanta unde si cand fumeaza parintii -atata timp cat un fumator imparte patul cu bebelusul sau ,aceasta creste riscul mortii subite in randul sugarilor.

Specialistii explica acest lucru prin aceea ca bebelusii nascuti din parinti fumatori au de obicei o greutate mai mica la nastere si de multe ori au probleme respiratorii,astfel incat ei sunt mai vulnerabili fata de copiii nascuti cu o greutate normala si din parinti nefumatori.

Campania de informare

In Statele Unite s-a inceput o campanie de informare corecta a parintilor asupra acestei probleme prin distribuirea de ghiduri si postere informative prin intermediul cadrelor medicale.

Joyce Epstein, director FSID afirma ca rezultatele sondajului sunt ingrijoratoare. "Atunci cand in fiecare saptamana 7 sugari mor in acest fel, cea mai mare proportie existand in randul sugarilor care dorm cu parintii si in special cand acestia sunt fumatori,nu putem ramane impasibili."afirma Joyce Epstein.

Claire Jolly este un cadru medical al carei copil a decedat subit in 1997. Ea spune ca nu este nici o problema sa-ti alaptezi copilul in pat, dar daca esti fumatoare este indicat sa-ti protejezi bebelusul culcandu-l in patutul lui.

Rosemary Dodds de la National Childbirth Trust spune ca este corect sa fie luate in considerare temerile privind cresterea riscului de moarte subita la sugarii care dorm in acelasi pat cu parintii fumatori, desi afirma in acelasi timp ca:

"Nu este inca foarte clar daca dormitul in acelasi pat cu bebelusul este riscant si daca nu esti fumator sau exista alti factori de risc."

"S-a observat si ca mamele care isi alapteaza copilul si dorm cu el in pat alapteaza pentru mai mult timp.Ne temem ca daca vom sfatui mamele sa nu mai doarma cu bebelusii lor, aceasta va duce la scaderea perioadei de alaptare"
Andrew Radford din cadrul UNICEF UK Baby Friendly Initiative afirma ca nu ar fi realist sa fie interzis dormitul cu bebelusul tuturor mamelor.

"Mamele au dreptul la o informare corecta asupra atat a riscurilor cat si a beneficiilor in urma dormitului in pat cu bebelusul, a riscului de accidente si modului de prevenire a acestora, astfel incat alegerea lor sa fie in deplina cunostinta."

Ad-Extra3:

In vederea scaderii riscului de moarte subita,cercetatorii ne sfatuiesc:

nu permiteti fumatul in camera copilului si in prezenta acestuia

culcati bebelusul pe spate

aveti grija sa nu se supraincalzeasca

nu acoperiti capul copilului (caciulite,bonete etc)

daca bebelusul da semne de boala, consultati imediat medicul pediatru

nu dormiti cu bebelusul daca fumati, consumati/ati consumat alcool, sunteti sub medicatie sau foarte obositi.

La nivelul parintilor din Romania - Comunitatea Desprecopii

La intrebarea "Ati dormit/dormiti in pat cu bebelusii dvs.? " la care au raspuns 1372 de persoane intr-un sondaj efectuat pe forumul Desprecopii, acestea au raspuns:

- Niciodata [17%]

- Ocazional [26%]

- Numai cind erau bolnavi [9%]

- De multe ori [10%]

- De cele mai multe ori [14%]

- Intotdeauna impreuna [23%]

Dormitul in acelasi pat cu bebelusul este periculos pentru viata lui - mai bine sa stii decat sa ai regrete

Pe forumul mamicilor de bebelusi de la Desprecopii exista sute de topicuri despre somnul in acelasi pat cu bebelusul. Si desi multe mamici au citit despre riscul la care isi expun bebelusul, sunt ferm convinse ca alegerea lor este cea mai buna...

Instinctul și tradiția sunt OK, dar ce facem cu riscurile majore la care putem expune bebelusul? Nu există nicio indoiala ca cele mai multe mămici au un instinct de a dormi in siguranta cu bebelușii lor. Insa e timpul sa vorbim raspicat si despre riscurul major de moarte prin sufocare al bebelusului citeste in continuare aici.

Citeste si Cand bebe doarme in acelasi pat cu parintii: dezavantaje care raman deseori ne-rostite

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 3 comentarii

  1. Alina
    Alinatrimis la 28/8/2011

    Bebele meu a avut colici pana la 3 luni si jumatate si desi a fost f greu a dormit in patutul lui pana la 6 luni cand a refuzat sa mai doarma acolo.Oricat am insistat eu,nu a vrut sa mai doarma sub nici o forma acolo.Au fost multe nopti nedormite,pana cand am decis sa doarma cu mine in pat si a inceput baiatul meu sa doarma atat de frumos ca mi-a fost mila sa-l mai culc singur.Acum are 11 luni si doarme cu mine.E un sentiment unic sa vezi o mogaldeata mica si dulce care doarme langa tine si mangaie perna pe care dormi.

    Raspunde la acest comentariu
  2. Ligia
    Ligiatrimis la 20/5/2005

    Ce am inteles din acest articol e faptul ca daca parintii sunt fumatori, daca beau prea mult sau primes o medicatie care le afecteaza somnul, atunci prezinta un risc pentru copil. Dar toate acestea se refera la parinti, nu la copii. Parinti sanatosi si care se abtin de la fumat si baut nu prezinta un pericol pentru copil. Si somnul impreuna cu copilul e lucrul cel mai frumos si mai normal pe care pot sa mi-l imaginez. Cand il asteptam pe primul nostru coopil, i-am cumparat un cos si i-am facut o saltea din rumegus si cearceafuri si perdelute si am pus toata atentia de care am fost in stare ca sa-i pregatesc un cuibusor dulce, si intr-adevar asa a fost. A dormit in el o noapte dupa care a fost evident ca intentia noastra a fost foarte naiva. I-am pus salteluta in patul nostru, intre noi, si acolo a ramas. Daca trageai cu tunul la usa dormitorului n-as fi auzit nimic, dar imediat ce i se schimba respiratia, semn ca se trezeste sa manance, ma trezeam. A dormit cu noi in pat pana dupa un an, cand ne-am mutat si in noua locuinta n-am avut loc pentru el, patul era prea mic, dar a ramas cu noi in camera pentru inca vreo doi ani, iar dupa ce s-a mutat in camera lui a continuat sa vina in patul nostru in timpul noptii ani de zile. Ocazional m-am simtit invadata si frustrata si am crezut ca n-o sa se mai termine niciodata, dar de cele mai multe ori a fost o placere. Acum are peste 10 ani si e mare si independent si mi-e dor de zilele cand era mic si dormea cu noi. Asa ca avem un bebelus nou care i-a luat locul la noi in pat :)

    Raspunde la acest comentariu
  3. Stoichitescu Cristina
    Stoichitescu Cristinatrimis la 19/5/2005

    Copilul meu a fost foarte deificil primele trei luni, dar nu si in privinta dormitului in patut. Desi m-am cam chinuit, inca din prima luna l-am obisnuit sa doarma in patutul lui, chiar daca peste noapte ma trezeam sa-l alaptez, il tineam in brate pe marginea patului in pozitia clasica de alptat. Dupa ce au trecut colicii, mi-a fost mult mai usor iar patutul copilului a reprezentat cel mai mare ajutor pt. mine. Imi amintesc cit de cuminte raminea el in patut mai multe ore jucindu-se cu cite o jucarie si de cele mai multe ori il gaseam adormit.A dormit in patutul lui pina la un an si noua luni.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII