Când bebelușul doarme in patul părinților: AVANTAJE, DEZAVANTAJE și variante recomandate

Cand bebelusul doarme in patul parintilor -  avantaje, dezavantaje si variante recomandate

Când bebelușul doarme in patul părinților: AVANTAJE, DEZAVANTAJE și variante recomandate

Unii părinți (majoritatea mămici) își culcă bebelușul în patul lor. Dacă vorbim în termeni concreți, principalul avantaj este comoditatea. Bebelușul fiind la o întindere de mână, este mult mai ușor și practic pentru mămici în timpul activităților de noapte (alăptare, hrănire, mângâiere, bolboroseală...).

⇒ Iată care sunt avantajele, dar și dezavantajele dormitului cu bebelușul în același pat...

Avantajele dormitului impreuna cu bebelusul
Bebelusul care doarme cu mama mananca mai des si mai bine in timpul noptii, comparativ cu bebelusii care dorm singurei in patutul lor
Dezavantajele dormitului impreuna cu bebelusul
Co-sleeping sau cand bebe doarme in acelasi pat cu parintii
Despre somnul bebelusului

Unii parinti (adica mamici) isi culca bebelusul in patul lor. Exista insa si varianta asa numita co-sleeping, cand bebe doarme intr-un patut foarte apropiat de patutul mamicii.

Avantajele dormitului impreuna cu bebelusul 

Daca e sa vorbim concret, principalul avantaj este comoditatea. Bebelusul fiind la o intindere de mana, e mult mai usor si practic mamicilor in muncile de noapte (alaptare, hranire, mangaiere, bolboroseala...). In acest caz, imediat ce bebelusul maraie, icneste, misca in somn sau ofteaza, mama tresare si il priveste  - adica e acolo, la punctul de lucru.

Bebelusul care doarme cu mama mananca mai des si mai bine in timpul noptii, comparativ cu bebelusii care dorm singurei in patutul lor

Diverse studii facute de Academia Americana de Pediatrie, conduc la ideea ca bebelusul care doarme cu mama mananca mai des si mai bine in timpul noptii, comparativ cu bebelusii care dorm singurei in patutul lor. Tocmai de aceea, Academina Americana de Pediatrie a emis o recomandare oficiala ca bebelusii sa doarma in proximitatea mamicii pentru a imbunatati rata de succes a alaptatului.

Desigur, aceasta recomandare nu specifica necesitatea ca bebelusul sa doarma cu mama in pat - se pot asigura conditii de proximitate si daca bebelusul doarme in patut - in aceeasi camera cu mama.

Definitiile pentru conceptul de co-sleeping variaza – nu inseamna intotdeauna impartirea patului cu bebelusului. Sa ai copilul in aceeasi camera cu tine sau intr-un patut atasat langa patul tau (considerat co-dormit intr-o suprafata separata), ambele variante sunt considerate a fi co-sleeping. In timp ce AAP nu recomanda sa lasi un copil sub varsta de 1 an sa doarma in patul tau, recomanda ca sugarul sa doarma intr-un patut sigur sau intr-un bazinet langa tine, ca o modalitate de reducere a aparitiei riscului SIDS. Aici am gasit la Emag multe modele de bazinete.

cosleeping bebelus

Avocatii, foarte vocali - ai dormitului impreuna - sustin ca avantajele sunt: atasamentul mama-copil, creearea sensului de siguranta si incredere bebelusului si protejarea impotriva mortii subite a bebelusului. Trebuie insa adaugat ca nu exista studii care dovedesc sau certifica cu date stiitifice aceste teorii.

Un sondaj facut in 2010 in SUA a dovedit ca 12% din familiile cu bebelusi practica dormitul impreuna (bebelusul doarme in patul parintilor). Din acest procent, partea cea mai mare o constituie imigrantii si grupurile cu venit scazut.

Dezavantajele dormitului impreuna cu bebelusul

Primul risc si cel mai importanta este acela de moarte subita a bebelusului . Un alt risc major este pericolul mortii prin sufocare a bebelusului. Un alt aspect real este ca dormitul bebelusului cu parintii duce sigur la oboseala parintilor (sau a mamei in mod cert).

In plus, acest gen de cocolosire a copilului interfereaza cu viitoarea abilitate de independenta a copilului.

Ad-Extra3:

Primele 52 de saptamani din viata bebelusului - saptamana de saptamana

AIci vei gasi informatii despre primul anisor din viata bebelusului - pe saptamani. Mai precis, informatie, sfaturi, cum creste, cum mananca, cum doarme, cum devine tot mai destept - in primele 52 de saptamani de viata.

Co-sleeping sau cand bebe doarme in acelasi pat cu parintii: 7 mituri si multe adevaruri

Pe forumul Desprecopii exista discutii interminabile despre co-sleeping.

 Avocatii sunt excelenti de ambele tabere. Exista mamici care jura ca nu exista nimic mai bun pentru bebelus decat dormitul in acelasi pat cu parintii... desi exista si multe mamici care refuza acest trend si prefera sa isi puna patutul in patut. Iata 7 mituri si multe adevaruri despre co-sleeping si parerea multor mamici care sunt adeptele acestui trend.

Despre somnul bebelusului merita citit si:

Dormitul cu bebelusul in pat prezinta riscuri
Balansarea capului (datul din cap) in timpul somnului
Unde doarme bebelusul, dezbaterea aprinsa a parintilor
Cand bebelusul doarme in patul parintilor
Secretul unui somn mai lung al bebelusului
Ce saltea alegem pentru patutul bebelusului?
Ce tulbura noptile copilului mic? 
4 produse ce stimuleaza somnul - pe care fiecare bebelus le apreciaza

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. constantinescu gheorghita
    constantinescu gheorghitatrimis la 24/4/2017

    ce pot sa fac sa doarma mai bine bebe - ca nu doarme deloc...

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII