Câți ani are creierul tău? Și cum să-l faci mai tânăr

Cati ani are creierul tau? Si cum să-l faci mai tanar

Câți ani are creierul tău? Și cum să-l faci mai tânăr

Câți ani are creierul tău? (Și cum să-l faci mai tânăr)

Câți ani are creierul tău?

Căutarea fântânii tinereții a fascinat oamenii de-a lungul istoriei, dar acum știm că această mecca magică nu trebuie căutată nicăieri „acolo”. Este de fapt cu tine tot timpul, stând chiar acolo în craniul tău - creierul tău ! Dar, dacă ești ca mulți oameni, creierul tău poate fi mai bătrân decât crezi...

Această realitate, desigur, poate fi privită ca pozitivă sau negativă. În plus, putem influența foarte mult îmbătrânirea creierului prin obiceiurile noastre de zi cu zi. Dar asta înseamnă, de asemenea, că trebuie să acționăm cu prudență în fiecare zi, asumându-ne responsabilitatea personală și luând în mod constant alegeri mai bune pentru a ne menține mai sănătoși și mai fericiți pe măsură ce îmbătrânim. În esență, aveți puterea de a accelera procesul de îmbătrânire – făcându-vă creierul să pară și să se simtă mai bătrân – sau puteți ajuta la încetinirea acestuia, creând un creier care rămâne mai tânăr decât se aștepta pentru vârsta dvs. cronologică.

Aveți puterea de a accelera procesul de îmbătrânire – făcându-vă creierul să pară și să se simtă mai bătrân – sau puteți ajuta la încetinirea acestuia, creând un creier care rămâne mai tânăr decât se aștepta pentru vârsta dumneavoastră cronologică.

CARE SUNT PRINCIPII ale imbratanirii CREIERULUI?

Așa cum mușchii corpului uman se pot atrofia ca urmare a procesului de îmbătrânire, activitatea creierului scade, de asemenea, pe întreaga sa suprafață pe măsură ce îmbătrânim. De fapt, în medie, creierul adult pierde aproximativ 85.000 de neuroni în fiecare zi. Dar, deși mulți dintre noi ne așteptăm ca funcționarea creierului împiedicată ca un efect secundar normal al îmbătrânirii, ne putem întări de fapt creierul, așa cum ne-am tonifica ceilalți mușchi. Încorporarea câtorva strategii inteligente în fiecare zi va ajuta la prevenirea procesului de îmbătrânire a creierului.

Iată primele 4 domenii în care ne putem schimba comportamentele pentru a produce un efect mai tineresc.

1. Expunerea la toxine

Aportul de toxine dăunătoare este unul dintre cei mai mari vinovați care accelerează îmbătrânirea creierului , dar este, de asemenea, destul de simplu să spunem nu multora dintre acești distrugători de sănătate. De exemplu, toată lumea știe că fumatul este un obicei ucigaș care trebuie evitat cu orice preț, dar rețineți că alte droguri , atât legale, cât și ilegale, pot provoca daune similare.

Un studiu la scară largă al scanărilor SPECT cerebrale , condus de fondatorul Clinicilor Amen, Dr. Daniel Amen, a evaluat peste 30.000 de persoane cu vârsta cuprinsă între 9 luni și 105 ani și a constatat că abuzul de canabis poate adăuga 2,8 ani de îmbătrânire accelerată, în timp ce abuzul de alcool a contribuit cu 0,6 ani la îmbătrânirea accelerată .

Medicamentele eliberate pe bază de rețetă , cum ar fi benzodiazepinele și analgezicele, precum și nivelurile prea ridicate de cofeină (mai mult de 300 de miligrame pe zi sau mai mult de 3 căni de cafea de dimensiuni normale), pot îmbătrâni și creierul. Oricare dintre aceste substanțe creează, de asemenea, dependență , astfel încât impactul lor poate fi ușor bulgăre de zăpadă în timp.

În plus, suntem cu toții vulnerabili la expunerea la toxine din mediu , cum ar fi pesticide, solvenți organici, ftalați și mucegai . Chiar și cei care au suferit chimioterapie ar trebui să fie foarte atenți să încorporeze alte obiceiuri sănătoase pentru creier pentru a lupta împotriva oricăror potențiale daune. Pacienții cu cancer au demonstrat semne de „ chimio-creier ”, deoarece aceste tratamente pot avea un impact asupra celulelor sănătoase, deoarece ucid celulele canceroase.

2. Radicalii liberi, inflamația și deteriorarea ADN-ului

Inflamația cronică , care este promovată de formarea de radicali liberi, este considerată a fi o cauză principală a unei game largi de boli care se dezvoltă odată cu vârsta, inclusiv Alzheimer , diabet , cancer și boli de inimă. Pe scurt, radicalii liberi ne atacă celulele precum rugina erodează o mașină, dăunându-ne ADN-ul și accelerând procesul de îmbătrânire.

Radicalii liberi pot fi evitați prin eliminarea obiceiurilor toxice precum țigările, vapoarea și supraexpunerea la soare. În dieta dumneavoastră, evitați carnea carbonizată, care dezvoltă compuși în procesul de gătit care pot deteriora ADN-ul, precum și grăsimile trans și pesticidele. (Pentru a reduce acestea din urmă, alegeți soiuri organice atunci când cumpărați oricare dintre „duzinele murdare” de pe culoarul de produse: piersici, mere, afine, ardei gras, țelină, nectarine, căpșuni, cireșe, struguri importați, spanac, varză și cartofi.) Inflamația poate fi, de asemenea, legată de niveluri scăzute de vitamina D sau acizi grasi omega 3 , sau omega. diabet, stres și diete cu prea multă carne și/sau zahăr .

Cum afectează aceste influențe ADN-ul? O cale este prin telomeri, care acționează ca niște capace la capătul fiecărei catene de ADN pentru a o împiedica să se desfacă. Inflamația, expunerea la radicalii liberi, deficiențele de vitamine și lipsa de omega-3 pot eroda acești telomeri de protecție, ceea ce scurtează durata de viață a celulelor și, în cele din urmă, poate scurta durata de viață a unei persoane.

Cercetătorii au descoperit că, printre cei mai în vârstă de 60 de ani, telomerii mai scurti indică o probabilitate de deces de trei ori mai mare din cauza bolilor de inimă și o probabilitate de deces de opt ori mai mare din cauza bolilor infecțioase.

3. Alegeri de stil de viață

Evident, există nenumărate moduri prin care stilurile și obiceiurile noastre de viață ne pot îmbătrâni prematur creierul, dar să ne uităm mai atent la două pietre de temelie ale sănătății: dieta și exercițiile fizice.

Cei care au adoptat Dieta Americană Standard (SAD) – bogate în alimente procesate care conțin o mulțime de grăsimi (inclusiv grăsimi trans) și zaharuri adăugate – fac, de asemenea, multe daune organismului. Când o cantitate mare de zahăr se amestecă cu proteine ​​și grăsimi, procesul formează molecule numite Advanced Glycation End products, sau AGE, care promovează îmbătrânirea.

Femeile ar trebui să urmărească să nu consume mai mult de 100 de calorii pe zi de zaharuri adăugate; pentru bărbați, nu mai mult de 150 de calorii pe zi. În schimb, alegeți alimente bogate în fibre și cu glicemie scăzută.

O dietă SAD duce, de asemenea, la supraponderalitate sau obezitate , ceea ce are un impact direct asupra creierului, deoarece pe măsură ce greutatea crește, dimensiunea creierului scade. Ajutați-vă să vă mențineți greutatea la un nivel sănătos prin exerciții fizice regulate care se concentrează atât pe creșterea rezistenței, cât și a forței. Faceți din exercițiu o prioritate, urmărindu-vă 30 de minute de activitate în fiecare zi, dar nu exagerați - acest lucru s-ar putea întoarce prin crearea, nu reducerea, inflamația. În cele din urmă, alegerea suplimentelor potrivite poate ajuta, de asemenea, să mențină corpul fizic în formă maximă și să protejeze împotriva deficiențelor de vitamine .

4. Condiții de sănătate fizică și mintală

Există o serie de probleme de sănătate care contribuie la îmbătrânirea creierului. De exemplu, în ultimii ani, am descoperit că COVID-19 a fost asociat cu afectarea creierului, alăturându-se listei de vinovați mai consacrați, de la bolile gingiilor și de inimă până la diabet și hipertensiune arterială.

Desigur, leziunile cerebrale și/sau lipsa reabilitării creierului atunci când este necesar, pot crea, de asemenea, impacturi de durată. Dar chiar și problemele de sănătate aparent de intensitate mai mică influențează îmbătrânirea creierului, cum ar fi problemele digestive, nivelurile ridicate sau scăzute de testosteron sau hormoni tiroidieni , alergiile, nivelurile crescute de fier în organism și insomnia cronică sau apneea în somn .

În plus, nu putem trece cu vederea impactul problemelor de sănătate mintală. În studiul SPECT a mai mult de 30.000 de persoane menționate mai sus, constatările au remarcat o legătură între îmbătrânirea accelerată și diverse tulburări și comportamente ale creierului. Principalul delincvent a fost schizofrenia , care a fost asociată cu o medie de 4 ani de îmbătrânire prematură, urmată de tulburarea bipolară (1,6 ani) și ADD/ADHD (1,4 ani).

În mod surprinzător, tulburarea depresivă majoră nu a fost legată de îmbătrânirea accelerată, cu toate acestea, acest lucru se poate datora faptului că SPECT arată că există 7 tipuri diferite de depresie , fiecare asociat cu un model cerebral unic. În categoria „comportamente”, influențele îmbătrânirii creierului includ modele de gândire negative , niveluri crescute de anxietate și comportamente impulsive sau care caută senzații tari .

PREVENIREA ÎMBĂTRÂNIRII CREIERULUI

Lucrările de imagistică a creierului au arătat că unii bărbați și femei în vârstă au creier care arată mult mai tânăr decât ar prezice vârsta lor cronologică. Acest lucru se datorează faptului că au implementat zilnic strategii de stimulare a creierului, permițându-le să trăiască vieți vibrante până în anii lor avansati.

Cu toții dorim să încetinim procesul de îmbătrânire și să ne simțim mai tineri pe termen lung și se rezumă la îmbrățișarea a 3 tactici simple: să-ți iubești creierul, să eviți elementele dăunătoare descrise mai sus și să adoptăm acele obiceiuri sănătoase care vor ajuta la menținerea sănătății creierului tău. Puterea este în mâinile tale.
 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII