Unde doarme bebelușul - subiect de dezbatere continuă pentru mămicile de bebeluți. Iată pro și contra.

Unde doarme bebelusul - subiect de dezbatere continua pentru mamicile de bebelusi. Iata pro si contra.

Unde doarme bebelușul - subiect de dezbatere continuă pentru mămicile de bebeluți. Iată pro și contra.

Despre locul de somn al bebelușului și alegerea între a-l lăsa să doarmă în pat cu părinții sau doar cu mama este un subiect de dezbatere care a generat și continuă să genereze numeroase controverse pe forumul Desprecopii si pe grupurile de mămici.

În timp ce unii specialiști și mame susțin că există numeroase avantaje în ceea ce privește dezvoltarea psihologică a copilului când acesta doarme în proximitatea părinților, tabăra opusă argumentează că dormitul bebelușului împreună cu părinții poate fi extrem de periculos și este considerat una dintre principalele cauze ale sindromului mortii subite la sugari.

Alegerea locului de somn pentru bebeluș rămâne un subiect de dezbatere continuă pentru mămici, iar în rândurile de mai jos vei găsi fapte și opinii atât în favoarea, cât și împotriva acestei practici.

veti citi:

Unde doarme bebelusul
Riscul diminuarii nivelului de oxigen
Precautia - principiul de baza atunci cand parintii dorm cu bebelusul
Ce cred parintii despre dormitul impreuna cu bebelusul?
Despre somnul bebelusului
 

Unde doarme bebelusul

Dormitul bebelusului in pat cu parintii sau doar cu mama este un subiect de dezbatere care a generat numeroase controverse . In timp ce unii specialisti sustin ca exista numeroase avantaje in ceea ce priveste dezvoltarea psihologica a copilului, altii sustin, cu argumente, ca dormitul bebelusului impreuna cu parintii poate fi extrem de periculos, fiind una dintre principalele cauze ale mortii subite ( Moartea subita a sugarului) . Cat despre parinti, acestia au pareri la fel de impartite...

Riscul diminuarii nivelului de oxigen

Dezbaterea este readusa in discutie de un studiu neozeelandez, publicat cu catva timp in urma in revista Pediatrics, SUA. Specialistii  avertizeaza asupra riscurilor la care este supus bebelusul care doarme in pat cu parintii, aducand in prim plan o alta problema majora, aceea a respiratiei. Ei considera ca acest obicei pune in pericol viata bebelusului in primul rand prin diminuarea nivelului de oxigen din sange. La aceasta concluzie s-a ajuns in urma unui experiment care a constat in supravegherea a doua grupe de bebelusi intr-o camera cu infrarosii.

Bebelusii, cu varste cuprinse intre 0 si 6 luni, au fost impartiti in doua grupe de cate 40. Prima grupa era formata din cei care dorm in mod regulat in pat cu parintii cel putin 5 ore pe noapte, iar a doua grupa cuprindea copiii care dorm singuri, in patutul lor.

In urma observarii somnului bebelusilor, s-a constatat ca bebelusii care dorm cu parintii sufera de o diminuare a nivelului de oxigen in sange mai frecventa decat cei care dorm in patutul lor. Dupa precizarile prof. Baddock, care a condus cercetarea, diminuarea nivelului de oxigen in sange nu este ceva foarte grav, ea inalnindu-se si la copiii sanatosi. Ea poate deveni insa grava, daca este repetata si severa. Or, dormitul cu parintii favorizeaza aceasta diminuare a oxigenului.

O alta descoperire facuta in urma acestui studiu este faptul ca bebelusii care dorm cu parintii inhaleaza adesea aerul pe care il expira, fiind de multe ori acoperiti de paturi sau de hainele parintilor. Cu toate ca bebelusii au tendinta sa compenseze acest fenomen respirand mai mult, riscul ramane destul de ridicat atunci cand bebelusii au sub 3 luni sau atunci cans parintii sunt fumatori sau mama a fumat in timpul sarcinii.

Citeste Dormitul in acelasi pat cu bebelusul este periculos pentru viata lui - mai bine sa stii decat sa ai regrete

Precautia - principiul de baza atunci cand parintii dorm cu bebelusul

In ciuda acestor noi descoperiri, specialistii au ajuns totusi si la o concluzie pozitiva - atat parintii, cat si bebelusii au tendinta de a adopta un comportament mai precaut atunci cand dorm impreuna.

Parintii sunt instinctiv mai prudenti, iar bebelusii se adapteaza la mediul in care dorm. Dr. James McKenna, specialist in probleme legate de somn, considera ca toate concluziile in ceea ce priveste dormitul bebelusului impreuna cu parintii sunt de natura generala si nu ar trebui luate ca atare, fara a le considera litera de lege, in schimb parintii ar trebui sa se ghideze in primul rand dupa un principiu al precautiei. Dezbaterea pe marginea temei ramane asadar deschisa. 

Citeste Cand bebelusul doarme in patul parintilor: avantaje, dezavantaje si variante recomandate

Ad-Extra3:

Ce cred parintii despre dormitul impreuna cu bebelusul?

Parerile parintilor de la Desprecopii sunt la fel de impartite si controversate. In timp ce unii considera ca bebelusul trebuie sa doarma in  patutul sau, altii nici nu concep acest lucru si prefera sa il stie aproape, in bratele lor sau in patul in care dorm ei...

 Fii-miu a trecut prin multe etape. La inceput patul avea tepi probabil, dormea numai pe mine, apoi pe timpul zilei dormea doar cu mine in pat. A mai fost o perioada cand dormea doar daca stateai in picioare si-l plimbai, o alta perioada cand dormea doar daca il leganai in brate si tot asa.
A dormit totusi bine de pe la 3luni, adica imi amintesc ca parca atunci am inceput si eu sa mai inchid ochii. (Leditia)

 Fiica'mea are 5 luni si nu a stat un minut singura. Ca o fi bine, ca o fi rau, nu stiu. Noua ne este bine. Ziua sta pe mine, langa mine, cu mine. Noaptea la fel. A dormit pe mine, langa mine, la sanul meu, cu sanul in gurita, in brate , acum doarme cu buzele mele pe fruntea ei.
Da, am auzit de nenumarate ori ca nu asa se creste un copil, ca o sa platesc toate astea, ca nu este normal, ca o invat prost. Asa o fi... dar va fi prost crescuta mea si restul nu mai conteaza. Zilnic ne descoperim una pe cealalta si invatam ce ne place si ce nu. (catalina2307)

 Nu stiu despre noi parintii (sau poate nu conteaza in contextul asta) dar mai ales nu stiu cum i-ar fi fost surioarei mai mari (2 ani jumate avea cand a venit pe lume srioara ei) daca cea mica as fi dormit cu 'buzele mele lipite de fruntea ei'. Copiii plang de oboseala si daca sunt pusi in patut imediat ce observi semnele de discomfort adorm foarte linistiti. Cea mai mare greseala este sa confunzi oboseala cu plictiseala si taman atunci cand copilasul vrea sa doarma tu sa te apuci sa-l distrezi. Am facut si noi greseala asta la primul copil, probabil de prea mult timp liber, si pana am intarcat-o fetita cea mare adormea numai la san. Si cea mica e alaptata dar pe ea o pun in patut treaza si adoarme singurica. Important este sa nu fie prea obosita. Mai bine sa se mai joace putin in patut daca nu este atat de obosita incat sa se culce imediat decat sa fi sarit pragul si sa planga de oboseala. (accept92)

 Linu al meu pana la 3 luni a avut colici si credeti-ma, altfel nu dormea decat pe burta mea sau pe a lui taica'su... asa ca zi si noapte el dormea pe noi... nu ne-a fost usor, mai ales mie ca nu puteam sa fac nimic, iar daca-l puneam in patut pe-o parte iesea scandal. Dupa ce s-au terminat colicii, prin nu stiu ce minune, puiul meu a dormit si-n patul lui, dar culmea, la 4 luni dupa vaccin nu a mai vrut sa mai doarma in patut. Se foia noaptea, plangea, dupa ce-l adormeam la loc, se trezea cand abia ma asezam eu in pat. Am incercat si dormitul in alta camera, i-am pus in patut o bluza de-a mea, nimic. Multa lume mi-a zis sa-l las sa planga si sa revenim la 5 min sa-l linistim, ca in timp repriza de plans se va diminua, bla-bla... pentru noi a fost pura teorie. Iar mie mi se rupea sufletul sa-l aud plangand, asa ca l-am luat cu noi in pat. Iar la noi pupicul sau cantecul de noapte nu au fost suficiente. Ce-i drept, eu nu l-am leganat. Eu il pun langa mine pe burtica si-l masez usor pe spate sau il bat usor pe fundulet si asa adoarme puiul meu. Cu siguranta mai tarziu el va pleca din patul nostru. Asa ca ma bucur acum ca-l am langa mine, cand va fi mare nu o sa mai vrea sa doarma cu noi. (Angie C.)

 La noi a functionat o perioada dormitul la pranz in patul mare. Il adormeam acolo, ma ridicam de langa el si il inconjuram de jucarii zornaitoare, ca sa il aud cand se trezeste. Drept e ca aveam si o casa foarte mica si, din camera alaturata, il auzeam indata cand se trezea si incepea sa se joace. (buli)

Va puteti exprima voi insiva opinia si puteti citi mai multe pareri ale parintilor in dezbaterea pe aceasta tema initiata pe forumul DC .

Co-sleeping sau cand bebe doarme in acelasi pat cu parintii: 7 mituri si multe adevaruri

Pe forumul Desprecopii exista discutii interminabile despre co-sleeping. Avocatii sunt excelenti de ambele tabere. Exista mamici care jura ca nu exista nimic mai bun pentru bebelus decat dormitul in acelasi pat cu parintii... desi exista si multe mamici care refuza acest trend si prefera sa isi puna patutul in patut. Iata 7 mituri si multe adevaruri despre co-sleeping si parerea multor mamici care sunt adeptele acestui trend.

Despre somnul bebelusului, merita sa cititi si:

Riscurile dormitului cu bebelusul in acelasi pat

Cand bebe doarme in acelasi pat cu parintii: dezavantaje care raman deseori ne-rostite

Iata care este pozitia corecta de somn pentru bebelusi si ce riscuri au alte pozitii - sfatul medicului pediatru

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

autor: Desprecopii.com,
referinte: 
- https://cosleeping.nd.edu/
-  Healthy Sleep Habits, Happy Child, by Marc Weisbluth.
www.npr.org/sections/goatsandsoda/2018/05/21/601289695/
is-sleeping-with-your-baby-as-dangerous-as-doctors-say

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII