Boala diareică la bebeluș: simptome, cauze, rețete de hidratare și sfatul medicului
Boala diareică acută la bebeluș se caracterizează prin creșterea frecvenței scaunelor și/sau diminuarea consistenței lor, ca și prin creșterea cantității totale a scaunelor; de cele mai multe ori ele sunt consecința unor infecții ale tubului digestiv (cauzate de virusuri sau microbi), însoțite de deshidratare, care reprezintă elementul de gravitate.
→ Iată simptomele bolii diareeice la bebeluși și propuneri de alimentație împotriva diareei - sfatul medicului.
- veti citi:
Ce este boala diareica acuta ?
Semnele si simptomele
Tratamentul de urmat cand bebelusul are diaree:
Propuneri de alimentatie impotriva diareei - retete de la mamicile Desprecopii
Scaunul bebelusului (cacuta) - ce poate semnala si cum trebuie sa fie, ghid.
Bebelușul are diaree?
Scaunul unui bebeluș este de obicei moale, mai ales în prima lună a vieții. Un bebeluș de 2 săptămâni poate avea chiar și 10 scaune moi pe săptămână și să fie perfect sănătos. Deci, nu trebuie să vă îngrijorați prea repede.
Cu toate acestea, un bebe de 4 luni care are mai mult de 4 scaune pe zi vă poate da de gândit! Așadar, sunt șanse mari ca acest bebe să aibă diaree. Boala diareică la bebeluși se referă la episodul de diaree acută sau acutizarea unui episod cronic de diaree la sugari și copii mici. Această afecțiune este destul de comună și poate fi cauzată de diferiți factori, cum ar fi infecțiile virale, bacteriene sau parazitare, intoleranța la alimente, alergiile alimentare, utilizarea de antibiotice sau reacții adverse la medicamente.
Ce este boala diareica acuta ?
Boala diareică acută la bebeluși se caracterizează prin creșterea frecvenței scaunelor și/sau diminuarea consistenței lor, precum și prin creșterea cantității totale a scaunelor. De cele mai multe ori, aceste simptome sunt consecința unor infecții ale tubului digestiv cauzate de virusuri sau bacterii și pot fi însoțite de deshidratare, care reprezintă factorul de gravitate în aceste situații. De obicei, boala diareică acută este autolimitată și durează la sugarii sănătoși de la câteva zile până la o săptămână.
Cititi totul despre Diareea la bebelus
Semnele si simptomele sunt:
- scaune apoase multiple, explozive, urat mirositoare
- febra, varsaturi, colici abdominale, agitatie
- uneori deshidratare (pierderea apei din organism)
Ad-Extra3:
Tratamentul de urmat cand bebelusul are diaree:
- masuri generale, masuri pentru combaterea febrei si a varsaturilor
- in cazul in care diareea nu este prea severa nu se va opri alimentatia naturala, ci doar se va completa masa cu supa de morcovi si mucilagiu de orez
- prevenirea deshidratarii prin administrarea din abundenta de lichide cu un anumit continut de zahar si sare, pentru a inlocui astfel pierderile de lichide din organism prin scaune si varsaturi; lichidele folosite pentru rehidratare sunt fie ceaiul de menta indulcit cu glucoza, fie solutia de rehidratare orala, pe care o obtii prin dizolvarea plicurilor cu pulbere de saruri pentru rehidratare, existente in farmacii, in apa fiarta si racita. Mai cititi si: Importanta hidratarii corecte a copilului
Apeleaza la medic daca bebelusul a avut scaune diareice timp de sase ore , daca are sange in scaun sau prezinta semne de deshidratare (gura si buze uscate, ochi infundati in orbite, piele "flescaita" si zbarcita, fontanela anterioara deprimata, urina concentrata in cantitate redusa, somnolenta anormala sau letargie).
► Citeste Deshidratarea la bebeluși: verifică schema normală de urină la bebeluși
Propuneri de alimentatie impotriva diareei - rețete de la mămicile Desprecopii
Atenție, aceste sfaturi sunt destinate bebelușilor cu vârsta mai mare de 6 luni.
🔸Mucilagiul de orez:
Într-un litru de apă, adaugă 2 linguri de orez și fierbe-l bine. După ce a scăzut, strecoară-l, presând ușor pentru a trece tot mucilagiul prin sită. Completează cu apă fiartă până la 1 litru și servește-l cu biberonul. Laptele Humana HN25, special pentru diaree, conține puțină lactoză. Introduceți treptat laptele dacă scaunele sunt moi. Humana SL, produs fără lactoză, pe bază de soia, poate fi o alternativă. Totuși, poate părea diferit față de Humana HN sau Milumil HN25.
Sau: La 1 și 1/2 litri de apă, adaugă o cană de orez. Când apa începe să fiarbă, redu focul și continuă fierberea timp de 45-60 de minute, cu capac. Treci orezul prin sită fină și pune-l din nou la fiert pentru a mai da câteva clocote. Poate fi păstrat la rece maximum 24 de ore.
🔸Supă sau piure de morcovi:
500 de grame de morcovi tăiați felii sau rași se fierb într-un litru de apă aproximativ 1 oră și jumătate sau până când sunt foarte bine înmuiați. Pasează-i foarte bine și apoi subțiază cu apă pentru a pune în biberon. Sau poți să-i lași sub formă de piure și să-l servești cu lingurița. Poate fi păstrat la frigider maximum 24 de ore.
🔸Orez cu mere coapte de la 4 luni:
Poate fi oferit și copiilor cu probleme stomacale. Pune apă la fiert într-un ibric, cu o linguriță de zahăr. Când apa fierbe, adaugă orezul (aproximativ o mână) și fierbe-l bine până "înfloresc" boabele de orez. Alege două mere mari, le speli, le ștergi de apă și le coce la cuptor la foc potrivit. După ce s-au copt, alege miezul, pasează-l cu furculița și amestecă-l cu orezul fiert și scurs de apă. Este un desert excelent sau o gustare de după-amiază. De asemenea, în cazul în care copilul are scaune moi, acest desert este recomandat.
🔸Pilaf de orez cu carne de pui pentru copii peste 8 luni:
Ai nevoie de 2 cești de orez, 100 de grame de piept de pui, jumătate de ceapă potrivită, 2 linguri de ulei și un morcov mic. Încinge uleiul într-o oală și prăjește bine ceapa, morcovul și carnea tocată fin. Adaugă orezul și 2-3 căni de apă. Lasă-l să fiarbă până se frăgezește. Amestecă în timpul fierberii pentru a evita lipirea de fundul oalei și adaugă apă dacă este necesar. La final, adaugă frunzele de pătrunjel pentru gust.
🔸Pentru diaree:
orez pasat cu brânză de vaci, biscuiți cu brânză de vaci, carne de pasăre fiartă, supă de morcov, peltea de gutui, gelatină de mure, covrigei, grisine, măsline negre, pastă făinoasă fiartă, ou fiert tare, pâine prăjită, măr ras copt, banane (în funcție de vârsta copilului).
Recomandări: Consumul de ceai de mentă este benefic. Laptele delactozat este potrivit. Produsele Milupa HN25 și Humana HN, fără lactoză, pot fi preparate cu mucilagiul de orez. Mucilagiul este un termen folosit pentru scaunele dese și apoase care sunt, de obicei, cauzate de o infecție în stomac. Dacă bebelușul are scaune moi, acest lucru nu înseamnă neapărat diaree, ci o deregulare care apare adesea după administrarea de antibiotice , deoarece antibioticul poate afecta flora intestinală și absorția nutrienților în stomac. Acest lucru poate duce la scăderea în greutate, pierderea poftei de mâncare și pierderea de vitamine și calciu. Este important să monitorizezi cu atenție starea bebelușului și să consulți un medic pentru recomandări specifice, mai ales în cazul unor simptome severe.
Ameliorarea simptomelor diareei poate necesita ajustarea alimentației și rehidratarea pentru a preveni deshidratarea. Este întotdeauna recomandabil să consulți un medic sau un specialist în nutriție pentru sfaturi și orientare personalizată în funcție de situația specifică a bebelușului tău. Este important să fii atentă la semnele de deshidratare și să acorzi atenție specială igienei și alimentației bebelușului în perioada de diaree pentru a-i asigura o recuperare cât mai rapidă și sănătoasă.
Scaunul bebelusului (căcuță) - ce poate semnala și cum trebuie să fie, ghid.
Una din grijile proaspetilor parinti este despre ce inseamna culoarea si consistenta continutului solid sau mai putin din scutec... da, vorbim despre cacuta. Iata mai jos un super ghid al descifrarii scaunul bebelusului (cacuta) pregatit de medicii pediatri ai unei clinicii pediatrice din SUA. Speram sa iti foloseasca. Asadar, succes in continuare la schimbatul scutecelor citeste mai departe ghidul de cacuta al bebelusului aici.
Esti o mămică care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
Esti panicata? Pune o intrebare pe sectiunea de PANICA
autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate © 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII