Cum îmi pot proteja copilul de căpușe?
Parintii trebuie sa stie cat mai multe despre cum isi pot proteja copiii de muscatura capuselor, deoarece capusele pot transmite infectia Lyme numai dupa ce s-au atasat de piele si au supt sangele.
- despre capuse si cum ne protejam copilul de ele, veti citi:
Ce trebuie sa fac daca gasesc o capusa pe copilul meu?
Ce facem daca oribila insecta s-a prins de pielea copilului?
Ce se intampla daca nu o indepartati toata capusa?
Ar trebui sa va faceti griji cu privire la boala Lyme?
Ar trebui medicul sa prescrie antibiotice imediat?
Cum imi pot proteja copilul de capuse?
Exista un vaccin ampotriva bolii Lyme?
Ce trebuie sa fac daca gasesc o capusa pe copilul meu?
Nu intrati in panica.
Capusele pot transmite infectia numai dupa ce s-au atasat de piele si au supt sangele. Chiar si asa, au nevoie de o perioada semnificativa de timp (12 - 48 de ore). Daca vedeti o capusa pe hainele copilului dumneavoastra, indepartati-o cu grija si aruncati-o intr-o punga, apoi la gunoi. Daca totusi capusa este deja infipa in piele, nu intrati in panica si urmati pasii de mai jos pentru a o scoate cu succes.
Ce facem daca oribila insecta s-a prins de pielea copilului?
In cazul in care capusa s-a prins de piele, trebuie sa o indepartati cat mai curand posibil. Uitati orice sfat pe care l-ati auzit despre aplicarea vaselinei, a lacului de unghii sau cum sa tineti un chibrit fierbinte la capatul capusei. Aceste remedii nu functioneaza aproape niciodata. De fapt, iritand capusa, puteti sa o faceti sa-si regurgiteze continutul stomacului in sangele copilului dumneavoastra, crescand riscul de infectie.
Desi nu este foarte simplu de manevrat, cel mai bun mod de a elimina o capusa este sa o scoateti usor cu ajutorul unei pensete. Prindeti capusa cat mai aproape de locul in care este prinsa de piele, asa cum puteti, si indepartati-o incet.
Incercati sa nu striviti corpul capusei, care poate elibera sangele ei in cel al copilului daca capusa este umflata. Rasucind sau smulgind penseta, puteti rupe corpul capusei, lasand capul in piele, ceea ce poate duce la infectii.
Odata ce ati scos capusa, spalati zona muscaturii si mainile cu apa si sapun, apoi aplicati o lotiune antiseptica. Aruncati capusa in toaleta sau puneti-o intr-o punga de plastic, apoi la gunoi.
Asigurati-va ca ati verificat restul corpului copilului pentru a vedea daca mai sunt sau nu si alte capuse. Uitati-va atent la scalpul lui, axile, zona inghinala, si intre degetele de la maini si de la picioare - acestea sunt cateva din "refugiile" preferate ale capuselor.
Ce se intampla daca nu o indepartati pe toata?
Daca o parte din capusa ramane in piele, nu va faceti griji. Acest lucru nu face ca riscul infectiei sa creasca. Doar eliminati-o ca pe o aschie.
Ca si cu o aschie, daca nu puteti sa o scoateti cu usurinta, nu scobiti in jurul ei. Organismul copilului dumneavoastra poate sa o elimine de la sine. In cazul in care orice semn de infectie locala se dezvolta (roseata, scurgeri, febra), duceti copilul la doctor.
Ad-Extra3:
Ar trebui sa va faceti griji cu privire la boala Lyme?
Capusele pot transporta o varietate de germeni, inclusiv microbii care cauzeaza boala Lyme, febra patata Rocky Mountain, si ai altor boli, cum ar fi Erlichioza si Tularemia. De aceea este important sa eliminati capusa si sa curatati zona de indata ce ai descoperit problema. (Chiar daca capusa este infectata, indepartarea ei in primele 24 de ore, reduce foarte mult sansele de transmitere a bolii Lyme.)
Mai multe: Despre boala Lyme si cum ne protejam de muscatura de capusa?
Dupa ce eliminati o capusa, urmariti-va copilul. Daca pare bolnav sau dezvolta o eruptie cutanata sau febra in urmatoarele doua saptamani, sunati medicul. Din fericire, bolile purtate de capuse sunt mai putin frecvente, iar atunci cand sunt depistate precoce, ele pot fi tratate eficient cu antibiotice.
Ar trebui medicul sa prescrie antibiotice imediat?
Probabil ca nu. Multi parinti sunt atat de ingrijorati cu privire la boala Lyme, incat isi doresc tratarea cu antibiotice a copilului lor chiar daca nu stiu daca capusa a fost sau nu infectata. Dar sansele ca acest lucru sa se intample sunt reduse. Cu atat mai mult, expertii nu sunt siguri daca antibioticele vor avea efect impotriva bolii Lyme, in timpul primelor cateva saptamani dupa muscatura, inainte de aparitia simptomelor.
Excesul de antibiotice reprezinta el insusi un pericol. Microbii pot deveni rezistenti la medicamente - o problema in continua crestere. Astfel, majoritatea expertilor recomanda o perioada de asteptare pentru a urmari aparitia sau nu a simptomelor. Consultati-va medicul pentru a-i cere parerea.
Cum imi pot proteja copilul de capuse?
Incercati sa tineti copilul in afara zonelor impadurite, terenuri, sau tarm - locuri in care capusele pot fi gasite. Daca va luati copilul in drumetii sau in zone de camping, aveti grija sa stea mai cu seama in perimetrul cararilor, mai degraba decat in zonele dens impadurite.
De citit cu atentie: Cum iti feresti familia de boala Lyme cand esti la gratar
Imbracati-l cu pantaloni lungi si camasi cu maneca lunga, de culoare deschisa si introduceti-i capetele de la pantalonii in sosete. Capusele se pot agata mult mai greu de hainele fabricate din material alunecos (ca cel al canadienelor), decat pe tricouri. Hainele de culori deschise fac capusele mai vizibile.
Solutiile impotriva capuselor, care contin de obicei permetrin, sunt destinate pulverizarii pe haine, nu pe piele. Cititi cu atentie eticheta pentru a va asigura ca orice produs este utilizat in conditii de siguranta, in special cele pentru copii. Daca aveti un produs sigur, puteti sa-l pulverizati pe hainele si pe pantofii copilului inainte de a-l imbraca.
Produsele care contin DEET sau picaradin sunt pentru utilizarea pe pielea expusa , dar verificati eticheta pentru a va asigura ca alegerea pe care ati facut-o este una sigura pentru copilul dumneavoastra. Daca ati gasi un produs potrivit, folositi-l doar pe mici zone ale pielii expuse, evitand fata copilului dumneavoastra si mainile, precum si orice taietura sau zgarietura. Spalati-va bine pe maini dupa ce o aplicati.
Cand copilul dumneavoastra revine in casa, puneti-l sa se spele pentru a indeparta insectifugul de pe piele. Cel mai bine ar fi sa faca un dus, astfel incat, cu aceasta ocazie, vor fi indepartate si posibilele capuse de pe piele.
Capusele nu inteapa sau irita atunci cand musca , astfel incat copilul dumneavoastra poate fi muscat fara sa stie. In timpul drumetiilor cu familia, verificati-va reciproc, iar la sfarsitul zilei examinati cu atentie pielea tuturor.
Daca va luati si cainele familiei, verificati-l de capuse si pe el, mai ales in jurul capului si gatului. Animalele de companie pot transmite capusele la restul familiei. De fapt, in lunile de primavara si de vara, ar fi indicat sa utilizati un sapun anti-capusa pe cainele dumneavoastra.
Exista un vaccin impotriva bolii Lyme?
Nu, nu exista. Exista un vaccin, numit LYMErix, desi niciodata nu a fost aprobat pentru copii mici. Producatorul l-a scos de pe piata, dupa unele controverse cu privire la siguranta sa.
Iată cum ținem căpușele departe de casă cu soluții naturale
Căpușele sunt un risc pentru întreaga familie și, surprinzator, pot fi și in curtea noastră sau pe animelele noastre de companie. Păstrati-vă familia și animalele departe de căpuse, fără a folosi agenti de protectie chimici. Iată cum să respingeti capușele în mod natural cu aceste 7 sfaturi și idei.
Despre muscăturile de insecte, cititi si:
Cum protejam bebelusul si copiii mici de tantari: 6 solutii naturale
Muscaturile de paianjen - cum le tratam si cum le recunoastem
Cum tratam piscaturile de insecte la copii cu ulei de cocos
Comunitate, grup de suport
Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.
autor: redactor desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2022
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 3 comentarii
Si eu stiu ca este total neindicat sa scoti capusa cu penseta pentru ca o poti rupe. Fetita mea a avut o capusa pe ea, am fost la spital, cei de acolo au pus multa crema pe ea, orice fel de crema, dupa care, cu un tifon in mana, au frecat locul unde era capusa in sens invers acelor de ceasornic. Dupa doua rotatii capusa a iesit. Si cei de la spital mi-au spus ca este absolut interzis sa o scot cu penseta. Asa ca articolul de mai sus mi se pare total aiurea.
Am gasit o capusa in pat!!! Vecinii din bloc au caini si scutura pe geam cearceaful cu par de caine..si ce mai culeg cateii de pe-afara! Capusa se deplasa rapid inspre bebelusa mea care dormea am avut mare noroc sa fiu treaza langa ea. Am inteles ca aceste capuse vin cate doua(mascul si femela). Sa imi fac griji pt cea de-a doua??? Sa deduc ca parcul din apropiere este plin de capuse???
Desi nu este foarte simplu de manevrat, cel mai bun mod de a elimina o capusa este sa o scoateti usor cu ajutorul unei pensete. Prindeti capusa cat mai aproape de locul in care este prinsa de piele, asa cum puteti, si indepartati-o incet.TOTAL GRESIT: Nu incercati sa extrageti capusa prin tragere. Cea mai buna metoda este prin rotire. EXPLICATII: Rostrul capusei (capul) este acoperit de mici tepi ca niste varfuri de sageata care permit capusei sa ramana infipta in piele. Daca veti incerca sa scoateti capusa prin tragere, tepii se infig si mai adanc in piele. Tragerea poate provoca ruperea rostrului, care ramane partial sau total sub piele, provocand o inflamatie dureroasa sau o infectie. Prin miscarea de rotatie, tepii se pliaza de-a lungul axei de rotatie si capusa poate fi extrasa fara efort si fara riscul ruperii capului sub piele.
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII