Pune făina sau sare sub masă – Tradiție românească pentru belșug și prosperitate de Anul Nou

Pune faina sau sare sub masa. Traditie romaneasca pentru belsug si prosperitate de Anul Nou

Pune făina sau sare sub masă – Tradiție românească pentru belșug și prosperitate de Anul Nou

În tradițiile românești de Anul Nou, fiecare gest și simbol poartă o semnificație profundă, menită să aducă noroc, belșug și protecție pentru anul care începe. Una dintre cele mai interesante și mai vechi obiceiuri este așezarea făinii, sării sau banilor sub masă, un ritual practicat în special în mediul rural. Această tradiție, încărcată de speranță și credință, reflectă dorința românilor de a începe noul an cu bunăstare și echilibru, transformând masa familiei într-un adevărat altar al prosperității.

Făina sau sarea sub masă – Tradiție românească pentru belșug și prosperitate de Anul Nou

Făina sau sarea sub masă – Tradiție românească pentru belșug și prosperitate

România este o țară cu o moștenire culturală bogată, în care tradițiile joacă un rol esențial în viața comunităților, mai ales în momentele de trecere dintre ani. Una dintre aceste tradiții, prezentă în special în zonele rurale, implică așezarea unor obiecte simbolice sub masă în noaptea de Anul Nou, cum ar fi făina, sarea sau chiar bani. Acest obicei reflectă dorința românilor de a atrage prosperitate, belșug și noroc în gospodărie pentru anul care vine.

Originea tradiției

Tradiția are rădăcini adânci în credințele populare legate de abundență și protecție. În mentalitatea tradițională, masa reprezintă un simbol central al familiei și al bunăstării, fiind locul unde se împart hrana, bucuriile și greutățile. Așezarea făinii sau a sării sub masă are o semnificație profundă: se crede că aceste elemente „hrănitoare” aduc stabilitate financiară, abundență și pace în casă.

De asemenea, asocierea cu sarea, un simbol al purității și al conservării, subliniază dorința de protejare a familiei de influențele negative și de menținere a echilibrului spiritual.

Semnificația fiecărui element

Făina: Reprezintă hrana de bază și este văzută ca un simbol al abundenței și al belșugului. Prezența făinii sub masă sugerează speranța că gospodăria nu va duce lipsă de hrană în anul care vine.

Sarea: În tradiția populară, sarea are un dublu rol: aduce noroc și protejează familia de rele. Fiind un element esențial în viața de zi cu zi, sarea sub masă simbolizează dorința de stabilitate și curățenie spirituală.

Banii: Așezarea banilor sub masă este un gest menit să atragă prosperitate financiară. În unele regiuni, gospodarii folosesc monede, considerând că ele aduc mai mult noroc decât bancnotele.

Ad-Extra3:

Ritualul și desfășurarea obiceiului

Tradiția este simplă, dar încărcată de semnificație. În seara de 31 decembrie, gospodarii pun sub masă un săculeț mic de pânză în care se află făină, sare și câteva monede sau bancnote. În unele regiuni, săculețul este binecuvântat de preot sau de un membru mai în vârstă al familiei, iar masa este aranjată cu grijă, având o față de masă curată și o lumânare aprinsă, pentru a „lumina calea belșugului”.

De obicei, săculețul este lăsat sub masă pe toată durata nopții și, în unele cazuri, păstrat chiar și câteva zile, până la Bobotează, ca să asigure continuitatea norocului și a bunăstării.

Interpretări moderne ale tradiției

În zilele noastre, acest obicei este mai rar întâlnit, fiind păstrat în special de către persoanele vârstnice sau în comunitățile care acordă o mare importanță tradițiilor. Cu toate acestea, în contextul unui interes crescut pentru valorile tradiționale și autenticitate, mulți tineri redescoperă farmecul acestor gesturi simbolice.

Chiar dacă modernitatea a adus cu sine noi perspective, tradiția rămâne un prilej de conectare cu rădăcinile culturale, dar și un moment de reflecție asupra valorilor importante pentru familie: belșugul, unitatea și protecția.

Importanța păstrării obiceiurilor romanesti

Tradiția punerii făinii, sării sau banilor sub masă de Anul Nou este mai mult decât un gest superstițios; este o expresie a speranței și a dorinței de prosperitate. Într-o lume modernă agitată, astfel de obiceiuri oferă un prilej de a celebra simplitatea, credința și legătura cu trecutul.

Indiferent dacă este păstrată ca un ritual spiritual sau ca o simplă tradiție de familie, această practică continuă să transmită un mesaj puternic: norocul și belșugul pot fi invitate în viața noastră, dar ele trebuie cultivate cu grijă, respect și credință.

Alte traditii pentru noroc in Anul Nou

Ce se mananca de Revelion? 9 alimente care iti aduc noroc in noul an

Traditii de Anul Nou - datul de grinda al copilului

Chiloti roz, cenusa, duhuri si bubuituri - superstitii si traditii de Anul Nou de pe planeta Albastra |
 

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Traditii

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 33:

  1. bouariu ionela daniela
    bouariu ionela danielatrimis la 10/1/2013

    inainte sa cumparam un produs copilului ne gandim la calitate si pret.nuk l-am descoperit doar de 1 luna si sunt foarte multumita de rezultate,imi pare rau ca nu l-am incercat mai devreme......il recomand tuturor mamicilor =))

    Raspunde la acest comentariu
  2. mihaela rusu
    mihaela rusutrimis la 13/11/2012

    sunt de calitate si au un pret OK

    Raspunde la acest comentariu
  3. burian monica
    burian monicatrimis la 9/11/2012

    de ce Nuk?sincer,am primit cadou alte firme...dar pur si simplu nu se mulau pe gurita fetitei mele.mi-am cumparat eu ceea ce am crezut ca e bine,adica Nuk.si e perfect(raport pret-calitate). de atunci,tot cu Nuk mergem inainte si,avand doar 6 luni,continuam!

    Raspunde la acest comentariu
  4. kristov
    kristovtrimis la 1/11/2012

    eu am primit cadou un cosulet cu 4 biberoane nuk doua mari si doua mici, cu tetine speciale pentru varsta bebelusului. sunt foarte multumita de ele pentru ca fetita mea manaca lapte numai de la san si din biberon nu ii dau decat apa si ceai. pana sa primesc biberoanele nuk, de la celelalte biberoane fetita mea avea probleme cu colicii, de cand folosesc nuk nu mai avem probleme cu burtica. avem si suzeta dar nu o folosim insa inelul de dintisori are mare efect. multumin nuk pentru calitatea sa superioara

    Raspunde la acest comentariu
  5. Alina Tudose
    Alina Tudosetrimis la 23/10/2012

    Biberoanele sunt cele mai bune matusa mea mi-a recomandat ea folosea inca din 1999 in Grecia si a fost tare multumita la fel si eu sunt tare dragut colorate imi place tot la ele chiar si numele firmei pe sticluta mi se pare perfect pentru o firma de biberoane

    Raspunde la acest comentariu
  6. Boboc Alina Mihaela
    Boboc Alina Mihaelatrimis la 23/10/2012

    De ce? Simplu: sunt de buna calitate, au un pret OK, sunt atractive pentru bebe!

    Raspunde la acest comentariu
  7. Budeanu Catalina Mihaela
    Budeanu Catalina Mihaelatrimis la 23/10/2012

    Buna seara!am ales marca si produsele NUK pentru ca sunt atractive pentru copii ,nu contin Bisphenol A,sunt de buna calitate,au un pret bun pentru buzunarul oricarei mamici ,usor de curatat si de folosit si ideale pentru sterilizator (biberoane,tetine,suzete,inele pentru dintisori,etc)!!! consider ca sunt suficiente motive pentru a convinge pe oricine sa le incerce ! multumesc NUK!!!

    Raspunde la acest comentariu
  8. Peneoasu Seniz
    Peneoasu Seniztrimis la 3/10/2012

    La recomandarea prietenelor am ales biberoanele Nuk pentru ca ne-am confruntat cu problema colicilor. Mi-au fost chiar de folos aceste biberoane si pe care le recomand si eu mai departe cu cea mai mare incredere! Noi folosim foarte multe produse din Gama Nuk pentru ca m-am convins de calitatea lor (prin sterilizare ca nu se decoloreaza si nu prind nici miros).

    Raspunde la acest comentariu
  9. Mihaela Calin
    Mihaela Calintrimis la 3/10/2012

    Biberoanele Nuk le-am ales datorita calitatii acestora si a fatului ca fetita mea nu a mai dorit un alt fel de biberon dupa utilizarea celui de la NUK; cu alte cuvinte a fost dragoste la prima utilizare

    Raspunde la acest comentariu
  10. muresan daniel
    muresan danieltrimis la 26/9/2012

    Buna ziua!In primul rand orice copil are nevoie de biberoane,sunt o necesitate,iar eu am ales pentru copilul meu deoarece sunt de o calitate foarte buna si sunt atragatoare copilului!

    Raspunde la acest comentariu
  11. corina
    corinatrimis la 26/9/2012

    bebele a ales tetina de la nuk, e singura care a acceptat-o, la fel si suzeta.Eu am fost tare fericita ca a ales Nuk pentru ca sunt produse de calitate foarte buna si la pret rezonabil.Va multumesc ca existati Nuk.

    Raspunde la acest comentariu
  12. catalina
    catalinatrimis la 26/9/2012

    Sunt de foarte buna calitate, practice, atragatoare pentru copil, usor de folosit si curatat si la un pret bun...raportand la calitate.

    Raspunde la acest comentariu
  13. ioana lupu
    ioana luputrimis la 26/9/2012

    pentru ca sunt super si copii le iubesc!

    Raspunde la acest comentariu
  14. Holobaca Carmen
    Holobaca Carmentrimis la 26/9/2012

    pentru ca sunt cele mai bune. Incepand de la pompa, continuand cu tetinele, sticlutele si cu toate produsele comercializate de aceasta firma. Nota 10 NUK.

    Raspunde la acest comentariu
  15. ALESSIA-MARIA
    ALESSIA-MARIAtrimis la 25/9/2012

    :))))

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII