Bebelușul la 9 luni: se cațăra pe orice și e gata să mănance alimente degețel
Bebelușul de 9 luni se află într-o etapă de cățărare, fiind adesea numit "Cățățătorul". În jurul acestei vârste, învață să se agațe de obiecte pentru a se ridica în picioare și dezvoltă noi abilități care implică coordonarea picioarelor, echilibrarea greutății și utilizarea brațelor pentru a se ridica.
Interesul bebelușilor de a face multe lucruri fără ajutor este real, inclusiv în ceea ce privește hrănirea. Adesea, bebelușii nu se supără din cauza mâncării, ci din cauza neputinței de a se hrăni singuri. Acum ar fi și momentul potrivit pentru a începe hrănirea prin auto-diversificare.
Iată care este lumea unui bebeluș de 9 luni, cum îl poți stimula și multe sfaturi despre alimentație și dezvoltarea lui în fiecare săptămână a acestei luni.
"Cataratorul"
In jurul acestei varste copilul invata sa se agate de cate ceva pentru a se ridica in picioare, de asemenea invata sa se catere. Capata o noua indemanare care implica coordonarea picioarelor, echilibrarea greutatii, utilizarea bratelor pentru a se ridica.
Cel mai adesea scarile sunt irezistibile pentru micul tau catarator. Sa coboare scarile este o alta indemanare pe care o va capata cateva luni mai tarziu, ea implica cunostinte pe care inca nu le poseda.
Parintii trebuie sa fie foarte atenti si sa-l supravegheze permanent pe micul catarator atunci cand incearca sa urce scarile. Iti recomandam sa plasezi "baricade" la capetele scarilor pentru a preveni explorarea lor nesupravegheata impiedicand astfel accidentele.
Dezvoltarea pe saptamani a bebelusului de 9 luni:
Bebelusul la 40 saptamani
Bebelusul la 41 de saptamani
Bebelusul la 42 de saptamani
Bebelusul la 43 de saptamani
Bebelusul la 44 de saptamani
► Dezvoltarea bebelusului - saptamana de saptamana aici.
"Catararea pe orice"
Bebelusii incearca de asemenea sa gaseasca modalitati de a se catara pe mobila. In jurul acestei varste, unii copii mai ambitiosi au tentative de a se catara pe gratiile patutului in scopul escaladarii lui. Plaseaza patutul intr-o zona sigura (daca se poate alege unul mic de inaltime).
Daca bebelusul pare interesat in a se catara pe patut si isi ridica piciorusele pe gratii, este timpul sa-l muti . Aceasta pana cand bebelusul este suficient de mare pentru reusi sa se dea singur jos din patut.
Tine minte! Multi bebelusi nu sunt capabili sa se dea singuri jos din patut (in siguranta) inainte de a doua aniversare, iar unii nu o pot face niciodata.
Asigurarea bucatariei
Bucataria este un loc foarte atractiv de explorat in timpul in care parintii pregatesc masa. Din pacate, este de asemenea un loc care poate fi foarte periculos pentru bebelusi daca nu a fost in prealabil asigurat.
Iti amintim pe scurt cateva din zonele cele mai periculoase din bucatarie care trebuiesc supravegheate:
► Daca poti, blocheaza accesul spre aragaz. Este un punct de atractie pentru bebelusii curiosi.
► Muta cosul pentru vasele curate intr-ul loc sigur. In el pot fi cutite sau furculite care inca nu au fost puse la locul lor
► Blocheaza daca poti accesul la masina de spalat vase. In ea pot fi obiecte ascutite care nu au fost inca spalate.
► Sa-ti tii bebelusul la sold si sa manuiesti in acelasi timp vase cu lichide fierbinti, poate fi dezastruos.
► Ai grija de vasele de pe aragaz cu lichide fierbinti, sa nu aiba niciodata manerele spre exterior.Ar fi mai bine sa folosesti numai ochiurile din partea din spate a aragazului.
► Tine detergentii si pungile din plastic intr-un dulapior incuiat.
Sunt multe modalitati de a face ca bucataria sa devina un loc sigur pe care copilul sa-l poata cerceta nestingherit:
► Amenajaza un dulapior numai pentru el. Va fi foarte bucuros sa-l deschida si sa cotrobaie prin el.
► Da-i paharele, tigaite, craticioare. Sa fie insa din acelea pe care le poate manui in siguranta. Aceasta este o perioada a dezvoltarii lui in care adora sa puna obiectele mici unu peste celalalt in gramajoare.
► Adora de asemenea sa bata cu o lingura mare de plastic sau lemn intr-un vas. Poate sa tina o lingura intr-o manuta si una in cealalta, si sa le loveasca una de alta.
Acest tip de activitati il multumesc mult. Invata astfel ce alte lucruri poate sa faca cu unele parti ale corpului sau.
Ad-Extra3:
Revizuieste-i meniul si introdu alimentele degetel
Bebelusul tau si-a definit preferinte clare in ceea ce priveste alimentatia. Stie sigur ce ii place sa manance si ce nu. Nu este neobisnuit pentru parinti sa se intrebe cum sa procedeze atunci cand bebelusul arunca mancarea pe jos sau alege sa se joace cu manutele in mancare in timpul mesei.
Uneori bebelusul pare infometat si lacom, alteori ciuguleste doar si nu are chef sa manance. Aceste experiente pun multe probleme parintilor aflati la primul copil. Vorbind cu parintii care au copii de aceeasi varsta cu al tau pe FORUM, poti afla povestirile si strategiile lor. Ca etapa intermadiara, putem ajuta copilul sa devina independent folosind ceea ce americanii numesc finger foods, iar bunicile noastre numeau soldatei sau dumicati. Noi denumim aceasta papica: alimente degetel. Iata sfatul Desprecopii.
Independenta chiar si in timpul mesei: autodiversificarea
Interesul bebelusilor in a face multe lucruri fara ajutor este real chiar si in ceea ce priveste hranirea. Adesea, nu din cauza mancarii se supara bebelusii, ci din cauza neputintei de a se hrani ei insisi. O solutie este sa-I dai si lui sa tina o lingurita in timp ce tu il hranesti in continuare.
Bebelusii sunt adeptii hranirii cu propriile degetele.Uneori, atunci faptul ca isi baga degetelele in mancare si insi indeasa apoi hrana in gurita poate fi suparator pentru parinti, care se tem ca bebelusi se pot astfel sufoca. Incearca sa-I dai bucatele mici si moi de alimente, care practic se vor "dizolva" in gurita copilului , de exemplu bucatele de fructe sau legume fierte.
Consistenta alimentelor este de asemenea foarte importanta. Este important sa treci de la mancarea pasata prin strecuratoare la solide moi pe care bebelusul sa le poate "molfai" singurel, acomodandu-se astfel si cu o alta consistenta a alimentelor.
Adauga ingrediente noi in hrana copilui in functie de reactia lui la introducerea acestora. Are inca nevoie sa manance lapte (praf sau matern). Deoarece nevoile nutritive ale organismului sau se modifica, va fi mult mai receptiv la hrana solida. Acum ar fi si momentul in care poate incepe sa se hraneasca prin auto-diversificare.
► Citeste Invată-ți bebelușul să cunoască si să aprecieze alimentele: metoda Rapley (auto-diversificarea bebelușului)
Ce este autodiversificarea?
Autodiversificarea - înseamnă a uita de piureuri și scheme de înțărcare. Autodiversificarea inseamna sa lasi pur si simplu copilul sa se hraneasca singur.
Mulți părinți practica autodiversificarea - fara macar sa stie ca asa se numeste. Acest lucru este valabil mai ales pentru al doilea sau al treilea copil. Asta pentru ca bebelusii adora sa ii copieze pe fratii/surorile mai mari. Asa ca, copiindu-i, ei se încearcă adesea să apuca alimente din farfuriile altor copii, fericiti să se hrănească la fel ca și fratele sau sora mai mare.
Citeste aici despre autodiversificare si alimentele care pot fi oferite mancaciosilor fara dinti.
Se "auto-intarca"
Intrucat lupta pentru independenta, incepe sa devina adeptul utilizarii propriului corp si este foarte interesat sa guste alimente noi, probabil ca va decide sa nu mai manance lapte de la san. Multe mame care s-au gandit intre timp ca a sosit vremea sa-si intarce copilul, vor avea o mare surpriza . Poate fi insa trist pentru tine sa vezi cum copilul tau te impinge atunci cand vrei sa-l alaptezi. Dar, poate fi de asemenea usurator pentru amandoi. Bebelusul iti spune astfel ca organismul sau are nevoie de elemente nutritive pe care si le va lua din alimentele solide. Si de acum este foarte interesat sa-si dezvolte noua sa indemanare.
Nu cu mult timp in urma, bebelusul tau era foarte fericit sa obtina obiectul sau preferat: sanul tau. Lucrurile s-au schimbat, insa si de aici inainte va avea nevoie sa fii aproape de el, dar intr-un alt mod.
Vei mai observa ca, datorita faptului ca nu mai alaptezi, vei mai castiga cateva kilograme in plus. Unele mame sunt mai grase atunci cand alapteaza, dar de aici inainte, le poti da jos.
Felicita-te ca ai alaptat o perioada asa de mare, asigurandu-i copilului tau hrana cea mai buna pe care o putea primi.
"Baza"
Poti fi uimita de interesul pe care copilul tau il are in permanenta in a se misca si in a explora, dar se poate sa nu observi ca bebelusul este atent intotdeauna unde te afli. Tu ii conferi siguranta de care are nevoie, baza de la care porneste in cercetarile lui. Va cerceta continuu, va risca, dar vrea sa stie permanent unde te poate gasi daca are nevoie de o imbratisare sau daca vrea sa-ti arate o jucarie. Se va odihni langa tine si isi va incarca bateriile pentru ca apoi sa porneasca din nou sa exploreze. Este un pas important in cucerirea independentei sale. Este foarte interesat sa cerceteze lumea lui cu convingerea ca in apropierea lui se afla persoana care-l ingrijeste.
Tot despre bebelusul de 9 luni, mai citeste:
Când reacționează bebe la numele său: 4 lucruri de știut
3 Rețete de supe pentru bebelușii de 9 luni - a patra lună de diversificare
Stii sa-ti ajuti bebelusul sa vorbeasca?
Retete pentru bebelusii de 9 luni: a patra luna de diversificare
Alimentele degetel (bucatele de papica): cand, ce si cum
Continuam si mergem la Luna a 10-a din viata unui bebelus.
► desprecopii.com considera ca fiecare copil e unic. Chiar daca copilul dumneavoastra trece prin etapele de dezvoltare mai repede sau mai incet, el trebuie sa-si urmeze calea lui de dezvoltare. Semnele care despart aceste perioade sunt uneori neclare si nu trebuie sa va ingrijorati daca unul din semne apare mai tarziu sau mai devreme decat va asteptati.
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau
Pentru mamicil de bebelusi - Desprecopii a realizat aplicatia mobila Eu, Mămica care se poate descaca pe telefon tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.
Aplicatia - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.
Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici
Esti o mamica ce are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 1 comentarii
Am regasit unele din calitati la fiul meu Stefan desi mai are cateva zile bune pana sa faca 9 luni daar tot articolul este de mare ajutor celor interesati de o accentuata imbunatatire continua a progreselor copiilor proprii.
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII