Concediul pentru sarcina si lauzie | Comentarii articol

Comenteaza / Pune o intrebare

Ultimile 348 comentarii

  1. Stefan Carmen
    Stefan Carmen trimis la 20/9/2002

    Sunt bugetara si ma intereseaza daca beneficiez de indexarile date de guvern pe perioada concediului de 2 ani.

    Raspunde la acest comentariu
  2. Cremona Zincenco
    Cremona Zincencotrimis la 11/9/2002

    Ati uitat sa mentionati unul din aspectele foarte importante pentru persoanele cu venturi brute mai mari decat trei salarii medii pe economie. Baza de calcul a indemnizatiei de maternitate si cea de crestere a copilului nu poate depasii trei salarii medii pe economie.

    Raspunde la acest comentariu
  3. ani
    anitrimis la 7/8/2002

    salutari. am si eu o intrebare, se acorda concediu prenatal din luna a-vi-a, in cazul in care locul de munca este in conditii grele, (vanzator stradal) multumesc .

    Raspunde la acest comentariu
  4. carmen
    carmentrimis la 5/8/2002

    Ma intereseaza detalii despre un program finantat de Comunitatea Europeana si desfasurat prin Camera de Munca pentru sprijinirea natalitatii in Romania. Din cate stiu eu, acest program consta in plata a 65% dintr-o suma exacta stabilita prin acest program (peste cei 85% cuveniti prin lege). Va multumesc anticipat.

    Raspunde la acest comentariu
  5. Popescu  Roxana
    Popescu Roxanatrimis la 30/7/2002

    Sant insarcinata in luna a 5 am o sarcina dificila adica tin greu copilul mi s-a facut serclaj,din aceasta cauza am intrat mai devreme in concediul prenatal cu 2 luni in urma o persoana mi-a spus ca s-ar putea din aceasta cauza sa incep serviciul cu 2 luni mai devreme de a implini copilul 2 ani,este adevarat??????????

    Raspunde la acest comentariu
  6. valentina
    valentinatrimis la 27/6/2002

    Am nascut pe 6 aug.2000;de atunci pana la 31 martie 2002 am fost in concediu de maternitate.Pe 1 aprilie 2002 am inceput din nou sa merg la serviciu.Acum sunt din nou insarcinata urmand sa nasc in jur de 10 oct.2002.As dori sa va intreb daca, pot sa intru in concediul prenatal incepand cu data de 15 aug? Daca nu ,ce restrictii sunt si de ce? P.S.:Cineva mi-a spus ca trebuie sa lucrez 6 luni intre concedii pt. a putea fi platita.E adevarat? Va multumesc!

    Raspunde la acest comentariu
  7. Nica Mihaela
    Nica Mihaelatrimis la 31/5/2002

    Sint pentru prima data insarcinata si veau sa aflu daca dupa cei 2 ani de maternitate poate sa-mi asigure acelasi loc de munca, dar tot in cadru unitati unde lucrez.

    Raspunde la acest comentariu
  8. ANTONIA
    ANTONIAtrimis la 16/4/2002

    Se poate modifica salariul in timpul concediului pentru ingrijirea copilului?

    Raspunde la acest comentariu
  9. Dana
    Danatrimis la 25/3/2002

    Va rog foarte mult sa ma lamuriti intr-o chestiune: nu mai inteleg care este durata concediului de maternitate. La inceput apare in articol 126 zile calendaristice (cu 63 zile inainte de nastere si 63 dupa), mai apoi 52 de zile inainte si 60 dupa, iar in final apare o perioada de 2 ani. Eu stiam ca este de 2 ani, dar poate ma insel. Daca este de 2 ani, indemnizatia de maternitate se acorda pentru toata aceasta perioada. Multumesc mult.

    Raspunde la acest comentariu
  10. vilma
    vilmatrimis la 1/3/2002

    Da, ai asigurat locul de munca cu conditia sa nu intarzii nici macar cu o zi. Asa ca trebuie sa faci cerere de intoarcere cu cateva zile inainte. Ar fi bine sa intrebi la HR.

    Raspunde la acest comentariu
  11. Ramona
    Ramona trimis la 1/3/2002

    As dori sa stiu daca la intoarcerea din concediul de maternitate de 2 ani, unitatea angajatoare este obligata sa-mi asigure locul de munca avut anterior. Multumesc !

    Raspunde la acest comentariu
  12. ramona
    ramonatrimis la 13/2/2002

    As dori sa aflu daca sotul meu care lucreaza la stat , poate sa-si ia concediu post-natal,in cazul,in care eu nu lucrez nicaieri,nici macar nu am carte de munca facuta.Deci,poate el beneficia de concediu post-natal? VA MULTUMESC!

    Raspunde la acest comentariu
  13. petruta
    petrutatrimis la 5/2/2002

    Multumesc celor care mi-au raspuns la intrebari.

    Raspunde la acest comentariu
  14. Adriana
    Adrianatrimis la 4/2/2002

    As vrea sa stiu daca am dreptul la program redus de lucru, din ce luna, si, daca e stipulat în vreun articol al vreunei legi, concret, ce înseamna acest lucru. Va multumesc anticipat.

    Raspunde la acest comentariu
  15. vilma
    vilmatrimis la 4/2/2002

    LEGEA spune urmatoarele: Indemnizatia pentru cresterea copilului sau ingrijirea copilului bolnav ART. 121 (1) Asiguratii au dreptul la: a) concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani si, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani; b) concediu si indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani, iar in cazul copilului cu handicap, pentru afectiunile intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani. (2) Indemnizatiile prevazute la alin. (1) se suporta integral din bugetul asigurarilor sociale de stat. -------------------------- Literele a) si b) ale alineatului (1) au fost modificate de ORDONANTA DE URGENTA nr. 49 din 29 martie 2001, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 161 din 30 martie 2001. ART. 122 (1) Beneficiaza, la cerere, de indemnizatia pentru cresterea copilului sau pentru ingrijirea copilului bolnav, optional, unul dintre parinti, daca solicitantul indeplineste conditiile de stagiu de cotizare prevazute la art. 98 alin. (2) sau (3). (2) De aceleasi drepturi beneficiaza si asiguratul care, in conditiile legii, a adoptat, a fost numit tutore, caruia i s-au incredintat copii spre crestere si educare sau in plasament familial. ART. 123 (1) Indemnizatia pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani se acorda, la cerere, pe baza livretului de familie sau a certificatului de nastere. (2) Indemnizatia pentru cresterea copilului cu handicap pana la implinirea varstei de 3 ani se acorda, la cerere, pe baza livretului de familie sau a certificatului de nastere, precum si a certificatului de persoana cu handicap, emise in conditiile legii. (3) Indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau a copilului cu handicap cu afectiuni intercurente pana la implinirea varstei de 18 ani se acorda pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul de familie si a certificatului pentru persoanele cu handicap emis, in conditiile legii, dupa caz. ---------------------- Alineatele (1) si (2) au fost modificate de ORDONANTA DE URGENTA nr. 49 din 29 martie 2001, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 161 din 30 martie 2001. ART. 124 Durata de acordare a indemnizatiei prevazute la art. 121 alin. (1) lit. b) este de 14 zile calendaristice pe an pentru un copil, cu exceptia situatiilor in care copilul contracteaza boli contagioase, este imobilizat in aparat gipsat sau este supus unor interventii chirurgicale; durata concediului medical in aceste cazuri va fi stabilita de medicul de familie. ART. 125 Cuantumul lunar al indemnizatiei prevazute la art. 121 alin. (1) lit. a) si b) este de 85% din baza de calcul stabilita conform art. 99.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim). | Toate campurile trebuie completate!

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:
Tema: