Alternative eficiente la anestezia peridurala / epidurală
Anestezia peridurala / epidurala este una dintre metodele curente folosite pentru a elimina durerea din prima faza a travaliului, in cazul nasterii vaginale.
Desi este o metoda de indepartare a durerii folosita pe scara larga, a fost de multe ori pusa sub semnul intrebarii, specialistii fiind in cautare si de alte metode care sa indeparteze sau sa diminueze durerile chinuitoare din timpul travaliului. Doua dintre ele sunt folosite din ce in ce mai des de catre viitoarele mamici.
- vei citi:
Gazele analgezice la nastere
Acupunctura la nastere
Travaliul de la A la Z: ghid complet
Despre pregatirea pentru nastere
Gazele analgezice la nastere
Una dintre alternativele periduralei este deja din ce in ce mai des solicitata de viitoarele mamici care au ales sa nasca natural, dar care isi doresc sa diminueze durerea prin care vor trece in momentul travaliului. Inhalarea de gaze analgezice reduce semnificativ durerile din primul stadiu al nasterii si ar putea deveni o alternativa viabila la anestezia peridurala / epidurala pentru pacientele care nu pot sau nu doresc sa apeleze la ea, dar care isi doresc sa treaca mai usor prin procesul unei nasteri vaginale. 26 de studii, care au implicat in total peste 3000 de femei, publicate de baza de date americana Cochrane, au aratat ca inhalarea de oxigen amestecat cu gaz halogen sau cu protoxid de azot ar putea reduce durerea din primul stadiu al travaliului, permitandu-i mamei sa ramana treaza, sa inghita si sa respire absolut normal. Dupa opinia cercetatorilor, gazele halogene ar fi chiar mai eficiente decat protoxidul de azot, avand mai putine efecte secundare de tipul ametililor, varsaturilor etc.
Mai cititi si: Anestezia epidurala
Totusi, aceste gaze sunt dificil de utilizat intrucat au un efect anestezic puternic si de aceea nu pot fi administrate decat sub supravegherea atenta a unui anestezist. Cat despre amestecul de oxigen cu protoxid de azot, acesta poate fi auto-administrat de catre pacienta aflata in travaliu, intermitent sau continuu. Si in acest caz operatia este insa delicata intrucat efectul maxim se resimte la 50 de secunde dupa inhalare, iar daca tinem cont de faptul ca durata unei contractii este de aproximativ 30 de secunde, cu o durere resimtita dupa aproximativ alte 15 secunde, atunci, pentru o eficienta maxima a utilizarii gazului analgezic, acesta ar trebui inhalat cu circa 30 de secunde inainte de urmatoarea contractie, cconform concluziilor desprinse din cele 26 de studii.
Acupunctura la nastere
Mult mai veche decat anestezia peridurala / epidurala este metoda imprumutata din medicina traditionala asiatica - acupunctura. Ideea de a avea ace infipte pe suprafata corpului in timpul travaliului poate sa para infricosatoare, insa vechea metoda de origine chineza, avand la baza principiul stimularii diverselor zone ale corpului, care favorizeaza eliberarea de hormoni ce dau o stare de bine si-a dovedit deja eficienta si in cazul durerilor cauzate de travaliu.
Avantajul major al acestei metode de indepartare a durerii este ca nu are contraindicatii. Folosita in timpul sarcinii, acupunctura permite indepartarea unor mici neplaceri precum starea de ameteala, crampele, anxietatea, insomnia etc. De asemenea, practicarea ei in timpul sarcinii si mai ales in ultima luna, pregateste corpul pentru travaliu, stimuland maturizarea colului si favorizand dilatatia. In urma unui tratament cu acupunctura, travaliul va dura mai putin, pentru ca de la debutul contractiilor, colul se va deschide mai usor. In timpul travaliului, acele infipte pe maini, picioare si brate favorizeaza secretia de endorfine, substante ce amelioreaza durerea. Unii specialisti in acupunctura utilizeaza chiar electro-acupunctura, care consta in trimiterea unui curent nedureros in ace, cu ajutorul unui aparat special, pentru a spori efectul de indepartare a durerii. Pe parcursul travaliului acele pot fi mutate si in alte puncte, astfel incat, atunci cand e cazul, sa fie stimulate pe rand coborarea bebelusului in bazin, relaxarea perineului in momentul trecerii capului prin vagin, expulzia placentei etc. Daca prezenta acelor infipte in piele va infricoseaza, trebuie sa stiti ca exista si specialisti care folosesc in loc de ace niste bilute metalice foarte fine pe care le introduc sub piele si al caror efect creste daca zona este masata usor. De altfel, puteti practica si presopunctura, daca invatati din timp care sunt zonele ce trebuie masate pentru a indeparta durerea.
Mai cititi Ameliorarea durerilor la nastere
Pentru moment anestezia peridurala / epidurala ramane totusi cea mai eficienta metoda de combatere a durerii din timpul travaliului, insa daca avem in vedere faptul ca din ce in ce mai multe femei apeleaza la metode alternative, considerate mai sanatoase, precum si faptul ca cercetarile in aceasta directie sunt in continua expansiune, nu este exclus ca peste un anumit timp anestezia peridurala / epidurala sa devina ceva de domeniul trecutului.
Travaliul de la A la Z: ghid complet
Travaliul este procesul fizic al nasterii bebelusului - simtit de mamica. Travaliul e caracterizat prin contractii dureroase, care apar la intervale din ce în ce mai mici, cu intensitate din ce în ce mai mare; ele duc în final la dilatarea colului si expulzarea fãtului.
Finalul apoteotic al celor nouã luni de sarcinã - al celor frumoase 40 saptamani de sarcina (ODISEEA SARCINII), în care ai visat mereu sã dai ochii cu minunea din burtica ta se apropie! Esti pregãtitã cum se cuvine pentru aceastã clipã?
Citeste cu atentie Travaliul de la A la Z: ghid complet
Despre pregatirea pentru nastere, mai citeste:
8 intrebari pe care trebuie sa le pui medicului cu care vei naste
Nasterea prin cezariana: 6 lucruri pe care trebuie sa le stii
Nasterea, Bagajul de spital
Nasterea ideala? 8 sfaturi care te pot ajuta sa ai o experienta fantastica
Pe ultima suta de metri inaintea nasterii, cum ne pregatim pentru acea zi
Cand se rupe apa: legende si senzatii
Simulatorul virtual al nasterii
Frica de nastere: cum o invingi si alte intrebari si raspunsuri pe care trebuie sa le stii
Exercitiile Lamaze: Mituri si realitati
O zi de neuitat: ziua in care nasti
Nasterea: fiti “barbate”fetelor!
Sfaturi pentru viitorul tatic prezent la nastere
Forum despre nasteri
Pentru discutii si intrebari despre nastere, medici, spagi, clinici medicale private, nasterea la stat si alte experiente despre nastere - va asteptam pe forumul NASTEREA UNEI STELE.
autor: redactor desprecopii.com Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate (c) 2021
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII