Floarea-soarelui sau rasarita
- Floarea-soarelui este o planta erbacee, anuala, apartinand familiei compozitelor. Este originara din America de Nord, fiind introdusa in Europa in secolul al XVI-lea. Intre timp a devenit una dintre cele mai cunoscute plante oleaginoase.
Denumire
stiintifica: Helianthus annus
Denumiri
populare: rasarita, sora
soarelui.
Prezentare - Floarea-soarelui este o planta erbacee, anuala, apartinand familiei compozitelor. Este originara din America de Nord, fiind introdusa in Europa in secolul al XVI-lea. Intre timp a devenit una dintre cele mai cunoscute plante oleaginoase. Tulpina de floarea-soarelui este cilindrica, usor muchiata, paroasa, umpluta cu o maduva buretoasa. Frunzele sunt mari, alterne, oval-cordate, paroase.
Inflorescenta este un capitul cu un diametru de circa 25 cm, florile fiind galbene. In Romania, floarea-soarelui se cultiva pe suprafete mari.
Uleiul de floarea-soarelui, extras din semintele care contin intre 28 si 48% substante grase, este un produs cu valoare medicinala neindoielnica, fiind insa putin cercetat din acest punct de vedere. Specialistii naturisti sunt de parere ca nu numai uleiul de seminte de floarea-soarelui ar avea proprietati tamaduitoare, ci si alte parti ale acestei plante. Este vorba despre frunzele si tulpinile fragede, pe cale de a inflori, precum si despre petalele mari, galbene, de pe marginea capitulului.
Substante active importante: petalele de flori contin glucozida, rasina, betaina, acizi, cvercetina; semintele de floarea-soarelui au in compozitia lor lecitina, protide, glucide, gliceride, carotenoide, fitosteroli, vitamina E, fiind foarte hranitoare.
Intrebuintari - Petalele de floarea-soarelui sunt preparate sub forma de tinctura, utilizata in combaterea febrei, a frigurilor si a bolilor de splina. Cercetari mai noi arata ca aceste flori au efecte in tratarea afectiunilor cailor respiratorii. Efecte medicinale asemanatoare au, insa, si preparatele din frunze si tulpini tinere. In ceea ce priveste uleiul de floarea-soarelui, sunt cunoscute de multa vreme efectele benefice ale acestuia in arterioscleroze, in hipertensiune, in tratarea vezicii biliare lenese, in stari febrile, in afectiuni pulmonare. De asemenea, uleiul de floarea-soarelui contribuie la buna functionare a tractului gastro-intestinal, fiind un bandaj si un stimulator. Uleiul de floarea-soarelui se foloseste si extern, in tratarea locala a reumatismelor, a arsurilor, dermitelor, eczemelor.
Desigur, trebuie sa mentionam aici si curele de ulei, numai ca efectele acestora au fost puse, nu de putine ori, la indoiala. lata si o medicatie, cu totul traditionala - uleiul de floarea-soarelui, usor incalzit, se toarna in ureche pentru calmarea durerilor acute ale acesteia.
Extractele de floarea-soarelui se folosesc si in industria farmaceutica, cel mai cautat compus fiind lecitina.
Semintele de floarea-soarelui sunt recomandate si pentru combaterea sterilitatii, mai ales la femei, dar se pare ca au efecte si in cazul barbatilor.
Va recomandam sa mai cititi si:
Medicina
Naturista
Zincul
un remediu minune contra racelii?
Ce
trebuie sa evitam in timpul tratamentelor
homeopatice?
Alimentele care va ajuta sa dormiti mai
bine
Tratament
naturist pentru Psoriazis
Ce fel de
gene vegetale ai putea avea?
Tratamente homeopatice împotriva gripei si
racelii
Top 10
remedii naturale pentru febra fanului
Guma de
mastic omoara Helicobacter pylori
Cele mai
bune 5 antibiotice naturale
Broccoli
lupta impotriva cancerului
10
secrete pentru intarirea sistemului imunitar
Cure de
sanatate
Cand avem
nevoie de o cura de detoxifiere?
Terapia
indiana cu pietre calde
Dieta pentru ochi sanatosi
Cura cu
pepene rosu
Ceaiul de zmeura - cura de detoxificare
completa
Avantajele folosirii saunei
Dieta de
detoxificare in 5 zile
Dieta de
lupta impotriva cancerului la san
Dieta de
detoxifiere pentru femei
Ce stim despre terapia cu acupunctura si cum ne poate
ajuta?
Este
hipnoza o metoda terapeutica?
Detoxifierea de primavara
Reteta
miraculoasa cu usturoi
Ce este Ganoterapia?
Lupta
impotriva cancerului cu varza
Lasatul
de fumat ne face fericiti
Varza
rosie - tratamente pentru sanatate
Cum ne tratam corpul cu
varza?
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII