Alcoolul și adolescenții: ce trebuie să știe părintii

Alcoolul si adolescentii -  ce trebuie sa stie parintii

Alcoolul și adolescenții: ce trebuie să știe părintii

Departe de a fi o noutate a prezentului, consumul de alcool in randul adolescentilor este una dintre problemele cu care generatii de-a randul s-au confruntat, problema in sine a consumului de alcool in randul tinerilor si a efectelor dezastruoase pe care acesta le are fiind, de altfel, o problema sociala, care ii preocupa nu doar pe parinti, ci si pe educatori, pe psihologi, pe medici.

→ Cum trebuie insă să reacționam noi, părintii, ce conversații trebuie să avem cu copilul nostru adolescent despre alcool si cum trebuie procedat? - Iată sfaturile de la Desprecopii.

- despre adolescenti si consumul de alcool, veti citi:
Adolescentii si alcoolul
Cum ar trebui sa actionam noi, parintii
La 7 – 8 ani
La 15 – 16 ani
De ce trebuie sa astept pana voi fi adult ca sa gust si eu alcool?
Conversatiile cu copiii si adolescentii despre alcool
Intrebari pentru meditatie
Uneori se pot intampla si accidente nefericite
Despre problemele adolescentilor
Comunitatea parintilor de adolescenti

Adolescentii si alcoolul

Pericolele care ii pandesc la tot pasul pe copii si mai ales pe adolescenti sunt si au fost intotdeauna un motiv de ingrijorare pentru parinti si, nu de putine ori, un ingredient negativ al consolidarii unei relatii armonioase intre parinti si copii. Departe de a fi o noutate a prezentului, consumul de alcool in randul adolescentilor este una dintre problemele cu care generatii de-a randul s-au confruntat, problema in sine a consumului de alcool in randul tinerilor si a efectelor dezastruoase pe care acesta le are fiind, de altfel, o problema sociala, care ii preocupa nu doar pe parinti, ci si pe educatori, pe psihologi, pe medici.

Cum ar trebui sa actionam noi, parintii

Sa obtii note mari la liceu, sa iei Bacu,  sa faci parte din echipa de fotbal a scolii, sa arati "cool" pe Facebook  - acestea sunt doar o parte din  grijile pe care adolescentii din ziua de azi le au. Dar se compara experientele stresante ale adolescentilor cu cele ale unui adult?

Cum ar trebui sa actionam noi, parintii, pentru a-i tine departe pe copiii nostri aproape adolescenti de un inamic atat de puternic cum este alcoolul, care in societatea in care traim reprezinta realmente o tentatie in fata careia interdictia nu are nicio putere? Raspunsul este, fara indoiala, complex si necesita o aprofundare la fel de complexa pentru a da rezultate efective. Un lucru este cert, inainte de orice alta sugestie – trebuie sa le vorbim copiilor despre alcool si despre efectele sale nocive mai ales la varsta copilariei si adolescentei cat se poate de devreme, fara sa asteptam o ocazie anume. O stire difuzata la TV despre un accident rutier care a avut la baza consumul de alcool, un incident neplacut petrecut in familie sau in anturaj, orice imprejurare in care alcoolul este un posibil subiect principal poate fi fructificata in acest sens. Nu ocoli subiectul, ci, dimpotriva, arata-ti disponibilitatea de a discuta despre ce inseamna consumul de alcool si raspunde la toate intrebarile pe care copilul tau ti le pune. Nu uita sa tii seama si de varsta pe care o are copilul tau in momentul in care aveti aceste discutii:

La 7 – 8 ani

Raspunsul la intrebarea „Cand am voie sa consum alcool?” trebuie sa fie simplu si ferm: „Atunci cand vei creste mare!”

La 11 – 12 ani – Raspunsul trebuie sa fie mai complex si sa contina justificari clare ale interdictiei, de tipul „Este rolul meu de parinte sa am grija de sanatatea ta si stiu, de asemenea, ca multi copii de varsta ta incearca sa consume alcool din curiozitate. Poti sa ma intrebi oricand orice despre absolut orice si putem stabili impreuna cum ar trebui sa reactionezi in cazul in care prietenii tai iti propun sa consumati impreuna alcool. Ceea ce vreau sa stii este insa ca nu vreau sa consumi alcool acum, sub nicio forma, pentru ca este daunator din mai multe puncte de vedere.”

Ad-Extra3:

La 15 – 16 ani

Raspunsul trebuie sa implice deja o viitoare posibilitate de a alege, de tipul „Cand vei fi adult, alegerea de a consuma sau nu alcool iti va apartine. Acum este insa de datoria mea sa am grija de sanatatea ta si eu stiu ca a consuma alcool este nesanatos pentru tine si, in plus, este ilegal si periculos din multe puncte de vedere. As vrea sa inveti ceea cee este bun pentru tine si sa te bucuri de ceea ce e mai bun in viata acum si in viitor si de aceea cred ca alcoolul nu trebuie sa fie o preocupare pentru tine acum.”

De ce trebuie sa astept pana voi fi adult ca sa gust si eu alcool?

Intrebarea de care te vei izbi in astfel de tentative de comunicare va fi, cel mai probabil, legata de interdictia in sine – „De ce trebuie sa astept pana voi fi adult ca sa gust si eu alcool?”. Raspunsurile pe care le dai copilului tau, indiferent de varsta pe care o are, trebuie sa fie scurte, ferme, clare si sa nu lase loc de interpretari. Iata cateva variante posibile, care nu se exclud una pe alta, ci sunt complementare:

-Pentru ca deocamdata creierul tau este in plin proces de dezvoltare si consumul de alcool ii afecteaza modul in care functioneaza, facandu-te mai putin destept si mai putin fericit pentru tot restul vietii.
-Pentru ca toti copiii care beau alcool inainte de 15 ani sunt de 4 ori mai mult predispusi sa devina alcoolici decat cei care incep sa consume alcool dupa varsta de 20 de ani.
-Pentru ca a fi adolescent e dificil si a face alegeri bune la aceasta varsta necesita maximum de concentrare, iar consumul de alcool iti incetineste gandirea si te face sa iei decizii pe care le vei regreta mai tarziu.
-Pentru ca nu este sanatos pentru organismul tau.
-Pentru ca nu este legal.

Conversatiile cu copiii si adolescentii despre alcool

Esential in conversatia despre alcool un un copil sau un adolescent este ca parintele sa pastreze mereu caile de comunicare deschise. Copiii au adesea tendinta de a-si testa parintii pentru a vedea cum reactioneaza spontan, inainte sa capete incredere in sfaturile pe care acestia le dau. Asa incat, atunci cand copilul tau vine acasa si iti povesteste cum un coleg si-a pus vodca in paharul cu suc, nu te panica. Respira adanc, ramai calm, astfel incat sa poti asculta pana la capat. Si in loc sa blochezi conversatia cu o replica de genul „Vai! E ingrozitor! Cum a putut sa faca asa ceva?”, incearca sa te arati deschis spre comunicare punand intrebari legate de motivele care l-au facut pe coleg sa faca acest gest, de reactia celorlalti, de ceea ce a gandit copilul tau, de ceea ce crede el ca vor face in viitor colegii lui etc.

Conversatiile cu copiii si adolescentii pe o tema cum este alcoolul trebuie sa fie constante pentru ca niciodata nu se stie cum poate aparea tentatia. Ca părinte trebuie sa ai insa grija sa fii consilierul copilului tau si nu cel care detine controlul. Controlul trebuie sa il poata detine el insusi si pentru asta are nevoie de ajutor. Privind foarte pragmatic lucrurile, trebuie sa fii constient ca de fapt nu poti controla fenomenul 24 de ore din 24. In schimb iti poti ajuta copilul sa isi construiasca valori corecte si sa gandeasca singur la consecintele pe care le poate avea consumul de alcool. Iar acest lucru il poti face doar prin discutii constructive in care nu doar sa dai indicatii, ci sa si inveti sa asculti. Ajuta-ti copilul sa mediteze la consecintele consumului de alcool nu doar dandu-i sfaturi, ci punandu-i intrebari care sa il ajute sa reflecteze la ceea ce este important.

Iata intrebari pe care i le-ai putea oferi spre meditatie:

-De ce crezi ca este ilegal ca adolescentii si copiii sa consume alcool?
-Ce ai face daca te-ai afla intr-o masina al carei sofer a consumat alcool?
-Cum ar fi daca soferul ar fi chiar unul dintre parintii tai?
-Tu crezi ca eu beau mult? Ti s-a parut vreodata ca ma port diferit atunci cand consum alcool?
-Cunosti copii care au consumat deja alcool? Crezi ca asta e o problema?
-De ce crezi ca adolescentii vor sa bea alcool, desi stiu ca e daunator?
-La ce varsta crezi ca este firesc sa consumi si alcool?
-Ce fac prietenii tai la petreceri?
-Ti s-a oferit bautur la o petrecere? Cum ai reactionat?
-Ce ai face daca ti s-ar oferi de baut si vrei sa refuzi pentru ca stii ca nu e sanatos, dar nici nu vrei sa fii luat de fraier de ceilalti?
-Te ingrijoreaza gandul ca la un moment dat ai putea deveni dependent de alcool? De ce?

Evident ca lista poate continua cu alte si alte intrebari care sa genereze raspunsuri pe care copilul tau ar trebui sa si le ofere in primul rand lui insusi. Important este ca aceste discutii sa nu aiba loc doar ocazional, cand se intampla ceva neplacut, ci sa fie considerate ca parte fireasca a discutiilor de zi cu zi intre parinte si copil. Puteti gasi si impreuna raspunsuri, insa incearca sa nu dai niciodata impresia ca tu, parintele, esti cel care impune solutii. Spre exemplu, puteti medita impreuna la cum ar trebui sa procedeze copilul tau daca i se ofera bautura la o pterecere, astfel incat sa nu rada ceilalti de el pentru ca refuza. Raspunsuri precum „in seara asta conduc”, „vreau sa am mintea limpede”, „sunt alergic la alcool”, „imi place prea mult cola”, precedate de un „Nu, multumesc!” politicos, le pot inchide imediat gura amatorilor de glumite gratuite pe aceasta tema. Ideal este sa cresti un copil care sa invete sa spuna singur „Nu!” tentatiilor vicioase, fara sa fie nevoie sa ii pui tu interdictii.

Desigur, acest lucru este dificil, dar satisfactia este inestimabila atunci cand e bine facut. De asemenea, ai grija ca in permanenta copilul tau sa aiba preocupari care sa ii consume energia, pentru ca, de multe ori, consumul de alcool vine si pe fondul unei plictiseli cronice si a lipsei de activitati distractive. Nu uita nici faptul ca modelul principal poti fi tu insuti si ca daca un copil isi vede parintii consumand foarte des alcool va fi mai predispus sa consume si el la o varsta frageda, asa incat incearca sa limitezi consumul de alcool in preajma copiilor tai, si fii tu insuti un model pozitiv.

Uneori se pot intampla si accidente nefericite

Daca copilul tau a consumat alcool nu trebuie sa faci o tragedie din asta. Iti place sau nu, acest lucru se poate intampla oricand si majoritatea adolescentilor incearca macar o data sa bea alcool inainte de 20 de ani. Ce trebuie sa faci, ca parinte? Sa incerci sa amani cat de mult posibil acel moment, iar daca el se iveste pe neprevazute, sa discuti calm cu copilul tau despre asta, sa afli ce anume l-a determinat sa consume alcool si sa gasiti impreuna solutii pentru ca acest lucru sa nu se mai repete. Nu lasa un moment de slabiciune sa se transforme intr-o falsa tragedie si mai ales nu uita sa ii arati copilului tau ca esti alaturi de el mereu, ca poate gasi in tine un sprijin la problemele sale, oricare ar fi acestea.

Despre problemele adolescentilor mai cititi si:

Semne că fiul sau fiica ta se droghează. Vorbeste cu copilul tau despre droguri sau o va face altcineva...

Semne că fiul sau fiica ta se droghează. Vorbeste cu copilul tau despre droguri sau o va face altcineva...

Care sunt semnele ca un adolescent se droghează? Intrebarea este directă si grea, insă trebuie pusă.De cele mai multe ori suntem orbi, din prea multa dragoste. Pentru ca ne …

Bulimia nervoasa la adolescenti

Bulimia nervoasa la adolescenti

Bulimia este o afectiune ce tine de alimentatie, care consta in episoade frecvente de mancat necontrolat, in cantitati foarte mari, insotite de un comportament ce tine de dorinta de a pierde rapid in…

Adolescentii de azi sunt mai stresati decat adultii

Adolescentii de azi sunt mai stresati decat adultii

Sa obtii note mari la liceu, sa iei Bacu,  sa faci parte din echipa de fotbal a scolii, sa arati "cool" pe Facebook  - acestea sunt doar o parte din  grijile pe care…

Comunitatea parintilor de adolescenti

Pentru a intalni alti parinti de adolescenti, participati la sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com: Adolescentii

  Adolescentii (12-18 ani)
Frumosi, plini de personalitate, incapatinati. Pregati de zbor din cuibul cald al casei parintesti.

autor: redactor Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII