Invata-ti copilul sa citeasca: sfaturi si trucuri | Comentarii articol
21/6/2018
Comenteaza / Pune o intrebare
✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️
Subiecte tratate:
Tema:
Ultimile 23 comentarii
Am citit cu real interes acest articol, precum si comentariile. E clar, parerile sunt contradictorii. Eu am o singura intrebare... Cum poti opri un copil (avid de cunoastere) care printr-o simpla joaca, fara sa constietizeze, se familiarizeaza cu literele sau cu cifrele? Eu am avut o astfel de experienta si sunt convinsa ca nu este o performanta, sunt n copii in aceasta situatie. Fetita mea la varsta de 2 ani si 6 luni cunostea atat literele cat si cifrele. De unde? Credeti ca noi (parinti) am fortat-o in vreun fel? Nu, in nici un caz. Le-a "prins din zbor" de pe cd-uri educative (cu jocuri pentru copii). O simpla numaratoare a unor obiecte si afisarea cifrei corespunzatoare insotita si de rostirea denumirii acelei cifre a fost tot ceea ce a avut la dispozitie. Similar in cazul literelelor, poze cu diverse obiecte (a de la ac, b de la bebe etc). Adevarat este ca nu i-am interzis niciodata sa se "joace" la calculator si initial stateam in standby, acum insa se descurca singura, sa-l deschida , sa accese ceea ce-si doreste, sa-l inchida samd. Si nu are decat 2 ani si 10 luni. REPET: nu este ceva iesit din comun, trebuie sa luam tot timpul in calcul "epoca" in care traim.
Copiii trebuie lasati sa invete sa citeasca la scoala, in clasa I. Nu cred ca e bine sa facem acest lucru acasa din mai multe motive : nu vor mai fi atenti la lectii si se vor plictisi pentru ca ei deja stiu literele; consoanele se pronunta la scoala in asa fel incat sa nu se auda sunetul "î" lucru pe care acasa nu-l facem; noi ii vom invata sa citeasca pe litere si nu este bine deoarece cuvintele se citesc pe silabe; la scoala incep cu sunete, silabe,cuvinte, propozitii fara a scrie literele si abia dupa ce s-au familiarizat cu aceste lucruri se face legatura intre sunet si litera.Deci lasati copiii sa invete aceste lucruri la scoala.
M-ar interesa si alte articole referitoare la aceasta tema. Am un baietel de 3 ani si 10 luni si mi-ar place sa ma documentez cat mai mult in acest domeniu pentru a sti ce as putea face in acest sens pentru el.
din partea mea eu îi ofer ca dumneyeu sa-i ajute si sa fie mai aproape de ei sau ele.sa învete cît mai bine,si sa tina credinta pâna la moarte.mi-e îmi plac
nu vreau sa fac nici o comentariu pentru ca viata la mine e sfârsit.eu nu mai tin la copii.eu vrea sa încerc asta dar-
A-ti invata copilul sa citeasca,este un lucru foarte bun,dupa parerea mea.Fiul meu are 4 ani,este foarte receptiv,ii plac mult povestile si memoreaza cu placere poieziile,cunoaste cateva litere dar cand vine vorba de reprezentarea lor grafica,nu mai este atent,cred ca nu stiu cum sa-i trezesc interesul ptr.scris.Am sa incerc si metoda cartonaselor,sper sa mearga.
Eu cred ca nu trebuie sa ramanem "inchistati" in vechile concepte conform carora nu este bine sa-ti inveti copilul anumite lucruri pentru ca-l fortezi. De exemplu, eu i-am cumparat fetitei mele (la cererea ei expresa) o tablita magnetica cu litere. Din acel moment nu ne-a slabit nici o clipa, ne intreba tot timpul "asta ce litera este.." - pana le-a invatat. Acum le stie pe toate (are 2,10 luni) si pe unde vede litere de tipar se grabeste sa le "citeasca". Nu formeaza cuvinte, si ma gandesc ca, odata ce a fost dorinta ei sa le invete - repet, n-am fortat-o in nici un fel - poate ca in curand va forma si cuvinte cu aceste litere. Este numai optiunea ei!
Nu consider ca este normal sa invete sa citeasca la 3-5 ani.Aceasta este o activitate care e bine sa fie lasata in grija profesionistilor, adica invatatorii din scoala primara. Nu cred ca e bine sa suprasoliciti disponibilitatea copiilor de a invata lucruri noi.Presupun ca s-au facut destule studii de catre persoane competente in urma carora s-a ajuns la concluzia ca scoala trebuie sa inceapa in jurul virstei de 7 ani, asa cum se procedeaza in toata lumea.Nu cred ca un copil va ajunge mai destep decit altii daca va fi fortat sa invete sa citeasca mai devreme. Din experienta proprie, pot sa va spun ca, spre deosebire de multi dintre colegii mei,la inceputul primului an scolar nu stiam sa citesc dar la sfirsitul anului am obtinut rezultate mult mai bune decit copii care invatasera "cititul" acasa.
Scrie un comentariu