Campanie nationala: Sprijinul reproducerii asistate medical
- Desprecopii.com, cea mai mare comunitate a parintilor vorbitori de limba romana, sprijina acest proiect de lege si demersurile grupului de aspirante la statutul de mama, care s-au cunoscut si s-au mobilizat pe forumul Desprecopii.com. Campania civica de responsabilizare a autoritatilor din Romania in problema finantarii reproducerii asistate medical a fost initiata pe Desprecopii.com si speram sa fim primii care sa va anuntam ca in Romania, legile se fac pentru oameni, de catre oameni. Au fost trimise 54 de petitii catre Ministerul Sanatatii. Desprecopii.com va invita sa sprijiniti aceasta campanie nationala de sensibilizare a autoritatilor. Este de datoria statului roman sa ajute familiile care doresc cu ardoare un copil si nu il pot avea decat prin FIV.
Infertilitatea este o problema de sanatate care afecteaza 15% din cuplurile de varsta reproductiva si este recunoscuta ca boala de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). Autoritatile noastre au nevoie SA CONSTIENTIZEZE si ele ca infertilitatea este o boala, ca numarul tinerilor afectati este foarte mare si in crestere, iar tehnicile de reproducere umana asistata merita intreaga atentie in ceea ce priveste introducerea lor in sistemul national de asigurari de sanatate.
Dintr-un sondaj de pe situl Institutul National de Statistica ( vezi pag. 25) reiese ca in Romania rata de fertilitate (nascuti vii la 1000 femei) este in scadere, astfel in 1990 era 56,2, iar in 2005 de 39,4. Acest fapt se datoreaza, pe langa factorii economico-sociali si infertilitatii, care afecteaza un numar din ce in ce mai mare de cupluri tinere. Scaderea accelerata a natalitatii si a fertilitatii este un fenomen la ordinea zilei in majoritatea tarilor europene. Romania 'imita' si in acest domeniu tarile dezvoltate economic din Vest sau din Est. Infertilitatea este o problema de sanatate care afecteaza 15% din cuplurile de varsta reproductiva si este recunoscuta ca boala de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). Autoritatile noastre au nevoie SA CONSTIENTIZEZE si ele ca infertilitatea este o boala, ca numarul tinerilor afectati este foarte mare si in crestere, iar tehnicile de reproducere umana asistata merita intreaga atentie in ceea ce priveste introducerea lor in sistemul national de asigurari de sanatate. Statistici despre rata de infertilitate in Romania Este suficient sa mentionam numarul mare de clinici de reproducere asistata aparute in ultimii ani in Romania. In Bucuresti sunt peste 10 clinici care efectueaza proceduri de inseminare artificiala si fertilizare in vitro, ca si in alte orase ale tarii (Timisoara, Cluj, Sibiu, Brasov, Constanta). In Romania nu exista cadru legislativ Cu toata aceasta amploare a fenomenului, la noi in tara nu exista INCA nici macar cadrul legislativ pentru reproducerea umana asistata medical, lucru absolut necesar si prin prisma implicatiilor juridice si morale ale acestor acte. Singura propunere legislativa de pana in prezent este cea initiata de deputatul Ovidiu Branzan cu nr. 217 / 2003 - Propunere legislativa privind sanatatea reproducerii si reproducerea umana asistata medical. Dupa mai multe modificari si dezbateri, reinscrieri pe ordinea de zi etc. legea este, din noiembrie 2005 pana in prezent, in acelasi stadiu, la Senat. |
Metode de tratare a infertilitatii
Ginecologie
Fertilitate si infertilitate
Forum specializat Asteptand un
ingeras in viata noastra ! |
Obstacolul financiar
O mare parte a acestor cupluri de tineri care doresc sa devina parinti se lovesc de obstacolul financiar. Costul unei fertilizari in vitro este intre 1400-3000 euro, la care se adauga costul medicamentelor necesare care pot ajunge, in functie de tratamentul prescris, la 2000 euro (fara analizele premergatoare, pe care cuplul trebuie sa le efectueze, care ajung si ele la cca 1000 ron). In concluzie, pentru o singura incercare de fertilizare in vitro, un cuplu trebuie sa dispuna de 3000- 5000 euro.
Birocratie si protocoale ...
In acest moment, intentia statului de a suporta o parte din tratamentul fiv se reduce la faptul ca pe lista de medicamente compensate (din 15.07.2008) s-au introdus unele medicamente folosite in protocoalele de stimulare, insa pentru eliberarea medicamentelor necesare in procedura de fertilizare in vitro sunt puse anumite conditii, ceea ce face foarte greu de obtinut compensarea lor. Toata procedura de urmat este birocratica, se face referire la anumite protocoale terapeutice elaborate de comisiile de specialitate ale Ministerului Sanatatii Publice, este necesara si aprobarea comisiilor de la nivelul Caselor judetene de asigurari de sanatate.
In concluzie, intr-o prima faza este neparat nevoie de o lege privind reproducerea asistata medical, iar in paralel normele de aplicare a legislatiei existente referitor la medicamentele compensate sa fie regandite, astfel incat sa faciliteze accesul la medicamentele compensate.
Modelul in alte tari ale Comunitatii Europene
Mai mult decat atat, dupa modelul statelor precum Ungaria, Franta, Belgia, Grecia etc. unde statul sustine FINANCIAR tehnicile de reproducerea asistata ca metode moderne de tratament al infertilitatii unui cuplului (pana la 5 incercari de fertilizare in vitro si 6 inseminari artificiale per cuplu) si intr-o Romanie civilizata acest lucru trebuie sa se intample!
Sprijinul celei mai mari comunitati online a parintilor si aspirantilor la aceasta categorie: Desprecopii.com
Desprecopii.com, cea mai mare comunitate virtuala a parintilor vorbitori de limba romana, sprijina acest proiect de lege si demersurile grupului de aspirante la statutul de mama, care s-au cunoscut si s-au mobilizat pe forumul Desprecopii.com. Campanie civica de responsabilizare a autoritatilor din Romania in problema finantarii reproducerii asistate medical a fost initiata pe Desprecopii.com si speram sa fim primii care sa va anuntam ca in Romania, legile se fac pentru oameni, de catre oameni. Au fost trimise 54 de petitii catre Ministerul Sanatatii. S-au dat telefoane la Linia Verde. Raspunsul oficial primit pana acum a fost acesta:
“Procedura de fertilizare in vitro se incadreaza in categoria serviciilor
care nu sunt decontate din fondul national unic de asigurari sociale de
sanatate, asa cum este precizat in art. 237, alin. (1), lit. h din Legea nr.
95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.
Procedura de fertilizare in
vitro nu este inclusa in programele nationale de sanatate deoarece, potrivit
Art. 45, Titlul II din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii,
acestea reprezinta un ansamblu de actiuni organizate în scopul evaluarii,
prevenirii, tratamentului si controlului bolilor cu impact major asupra starii
de sanatate a populatiei, iar infertilitatea nu reprezinta o afectiune cu o
raspandire larga in populatie.
DIRECTOR GENERAL
DR. ADRIAN PANA”
Au fost contactate persoane publice atat din viata politica, din presa scrisa cat si din televiziune. Putine au fost reactiile la mesajele trimise.
Mirela Popescu, proprietarul site-ului Desprecopii.com considera ca aceasta actiune merita atentia opiniei publice si de aceea pune in discutie demersurile pe care societatea civila le poate face pentru a atrage atentia autoritatilor .
Pe forumul aspirantelor - am fost martora tacuta a luptei pe care o duc familiile din Romania cu problema infertilitatii. Este impresionant sa citesti cate eforturi financiare fac aceste familii, prin cate drame trec si cat de mult isi doresc sa tina in brate propriul lor copil. Romania, ca membru al Uniunii Europene trebuie sa faca ceva pentru aceste familii. Tratamentele impotriva infertilitatii sunt extrem de scumpe, deseori inaccesibile si nu intotdeauna dau rezultatele asteptate. Intr-o tara ca Romania, unde natalitatea este in scadere, ar fi de mare ajutor ca statul sa sprijine intr-un cadru organizat aceste familii.
Aspirantele de pe forumul Desprecopii.com sunt hotarate sa-si continue demersurile. Ele vor incepe prin a trimite cat mai multe petitii catre Ministerul Sanatatii, pentru a semnala problema. In paralel, vor sesiza si Cancelaria Primului Ministru si Secretariatul General al Guvernului. Va urma Parlamentul, vor scrie apoi personalizat tuturor parlamentarilor, de data asta o petitie colectiva, si comisarului european pentru sanatate si altor foruri europene.
Daca aveti vreo idee, daca aveti nevoie de sprijin emotional sau de o vorba buna, puteti deveni membru al comunitatii aspirantelor aici.
Articol realizat de membrii
forumului DC, iulie 2008
Toate drepturile rezervate.
Desprecopii.com
Forum recomandat
Asteptand un ingeras in viata noastra
!
Teritoriul 'aspirantelor'! Preconceptie,
in/fertilitate, FIV, sperante si experiente. Chiar daca se lasa asteptat - noi
nu ne pierdem speranta!
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 3 comentarii
as vrea sa particip si eu la programul asta si cand te gandesti ca eu imi doresc un copil si nu il pot avea din considerente economice,ce putem face pentru a ne indeplini visul
Ajutati-ne semnand petitia http://www.petitieonline.ro/petitie-p28651051.htmlMultumim!
Grea misiune ! Infertilitatea este o problema pe care romanii ca natie inca nu o inteleg pe deplin . Daca acum nici 15-20 de ani , femeile nu stiau cum sa scape de o sarcina nedorita , inchipuiti-va ca imposibilitatea de a avea copii pe cale naturala este un subiect mai mult sau mai putin hilar !
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII