Introducerea alimentelor solide în hrana bebelușului sau așa-numita DIVERSIFICARE: recomandările Academiei Americane de Pediatrie în 2024. | Comentarii articol
21/6/2018
Comenteaza / Pune o intrebare
✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️
Subiecte tratate:
Tema:
Ultimile 101 comentarii
Poate cineva sa-mi spuna ce pot da unui bebelus de 4 luni daca este constipat?De cand i-am introdus suculetul de mar in alimentatie s-a constipat.Oare trebuie sa intrerup?Cum pot sa-i dau suc de mar si de morcov fara sa-l constip?
Eu cred ca e bine a se evita sarea si zaharul.Copilul daca nu cunoaste aceste gusturi nici nu le "cere" si savureaza mancarea asa cum este.Eu am un baietel de 8 luni,a fost hranit artificial,i-am dat foarte rar ceai,iar de la 4 luni jumate am inceput cu sucuri:mar ,morcov,portocala,dupa 5 luni piure de mere si la amiaza supa cu trecere la piure de legume,apoi la 6 luni-cereale,carnita,ou si biscuit in piure,iaurt,branza de vaci,iar acum primeste si mancare ce gatesc pentru noi ,dar fara nici un pic de sare si foarte putin zahar in sosul de rosii.Fiecare mamica trebuie sa adapteze aceste mese in functie de copil si sa nu se mai inspire din teorii vechi si noi care oricum se contrazic.
Ce legume se folosesc la supa unui sugar de 4 luni si jumatate (e indicat sa folosesc ceapa, ardei, conopida, sare?). La ce varsta se recomanda introducerea carnii in supa?
Sanziana are 1an si 4luni si mananca aproape orice (inclusiv ceapa si usturoi). Am alaptat-o pana la 1an si 2luni si pot spune ca nu am avut nici un fel de probleme cu ea. Alimentatia i-am diversificat-o treptat, asa cum am considerat eu ca a fost bine. La 2luni i-am dat pentru prima data banana, dupa care am alternat-o cu mar ras.Cu timpul am adaugat biscuiti obisnuiti in mar si branza de vaci in banana.Au urmat supa de zarzavat si apoi de carne, ciorbita, pilaful si asa mai departe. Atunci cand aveam impresia ca se constipa treceam la suc de portocale. Nu stiu daca are vreo importanta faptul ca in loc de ceai (din cauza caruia am constatat pe la o luna ca voma)i-am dat apa plata. Parerea mea este ca fiecare copil trebuie alimentat asa cum o cere organismul sau si ca mama trebuie sa fie foarte atenta la modul in care acesta reactioneaza la introducerea unui nou aliment(motiv pentru care nu se vor introduce mai multe alimente odata).
Conceptia cu alaptarea pina la sase luni nu e deloc semn de inconstienta. Am o prietena (da, e americanca) ce are sapte copii. Pe primii patru i-a alpatat doar pina pe la patru luni, dupa care a introdus solidele, iar pe ultimii trei i-a alaptat exclusiv pina la un an. Acestia au crescut mult mai bine (sunt mai inalti si mult mai bine dezvoltati decit ceilalti) si nu au nici una din problemele pe care le au ceilalti (astm, alergii etc.). Daca alaptarea nu e posibila, din diverse cauze, cel mai sanatos este folosirea laptelui de capra, care e cel mai apropiat ca si continut de laptele de mama. Cunosc si doctori romani care sunt de aceeasi parere.
Am un baiat de 14 ani si o fetita de 4 luni care maninca fructe, pireu de legume, carne de pui si de vita, supa de legume si se dezvolta f.bine.Dupa parerea mea si a pediatrului este recomandat sa incepi diversificarea la 3 luni.Conceptia cu alaptarea pina la 6 luni si numai lapte vine de undeva de peste ocean, americanii fiind intotdeauna prea precauti si totodata inconstienti de urmari.Daca gasiti cartea Mama si copilul de sotii Caprariu din 1988 este cea mai buna, baiatul l-am crescut dupa acea carte si a fost bine sanatos...
Am o fetita de 5 luni, Gabriela - Cristina, care este foarte constipata. Am inceput sa evit bananele pasate in alimentatie, iar ajutorul supozitoarelor stiu ca este nerecomandat. Pot sa ii introduc compot de prune din comert ( avand in vedere ca acum este iarna ) sau ce imi recomandati? Va multumesc.
Draga Mihaela, nu se poate ceea ce vrei tu: o parere unanima. In pediatrie, in general, desi exista modele generalizate, ele constituie doar un cadru de lucru pentru simplul motiv ca fiecare copil este unic si deci nu poate fi incadrat intr-un standard. In ceea ce priveste diversificarea alimentatiei la sugar, poate ca deja stii, exista cel putin doua scheme de diversificare, precum si faptul ca Academia Americana de Pediatrie a revenit asupra varstei de incepere a diversificarii si de vreo cativa ani buni recomanda alaptarea exclusiva la san cel putin 6 luni. Acestea sunt insa recomandari generale, astfel incat pediatrul tau iti va recomanda pentru bebe ceea ce i se potriveste cel mai bine. In general, diversificarea trebuie facuta sub urmarirea doctorului. Hai sa-ti spun cum am procedat eu cu fetita mea care are acum 1 an si 8 luni. Pe la 4 luni am inceput sa-i dau suc de morcov si apoi de mar, astfel incat la 5 luni am inceput sa-i cresc consistenta sucului si am introdus si supa de legume. Avestea au adus un aport suplimentar de vitamine si minerale. In acelasi timp, am continuat sa o alaptez. Cerealele le-am introdus dupa 6 luni, si tot dupa 6 luni am introdus iaurtul si branzica de vaci. Carnea am introdus-o dupa 7 luni....samd. In concluzie, faptul ca tu iti alaptezi bebele este cel mai mare beneficiu pentru el, iar diversificarea cred ca va decurge fara probleme. Iti pot recomanda ca "ajutoare" suplimentul de la revista Mami privind Alimentatia de la 0 la 6 ani, precum si articolele de pe site si nu uita sa citesti si pe Forum, unde mamicile intreaba si tot ele raspund dupa propriile lor experiente. Cu mult drag, Vilma
Informatiile din acest articol nu sunt in concordanta cu sfaturile pe care le-am primit din partea medicilor pediatri din cadrul spitalului unde am nascut: diversificarea alimentatiei la copii alimentati exclusiv la san se va face la sase luni si nu mai devreme! Insa pediatrii mai invarsta (exceptie d-na dr. Culcer de la Spitalul Universitar)"ma grabesc" cu aceasta diversificare de la patru luni. Am ajuns in situatia de a nu mai stii cui sa dau crezare: metodelor vechi sau noi? Mentionez ca am incercat sa-i diversific alimentatia copilului meu (fost prematur)in varsta de cinci luni dar nu am reusit decat sa-i dau sistemul digestiv peste cap: constipare, colici si nopti nedormite!Ar fi foarte bine daca ar exista o parere unanima a medicilor despre aceasta problema.
As dori sa stiu de ce se adauga sare in unele alimente, stiind ca pana la un an rinichii imaturi ai copilului nu pot filtra sarea. Aceasta neconcordanta am remarcat-o si in revista "MAMI" care contine articole care nu recomanda sarea, dar prezinta si retete care contin sare.
As dori sa stiu ce aliment se introduce prima data unui sugar de 3luni, alimentat pana acum artificial.
Scrie un comentariu