Meseria tatalui poate determina aparitia unor boli congenitale la copil
- Anumite meserii ale tatilor pot determina aparitia unor maladii din nastere la copii. Acestea includ artistii, fotografii, frizerii, matematicienii si functionarii publici.
Un studiu recent a descoperit ca anumite meserii ale tatilor pot determina aparitia unor maladii din nastere la copii. Acestea includ artistii, fotografii, frizerii, matematicienii si functionarii publici. Dar sculptorii, pompierii, pictorii si constructorii de masini nu contribuie la cresterea riscului aparitiei bolilor congenitale la copiii lor.
Cercetatorii de la Universitatatea din Carolina de Nord, SUA, au examinat datele din studiul pentru prevenirea defectelor din nastere din USA. Ei au obtinut istoricul carierelor a 1000 de barbati ai caror copii s-au nascut cu boli congenitale intre anii 1997 si 2004. Aceste date au fost comparate cu informatii de la 4000 de tati ai caror copii nu au avut anomalii congenitale. Cercetatorii au folosit un model matematic in analiza lor, clasificand locurile de munca in 63 grupe, bazate pe expunerea la substante chimice sau la alte potentiale pericole. Doar peste doua treimi din locurile de munca analizate par sa includa 1 sau mai multi copii cu defecte din nastere. Cea de-a treia treime nu reprezinta un pericol pentru copii. |
Mai cititi si: Lipsa
dragostei paterne poate distruge viata unui
copil
Din cea de-a treia grupa fac parte: arhitectii si designerii, personalul medico-sanitar, dentistii, pompierii, pescarii, constructorii de masini, animatorii, lucratorii in turnatorii, pietrarii si sticlarii, pictorii, soferii de locomotiva, soldatii si scafandrii.
Studiul, publicat online in Medicina Ocupationala si de Mediu, de asemenea, a constatat ca unele locuri de munca au fost asociate cu anumite tipuri de defecte.
Copiii artistilor prezinta defecte ale: gurii, ochilor, urechilor, la intestin, membre si inima; fotografii si procesatorii foto: cataracta, glaucom, lipsa sau insuficienta tesutul ocular; soferii: absenta sau insuficienta tesutului ochiului, glaucom; si peisagistii: anomalii intestinale.
Dr Adrew Olshan, de la Centrul pentru defecte din nastere si prevenirea acestora din cadrul Universitatii din Carolina de Nord spune ca unele ocupatii au fost asociate cu mai mult decat un singur defect din nastere.
El a spus: "De exemplu, fotografii si procesatorii de fotografii au fost asociati cu trei defecte oculare distincte. Peisagistii si lucratorii pe teren au fost asociati cu trei categorii de defecte gastro-intestinale. Artistii au fost asociati cu cel mai mare numar de defecte individuale, inclusiv defecte ale ochilor / defecte ale urechii si defecte ale sistemului gastro-intestinal. Alte defecte din nastere ale copiilor de artisti nu ne-au fost aduse la cunostiinta inca".
Cercetatorii nu au reusit sa faca legatura cu expunerile in special la agentii chimici sau la alte riscuri potentiale, dar sunt de parere ca rezultatele coincid cu cele ale altor studii legate de rolul tatalui in aparitia bolilor congenitale la copii si pot ajuta la informarea privind efectele nocive ale unor anumite profesii.
Studiile anterioare au facut legatura cu certitudine intre meseriile cu un risc ridicat de aparitie a malformatiilor congenitale si ale descendentilor copiilor. Intentia acestora a fost sa faca cercetari asupra diferitelor meserii si, totodata, asupra mai multor tipuri de maladii congenitale.
Dr Olshan a adaugat: "Rezultatele acestor analize pot fi folosite in investigatiile viitoare asupra defectelelor din nastere si pentru a genera ipoteze cu privire la expunerile la substante chimice sau fizice, si expunerile normale datorate unor ocupatii comune. "
autor: redactor Desprecopii.com Mihaela Vilcu, Toate drepturile rezervate (c) 2012
Asteptam gandurile taticilor despre Meseria de Tatic la acest topic >>.
Lecturi pentru taticii incepatori:
Lectura obligatorie pentru taticii de azi:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII