Primele ore după nașterea bebelușului sunt extrem de importante - așa că dragă mami, începe corect

Primele ore dupa nasterea bebelusului sunt extrem de importante - asa ca draga mami, incepe corect

Primele ore după nașterea bebelușului sunt extrem de importante - așa că dragă mami, începe corect

Primele ore dupa naștere sunt extrem de importante pentru bebeluș dar și pentru tine mami, pentru că ele stau la baza relației de dragoste dintre voi. Așa că... începe bine povestea ❤️

Daca vei naste in spital, spitalul este locul in care te intalnesti cu copilul tau iubit. Iti vei aminti mereu acel spital...La fel si asistentele sau moasele care se vor invarti in jurul tau si iti vor da primele sfaturi. Este insa important ca tu sa stii ce trebuie sa faci si sa fii deja in control. Tu trebuie sa stii ca de primele ore de la  nasterea puiul tau depinde intensitatea legaturii cu bebele tau nou-nascut dar si succesul alaptarii.

veti citi
Primele ore dupa nastere - asa incepe bine povestea
Primele ore din viata copilului tau, legatura pe care o formati inca de la inceput, este foarte importanta
Cum incepe prima masa de alaptare
Ai grija ca bebelusul sa fie bine atasat la san
3 greseli pe care ai putea sa le eviti imediat dupa nasterea bebelusului
Ghid complet al primelor zile de alaptare

Primele ore dupa nastere - asa incepe bine povestea

Daca vei naste in spital, iar sansa este mare, pentru ca in Romania nasterile acasa sunt practic rare - spitalul este locul in care te intalnesti cu copilul tau iubit. Iti vei aminti mereu acel spital...La fel si asistentele sau moasele care se vor invarti in jurul tau si iti vor da primele sfaturi. Este insa important ca tu sa stii ce trebuie sa faci si sa fii deja in control. Tu trebuie sa stii ca de primele ore de la  nasterea puiul tau depinde intensitatea legaturii cu bebele tau nou-nascut dar si succesul alaptarii.

Primele ore din viata copilului tau, legatura pe care o formati inca de la inceput, este foarte importanta

Fii alerta si atenta. Primele ore, primele zile, sunt critice. Tine-ti bebelusul in brate cat de repede poti. Nu accepta sa i se dea biberon cu lapte formula. Intre mama si bebelusul lor se intampla o serie de procese chimice esentiale, hormoni, semnale, mirosuri, mangaiere, sunete. Este momentul in care bebelusul, complet coplesit de noul univers - trebuie sa te identifice pe tine, ca mama lui/ei.

Tine-ti puiul pe piele, vorbeste-i - pentru ca iti recunoaste vocea, priveste-l in ochi, canta-i. Pune-ti bebelusul direct pe piele pentru ca acest gest este extrem de important pentru relatia dintre voi si de modul in care se calmeaza. De asemeni - de acest moment depinde si succesul primei sesiuni de alaptare.

Iata de ce bebelusul nou nascut are nevoie de contact direct piele-piele cu mami

Bebe iti spune deja cand i-e frica, foame, dor...

In primele ore de la nastere, e deja timpul sa fii atenta la semnalele emise de bebelusul tau. El iti comunica cand i-e foame, ca ii i-e somn sau ca trebuie sa il schimbi. Daca bebelusul se naste prematur si mai trebuie sa isi petreaca ceva vreme in incubator, incearca sa iti petreci cat mai mult timp cu el, atinge-l si vorbeste-i - insista sa fii lasata sa faci aceste lucruri.

Cum incepe prima masa de alaptare

Pe fiecare sfarc, exista intre sase si cinsprezece orificii ale canalelor si sinusurile lactofore. Colostrul este primul lapte matern, secretat in ultimele saptamani ale sarcinii si pe care mama il are doar in primele 2-3 zile dupa nastere. Este un lapte glabui si foarte bogat in proteine - ce contine anticorpi pentru imunitate ce il ajuta pe bebe sa isi formeze sistemul imunitar. Adevaralul lapte matern - vine cam in a treia zi dupa nastere. La unele mamici laptele normal vine treptat, la altele brusc. In acest caz, trebuie citit Furia laptelui sau cand laptele vine cu nerabdare: ce e de facut

Citeste Cand vine laptele si cand incep sa am mai mult lapte? Clarificari necesare pentru gravidute

Cand bebelusul suge din sfarcul mamei, ii produce o reactie la nivelul creierului. Aceasta secreta o substanta, un hormon numit oxitocina - al carui rol este de a conduce laptele in canalele lactofore, aflate chiar sub areolele sfarcurilor.  Acest mecanism se numeste reflexul de alaptare. De asemenea, oxitocina ajuta uterul sa se contracte si astfel se reduce sangerarea uterului.

Citeste Colostru sau aurul lichid - 5 lucruri uimitoare despre prima masa a bebelusului

Ad-Extra3:

Ai grija ca bebelusul sa fie bine atasat la san

Bebelusul nou nascut are un stomacel extrem de mic si in cateva minute se satura daca gura sa este bine fixata pe sfarc  - atentie atat aureola cat si sfarcul trebuie sa fie cuprinse de gura bebelusului. O pozitionare gresita poate duce la o alaptare dificila si poate produce rani la nivelul sfarcului. De asemeni, un supt prelungit (si ne-necesar) poate duce la aparitia crapaturilor de sfarcuri (ragade) iar bebe sa inghita aer, ceea ce ii poate produce dureri de burtica.

3 greseli pe care ai putea sa le eviti imediat dupa nasterea bebelusului

Imediat dupa nasterea bebelusului, esti coplesita de emotii si poti face greseli fara sa stii si fara sa iti dai seama. Aceste greșeli, care ar trebui evitate imediat după nașterea bebelusului pot părea provocatoare, mai ales dacă sunt împotriva unui lucru despre care ai crezut întotdeauna că este adevărat.

Ghid complet al primelor zile de alaptare

Primele zile de alaptare nu sunt intotdeauna asa de perfecte cum se straduie unele mamici cu experienta sa explice. Alaptarea nu este o floare la ureche pentru unele mamici. Chiar daca este un proces natural, de cele mai multe ori inceputul e destul de dificil si uneori descurajant. Pe fondul oboselii provocate de travaliu si al unor stari emotionale fragile, pentru multe mamici alaptarea inca din primele zile este o adevarata provocare. Din pacate, unele dintre ele se dau batute, renuntand prea usor la ideea de a-si alapta exclusiv puiul. Iata un ghid complet de alaptare al primelor zile ale bebelusului.

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

 autor: Desprecopii.com 2023
Material realizat cu sprijinul Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII