Convulsiile febrile la copil: cauze și ce trebuie făcut - sfatul medicului

Convulsiile febrile la copil -  cauze si ce trebuie facut - sfatul medicului

Convulsiile febrile la copil: cauze și ce trebuie făcut - sfatul medicului

Convulsiile febrile sunt manifestări de tip epileptic pe care le poate experimenta un copil în timpul unei febre. Deși acest eveniment poate fi extrem de traumatizant pentru părinți, de obicei, convulsiile febrile nu lasă nicio urmă pentru copilul care le suferă.

Iată care sunt cauzele și ce trebuie făcut în cazul în care micuțul trece printr-o convulsie febrilă.

Ce sunt convulsiile febrile
Care sunt cauzele unei convulsii febrile
Ce este o criza febrila
Ce e de facut cand copilul are o criza de convulsie febrila
Atentie mare
Convulsiile febrile si inteligenta
Despre febra la copil cititi
Despre boli care pot produce febra bebelusului
Primul anisor pe luni

Ce sunt convulsiile febrile

Convulsiile febrile sunt manifestari de tip epileptic pe care le poate avea un copil ce are febra. Desi este un eveniment extrem de traumatizant pentru parinti, de obicei convulsiile febrile nu lasa nici un fel de sechele pentru copilul care sufera de aceste convulsii.

Care sunt cauzele unei convulsii febrile?

Intre factorii care pot cauza o criza febrila se pot enumera:

Febra sau o criza febrila (mai ales ascensiunea termica brusca),
Factorii ereditari (copilul al caror parinti au suferit de convulsii febrile in copilarie are risc mai mare de a suferi aceleasi experiente)
varsta mica a copilului - cand se poate vorbi de o anume lipsa de maturizare completa a creierului.

 

febra

febra incepe dupa 37 de grade

Convulsiile apar frecvent la o ascensiune brusca a temperaturii in contextul unei infectii banale virale sau bacteriene, de cele mai multe fiind vorba despre o afectiune a cailor aeriene superioare sau inferioare: amigdalita, angina acuta, bronsiolita, pneumonie, mai rar infectie digestiva sau de tract urinar. De obicei temperatura la care apar convulsiile este de peste 39 grade, dar s-au descris episoade si la febra mai mica, peste 38.

Ce este o criza febrila?

Daca febra creste brusc - de exemplu, de la 38.9 la 40.5 grade, s-ar putea sa fie vorba de o "criza febrila". De obicei aceste crize nu sint periculoase, dar va pot speria foarte tare. Daca bebelusul are o astfel de criza (respira greu, se invineteste, da ochii peste cap, isi scutura bratele si picioarele incontrolabil), ce e de facut?

covulsie febrila copil

Ad-Extra3:

Ce e de facut cand copilul are o criza de convulsie febrila ?

  1. Asezati-l imediat pe spate sau pe o parte, departe de obiecte tari. Intoarceti-i usurel capul pe o parte, pentru ca saliva sau voma sa curga in afara. Asigurati-va ca nu are nimic in gura si nu-i puneti nimic in gura pana la trecerea crizei.

  2. Dupa ce criza a trecut, stergeti cu atentie voma, asezati copilul cat mai comod si incercati sa-i scadeti febra. Dezbracati-l si frictionati-l cu apa calduta.

  3. Daca poate sa bea, dati-i lapte. O doza potrivita de acetaminofen sau ibuprofen ajuta la scaderea febrei, de asemenea.

Notati cat a durat criza - de obicei e intre 10 secunde si 3-4 minute. Chiar daca a fost o criza scurta sau nu prea puternica, consultati medicul, pentru a elimina posibilitatea unei meningite. Cititi: 10 motive ca sã chemi pediatrul

Atentie mare!

Atentie, daca observati invinetirea copilului in timpul crizei, sau convulsii mai lungi de cateva minute, sau dificultati de respiratie dupa ce a trecut criza, sau stare letargica la o ora dupa criza, trebuie sa chemati salvarea.

Bebelusii si copilasii pot avea mai usor decat adultii reactii adverse la medicamente de aceea nu sunt recomandate medicamentele fara reteta. De fapt, pana la 6 luni trebuie sa consultat pediatrul inainte de a administra orice medicament, in afara de doza de acetaminofen masurata cu grija. Atentie mare: doar de citiva ani a devenit cunoscut ca aspirina poate fi fatala bebelusilor. Cititi cu atentie: 7 medicamente interzise bebelusului

Convulsiile febrile si efectul asupra creierului

Unul dintre motivele pentru care multi parinti doresc foarte mult sa reduca febra copiilor este teama ascunsa de convulsiile febrile si de efectele lor daunatoare asupra creierului. Momentul in care copilul are convulsii este adesea unul dintre cele mai teribile din viata parintilor.

Desi specialistii ne asigura ca nu sunt periculoase convulsiile febrile, teama de efecte negative asupra creierului se mentine. Un studiu publicat in editia din august 2001 a revistei Neurology a examinat copiii de 6 ani care au avut convulsii febrile cand au fost mai mici. Cercetatorii le-au dat acestor copii teste de invatare, de memorie spatiala si de memorie secventiala, precum si altor copii de aceeasi varsta care nu avusesera convulsii febrile. Cei care avsesera convulsii au avut rezultate mai bune la toate testele decat copiii din grupul de control!

Desigur, specialistii nu recomanda convulsiile pentru imbunatatirea inteligentei, dar recomanda mai putina ingrijorare in cazul convulsiilor febrile ale copiilor. Sunt tot mai multe dovezi ca inteligenta nu este afectata de convulsiile febrile.

Despre febra la copil cititi:

Cum sa tratezi prima febra a bebelusului tau
Febra poate fi prietenul unui copil
Totul despre febra

Despre boli care pot produce febra bebelusului, cititi

Pneumonia la copii: simptome, tipuri și tratament - sfatul medicului

Pneumonia la copii: simptome, tipuri și tratament - sfatul medicului

Pneumonia este o inflamație a țesutului pulmonar, care poate afecta oricare parte a plămânilor, inclusiv bronșii, bronșiolele și alveolele pulmonare. Această…

Eritemul infecțios sau boala obrajilor pălmuiti (boala a cincea) - simptome, cauze, tratament si prevenire - sfatul medicului pediatru

Eritemul infecțios sau boala obrajilor pălmuiti (boala a cincea) - simptome, cauze, tratament si prevenire - sfatul medicului pediatru

Eritemul infecțios sau boala obrajilor palmuiți sau boala a cincea a copilăriei, este una dintre cele mai comune infecții care apar în copilărie. Eritemul infecțios…

Meningita copilului si povestea unei mamici

Meningita copilului si povestea unei mamici

Daniela, este o mamica de pe forumul Desprecopii.com care ne povesteste experienta ei si a puiului sau cu meningita, o boala grava care poate ucide 1 din 2 copii afectati de aceasta boala. Sustine si…

  

Primul anisor pe luni  123456789101112 |

Toate bolile copilului aici >>

 Comunitatea parintilor informati: forum medical

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.
 

 autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate © 2023

referinte medicale: Academia Americana de Pediatrie - norme de sanatate pentru copii 2021

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Febra

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII