Bebelusii disting prietenii de dusmani de la varsta de 9 luni
Faptul ca putem sa distingem prietenii de dusmani ... e invatat inca din pruncie. Cercetatorii au constatat ca bebelusii isi impart cunostintele intre dusmani si prieteni de la varsta de 9 luni. In plus, bebelusii stiu instinctiv ca "dusmanul dusmanului lor" este prietenul lor.
Bebelusilor le face placere atunci cand o persoana pe care ei nu o plac este ranita
Aproape toti copiii recunosc ca "dusmanul dusmanului lor" este prietenul lor
Comportamentul este o forma timpurie de prejudecati sociale care exista la marea majoritate a adultilor
Cum creste bebelusul in primul anisor de viata
Comunitatea mamicilor inteligente, grupuri de varsta, suport si Forumuri recomande
Cercetatorii de la Universitatea canadiana British Columbia au constatat ca bebelusii isi cunosc si impart cunostintele intre dusmani si prieteni de la varsta de 9 luni. In plus, bebelusii stiu instinctiv ca "dusmanul dusmanului lor" este prietenul lor.
Bebelusilor le face placere atunci cand o persoana pe care ei nu o plac este ranita
Studiile anterioare au aratat ca bebelusii prefera in general, oamenii care actioneaza cu amabilitate, dar acest nou studiu este primul care a descoperit ca acestia tolereaza comportamentul antisocial indreptat inspre persoanele diferite pentru ei. Cercetatorii care au efectuat studiul, aa declarat:
"Cercetarile noastre arata ca de la noua luni, bebelusii sunt ocupati cu evaluarea imprejurimilor lor, incercarea de a determina cine le este prieten sau dusman. Studiul nostru a descoperit ca o modalitate importanta prin care acestia fac aceste distinctii se bazeaza pe diferentele si asemanarile percepute".
Cercetatorii i-au facut pe copii sa aleaga alimentele pe care le prefera, intre biscuiti si fasole verde, apoi le-au oferit un spectacol de teatru de papusi. In timpul spectacolului, o marioneta si-a manifestat aceeasi preferinta alimentara ca si bebelusul, in timp ce alta a ales celalalt aliment.
In experimente, alte marionete au lovit, au ajutat sau au actionat in mod neutru fata de marionetele cu preferinte alimentare diferite sau similare. Solicitati sa-si aleaga marioneta preferata, copiii au manifestat o preferinta puternica pentru papusile care lovisera marioneta "diferita" si care o ajutasera pe cea "similara".
Un copil a mers atat de departe, incat a "plantat" un sarut pe fruntea papusii familiare.
Aproape toti copiii recunosc ca "dusmanul dusmanului lor" este prietenul lor
Profesorul Hamlin de la universitatea canadiana mentionata a adaugat: "Aceste descoperiri sugereaza faptul ca bebelusii simt ceva de genul schaudenfreude - placere atunci cand un individ pe care ei nu il plac sau pe care il considera un pericol este lovit sau vatamat. Sau, copiii au o intelegere mai precoce a aliantelor sociale recunoscand ca "dusmanul dusmanului lor este prietenul lor".
Comportamentul este o forma timpurie de prejudecati sociale care exista la marea majoritate a adultilor
Hamlin a descris comportamentul ca o forma timpurie de prejudecati sociale care exista la majoritatea adultilor. Odata cu maturizarea, oamenii prefera persoanele care le sunt familiare decat cele cu care au mai putine lucruri in comun. Aceste familiaritati includ originile, limbile, aparitiile - chiar si zilele de nastere si afilierile sportive.
Ad-Extra3:
Studiile dovedesc importanta educatiei si socializarii
In timp ce studiile arata ca oamenii au tendinta de a gravita spre oameni cu care au lucruri in comun, aceste preferinte pot avea o parte intunecata. Profesorul Hamlin a spus: "antipatia fata de oamenii care sunt diferiti poate duce la maltratarea lor si ii poate face pe altii sa scuze sau chiar sa-i aplaude pe cei care ii maltrateaza. Dar acest lucru nu inseamna ca rezultatele mai extreme, cum ar fi xenofobia si conflictele de intergrup, sunt inevitabile. Aceasta cercetare evidentiaza importanta socializarii, practici care recunosc cat de fundamentale pot fi aceste prejudecati sociale puse cap la cap."
Studiul, numit "Diferit de mine = RAU: Copiii prefera pe cei care le fac rau persoanelor diferite de ei" a fost publicat de catre Asociatia pentru Stiinta Psihologiei - din Canada.
Va recomandam sa mai cititi si:
Urmareste cum creste bebelusul in primul anisor de viata, pe luni
Luna 1
Luna 2
Luna 3
Luna 4
Luna 5
Luna 6
Luna 7
Luna 8
Luna 9
Luna 10
Luna 11
Luna 12
Comunitatea mamicilor inteligente, grupuri de varsta, suport si Forumuri recomandate
Primele 365 de zile din viata de mama
365 zile si nopti din viata de mama. Casa nou nascutilor DC.
autor: Desprecopii.com, Redactor: Mihaela Vilcu - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2020
referinte: Jurnal de parenting olandez, stire BBC
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII