Celulele stem se utilizeaza in prezent in tratamentul a mai mult de 70 de afectiuni

Celulele stem se utilizeaza in prezent in tratamentul a mai mult de 70 de afectiuni

Celulele stem se utilizeaza in prezent in tratamentul a mai mult de 70 de afectiuni

Celulele stem se utilizeaza in prezent in tratamentul a mai mult de 70 de afectiuni severe, acute sau cronice, proprietatile lor specifice conferindu-le un potential urias in tratarea bolilor.

Celulele stem se utilizeaza in prezent in tratamentul a mai mult de 70 de afectiuni

Celulele stem se utilizeaza in prezent in tratamentul a mai mult de 70 de afectiuni severe, acute sau cronice, proprietatile lor specifice conferindu-le un potential urias in tratarea bolilor. Transplantul de celule stem autolog (pentru aceeasi persoana) este indicat pentru cazurile in care boala nu este de natura genetica (ereditara), iar transplantul alogen (pentru o persoana diferita fata de cea de la care s-a facut prelevarea) este indicat atat pentru bolile cu etiologie ereditara cat si pentru celelalte tipuri de boli.
 
Primul transplant de celule stem din cordonul ombilical a fost efectuat de echipa condusa de Prof. Eliane Gluckman in 1988 la un copil care suferea de anemie aplastica Fanconi. In prezent exista in lume peste 600.000 de unitati de celule stem din sangele cordonului ombilical stocate, dintre care peste 20.000 au fost eliberate in vederea transplantului pentru tratarea afectiunilor maligne si non-maligne la copii si adulti.
 
Dintre bolile tratabile cu celule stem fac parte urmatoarele categorii: leucemii acute si cronice, sindroame mielodisplazice, limfoame, hemoglobinopatii, anemii, anomalii plachetare ereditare, boli mieloproliferative, boli congenitale ale sistemului imun, boli fagocitare, boli congenitale metabolice etc.

Utilizarea celulelor stem in stadiul de cercetare

Celulele stem reprezinta obiectul principal de cercetare pentru dezvoltarea unor noi terapii celulare. Se descopera continuu aplicatii noi, revolutionare ale celulelor stem in medicina regenerativa sau reparativa, aplicatii ce au la baza proprietatea celulelor stem de a inlocui celulele bolnave. in domeniul cercetarii, se fac progrese considerabile in utilizarea transplantului de celule stem pentru tratarea unor boli ca Alzheimer, Parkinson, diabet zaharat sau scleroza multipla.
 
Se utilizeaza celule stem in stadiul de cercetare in: terapie genica (Anemia Fanconi, Boli metabolice, Boala Parkinson), terapie reparatorie neuronala, boli ale sistemului nervos central (Scleroza amiotrofica laterala, Boala Alzheimer, Boala Huntington, Boala Parkinson), leziuni traumatice (Leziuni ale maduvei spinarii, Recuperare in urma unui accident vascular cerebral), terapie regenerativa organica la nivelul rinichiului (Transplant combinat renal si de celule Stem) precum si la nivelul ficatului (Regenerarea celulelor hepatice).

Recoltarea de celule stem – o provocare cu multe necunoscute

Atunci cand te afli in ipostaza de viitor parinte faci tot ceea ce iti sta in putere pentru ca venirea pe lume a bebelusului tau sa se desfasoare in cele mai bune conditii si incerci sa te asiguri din timp ca tot ce te inconjoara este pregatit pentru marea schimbare – de la prizele carora te grabesti sa le cumperi dispozitive de protectie din timp, la distanta ideala dintre barele de la patut. In ultimii ani, in Romania su aparut si au prosperat multe firme care ofera recoltare si stocare de celule stem. Insa beneficiile recoltarii sangelului din cordonul ombilical sunt prea vagi si nu se justifica toate costurile. Unii parinti considera ca investitia merita si ca potentialele beneficii justifica sumele adesea exorbitante platite pentru stocarea sangelui, in timp ce altii ajung la concluzia ca este o investitie inutila, care nu isi justifica utilitatea decat in cazuri extreme. Daca te situezi intr-o tabara sau in cealalta este alegerea ta citeste aici care sunt provocarile...

Ad-Extra3:

In timpul sarcinii, recoltam celule stem sau nu?

Despre recoltarea de celule stem, multe mamici au aceasta dilema. Iata ce scrie o graviduta pe blogul ei de sarcina de la Desprecopii.
Încă un lucru la care trebuie să mă gândesc înainte de nașterea bebelușului... Să păstrez sau nu sângele ombilical pentru copilul meu, și dacă da, cum? citeste in continuare aici

Despre celule stem, mai poti citi

Pastreaza dintii de lapte ai copilului pentru ca sunt o sursa de celule stem

Recoltarea celulelor stem: Despre sangele cordonului ombilical si tesutul de cordon ombilical 

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII