Copii avantajați la școală și in viață: cum ii ajutăm să reușească - sfatul psihologilor
Ce vede copilul tău când se uită la profesor? 👀 Ce vede atunci când se uită la un ofițer de poliție? 👮♂️ Ce va vedea atunci când se va uita la șeful său intr-o bună zi? Ce va vedea el atunci când va întâlni orice formă de autoritate pe parcursul întregii sale vieți? 🧐 Ii va vedea pe părinții săi! 👪 Acesta este adevărul. Răspunsul pentru toate aceste întrebări este același. Pentru întreaga lor viață, copiii noștri nu își vor trata profesorii, șefii sau alte autorități mai bine decât ne tratează pe noi.
Vremurile s-au schimbat! 🔄 Dorim să fim părinți moderni și să asigurăm copilului nostru condițiile perfecte pentru a-l ajuta să ajungă "departe" în viață. 💪 Iar totul începe cu începutul... În condiții de competiție și în lumina ambițiilor noastre, care sunt lucrurile cele mai importante pe care le poate face un părinte pentru a-și ajuta copilul să înceapă școala într-un mod potrivit și pentru ca toată viața să se comporte așa cum trebuie? 🎓
→ Invata cateva reguli de baza pentru a-ti ajuta copilul sa reuseasca in viata. ! Iata sfatul de la Desprecopii.
- despre copii avantajati la scoala si in viata: cum ii ajutam sa reuseasca - veti citi:
Pregatiti-va copilul pentru a avea succes la scoala dar si in viata
Primul test de performanta al copilului
Nu toti copiii trec cu brio primul test de performanta
Cum poate dezvolta un copil deprinderile care ii vor deschide calea de succes in viata
Sfatul psihologilor de la Desprecopii.com
Poate va intrebati ce legatura are asta cu succesul la scoala
O lectie de viata
Despre succes si pregatirea copilului pentru viata, mai cititi:
Despre Psihologia Copilului - pe larg
Forum dedicat psihologiei copilului
Pregatiti-va copilul pentru a avea succes la scoala dar si in viata
In timpul primelor luni de de scoala, cum ii pot identifica educatorii pe copiii care vor fi straluciti comparativ cu ceilalti? Care caracteristici le permit copiilor sa se bucure de succes in timpul scolii elementare, liceului si facultatii?
Primul test de performanta al copilului
Sute de educatori spun acelasi lucru: studentii eminenti, atunci cand au inceput scoala, acesti copii speciali stiau sa:
stiau sa stea cel putin 30 de minute intr-un loc,
stiau sa se abtina in a intrerupe conversatia altora,
stiau sa utilizeze cuvinte politicoase precum: te rog si multumesc
stiau sa isi astepte randul intr-o conversatie, intr-un joc sau in alte activitati
stiau sa asculte cu atentie privindu-l pe adulti atunci cand acestia le dau instructiuni
stiau sa urmeze instructiuni simple cum ar fi: stop , start , asteapta , alinierea , etc.
Nu toti copiii trec cu brio primul test de performanta
Din pacate, nu toti copiii au aceste deprinderi. Si mai trist este faptul ca multi se simt frustrati, tristi, furiosi chiar. Auzim aceeasi poveste, iar si iar, spusa de educatorii carora le pasa cu adevarat: Cititi pe larg: Ce competente ar trebui sa aiba copilul prescolar ?
Iata ce spune o educatoare la clasa pregatitoare:
Sunt foarte ingrijorata pentru acesti micuti. Nu pot sa cred ceea ce am observat in ultimii ani. Chiar ieri am terminat cursurile cu o grupa de copii. E atat de trist! Sunt din ce in ce mai multi copii care isi pierd deprinderile elementare care I-ar face sa aiba succes la scoala. Nu stiu cum sa stea aliniati, sa se aseze cand li se cere acest lucru, sa asculte, sa-si astepte randul, sa urmeze instructiuni simple. Nu este vorba numai de copii proveniti din familii destramate sau cu situatii financiare dificile.
Observam ca sunt din ce in ce mai multi copii cu probleme proveniti din familii sanatoase , cu un nivel inalt de educatie. Si nu pot sa cred cat de lipsiti de respect sunt unii dintre acesti copii. Din ce in ce mai multi se comporta ca si adolescentii aceia sfidatori. Cand ii rog sa faca ceva, isi pun mainile in sold si spun Nu! . Unii dintre ei folosesc cuvinte care l-ar face sa roseasca si pe un marinar. Ceea ce ma ingrijoreaza este cum se vor descurca ei in viata?
Educatorii nu sunt ingrijorati numai in ceea ce priveste problemele de comportament. Ei observa faptul ca exista din ce in ce mai multi copii care isi pierd deprinderea elementara de a citi - deprindere care ii ajuta sa-si imbogateasca vocabularul, deprindere care este temelia pentru scris, matematica, gandire in general.
Ad-Extra3:
Cum poate dezvolta un copil deprinderile care ii vor deschide calea de succes in viata
Dar, cum poate dezvolta un copil deprinderile care ii vor deschide calea de succes in viata ? Ei bine, copiii care au deprinderile de baza se detasaza imediat de ceilalti. Cum capata aceste deprinderi?
Cu siguranta, cineva din anturajul lor (adica parintii evident!!!)
isi petrece o gramada de timp citindu-le ...
discuta in mod constant, cu entuziasm despre activitatile zilnice, cum ar fi gatitul, spalatul, cumparaturile, serviciul, etc.
se joaca impreuna cu cuburi, nisip, lego, creioane, hartie, mingii, papusi, carucioare pentru papusi sau masinute nemotorizate sau oricare alte jucarii care necesita creativitate si coordonare motorie si vizuala.
ii duce prin librarii, muzee
Sfatul psihologilor de la Desprecopii.com
Dragi parinti, faceti toate acestea impreuna cu copilul dvs. in loc sa-l lasati sa stea toata ziua in fata televizorului sau calculatorului. Fiecare activitate din cele enumerate mai sus determina dezvoltarea creierului. Acesta este adevarul. Fiecare din aceste activitati simple creeaza noi legaturi neuronale sau conexiuni cerebrale care ii vor da copilului un avantaj puternic si pe toata viata.
Haideti sa incepem cu lucrul cel mai important pe care il puteti face pentru copilul dvs.: incercati sa va construiti in ochii acestuia o imagine de autoritate plina de dragoste.
Ce vrem sa spunem cu asta? Este foarte simplu, copiii nostrii trebuie sa ne vad ca pe cineva caruia ii pasa foarte mult de ei, cineva care este bland si dragut, cineva care-I poate determina sa faca anumite lucruri pe care nu ar vrea sa le faca, cineva care ii face sa se simta raspunzatori pentru deciziile gresite pe care le-au luat fara a recurge la forta, fara furie si ranchiuna. Cand copiii vor simti aceasta combinatie magica de speranta , responsabilitate, multa bunavointa si bunatate, se vor simti in siguranta si iubiti.
Poate va intrebati ce legatura are asta cu succesul la scoala?
Ganditi-va la urmatoarele:
- Ce vede copilul dvs. cand se uita la profesor? Ce vede atunci cand se uita la un ofiter de politie? Ce va vedea atunci cand se va uita la seful sau intr-o buna zi? Pentru tot restul vietii, ce va vedea el atunci cand va intalni orice forma de autoritate? Ii va vedea pe parintii sai! Acesta este adevarul. Raspunsul pentru toate aceste intrebari este acelasi. Pentru tot restul vietii, copiii nostri nu isi vor trata profesorii, sefii sau alta autoritate mai bine decat ne trateaza pe noi.
Cheia este in a stabili limite ferme si in a-i arata copilului ca ne putem descurca in situatii dificile, putem rezolva problemele care apar datorita comportamentului sau nepotrivit astfel incat el sa traga invatamintele potrivite fara a utiliza forta. Cu cat vom reusi sa facem disciplinarea mai usoara, cu atat copiii nostri vor gandi in felul urmator: Chiar daca ma comport cat de urat pot, parintii mei sunt capabili sa ma aduca pe linia de plutire fara ura si furie. E clar, sunt tari, ce sa mai, iar eu sunt in siguranta .
O lectie de viata
O mamica i-a dat intr-o zi copilului sau de trei ani o lectie extraordinara. De cate ori mergeau la magazin, copilul impingea carutul si era foarte cuminte. In momentul in care ajungeau la casa si trebuiau sa astepte la rand, incepea calvarul: tipete, plansete, vaicareli. Foarte curand, toata lumea din magazin se uita la ele.
Evident ca mamicii ii venea sa intre in pamant de rusine. Analizand, s-ar parea ca acest copil va fi unul dintre cei care va avea probleme la scoala daca nu va invata sa aiba rabdare si in acest caz, sa stea la rand pentru a plati cumparaturile facute. Ce s-ar intampla daca va decide intr-o buna zi ca ar fi interesant daca s-ar vaicari la scoala si n-ar asculta-o pe invatatoare? Ce parere I s-ar forma despre propria persoana? Va creste considerandu-se o invingatoare? Sau se va desconsidera ca persoana?
Din fericire, mamica sa a procedat in cele din urma cu intelepciune, astfel incat sa-si invete fetita ce inseamna rabdarea. Data urmatoare cand s-au dus la magazin, in timp ce stateau la rand la casa si fetita, ca de obicei a inceput sa se vaicareasca, sa fuga de langa mama ei si sa-I enerveze pe toti din jur, mama ei, privind-o in ochi I-a zis: Oh, e atat de trist. Toata aceasta vaicareala ma seaca de energie . Dupa care n-a mai scos un cuvant. In drum spre casa, cand au trecut pe langa cofetarie, mama ei s-a uitat in vitrina si I-a spus Pacat. Ma gandeam sa ne oprim sa mancam o inghetata, dar toata energia mea s-a consumat atunci cand stateam si-ti ascultam vaicarelile la magazin.
Atunci cand n-ai sa te mai vaicaresti si ai sa astepti cuminte la rand, cu siguranta nu o sa-mi mai consumi energia cu astfel de probleme . Toata saptamana, a continuat sa spuna O, pacat, dar n-am suficienta energie pentru asta ori de cate ori fetita dorea ca mama sa faca ceva special pentru ea. I se rupea inima sa-si vada fata atat de suparata, dar se pare ca I-a fost invatatura de minte. Ori de cate ori I se cerea fetitei sa se comporte intr-un anume fel, aceasta stia ca nu este de gluma.
I-a multumit fetita mamei sale pentru intelepciunea de care a dat dovada? A auzit mama ceva de genul Mami, imi place ca incerci sa ma educi , de pe bancheta din spate a masinii in acea zi? Nici pomeneala! Vreau inghetata, vreau inghetata, inghetata ... cam asta a auzit. Din fericire, rezultatele pe termen lung ca urmare a acestei actiuni a mamei, au inceput sa se vada.
Urmatoarea data cand au mers la magazin si fetita dadea semne ca e gata sa-si inceapa show-ul, mama s-a aplecat la urechea ei si i-a soptit Oh, incepi sa-mi consumi din nou energia . A fost uimitor modul in care fetita s-a potolit ca prin farmec. A fost extraordinar. Dupa ce au iesit din magazin, primul drum l-au facut la cofetarie si urmatorul& in parc.
Daca mama va continua sa caute modalitati inteligente in a-si educa copilul, fetita din poveste se va afla printre copiii care-si vor uimi invatatoarea peste 3 ani. Fetita se va detasa de ceilalti copii pentru ca in capul ei, o voce ii va aminti permanent fa alegeri bune, pentru ca cele rele fac lucrurile cu adevarat triste . Fetita va iesi in evidenta in mod pozitiv pentru ca parintii ei I-au daruit stiinta stapanirii de sine si a auto-aprecierii.
Cum poti contribui la succesul scolar al copilului tau
Rolul pe care îl au părinții în realizarea succesului copilului diferă în funcție de diverși factori:
El variază în funcție de vârsta celui mic, de competențele specializate ale părinților, de aptitudinile lor de relaționare cu copilul, de propria lor concepție despre educație și învățătură, de capacitatea lor de empatie și, în cele din urmă, de instinctul lor. Mulți părinți lipsiți de orice pregătire formală în domeniul pedagogiei / psihologiei copilului fac, cu toate acestea, exact lucrurile de care copilul are nevoie datorită a ceea ce am putea numi instinct.
Părintele știe, pur și simplu, ce e bine pentru copil și pune în practică convingerile sale pentru a-i înlesni acestuia succesul. Iata sfaturile unei mamici dar si profesoare - de la Desprecopii.
Despre succesul la scoala a copilului, merita citit si:
6 Secrete pentru a descoperi talentul copilului tau
Primele semne care anunta ca un copil are un talent sau dar special
Matematica si copilul: intre cheia succesului in viata, meditatii si legatura cu muzica
Copilul minune: strategii de educare si succes
10 intrebari pe care sa i le pui copilului cand vine de la scoala
Cum pot parintii stimula performantele scolare ale copilului: 7 sfaturi
Importanta familiei in procesul de invatare
Modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare
Toti parintii vor sa fie mandri de inteligenta copiilor lor, dar exista mai multe moduri in care un copil isi poate arata inteligenta. Din nefericire, nu fiecare tip de inteligenta este la fel de usor de recunoscut, si nu fiecare tip de inteligenta este la fel de rasplatit.
Aflarea stilului unic de invatare al copilului tau te poate ajuta sa-i dai recunoasterea de care are nevoie si sa te asiguri ca va profita la maxim de scoala si de viata.
Forum de Parenting modern
autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2023
Milena este si psihoterapeut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
Referinte:
- https://mcc.gse.harvard.edu/
The Journal of Psychology
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
15 comentarii din totalul de 15:
Hmmmmm........apropo de ,,Primul test de performanta al copilului,, propun pentru cine isi creste asa copii sa-si ia un caine. De ce nu putem lasa copii sa fie copii? ca ne este noua greu? intradevar, e mai simplu cand copii asculta comenzile. si trebuie sa ii invatam sa asculte asa toata viata... si cand ajung copii nostri adulti ne miram de ce nu isi spun parerea, de ce se lasa ,,calcati in picioare,,de ce fig repede la parinti si nu se descurca singuri, oare de ce nu sunt independenti?ca doar asa i-am invatat! Si apropo...RESPECTUL SE CASTIGA, NU SE IMPUNE!
Nu e un lucru rau sa fii angajat si sa ai un sef. Copilul nu trebuie invatat sa devina sef. Functia ar trebui sa fie rezultatul unor competente aratate prin munca prestata atunci cand erai doar un „angajat”.
Am citit articolul. Extrem de interesant. Dar nu voi fi niciodata de acord ca un copil sa se raporteze la "sef " . Il intreb pe autor: de ce se gandeste ca e bine sa ne crestem toti copiii cu atitudine de angajat al unui sef?'' Ce fel de "sef " te intreb , draga autorule? Un "putoi " pe care l-au uns parintii sef pe linie politica? Iar educatoarea care spunea prostiile despre copiii fara "respect " nu stie ca asta e o virtute care se castiga? Cum dracu' sa respecti o maimuta care vorbeste asa? Cum sa respecti un sef care nu are competente, care nu are o meserie, care nu stie decat sa fure? Stii ca nu imi voi creste copilul sa respecte astfel de oameni ci pe cei care muncesc cinstit, care nu vor sa smechereasca, sa fenteze ci pe cei care au calitati de OM.
Da, copilul trebuie sa stie sa stea aliniat, sa vorbeasca politicos, sa-si astepte randul, sa nu-i intrerupa pe altii cand vorbesc. Sunt reguli elementare...pentru ca ceea ce tie nu-ti place, altuia nu-i face! Ar fi anarhie daca nu ar mai sti nimeni sa stea la rand sau s-ar bate, sau ce? Trebuie sa stai la rand pentru ca nu te va lasa nimeni in fata, nici tu nu ai lasa pe altul. OFF educatia asta! de unde sa o aiba copiii daca nu o au parintii!
ca bine zici carmen.si eu am 2 copii si intampin probleme mai mult cu al doilea care este baiat
buna dimineata am un baietel de 3 ani si ian facut analize la sange ati putea sami spuneti ce inseamna wbc19.06 neu#15.49 neu%81.3 lym#2.65 lym%13.9 mch24.5 mchc31.9 mpv7.8
lasati copii sa deprinda lucrurile usor si nu ii invatati sa devina roboti, cum si voi ati facut la randul vostru si acum doar executati niste ordine venite de la nu stiu ce; sef'. riscati sa devina plati si fara personalitate in viata lor.
Ma intreb de multe ori ce metode au folosit parintii mei ca sa ma invete sa cantaresc lucrurile si sa iau o decizie corecta. Oare eu voi reusi sa-l invatz pe copilul aceste lucruri?
Cum sa fac caci eu am 2 copii? Daca-l pedepsesc pe unul trebuie si celalalt sa respecte acceasi regula impusa si celuilalt? Asta este dilema mea majora oride cate ori vreau sa-i dau o lectie unuia dintre ei.
eu am 2 copii.dar pot sa spun ca leam dat acceasi educatie la amindoi doar ca cu fetita mia fost si imi este mai usor.eu personal sunt total de acord cu ceea ce am citit in articol si am si experimentat si functioneaza doar ca mai cred si ca conteaza fff mult si caracterul cu care se nasc copiii nostri.poate gresesc dar eu asa cred.
am o nepotica de 4 anisi este foarte energica.Merge la camin de anu trecut ,dar anu trecut nu am lasato la somn la camin..Anul acesta am lasato sa si doarma.dar decind a inceput caminu nu a dormiy nici o zi si in plus nici nu mai maninca.Cind vine masa incepe sa plinga si zice ca ea nu doarme cu toate ca atunci merge la masa nu la somn.Dar nici acasa nu asculta,tot asa face numai cum vrea ea.sau trebuie sa tipam la ea.Daca o pedepsim plinge ce plinge si apoi uita de pdeapsa si sa da la joacadar e galagie mare pina inceteaza din plinsO IA MAMI SI TATI SA SE JOACE CU EA SI DUPA UN TIMP IAR SI-A DUCE AMINTE SA MAI PLINGA UN PIC
uitati va pe you toube la s.o.s nany sau s.o.s.barnaby pt a va face o idee cit de teroristi pot fi unii copii datorita parintilor care nu pot sau nu stiu caile ce trebuiesc urmate cu micutii.o sa fiti placut uimiti cum se transforma copii din teroristi in adevarati ingerasi sub indrumarea unei persoane calificate sau cu experientza in educarea lor.
am un baiat de 4 ani si este foarte greu de convins sa mearga la gradinita,nu stiu ce motiv are pentruca este un colectiv foarte frumos.
si eu procedez cu fetita mea la fel si ma asculta acum ca la inceput era foarte greu acum are 5 anisori si sint ,foarte multumita
E greu sa -i faci pe micii scolari sa te asculte,sa stea in banca,sa nu vorbeasca.Am sa incerc sa urmez...atat cat pot cele scrise in articolul acesta,insa.....baietelul meu e foarte neastamparat.
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII