Creierul bebelusului si misterele sale
Ganguresc, rad in hohote, silabisesc sunete fara sens aparent si toate aceste lucruri ne fascineaza pe noi, adultii. Ce se intampla insa in mintea unui bebelus atunci cand are toate aceste reactii care ne incanta? Nimic din ceea ce fac bebelusii nu este intamplator. Cu fiecare nou gest, cu fiecare suntem nou, creirul lor se dezvolta intr-un ritm uluitor, pentru ca in final sa ii ajunga din urma pe adulti.
despre creierul bebelusului si misterele sale, veti citi:
Bebelusii se nasc prea devreme
Reactiile parintilor influenteaza dezvoltarea creierului bebelusilor
Sunetele si strambaturile sunt importante
Creierul bebelusilor se dezvolta foarte rapid
Lumea perceputa cu ajutorul lanternei
Ganguritul este un semn al invatarii
Silabele rostite de parinti conteaza
DVD-urile, CD-urile si alte materiale educationale sunt inutile
Si creierul bebelusilor oboseste
Bebelusii nu aud totul
Bebelusii au nevoie si de altcineva in afara de mami si de tati
Creierul unui bebelus se dezvolta intr-un ritm uluitor
Ganguresc, rad in hohote, silabisesc sunete fara sens aparent si toate aceste lucruri ne fascineaza pe noi, adultii. Ce se intampla insa in mintea unui bebelus atunci cand are toate aceste reactii care ne incanta? Nimic din ceea ce fac bebelusii nu este intamplator. Cu fiecare nou gest, cu fiecare sunet nou, creierul lor se dezvolta intr-un ritm uluitor, pentru ca in final sa ii ajunga din urma pe adulti.
Cum se intampla acest proces si ce anume influenteaza cel mai mult dezvoltarea creierului bebelusilor? - Iata intrebari pe care cercetatorii si le pun in mod constant, descoperind mereu noi lucruri uimitoare in acest domeniu.
Bebelusii se nasc prea devreme
Nu, nu e vorba de nasterile premature, ci de toti bebelusii. Specialistii sunt de parere ca daca pelvisul femeii ar avea dimensiuni mai mari, bebelusii ar sta mult mai mult in burta mamei inainte sa se nasca. Creierul lor are, la nastere, un sfert din dimensiunile unui creier adult. De altfel, medicii pediatri sustin ca prima forma de atasament constient a bebelusului apare in jurul varstei de 5 luni, iar primul zambet constient apare la 10 - 14 saptamani de la nastere, ceea ce ii indreptateste sa creada a, de fapt, copiii ar trebui sa stea mai mult in spatiul intrauterin inainte de nastere.
Reactiile parintilor influenteaza dezvoltarea creierului bebelusilor
Creierul bebelusilor se dezvolta sub impulsul a mai multi factori, insa un rol determinant il are comunicarea cu adultii si modul in care acestia raspund nevoilor lor. Creierul bebelusului afla ce inseamna foamea, singuratatea, oboseala, disconfortul etc. Dezvoltarea ulterioara a creierului sub impactul acestor impulsuri depinde de modul in care adultul ingrijeste copilul, de promptitudinea cu care raspunde acestor nevoi. Plansul este modul prin care ei comunica in primele luni de viata. Si totusi, oricat de prompt ar raspunde parintii nevoilor lor, fiecare bebelus are o etapa in dezvoltarea sa in care plange mai mult. Aceasta variaza - la bebelusii nascuti la termen apare in jurul varstei de 6 saptamani, in timp ce la cei prematuri se manifesta pe la 12 saptamani.
Ad-Extra3:
Sunetele si strambaturile sunt importante
Bebelusii imita totul. Iar atunci cand imita, creierul lor inregistreaza reactiile, construindu-se astfel pas cu pas personalitatea. De aceea felul in care parintii se stramba la copii, felul in care rad sau plang sau fac fete caraghioase, influenteaza dezvoltarea creierului. De asemenea, modul de adresare, rostirea cuvintelor mai lent sau mai rapid, sunetele din jur, toate acestea au o influenta covarsitoare mai ales asupra dezvoltarii limbajului.
Creierul bebelusilor se dezvolta foarte rapid
Creierul unui nou-nascut se dezvolta cu o viteza uluitoare, dublandu-se in scurt timp. Inainte sa implineasca un an, creierul unui copil are cam 60% din dimensiunea unui creier adult. La varsta la care merge la gradinita, creierul atinge dimensiunile unui creier adult, insa dezvoltarea lui va continua pana in jurul varstei de 20 de ani, iar evolutia, in bine sau in rau, va continua, practic, pe tot parcursul vietii.
Lumea perceputa cu ajutorul lanternei
Creierul bebelusului are mult mai multe conexiuni neuronale decat creierul unui adult. De asemenea, are mai putini inhibitori neurotransmitatori si de aceea, modul in care un bebelus percepe realitatea este mult mai difuz decat al unui adult, adica focalizarea este mult mai slaba. Practic, bebelusul este constient de realitatea din jur, insa nu este capabil sa distinga importanta fiecarui lucru. Specialistii aseamana modul de perceptie al bebelusilor cu acela pe care il genereaza lumina unei lanterne. In timp ce adultii percep lumea mai degraba cu ajutorul unui blit, focalizandu-si atentia pe ceea ce ii intereseaza si ignorand restul detaliilor, bebelusii descopera lumea din jur ca si cum ar purta cu ei in permanenta o lanterna ce lumineaza mai multe detalii deodata. Pe masura ce bebelusul creste, creierul este modelat de experientele pe care le traieste. Asta il ajuta sa faca ordine in lumea in care traieste, insa, pe de alta parte, ii scade treptat capacitatea de inovatie. De aceea, se spune ca oamenii creativi isi pastreaza, de fapt, abilitatea de a gandi ca un copil.
Ganguritul este un semn al invatarii
Cu toate ca au o capacitate redusa de a-si focaliza atentia pe anumite lucruri, totusi, bebelusii pot sa faca acest lucru pentru scurt timp. Iar atunci cand se intampla asta, scot sunete variate, silabe care nu au un sens anume. Specialistii considera ca aceste sunte sunt, de fapt, semnale care indica faptul ca bebelusul este gata sa invete lucruri noi. Daca aeste vocalizari primesc raspunsuri din partea parintilor, atunci dezvoltarea va fi mai rapida. De altfel, se spune ca bebelusii devin mai destepti daca parintii le vorbesc mult.
Silabele rostite de parinti conteaza
Majoritatea parintilor vorbesc cu bebelusii lor, imitand sunetele produse de acestia. In mod normal, un parinte raspunde instisntic la aproximativ 60% dintre verbalizarile bebelusului, iar daca acorda oa tentie deosebita comunicarii cu acesta, raspunsurile merg pana la 80%. Modul in care parintele raspunde unui bebelus influenteaza major deazvoltarea creierului acestuia. Astfel, daca parintele doar repeta sunetele pe care le scoate bebelusul, creierul evolueaza, insa la un moment dat copilul isi va manifesta lipsa de interes fata de sunetele respective. In schimb, atunci cand parintele ridica nivelul, conturand sunete noi pornind de la verbalizarile bebelusului, creierul acestuia incepe sa actioneze ca si cum ar realiza un puzzle, punand cap la cap diverse sunete care, in final, vor da nastere limbajului.
DVD-urile, CD-urile si alte materiale educationale sunt inutile
Daca la nastere plansul bebeluslui este alinat doar de vocea mamei, cercetarile arata ca ulterior, dezvoltarea limbajului este strans legata de toate raspunsurile pe care copilul le primeste din jurul sau. Practic, pentru un bebelus lumea se imparte in lucruri si fiinte care ii raspund si lucruri si fiinte care nu ii raspund. De aceea, materialele cu scop educational sunt ineficiente atata timp cat nu se bazeaza pe o interactiune comunicativa. Pentru ca un bebelus sa devina destept, parintii ar trebui sa inchida televizorul, sa arunce DVD-urile educationale si sa se joace pur si simplu cat mai mult cu copilul.
Si creierul bebelusilor oboseste
Faptul ca bebelusii au nevoie de interactiune cu fiintele si cu obiectele din jur, nu inseamna ca trebuie stimulati in acest sens zi si noapte. Supra-stimularea poate afecta in mod negativ dezvoltarea creierului. De aceea, ar trebui sa existe un echilibru in felul in care parintii stimuleaza atentia, creativitatea, limbajul etc. pentru a nu obosi copilul. Creierul bebelusilor are si el nevoie de odihna, asa ca somnul este foarte important.
Bebelusii nu aud totul
Bebelusii nu aud la fel ca adultii. De aceea, plansul propriu nu ii deranjeaza la fel de mult ca pe un adult. In general, bebelusii nu disting foarte bine vocile si sunetele din fundal, ceea ce explica faptul ca ei pot avea un somn linistit si intr-o camera zgomotoasa. Prezenta in fundal a muzicii sau a altor sunete de la televizor poate ingreuna capacitatea bebelusilor de a distinge vocile si de aceea este mai bine ca ascultatul muzicii, de exemplu, sa fie o activitate separata, focalizata pe muzica in sine, care oricum ii atrage foarte mult pe copii.
Bebelusii au nevoie si de altcineva in afara de mami si de tati
In timp ce majoritatea studiilor sunt focalizate pe relatia pe care parintii trebuie sa o aiba cu copiii, un aspect important este si relatia pe care copiii o au cu alte persoane din anturaj. De altfel, se pare ca dezvoltarea bebelusilor este mai rapida si mai armonioasa, atunci cand in preajma sa se afla in mod constant cel putin 3 persoane adulte preocupate de el. Petrecerea timpului cu persoane care nu fac parte din familie efectiv (bunici, bone, matusi etc.) il ajuta pe bebelus sa isi defineasca perspectiva a ceea ce inseamna alte persoane, prin simplul fapt ca are ocazia sa vada si alte expresii faciale. Uimitor este faptul ca inca de la varsta de 7 luni, bebelusii descifreaza emotiile persoanelor din jur prin intermediul unor procese mentale pe care le au si adultii.
Despre mintea bebelusului, merita sa mai cititi:
Despre stimularea creierului bebelusului merita citit si:
Creierul bebelusului si legatura perfecta cu lumea
Jucaria preferata a bebelusului tau: care este si de ce
8 activitati care stimuleaza dezvoltarea creierul bebelusului
Primul an de viata al bebelusului: cate un sfat important pentru fiecare luna
Activitati de joaca pentru nou-nascuti
Bebelusii invata sa vorbeasca citind pe buze
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau
Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.
Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.
Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
autor: redactor Desprecopii.com A. G. - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2018
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII