Când începe bebelușul să râdă și când e cazul sa ne ingrijorăm? Este lipsa râsului legată de autism? - sfatul medicului pediatru
Râsul bebelusului tău drag este unul dintre acele momentele grozave pe care le-ai așteptat ca părinte, iar odată ce auzi râsul bebelușului pentru prima dată, nu vei mai putea să te saturi, fie că este vorba de un chicotit sau râs cu lacrimi de bucurie.
⭐ Bebelușul tău a experimentat cu sunetele din prima lună, gângurind iar râsul este următorul pas (hilar) în a învăța cum să comunice...dar cand anume ar trebui ca un bebe sa râdă și de ce unii bebelusi nu preferă să râdă? Iată sfaturi de la medicul pediatru.
Vei citi:
Când încep bebelușii să râdă?
Cum să-ți faci bebelușul să râdă
De ce râd bebelușii în somn?
De ce nu râde bebe? Ce înseamnă asta?
Când încep bebelușii să râdă?
Conform Academiei Americane de Pediatrie, primul zambet (râs) real al bebelușului ar putea sa apara in jurul a 6-8 saptamani si ar putea fi inspirat de ceva la fel de simplu ca o jucărie, un animal de companie sau persoana preferată. Deși aceste râsete și chicoteli timpurii sunt încântătoare, sunt și pline de satisfacție pentru copilul tău - îi place să-și audă propria voce și să vadă cum reacționezi la sunetele pe care le scoate.
Mulți bebeluși râd în hohote pentru prima dată când au 3 sau 4 luni, deși unii nu se grăbesc pentru a-și împărtăși primul chicot.
Odată ce a descoperit cum să râdă, bebe s-ar putea să râdă „doar pentru că” râsul il face sa simtă bine și este un sunet atât de distractiv de făcut. În plus, cu fiecare hihi/haha, învață și exersează cum să-și miște gura și limba pentru a produce diferite efecte sonore.
Cum să-ți faci bebelușul să râdă
Înainte de a-ți lansa rutina de stand-up comedy, asigură-te că bebe este pregătit să fie un public bun. Bebelușii hrăniți, odihniți și alerti sunt cel mai probabil să fie pregătiți pentru ora de comedie.
În timp ce bebelușul poate să nu aibă încă simțul umorului tău, poate prelua indiciile tale comice. Când te vede zâmbind și râzând, este mai probabil să răspundă la fel.
Distrează-te descoperind ce îl face pe bebe să se lumineze. Experimentează cu o varietate de tehnici diferite, cum ar fi:
fețe amuzante;
dansuri / mișcări haioase;
sunete distractive;
cântecele;
suflă-i pe burtică;
căluț pe genunchii tăi.
Continuă să încurajezi chicotelile și gângurerile vorbind des cu bebe. Furnizează-i un flux de comentarii pe măsură ce vă desfășurați ziua: „Iată un scutec curat, astfel încât să te simți bine și uscat. Gata! Acum îl punem rapid — unu, doui, trei, gata!!!”
Poate fi o prostie să vorbești cu cineva ale cărui abilități de conversație se limitează la câteva sunete vocale și gângureli, dar așa începe copilul să învețe limba și râsul. Și, făcând o pauză în zgomotul tău, nu numai că îi dai șansa să intervină și să-și testeze propria voce, ci îi demonstrezi și cum funcționează conversația.
De ce râd bebelușii în somn?
Este obișnuit ca bebelușii să râdă sau să zâmbească în timp ce dorm. Și, cu toate astea, nimeni nu știe cu siguranță ce visează micuțul tău.
Cel mai probabil, copilul tău intră în ceea ce se numește un ciclu de somn activ. În această etapă a somnului, bebelușii pot face mișcări involuntare, inclusiv zâmbete și chicoteli.
Ad-Extra3:
De ce să nu-ți faci griji daca bebelușul nu râde
Unii parinti de bebe mic se ingrijoreaza mult daca bebe nu rade. Dar, nu fiti suprinsi dacă micuțul rămâne la început cu fața neschimbată – nou-născuții pot să pară serioși, mai ales aproape de hrănire sau de ora de culcare. Unele dintre eforturile tale timpurii de a-ți face copilul să râdă pot produce mai multe lacrimi decât chicote, dacă momentul nu este potrivit sau bebe se simte copleșit.
Amintește-ți că primul râs este doar o parte din explorarea continuă a sunetului și vocalizării bebelușului. Dacă copilul tău de 3 luni face mult "zgomot" vesel – scârțâit, ciripit, gângurit – fără să râdă neapărat, nu este nevoie să te îngrijorezi (chiar dacă s-ar putea să fii nerăbdător să-i auzi primul chicot adevărat). Dar dacă copilul tău nu dă semne de râs până la 6 luni, discută cu medicul pediatru.
Unii bebeluși sunt serioși încă de la început. Așa cum unii adulți râd mai repede decât alții, la fel e și cu unii bebeluși. Cu timpul, vei învăța cum să-i stârnești zâmbete, chicoteli și râsete.
Râsul este un pas timpuriu către socializare și comunicare. Și cu puțin timp (și multă stimulare!), copilul tău va flutura cu mâna și arăta cu degetul, bolborosi și se va juca singur înainte să-ți dai seama.
De ce nu râde bebe? Ce înseamnă asta?
"Bebelușul meu are aproape 10 luni și pot număra pe degetele de la o mână de câte ori a râs în hohote.
De ce nu va râde copilul meu????? Sunt foarte îngrijoratâ că e ceva în neregulă cu el. Nu ar trebui să râdă la vârsta care o are?" - intreaba o mamica in comunitatea DC.
Bebelușul nu râde: posibile motive și ce trebuie făcut
Este greu când observi diferențe majore în comportamentul propriului copil în comparație cu al altora. DAR un reper pozitiv al limbajului este de fapt ca bebe sa râdă în hohote, care se dezvoltă în jurul vârstei de 3 până la 6 luni.
Cu toate acestea, dacă bebelușul zâmbește, bolborosește și comunică în orice alt fel, este posibil să fie bine, mai ales că a râs în hohote de cel puțin câteva ori.
Si daca bebe nu rade?
Dacă ai îngrijorări de afecțiuni cum ar fi pierderea auzului sau chiar autism, cea mai bună opțiune este să mergi cu bebelușul la un medic pediatru de dezvoltare. Verifica aici 8 Semne timpurii ale autismului la copii - INFOGRAFIC
Sunt specialiști în comportamentul copiilor și, cel mai probabil, va face o examinare amănunțită și îți va oferi câteva sfaturi cu privire la pașii pe care îi poți urma în continuare.
Citeste si
Un test auditiv poate detecta autismul la nou-născuți
Primul an de viata al bebelusului: cate un sfat important pentru fiecare luna
Primelele 12 luni de viata ale bebelusului tau scump si drag sunt speciale. Desi e un omulet mic si ti se pare ca de la luna la luna e tot mai maricel si mai jucaus, bebelusul tau e dependent de dragostea si atentia parintilor si trebuie stimulat special in fiecare luna.
⭐ Acorda-i atentia si dragostea ta pentru ca primul an trece atat de repede. Iata cate un sfat special pentru fiecare luna din primul anisor al bebelusului.
Esti o mamica ce are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate © 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII