Cât de sinceră poate fi o mamă chiar atunci când adevărul este dureros pentru copil - sfatul psihologului
Cât de sinceră poate fi o mamă chiar atunci când adevărul doare? Cât de realist/dur poate fi mesajul pe care îl transmitem copiilor noștri? Îi protejăm de realitate sau îi ajutăm să se cunoască mai bine?
Știm că în această lume - dominată de modele anorexice - orice mamă dorește să descurajeze orice semnal de acest gen și totuși, în opinia noastră, orice mamă ar trebui să-și protejeze copilul de kilograme în plus, să își îndemne copilul să facă sport și să aibă o greutate sănătoasă...
- despre cat de sincera poata fi o mama, veti citi
O discutie sincera despre greutatea mea
Te voi ajuta sa slabesti!
Cat de sincera poate fi o mama?
Mamele influenteaza imaginea de sine a propriilor fiice
Impreuna am pus la cale un plan simplu si usor
Dezbatere Desprecopii: Cat de sincera poate fi o mama?
Despre meseria de mama
O discutie sincera despre greutate
Nu vreau sa te sperii - mi-a spus mama intr-o dimineata, pe cand aveam vreo 12 ani, - dar cred ca te-ai cam ingrasat ". Aceasta frantura de discutie reala a fost unul dintre cele mai bune lucruri pe care le-a facut mama vreodata pentru mine. Rudele, ingrozite, i-au spus ca voi avea nevoie de ani buni de terapie pentru a o ierta pentru umilinta la care m-a supus prin aceasta afirmatie, ca voi da in anorexie, care, in cele din urma ma va duce la consumul de droguri sau taierea bratelor pentru a-mi vindeca psihicul infirm afectat de aceasta fraza. Nici unul din aceste lucruri nu s-a intamplat. In schimb, in acest moment, am o relatie buna, atat cu corpul meu, cat si cu mama pentru ca m-a atentionat asupra greutatii mele atunci cand a fost cazul.
Te voi ajuta sa slabesti!
OK ai doar vreo 5 kg in plus, si nu este sfarsitul lumii, a spus ea. Se intampla la toata lumea. Te voi ajuta sa slabesti!
Sfatul psihologului
O mamă poate fi foarte sinceră chiar și atunci când adevarul doare, deoarece este important să existe un nivel adecvat de transparență și deschidere în relația cu copilul. Însă, deși sinceritatea este importantă, este important să o îmbinăm cu empatia și cu dorința de a-i proteja pe copiii noștri de traume și de experiențe negative.
Este important să transmitem un mesaj realist și dur, dar în același timp să ne adaptăm la nivelul de dezvoltare al copilului și să nu-l supraexpunem la experiențe negative. De exemplu, un copil mic poate să nu înțeleagă încă anumite aspecte ale realității și ar putea fi mai potrivit să-i spunem adevărul într-un mod mai delicat și simplu - spune Amalia Averescu - psiholog
Ad-Extra3:
A discuta despre greutate cu adolescentele poate fi complicat
A discuta despre greutate de fata cu adolescentele poate fi complicat, asa ca multe mame evita acest subiect de dragul dragostei neconditionate. Dar adolescentele nu sunt nestiutoare: isi studiaza corpul, convinse fiind ca greutatea este o forta a-tot-puternica, a carui nume nu trebuie mentionat. Mama mea a decis sa-i spuna pe nume "demonului", ceea ce a demistificat procesul de pierdere in greutate, facandu-i astfel mai putin infricosator.
"Daca parul tau ar fi indisciplinat, sau daca ai pierde un nasture, daca camasa ti-ar sta intr-o parte, ti-as spune" mi-a zis ea. "E acelasi lucru".
In urma a zeci de campanii publicitare care fac eforturi de a educa femeile ca trebuie sa fie fericite cu propria greutate dar si ca si ca urmare a invaziei de selfies (fotografii facute de insasi persoana fotografiata), toata lumea discuta despre mame, fiice si imaginea corpului. In cadrul unor emisiuni televizate, Cameron Diaz si Maria Shriver aduna impreuna mame si fete pentru a discuta despre modul in care ne afecteaza increderea in sine. "Am fost invatata din totdeauna ca frumusetea vine din interior", s spus una din fete cu o vadita "afectare" care insoteste mai mereu aceasta replica. Ok - in regula, frumusetea vin din interior insa asta nu inseamna ca trebuie sa ignoram exteriorul.
citeste si: 8 Moduri de a relationa cu copilul adolescent
Cat de sincera poate fi o mama?
Asadar, cat de sincera poate fi o mama - sau trebuie sa fie o mama? Sau altfel spus ... cat de realist/dur poate fi mesajul pe care il trasmitem copiilor nostri? Ii protejam de realitate sau ii ajutam sa se cunoasca mai bine? Stiu ca in aceasta lume - dominate de modele anorexice, orice mama doreste sa descurajeze orice semnal de acest gen si totusi, in opinia mea, orice mama ar trebui sa isi protejeze copilul de kilograme in plus, sa isi indemne copilul sa faca sport si sa aiba o greutate sanatoasa...
Nu mai e ca pe vremuri ...cand se spunea sa fie copilul grasut si sanatos ...
Mamele influenteaza imaginea de sine a propriilor fiice
Numeroase studii au aratat ca mamele influenteaza imaginea de sine a propriilor fiice mai mult decat o face mass media, insasi; iar unii oameni de stiinta nu recomanda acest tip de discutii mama-fiica referitoare la greutatea corporala.
Dr. Leslie Sim de la Clinica Mayo, din SUA - este de parere ca mamele nu trebuie sa discute despre diete sau greutate cu fetele lor. Actrita Cameron Diaz indeamna mamele sa discute deschis despre stiinta de a manca sanatos, dar marea majoritate a oamenilor nu se simt confortabili sa discute despre adevarata greutate a unei fete. Dara - Lynn Weiss a povestit pentru Vogue ca punerea fetitei ei de 7 ani la dieta a fost o adevarata pedeapsa pentru ea.
Amuletele mistice de "iubirea de sine" si "frumusetea interioara", suna frumos si progresiv, dar nu prea ajuta la reinstalarea confortului in timpul unui colaps in magazinul de costume de baie. Iar aceste idei efemere, blocheaza fetele intre doua lumi, nemaistiind in cine sa se increada: mamele lor, care le spun ca sunt perfecte, sau lumea care le spune contrariul. In cele din urma, obosesc in a-si mentine acceptarea totala a modului in care arata, "iubirea de sine" se ineaca intr-un val de auto-indoiala alimentata de orice: de la mass media, la colegii de scoala.
Ce spun mamicile de la Desprecopii
Eu m-am trezit mai dura decat m-as fi vrut. Pur si simplu am clacat intr-o zi in care au inceput cu cereale cu lapte (corn flakes simpli) - apoi la pranz, in lunch bag - ce-o fi fost in mintea mea proasta - chec, cate o felie. pe langa fructe, asparagus cu piept de pui, lapte si crackers.
Copilul cel mare a incheiat un program extrascolar, eu facut party - au primit bomboane si popcorn si suc. Apoi au mers seara la o prezentare de reptile - la biserica buncii lor - bomboane si suc. Cand au ajuns acasa si le-am vazut boticurile albastre de dumnezeu stie ce au mancat ei acolo, m-au lasat nervii.
OK, in general incerc sa le ofer mese echilibrate si recunosc ca sunt copii si vor si dulciuri. dar cand din toate partile se arunca cu bomboane, sucuri, energy bars pe post de healthy snacks, cred ca e imposibil sa controlezi totul, singur. Asa ca da-i cu google. Cele mai urate si infricosatoare poze cu dinti stricati. Poze groaznice cu persoane obeze.
Am vorbit despre cat de costisitor e dentistul. vorbit despre cat de periculoasa e obezitatea. vorbit despre cum dulciurile excesive te fac sa ajungi in situatiile astea.
Replica lui fii-meu: mom, dar la scoala si la biserica nu vrea nimeni sa ne faca rau!
Am fost dura. am spus ca desigur, nimeni nu intentioneaza, insa e plina lumea de adulti bine-intentionati si dobitoci. lipsiti de educatie sau care nu gandesc dincolo de gestullor propriu. si ca e responsabilitatea lor, a copiiilor mei, sa stabileasca cat accepta din ceea ce le este oferit.
Si am discutat, din nou, despre cum arata diverse meniuri zilnice echilibrate si ca trebuie singuri sa gandeasca daca au trecut de limita sau nu si sa nu le fie frica sa spuna NU. O fi fost bine, o fi fost rau, or spune cuiva in fata ca nu gandesc de infunda copiii cu dulciuri, acu' asta e. inapoi nu mai dau. pentru ca nu mai suport asaltul asta al zaharului din toate partile. - autor: Aqai - membra desprecopii - citeste aici tot mesajul.
Sfatul psihologului
Protejarea copiilor noștri de realitate poate fi în detrimentul dezvoltării lor, deoarece îi poate face să nu învețe cum să facă față provocărilor și dificultăților vieții. Însă, în același timp, este important să ne asigurăm că copiii noștri se simt în siguranță și protejați și să fim atenți la nevoile lor emoționale și psihologice.
În general, abordarea cea mai sănătoasă este să fim cât mai sinceri și realiști posibil, dar într-un mod adaptat la nivelul de dezvoltare și nevoile emoționale ale copilului. Sinceritatea poate ajuta copiii noștri să se cunoască mai bine și să înțeleagă lumea în care trăiesc, dar este important să fim și empatici și să ne asigurăm că îi protejăm de traume și experiențe negative care ar putea afecta dezvoltarea lor emoțională și psihologică.- spune Amalia Averescu - psiholog
Impreuna am pus la cale un plan simplu si usor
Teoriile despre corp-imagine sunt indreptatite sa ceara de la societate marea acceptare a diferitelor tipuri de corpuri, dar mama mea nu s-a sinchisit de societate, ci de mine: a observat ca nu mai practicam sport, ca hainele nu imi mai veneau, ca veneam acasa deprimata de la orele de dans si ca ma incruntam in oglinda. Cu siguranta, nici unei adolescente nu ii va pica bine sa auda ca s-a ingrasat, iar eu am avut vreo 15 minute de furie cand mi s-a spus acest lucru, dar la varsta aceea as fi plans si daca nu as mai fi gasit de cumparat DVD-ul cu Titanic.
Deci, dupa ce m-am adunat, impreuna cu mama am pus la cale un plan simplu si usor: renuntarea la desert pentru doua saptamani plus doua ture de alergat in jurul unui parculet de langa casa in fiecare zi. Cand m-am intors transpirata, dupa prima mea alergare, mama mi-a spus: "Isi face deja efectul!" La sfarsitul saptamanii, a adaugat: "Deja pari mult mai sanatoasa!", iar dupa a doua saptamana, ea a spus: "Felicitari! Ai reusit!" Urmatoarea data cand am intrebat-o daca sunt grasa, ea a spus ca arat minunat. Si am crezut-o.
Aceasta a fost prima conversatie cu mama mea despre greutatea mea. Ea mi-a explicat ca e mult mai usor sa pierd 2 kg decat 5, si m-a asigurat ca, daca m-as ingrasa, mi-ar spune imediat, inaite ca situatia sa scape de sub control. Acest lucru avea sens pentru mine si, in plus, efortul psihologic de a-mi accepta corpul a fost mult mai greu decat cel depus pentru a face cateva abdomene.
Uneori o intreb daca par grasa, iar ea imi raspunde ca sunt un pic "umflatica" sau ca "mi-a crescut dosul". Nu ma bucur cand aud aceste lucruri, dar stiu ca nu ma trimite in vrie. In schimb, este la fel ca atunci cand imi traseaza cate o sarcina enervanta si greu de realizat, cum ar fi sa-mi fac curat in camera in fiecare zi. Si nu o simt ca pe o condamnare, ci doar ca pe o analiza a realitatii.
Strategia mamei mele s-ar putea sa nu functioneze pentru toata lumea. Sunt norocoasa ca sunt medie de statura, am un metabolism normal, si, din nou, suficient de norocoasa ca am posibilitatea sa consum alimente sanatoase. Ca sa fiu sincera cu privire la pierderea in greutate, aceasta m-a ajutat sa imi pastrez sanatatea chiar si la varsta adulta. Mama mi-a spus: "Fiecare isi gaseste echilibrul intr-o greutate de baza, uneori vei avea ceva in plus, alteori, in minus; important in cazurile acestea este sa nu faci o tragedie din ele."
Dezbatere Desprecopii: Cat de sincera poate fi o mama ?
Citeste pe larg dezbaterea Desprecopii: Cat de sincera poate fi o mama ? - dezbatere DC
Despre meseria de mama merita de citit si:
Pentru a intalni alti parinti de adolescenti, participati la sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com: Adolescentii
Adolescentii (12-18 ani)
Frumosi, plini de personalitate, incapatinati. Pregati de zbor din cuibul cald al casei parintesti.
Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte
autor: Amalia Averescu - psiholog. Amalia este specilizata in Psihologia Copilului si locuieste cu familia sa mixta - romano-olandeza in Zwolle, Olanda.
In exclusivitate pentru Desprecopii.com © 2024
referinte: James Lehman,autor al cartilor de parenting de succes The Total Transformation® Program, The Complete Guide to Consequences™, Getting Through To Your Child™,
empoweringparents.com
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII