Prima lună din viața unui bebeluș: ingrijire, hrănire, dezvoltare - repere
Prima lună din viața unui bebeluș nou-născut este plină de experiențe noi.
Deși petrece mare parte din timp cu cele două activități principale: somnul și hrănirea (laptele mamei este atât de gustos, dar și foarte sănătos), în primele 4 săptămâni de viață, bebelușul începe încetul cu încetul să-și formeze o rutină.
Iată cum se dezvoltă bebelușul în prima lună de viață (și chiar detaliat pe săptămâni), de ce plânge, ce probleme pot apărea cu somnul și cum începe procesul de învățare...
Bine ai venit acasa, bebe drag!
Cum arata un nou nascut
Ingrijirea buricului - bontului ombilical
Cat lapte trebuie sa manance un bebelus in prima luna de viata?
Vocea mamei si bebelusul
Alaptarea bebelusului
Privitul in ochi - in timpul alaptarii
Primele conversatii intime cu bebelusul
As vrea sa te tin de mana
Viata in scutece
Somnul bebelusului
Cand bebelusul plange
Curba de invatare a bebelusului
Haideti alaturi de mamicile inteligente de la Desprecopii - pentru suport, prietenie si atitudine
Bine ai venit acasa, bebe drag!
Prima luna este cea in care sarbatoriti noul venit si totodata il puteti privi fata in fata. Nu e nici o indoiala ca sunteti obosita, inca in dureri, tensiune si emotii, dar odata cu inceperea alaptatului, cu schimbatul noului nascut veti incepe sa descoperiti in el lucruri minunate. Cititi neaparat si: Prima saptamina acasa cu noul-nascut
Nimic nu se compara cu puternicul sentiment de dragoste si atasamentul parintesc pe care le incerca parintele cand isi vede copilul pentru prima data.
Cum arata un nou nascut
Dupa noua luni de asteptare, acum va poti gandi cu ale cui maini si degete seamana manutele si degetelele noului nascut, poti examina cu atentie daca nasul ii seamana cu al mamei sau degetele de la picioare seamana cu ale tatalui. Dar viata in inghesuitul pantece al mamei si in calatoria istovitoare catre lumea de afara lasa semne pe noul nascut. Nu te ingrijora, aceste semne sunt cele care il protejaza pe copil in decursul calatoriei. Citeste si: Icterul la nou nascuti
Poate vei vedea copii cu cap asimetric, ochi umflati, nas presat, umflaturi in partile genitale, scoarta care acopera pielea si pete rosii pe frunte si pleoape. Cum arata noul nascut?
In foarte scurt timp, noul nascut va deveni perfect, cu pielea moale si catifelata, cu manute si picioruse irezistibile.
Dezvoltarea pe saptamani in prima luna:
Bebelusul la 1 saptamana
Bebelusul la 2 saptamani
Bebelusul la 3 saptamani
Bebelusul la 4 saptamani
Ad-Extra3:
Ingrijirea buricului bebelusului
In timpul vietii din burtica mamicii, bebelusul se hraneste prin vasele de sange ale cordonului ombilical. Legatura dintre placenta si bebelus e facuta de catre cordonul ombilical. Imediat dupa nastere, cordonul ombilical se prinde cu o clema si apoi taiat. Procedura nu este durereoasa pentru bebesul - deci nu trebuie sa iti faci grija. Totusi, dupa sectionare, ce ramane - adica bontul ombilical, necesita o supraveghere atenta deoarece ar putea expune nou-nascutul la riscul de hemoragie si infectie. Citeste Cum se ingrijeste bontul cordonului ombilical
Vocea mamei, este cea mai frumoasa muzica pentru bebelus
Studiile arata ca noii nascuti , care au auzit vocea mamei in timpul sarcinii, cand ei inca erau in uter, se intorc spre mama cand o aud vorbind. Ei reactioneaza la voci calde, mai subtiri si chiar la ritmuri linistite. Muzica usoara de la radio, CD sau cel mai bine muzica cantata de mama sau de tata e foarte bine venita pentru noul nascut si-l ajuta sa se obisnuiasca cu mediul inconjurator. Continuati sa-i vorbiti si sa-i cantati, copilul absoarbe orice sunet pe care-l produceti. Cat despre distractie si activitati de stimulare, cititi: Bebelusul la 1 luna: Activitati de joaca
Alaptarea bebelusului
Studiile demonstreaza ca alaptarea la san aduce copilului toata hrana de care are nevoie, ii intareste sistemul imunitar si ii scade sansele de a contracta infectii la urechi. Laptele matern isi schimba compozitia in timp - adaptandu-si compozitia nutritionala, necesitatilor sugarului. In afara de avantajele sanatatii, alaptatul este un timp special menit adancirii relatiei dintre mama si copil. Astfel, timpul alaptatului reprezinta momente pretioase de tacere, plina de comunicare intensa si dragoste impartasita. Pe forumul desprecopii.com exista UN FORUM SPECIAL DEDICAT ALAPTARII de unde puteti afla o multime de raspunsuri la cele mai frecvente intrebari. Dincolo de argumentele pasionale veti gasi si raspunsuri menite sa va linisteasca.
Cu toate acestea, in ciuda faptului ca este un lucru natural - nu este neaparat un lucru usor. Alaptatul necesita rabdare si deprinderea unei rutini, atat din partea mamei cat si din partea sugarului. Iata in continuare cateva informatii si sfaturi care va pot ajuta de-a lungul acestui drum.
Beneficiile alaptarii pentru copil
Beneficiile alaptarii pentru mama
Unicitatea laptelui mamei
Colostrul, primul lapte
Pregatirea pentru alaptare inainte de nastere
Cum produc sanii lapte
Pozitii de alaptare
Alaptarea imediata
Evitarea confuziei sau preferintei pentru un sfarc
Legea cererii si oferte
Atasarea la san
Stiluri de alaptare
Forum de suport pentru alaptare
Pina la ce varsta este recomandata alaptarea?
Alimentatia mamei in timpul alaptarii
Alaptarea, etapele alaptarii si nevoile bebelusului
Privitul in ochi in timpul alaptarii
Deasemenea de-a lungul primelor zile, exceptie facand unele momente, ochii noilor nascuti sunt inchisi, dar mai tarziu copilul isi va tine ochi deschisi pe perioade din ce in ce mai lungi. Este atras vizual de pete de culoare cu contrast mare si de forme rotunjite. In aceasta luna noul nascut poate vedea pana la 20 - 25 cm departare. Aceasta este distanta la care el va poate vedea fata si poate sa va focalizeze cand il alaptati.
Cat lapte trebuie sa manance un bebelus in prima luna de viata?
In prima luna de viata, stomacelul bebelusului creste constant iar cantitatea de lapte pe care o mananca bebelusul creste la fel.
Fie ca bebelusul este alaptat fie ca este hranit cu lapte formula, bebelusul trebuie sa fie hranit la cerere. Iata ce cantitate de lapte mananca bebelusul in prima luna de viata, cum transmite prin semne ca vrea sa pape si cat trebuie sa creasca in greutate la finalul primei luni.
Primele conversatii intime cu bebelusul
Conteaza foarte mult cand parintii fac diferite gesturi faciale, cand vorbesc incet si dragastos cu noii nascuti pentru ca aceasta este de fapt comunicarea intre parinti si copil. Copilul nu se va uita in ochii dumneavoastra in primele saptamani dupa nastere, dar el va raspunde ghemuindu-se in bratele dumneavoastra.
As vrea sa te tin de mana ...
Copilul se naste cu reflexe care-l indeamna la supravietuire. Poate ca deja ati surprins copilul intorandu-si capul si cautand cu privirea dupa piept sau sticluta cu lapte. Sau poate ca belelusul s-a speriat si foarte repede si-a intins manutele pentru a te prinde.
Stransul puternic este un alt reflex de supravietuire. Puneti-va degetul in palma copilului si simtiti cat de tare strange. Nu aveti nici o sansa ca el sa va lase de buna voie. Aceste reflexe sunt mecanisme inascute la copii si-i ajuta sa se simta siguri cand va cauta si se prind de dumneavoastra.
Viata in scutece
Una dintre colegele nostre ne-a povestit despre prima noapte alaturi de fiul sau. Era ea, sotul ei, parintii ei si toti aveau studii superioare. Pentru a scoate scutecul copilului nou nascut si pentru a-l infasa intr-un altul curat a fost nevoie de toti patru pentru a ajuta. Va puteti imagina?
De fapt, dupa prima noapte, cei mai multi parinti se adapteaza foarte usor la schimbatul scutecelor. Practica duce la perfectiune. Poate ca parintii ar face orice altceva numai sa nu schibe scutece, dar schimbarea scutecului il ajuta pe copil foarte mult. Acestea sunt momente in care copilul va priveste cu atentie, va asculta cum ii vorbiti sau cantati si va simte atingerile duioase. Din punctul de vedere al copilului aceasta inseana ca mama sau tata ar face bine sa-l ajute sa se simta din nou cum cald si uscat.
Iar apoi, mai exista si iritatiile provocate de scutece. Iritarea pielii nu necesita mult timp pana sa apara, deoarece urina si materiile fecala sunt acide. Cand acestea vin in contact cu pielea moale si sensibila se creaza iritatii. Cel mai bun mod de tratare a copilui iritat e sa-l lasati fara scutec, iar pielea va beneficia de aerul curat. Daca se intampla des ca pielea copilului sa se irite, luati legatura cu distribuitorul de scutece sau cu medicul pediatric si spunet-i problema.
Somnul bebelusului
Atentie, punand copilul pe spate sa doarma, reduceti foarte mult riscul ca acesta sa se sufoce. Lucrul asta poate ca este diferit de ceea ce parintii dumneavoastra v-au spus :) ...noi v-am asezat pe o parte cand erati mici . Atentie, cititi Moartea subita a sugarului
Despre somnul bebelusului cititi neaparat:
Cat doarme bebelusul: diagrama somnului bebelusului, in ore de zi si de noapte
Unde doarme bebelusul - eterna dezbatere
Cand bebelusul doarme in patul parintilor
Probleme legate de somn
Despre somnul bebelusilor
Cand bebelusul plange
Nu conteaza cat de mult te pregatesti, pentru ca nici un proaspat parinte nu este pregatit suficient sa auda plansul noului nascut, el plange ... plange ... si iar plange. Fiecare nou nascut se comporta diferit atat unul fata de altul cat si de la o zi la alta. Cei mai multi petrec 7% din ziua lor plangand. Plansul e un raspuns involuntar la ceva care le provoaca discomfort.
In foarte scurt timp o sa aveti in minte o lista a posibilitati care pot sa-i provoace plansul:
- Cand a manacat copilul ultima data?
- E timpul sa verific scutecul?
- Are copilul nevoie sa elimine aerul din stomac?
- Are copilul nevoie sa doarma?
- Este prea mare agitatie in jurul lui?
Unii parinti pot invata sa recunoasca plansul copilului dupa necesitatile pe care acesta le are, ca de exemplu:
- Plansul ritmatic provocat de foame - care devine din ce in ce mai tare si mai puternic ca si zgomotul provocat de stomacul copilului
- Plansul provocat de suparare - care este ritmic dar mult mai intens
- Plansul provocat de durere - sau tipatul, care este urmat de perioade de tacere si continuat cu valuri de strigate.
O sa invatati cum sa-l faceti pe copil sa se simta confortabil cum ii place sa fie tinut, daca ii place suzeta, daca prefera sa-l leganati si sa-i cantati usor sau poate ca cu totul altceva. Respunsul promt la plansul copilului e un mod de comunicare si puteti sa-i aratati dragostea si suportul pe care il oferiti. Studiile arata ca cu cat parintii raspund mai rapid la plansul copilului, cu atat el va plange mai putin. Deci, urmati-va intuitia si oferiti atentie copilului cand va cheama. Nu uitati, este prima lor forma de comunicare!
Despre plansul bebelusului merita citit:
De ce plange bebelusul: motive si sfaturi
Ajutor bebelusul plange non stop si eu am nervii pe bigudiuri...
Plansul bebelusului si modul sau de comunicare
Curba de invatare a bebelusului
In aceasta luna veti deveni experta in ingrijirea copilului dumneavoastra. Va dezvoltati strategii pentru a ajutati copilul cat mai mult, satisfacandu-i nevoile cat mai bine. Parintii ne-au impartasit tehnici care ajuta copilul cand e suparat. Dintre acestea enumeram urmatoarele: ifasarea copilului intr-o paturica moale, tinerea copilului in pozitie vertical si sprijinint pe pieptul/umarul parintelui, alaptarea, leganatul copilului si altele.
Toti parintii se simt frustrati cate o data - viata in preajma unui nou nascut e din punct de vedere emotional cu multe urcusuri si coborasuri. Sunteti foarte fericita sa puteti vedea copilul, sa va refaceti dupa nastere, dar deasupra acestora veti avea parte de mult mai putin somn decat inainte.
🌟 Citeste Ce stie sa faca bebelusul la 1 luna: Iata cum creste, cat doarme si cum se dezvolta emotional
Fiecare copil se dezvolta in proprul sau ritm
Desprecopii.com considera ca fiecare copil e unic. Chiar daca copilul dumneavoastra trece prin etapele de dezvoltare mai repede sau mai incet, el trebuie sa-si urmeze calea lui de dezvoltare. Semnele care despart aceste perioade sunt uneori neclare si nu trebuie sa va ingrijorati daca unul din semne apare mai tarziu sau mai devreme decat va asteptati.
Despre bebelusul de 1 luna, citeste si
Dezvoltarea motricității fine a bebelușului incepe incă din prima lună - semnale și stimulare
Respirația bebelușului nou-născut: dacă te ingrijorează cum respiră, trebuie să știi aceste lucruri
Semne ingrijoratoare la nou nascut
Atentie, unele slinguri in care sunt purtati bebelusii pot ucide
Ce putem face daca bebelusul are colici
Ai poze cu bebelusul tau - din prima lui luna de viata? Trimite o poza si povesteste-ne ce amintiri ai de la aceasta varsta a bebelusului tau - la acest topic frumos pe forum: Bebelusi de 1 luna
Mergem mai departe la luna 2-a! >>.
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau
Acum e momentul sa iti instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.
Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.
Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.
Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.
Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forurile mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori | Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 1 comentarii
Am o nepotica, cu care am invatat sa ma descurc si datorita articolului de pe site-ul dumneavoastra. Informatiile sunt foarte utile, doar ca lipsesc sfaturile practice, diagrame de crestere si date mai concrete despre dezvoltarea copilului. Mult succes in continuare!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII